• Nem Talált Eredményt

A FELSŐ KÁPOLNA TÖRTÉNETE

In document siSNiaiaaoa zs (Pldal 108-148)

lakjunk,mindenüttazegyélőIstennekgyermekeivagyunkéseVárosnak szülöttjei, teháttestvérek!..."

Amikormég az 1868.évfolyamánvégérvényesenmegszületetta dön-tésafelsőtemetőikápolnafelépítéséről, afelvégbenlakótekintélyes gaz-dák megalakították a kápolnatársulatotés megválasztották annak tiszt-ségviselőit.AzelnökiteendőkellátásátJózsaMihályrabízták,aki egyszer-smindavárosfőbírájaisvolt.Bizottmányitagoklettek:TakátsJózsef,Kakuk István,SziromIstván,HabranyiIstván,DevántzkiImre.Pénzbeszedői fel-adatot kapott: TakátsJózsef, Kuna Pál, Kotsis Pálés ifjúBelágyi György, pénztárnoknakpedigGulyásA.Istvántválasztották.94

1869. április 4-én tartott első összejövetelükön tisztségükben továbbra is megerősítették a társulat vezetőségét, és elhatározták, hogy az eddig beszedettpénzeketkamatrakölcsönkéntkiadják,biztosítvaezzelaz alap-tőkegyarapodását.95

Jelentőselőrelépés történt azon agyűlésen, amelyet „Nagy Kun Szent Mártonban az 1872.évijanuár 7-énJózsaJános úrházánáltartottak a felsőtemetőbenépítendőújKápolnatárgyában."96Jelenvoltak:GulyásA.

Istvánvárositanácsnok, KissS.Antal,HegedűsImre,KakukJános,Józsa Antal, Németh István, Devántzki József, Józsa Mihály, Lázi László, TurtsányiPál,SzűtsImre,Cs.MolnárFerenc,HabranyiIstván,Kakuk Ist-ván,CzakóFerenc,B.KotsisPál,JózsaJános,JózsaGáspár,JózsaAndrás, JózsaPéter,JózsaImre,PappIstván,SzűtsGábor,B.NagyLászló,Gulyás Gy. István, Gulyás Mihály, DevántzkiJános, Bozsik László, Kuna Pál, F.

KissJózsefhelyettfia:KissAntal,alsóGulyásIstván,KissJózsefegyházfi, SzűtsPál,TakácsJózsef,K. NagyJános,TigyiMihály.

GulyásA.Istvánszomorúszívveljelentette,hogyakápolnatársulat ér-demeselnöke, JózsaMihályvárosi főbíróaz 1871.évvégénmeghalt.Az utolsógyűlésótaugyancsakelhunytDevántzkiImrebizottságitagis.Az elaődótanácsnokjavaslatáratársulatielnöknekegyhangúlagJózsaJánost,97 bizottmányitagoknak-azelőbbiekmellé-PappIstvánt,TurtsányiPáltés Józsa Andrást, gondnoknak pedig Kakuk Istvántválasztották meg.

Gu-94) „Emlékirat". A Felső Kápolna főkönyve. Vö. Veress 1927. 28.

95) „Emlékirat". A Felső Kápolna főkönyve. Vö. Veress 1927. 28.

96) A Felső Kápolna Társulat jegyzőkönyvei 1872-1947. Kéziratos kötet.

971 Józsa János 1880-ban bekövetkezett halála után a társulat bizalma ismét a Józsa család-ból választott elnököt Józsa Antal személyében, aki 1909-ig töltötte be ezt a tisztséget, magas életkorára való tekintettel ugyanis lemondott. Helyét választás útján Józsa Ká-roly foglalta el. Az egylet ügyeit 18 éven át, 1927-ben bekövetkezett haláláig nagy pon-tossággal vezette. A társulat Józsa Károly elhunyta után hasonnevű fiát választotta el-nökéül. A felső kápolna egyletnek 59 éven át mindig Józsa-ági személy volt az elnöke.

lyásA.Istvánatovábbiakbanközölte,hogyazépítkezéshez60ezerdarab kiégetetttéglaés462forint72krajcárkészpénzállrendelkezésre.

Akövekezőévazadományokgyűjtésénekjegyébenteltel.Atársadalmi méretűvéterebélyesedettmegmozduláseredményeként1873-banmár min-den feltétel adva volt az építkezéselindításához. Ajelzett évfebruár 16.

napjántartottgyűlésenJózsaJánoselnökbejelentette,hogy atársulat fel-kérésére „tiszteltifjúMezeyJános KántorÚra szigetvári (helyesebbena kőszegiJ. L.) kápolnaformájárahármas toronyrapapírosbólegymintát készített,amelyetKántorÚrnékiáltaladott,ésElnökÚraztSulyákJános építőmesterrelrajzbanlevétette,ésahozzávaló költség számításaitis el-készítette,kériagyűléstannakmegtekintésére,éshogyadjanakvéleményt annak el- vagy elnem fogadására.98 A gyűlés nagy tetszéssel fogadta a tervrajzot, ajelenlévőkennekalapjánhatároztákel akápolnafelépítését, MezeyJánoskántornakpedigatárggyal kapcsolatoseljárásáért köszöne-tétszavaztakmeg.

Egyhéttelkésőbb,1873.február23-ánatársulatvéglegesdöntésthozott azépítésmegkezdéseügyében.MegkötöttékazalkutSulyákJános kőmű-ves mesterrel (aki az alsó kápolnát is felépítette), valamint László István ácsmesterrel,azonfