• Nem Talált Eredményt

A GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉLETE ÉS FEJLŐDÉSE

A gyakorlóiskola kettős feladatot lát el. Egyrészt m i n t általános iskola, ellátja mindazt a feladatot, amit egy körzeti általános iskolának el kell látnia. Másrészt mint gyakorlóiskola, ellátja a tanárképző főiskola hall-gatóinak szakmai-pedagógiai képzését. Ez a kettős feladat speciális szerve-zettséget követel meg. A felső tagozatban tanító t a n á r o k ugyanis szak-vezetői minőségben vezetik a III. és IV. éves főiskolai hallgatók csoport-jait, hetes tanításait, valamint az I. és II. éves hallgatók egyéni és csoportos hospitálásaira órákat m u t a t n a k be.

A gyakorló álatlános iskola 1949 szeptemberében létesült a Lyceum épületében. Az iskola elődje a tanítóképző intézet gyakorlóiskolája volt, ahol 1—8. osztályban h á r o m tanulócsoport működött. Az 1949—50-es tanév is úgy indult, hogy 1—8. osztályokban három tanulócsoportban egy megbízott igazgató és k é t nevelő tanított. A tanév végére m á r egy igazgató, egy igazgatóhelyettes, n é g y alsó tagozatos és kilenc felső tagozatos nevelő működött az iskolánál. Ez volt a kezdet. Az 1972—73. tanévben a t a n t e s t ü -let létszáma 53. 34-en t a n í t a n a k a felső tagozatban, 10-en az alsó tagozat-ban, 9 nevelő a napköziben működik. A tantestületből egyetemet végzett

18 tanár, főiskolát 24, tanítóképzőt pedig 11 tanító. Az iskolánál 16 admi-nisztratív és fizikai dolgozó működik.

Az iskola egyszemélyes vezetője az igazgató, aki az iskolát a szocialista demokrácia szellemében irányítja. Az iskolában testületi tanács m ű k ö -dik, melynek tagjai: az iskola igazgatója, a két igazgatóhelyettes, az iskolai pártszervezet titkára, az iskola szb-titkára, az úttörőcsapat vezetője, az alsó tagozatos munkaközösség vezetője, az osztályfőnöki munkaközösség vezetője, a napközis munkaközösség vezetője, egy fő tantestületi küldött és a

szülői munkaközösség vezetője. A testületi tanács az iskola m u n k a t e r v e alapján évente legalább négy alkalommal ülésezik. A tantestület évente két nevelési és két osztályozó értekezletet rendez. Ezenkívül havonta egy alkalommal a tantestület az aktuális problémákról rövid megbeszélést tart.

Az 1949—50-es tanévben a gyakorlóiskola a főiskola épületében n y e r t elhelyezést. Itt mindössze 8 t a n t e r e m és egy kis tanári szoba volt. Ez m á r az első évben szűknek bizonyult. 1950 szeptemberében a gyakorló iskola jelenlegi épületébe, a volt Állami Polgári F i ú - és Leányiskola épületébe költözött. Az iskola épülete 1925-ben épült, és a n n a k idején az ország egyik legszebb, legjobban felszerelt épülete volt. A polgári iskolában mindössze 16 tanulócsoport működött. Az iskolának tornaterme, fizikai előadója, énekterme, szlöjd-terme és sok szertára volt. Jelenleg, a n n a k ellenére, hogy kabinetrendszerben tanítunk, az épület a gyakorlóiskola részére m á r nagyon szűk lett. Az iskolában az 1972—73-as tanévben 12 felső tago-zat, 10 alsó tagotago-zat, 8 napközis csoport működött.

A gyakorlóiskola épületében végzik szakmai-pedagógiai gyakorlatukat a főiskolai hallgatók is. A főiskolai hallgatók szakmai-pedagógiai gyakor-lata céljaira több szertárt didaktikai t e r e m m é kellett átalakítanunk.

Az iskola fejlődése tehát tanteremhiányhoz vezetett. Jelenleg öt alsó tago-zatos osztály délután jár iskolába. Tekintettel arra, hogy alsó tagozatunk még ú j a b b két osztállyal bővül, ez azt jelenti, hogy a jövőben még több alsó tagozatos osztály kényszerül a délutáni oktatásra.

Az egyes osztályokba 20—30 tanuló jár. Az iskola tanulóinak összlét-száma: 600 fő. Az iskola növendékeinek tanulmányi átlaga sok éves viszony-latban 3,9—4,1 között mozog. A nyolcadik osztályt végzett tanulók csak-n e m száz százalékbacsak-n továbbtacsak-nulcsak-nak. A kitűcsak-nő t a csak-n u l m á csak-n y i e r e d m é csak-n y t elért tanulók száma 100 körül mozog, a bukottak száma viszont átlagban csak 15. Tanulóink k i t ű n ő e n megállják helyüket a t a n u l m á n y i v e r s e -nyeken. Minden évben 10—15 tanulónk városi I—III. helyezést, 8—10 tanulónk pedig megyei I—V. helyezést, k é t — h á r o m t a n u l ó n k országos helyezést ér el.

A t a n t á r g y i versenyekre való felkészülést elősegíti a m i n d e n évben megszervezett 8—10 szakkör. Ezekben a szakkörökben a tanulók mélyeb-ben t a n u l m á n y o z h a t j á k az egyes t a n t á r g y a k a t és egymélyeb-ben felkészülhetnek a tanulmányi versenyekre is. Tanáraink közül sokan egyénileg is f e l -készítik a tanulókat a versenyekre, ezért érik el tanulóink ezeket a szép eredményeket. Iskolánkban a szakkörök mellett a tanulók különféle t a n -folyamokat is látogathatnak. Minden évben indítunk angol, német, műszaki rajz, gyermektorna és zeneóvodai tanfolyamot. A tanfolyamok iránt minden

évben nagy az érdeklődés.

Gyakorlóiskolánk egyik igen fontos feladata, hogy a főiskola pedagó-giai műhelyeként ellássa a főiskolai hallgatók szákmai-pedagópedagó-giai gyakor-latát. Az utóbbi években a főiskolai hallgatók száma erőteljesen növekszik és várható, hogy négy év alatt a kiképzendő hallgatók száma megkétszere-ződik. Gyakorlóiskolánk az 1965—66-os tanévig képes volt egyedül is ellátni a főiskolai hallgatók szakmai-pedagógiai gyakorlatát. Ettől kezdve a hallgatók számának növekedése szükségessé tette, hogy a gyakorlóisko-lán kívül más iskola is foglalkozzon a főiskolai hallgatók gyakorlati kikép-zésével. Ettől kezdve főleg a IV. számú, J u r i j Gagarin Általános Iskolá-ban helyeztünk el főiskolai csoportokat. Az 1972—73-as t a n é v második félévében összesen 47 III. éves és 39 IV. éves kiképzési csoport működött.

6* 83

Ebből 31 III. éves és 26 IV. éves csoport a gyakorlóiskolában, 16 III. éves és 13 IV. éves csoport a IV. sz. iskolában n y e r t elhelyezést.

Többéves oktató-nevelő m u n k á n k eredménye, hogy iskolánkat szí-vesen keresik fel tapasztalatcsere céljából városunk, megyénk és ÉszakMagyarország pedagógusai. Jóleső érzéssel vesszük tudomásul, hogy m ű v e -lődési osztályunk bázisiskolának t a r t j a iskolánkat. Tantestületünk állandó jelleggel részt vesz a szakmai továbbképzéseken, melyek keretében b e m u -tató tanításokat t a r t u n k a város, a járás és a megye szaktanárai részére.

Különösen sokan érdeklődnek a komplex matematikai oktatás, valamint a szaktantermi rendszer problémái iránt. Tantestületünk több t a g j a é v e n -ként jelentet meg publikációt pedagógiai folyóiratokban, módszertani köz-lönyökben, vagy a Megyei Művelődésben.

Mind az alsó, mind a felső tagozatban több i r á n y ú pedagógiai kísérletet folytatunk. Ezek közül említésre méltónak t a r t j u k az alsó és felső tagozat-ban a komplex m a t e m a t i k a i kísérletet, valamint a Forrainé-féle kísérlet

„A" és ,,B" változatát. Kémiából több éve folyik programok készítése.

A gyakorlati foglalkozás keretén belül kísérlet folyik „Technika" című tantárgy bevezetésére az általános iskola 7. és 8. osztályában. Alsó tago-zatban a fizika t a n t á r g y bevezetése a környezetismeret tantárgy helyett szintén egyik fontos kísérletünk.

Iskolánkban két tagozat m ű k ö d i k : ének-zene és angol. Ének-zene tagozatunk az 1972—73-as tanévben ünnepelte fennállásának 10. évét.

Ez alkalomból 1973. m á j u s 14-én gyakorlóiskolánk zenei tagozata zenei napot rendezett. A zenei napon három bemutatóórát t a r t o t t u n k ének-zene tárgyból, m e l y e t elemzés követett. Délután nagyszabású díszhangversenyen a Gárdonyi Géza Színházban m u t a t t a be zenei tagozatunk eddig elért eredményeit. Ének-zene tagozatunk kórusa minden évben sikerrel szerepel különféle hangversenyeken, ahol m á r sok a r a n y és ezüst oklevelet szerez-tek. Az énekkar öt alkalommal szerepelt a rádióban is. Angol tagozatunk az 1972—73. tanévben kezdte meg működését a 3—4—5. osztályokban.

Mindkét tagozatra igen n a g y számmal jelentkeznek tanulók.

Iskolánkban hagyományosan két irányú s p o r t m u n k a folyik: a tömeg-sport és a minőségi tömeg-sport. Tömegtömeg-sportban 2—300 tanuló folytat rendszeres sportolást atlétika, kosárlabda, labdarúgás és torna sportágakban. A sport-.jelvényszerző versenyeken évenként m i n t e g y 200 tanuló nyer jogot jelvény

viselésére. A minőségi sportmunka különösen torna, kosárlabda és sport-lövészet terén eredményes. Igen sokszínű az iskolán kívüli sporttevékeny-ség is. Tanulóink különösen atlétikában, tájékozódási futásban, vívásban, úszásban, búvárúszásban, teniszben, birkózásban és síelésben érnek el szép eredményeket városi, megyei, illetve országos bajnokságokon.

Iskolánk v a l a m e n n y i tanulója a 813. számú Bornemissza Gergely Úttörőcsapat tagja. A kisdobos r a j o k b a n 20, az ú t t ö r ő r a j o k b a n pedig 28 őrs működik. Osztályvezetőink és osztályfőnökeink kivétel nélkül rajvezetők.

Az úttörőtanács igen eredményesen működik. Évenként 4—5 ünnepélyes csapatgyűlést t a r t u n k . Ezek közül kiemelkedőek a fegyveres erők napja, a csapatzászló ünnepe, a várünnepség, valamint a kisdobos- és úttörőavatás.

Függelék

A F Ő I S K O L A V E Z E T Ő I N E K ÉS O K T A T Ó I N A K N É V J E G Y Z É K E

1 9 4 8 — 7 2 - i g

IGAZGATÓK, FŐIGAZGATÓK 1948—63: Dr. N é m e d i L a j o s i g a z g a t ó 1963—66: Dr. S z á n t ó I m r e igazgató 1966— : Dr. S z ű c s László f ő i g a z g a t ó

IGAZGATÓHELYETTESEK, FŐIGAZGATÓ-HELYETTESEK 1951—54: Dr. Kiss K á l m á n i g a z g a t ó h e l y e t t e s

1954—57: Dr. Zétényi E n d r e i g a z g a t ó h e l y e t t e s 1957—61: Dr. Szokodi József i g a z g a t ó h e l y e t t e s 1960—63: | D a r v a s A n d o r i g a z g a t ó h e l y e t t e s 1961—72: Somos J á n o s f ő i g a z g a t ó - h e l y e t t e s 1963—66: Dr. Somos L a j o s i g a z g a t ó h e l y e t t e s 1966— : Dr. Nagy József f ő i g a z g a t ó - h e l y e t t e s 1972— : Dr. Pelle B é l a f ő i g a z g a t ó - h e l y e t t e s 1972— : Dr. Gál I s t v á n f ő i g a z g a t ó - h e l y e t t e s

A Z MDP, ILLETVE MSZMP FŐISKOLAI SZERVEZETÉNEK TITKÁRAI Tanári pártszervezet

1949 1950 1950 1951 1951

Laczkó A n d r á s Dr. Csabai T i b o r : K á l m á n c h e y Z o l t á n : Somos J á n o s : Dr. Kiss K á l m á n

1951—54: Dr. Szokodi József

1954—56: F r i e d r i c h n é dr. K o v á c s I r é n 1957 : Dr. Szokodi József

1958—63: C s ó k a J á n o s 1963—70: Dr. P e l l e B é l a 1970— : Csillag B é l a Hallgatói pártszervezet 1949—51: J e d l i c s k a G y u l a 1951—52: Tóth J á n o s 1952—53: Vass G y u l a

A FŐISKOLAI IFJÚSÁGI SZERVEZETEK TITKÁRAI Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szervezete (MEFESZ)

1948—49: D u r ó L a j o s 1949—50: J e d l i c s k a G y u l a Dolgozó Ifjúsági Szövetség (DISZ)

1950—51: T ó t h J á n o s 1951—52: P e l l e Béla 1952—53: G a á l I s t v á n 1953—54: F o d o r Géza 1954—56: Szűcs László

87

Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ)

ÉNEK-ZENE TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948.)

A t a n s z é k m ű k ö d é s e 1955—59-ig szünetelt Tanszékvezetők

1948—49: Csenki I m r e 1949—52: K u t a s i K l á r a 1953—54:

1954—56:

1959— : Rezessy László Szalay L a j o s H e i n t z F ü l ö p

Oktatók

1 9 5 0 - -55: T a r y László 1961— A r y T i b o r n é 1952 K i r á l y G y u l a 1962— K e l e m e n I m r e 1 9 5 3 --55: G e i b i n g e r S á n d o r 1962— Csikós A n d o r 1 9 5 3 - -55: Dózsa F e r e n c n é 1962— T a r Lőrinc

1963—70 Cseh Béla 1 9 5 9 - -70: A u e r G y u l a 1966— N a g y Miklós 1 9 6 0 - -66: G y á r f á s Győzőné 1969— V a j d a Lászlóné 1960— -61: P a t a k i V e r o n i k a 1970—71 Z á b o r s z k y I s t v á n

1960 Könczöl F e r e n c 1971— Moskovszky V i n c e

1961— -62: B a c k É v a 1972— P a l o t a i F e r e n c n é

1961— A r y T i b o r 1972— Dobos A n d r á s n é

FIZIKAI TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948.)

Tanszékvezetők

1848—49: Mester I s t v á n 1949—63: D a r v a s A n d o r 1963— : Dr. M á t r a i T i b o r

Oktatók

1 9 5 0 - -60 Somos J á n o s 1 9 5 0 --59 O s v á t h P á l 1951— -52 K o n c z F e r e n c 1 9 5 2

1 9 6 2

--54 Vidó I m r e 1 9 5 3 - -54 L e n k e y K a t a l i n 1 9 5 3 - Szabó L a j o s 1958 Gellai B o r b á l a 1959- H i d a s i K á r o l y 1 9 6 0 --62 G á l G u s z t á v 1 9 6 2 - Dr. M á r k u s J e n ő 1 9 6 2 - Dr. P a t k ó G y ö r g y 1 9 7 2 - K o v á c h Lászlóné

89

FÖLDRAJZ TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948.)

Tanszékvezetők

1948—70: Dr. U d v a r h e l y i Károly 1970— : Dr. F u t ó József

Oktatók 1950—67: Dr. Zétényi E n d r e

1951—53: H a n á k J á n o s 1952—53: H o r v á t h T i b o r n é 1953—55: G a z d a g László 1953—54: P a á l Miklós 1953—57: K i s s I s t v á n 1954—55: Veress M a g d a 1954—56: G á l i Béláné

1955—57: L a n g m á h r Ilona 1955— : Dr. F u t ó József 1957—58: Dr. E d e l é n y i Béla 1962—64: R u z s i n s z k y József 1962— : P á p i s t a J á n o s n é 1963— : S t r b á k I s t v á n 1964— : Dr. K ö v e s József 1971— : Tóth G é z a IDEGEN NYELVI LEKTORÁTUS

( A l a p í t v a : 1951.) Vezető lektor 1951—55: Dr. L é g r á d y G y u l a m b . 1956— : Dr. L é g r á d y G y u l a

Lektorok

1951—53: T i h a n y i Miklós

1952—55: H u n d t Z o l t á n n é K o v á c s I r m a 1953—54: B a r a n F e r e n c

1953—57: N y i r i L á s z l ó n é 1959—60: Dr. Lőkös I s t v á n 1960—63: Dr. N a g y S á n d o r 1962—63: S z a b ó I s t v á n 1963— : M j a z o v s z k y A l b e r t 1963—64: B á n E r v i n

1965—70: Szokolay K á r o l y 1971— : Vágási M a r g i t

IRODALOMTÖRTÉNETI TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948.)

Tanszékvezetők

1948—54: | Dr. C s a b a i Tibor 1955—60: P a t a k y László 1960—63: Dr. N é m e d i L a j o s 1963—72: B e r z y A n d r á s 1973— : Dr. N a g y S á n d o r m b .

Oktatók

1952— Dr. Szőkefalvi Nagy Zoltán 1960— Dr. Bessenyei J á n o s

MARXIZMUS-LENINIZMUS TANSZÉK

MEZŐGAZDASÁGI TANSZÉK

NÖVÉNYTANI TANSZÉK

TESTNEVELÉSI TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948)

A t a n s z é k m ű k ö d é s e 1955—59-ig s z ü n e t e l t . Tanszékvezetők

1948—55: Dr. K á l m á n c h e y Zoltán 1959—68: Bély Miklós

1968—70: M a r k o s T i b o r 1970—72: Nyíri J á n o s 1972— : Csillag B é l a Oktatók 1 9 4 8 - -55: A m b r u s n é K a l a u z P a u l a I960-1 9 4 8 --56: Tőrös K á r o l y 1961-1 9 4 9 - -70: Dr. K a l m á r L a j o s n é 1962-1 9 5 0 - -53: Dr. B a k o n y i F e r e n c 1966-1 9 5 2 - -55: D a n e s L a j o s 1968-1 9 5 3 - -55: S a r k a d i Nagy Csilla 1969-1 9 5 3 - -55: M a j e r c s i k M a g d o l n a 1970-1 9 5 3 - -55: R a f f a i I m r e 1971-1 9 6 0 - -68: K a r a j z G a b r i e l l a 1971 1 9 6 3 - -68: K o v á c s M á r i a 1972-1 9 6 5 - -66: K ő v á r i László

Csillag B é l a M a r k o s T i b o r R á t k a i I s t v á n Gallovits László Rákos E t e l k a Miklovitz Lászlóné Cseh K á l m á n Szabó B é l a P e t r o v a i József Dr. P é n t e k Lászlóné

TÖRTÉNELEMTUDOMÁNYI TANSZÉK ( A l a p í t v a : 1948)

Tanszékvezetők

1948—50: Dr. V a r g a Z o l t á n 1950—66: Dr. S z á n t ó I m r e 1966— : Dr. Nagy József

Oktatók

1951— Dr. Nagy József 1951— -54 Dr. Csabai T i b o r n é 1952— Dr. M o l n á r József 1953— -56 Dr. Balogh G y ö r g y 1955— -57 Dr. H a h n I s t v á n 1963— Dr. A n n á s i F e r e n c 1964— Dr. Czakó K á l m á n 1 9 6 9 - Dr. K á v á s s y S á n d o r

95

K É P E K

F Ő I S K O L Á N K N E G Y E D S Z Á Z A D O S É L E T É B Ő L

Az ünnepélyes megnyitás sajtóvisszhangja a Tiszántúli Napló hasábjain (1949)

7 * 99

Az első újsághír (1949)

Főiskolánk lapjának, az I f j ú Nevelőnek egyik címoldala (1955)

101

Főiskolánk első otthona, a mai debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem

Főiskolánk jelenlegi központi épülete, a volt egri Lyceum

Tanáraink és hallgatómk első egri felvonulása

Dr. Némedi Lajos igazgatónk a főiskola első egri koszorúzási ünnepélyén

Tanárok és hallgatók közös önkéntes zenekara (1952)

105

Főiskolai kultúrnap egri otthonunk régi udvarán (1954)

Főiskolánk első külföldre látogató delegációjának ünneplése a szovjetunióbeli Jelec város színházában (1956)

Dr. Szántó Imre igazgató aláírja a vinhi (vietnami) és az egri főiskola első együttműködési okmányát (1962)

107

Dr. h. Helmut Stolz professzornak, az erfurti pedagógiai főiskola rektorának első egri látogatása (1964)

Prof. K. A. Novikov, a Krasznodári Állami Pedagógiai Főiskola rektora főiskolánk tanácsa előtt bejelenti a két intézmény testvéri kapcsolatát (1967)

109 Az általános iskolai szaktanárképzés 20 éves' fennállásának jubileumi ünnepségei

az egri főiskolán (1968)

Díszünnepély főiskolánk névfelvétele alkalmából (1969)

Vietnami ösztöndíjas hallgatóink csoportja

Első nemzetközi rektori értekezletünk elnöksége (1971)

Nguyen Thuc Hao, a Vinhi Pedagógiai Főiskola rektora átveszi főiskolánk legmagasabb kitüntetését, a Pro Academia Paedagogika Agriensi alapítványt (1971)

111

Főiskolánk Berzeviczy Gizelláról elnevezett modern leánykollégiuma (1968)

Anyaépületünk újjáépített barokk udvara (1973)

Miklósvári Sándor osztályvezető átadja főiskolánk számítógépét (1972)

Intézményünk modern nyelvi laboratóriuma (1972)

Az első aranygyűrűs törzsgárda-kitüntetés átadása dr. Bihari József tanszékvezető főiskolai tanárnak (1973)

XI. OTDK természettudományi szekciójának megnyitása (1973)

Nagy Istvánná Görbe Zsuzsanna matematika—kémia szakos általános iskolai tanár átveszi a Felsőoktatási Tanulmányi Érdemérmet (1973)

Végzős tanárjelöltjeink ballagása főiskolánk újjáépített udvarán (1973)

TARTALOM

1. A főiskola megalakulása, s a debreceni év — — — — — 3 2. Az első egri évek — — — — — — — — — — — 10 3. A főiskolai oktató-nevelő m u n k a változásai és fejlődése — — 23 4. A főiskola politikai-mozgalmi életének fejlődése — — — 38 5. A nevelés, önnevelés kérdése, s a szocialista demokratizmus f e j

-lődése az 1960-as években — — — — — — — — — 50 6. A főiskola t u d o m á n y o s életének fejlődése —- — — — — 57 7. Szervezeti é l e t ü n k és nemzetközi kapcsolataink fejlődése — 71 8. A főiskola kulturális és sportélete — — — — — — — 75 9. A főiskola műszaki fejlesztése — — — — — — — — 79 10. A gyakorló általános iskola élete és fejlődése — — — — 82 Függelék: A főiskola vezetőinek és oktatóinak névjegyzéke 1948—72-ig 85 Képek főiskolánk negyedszázados életéből — — — — — — 97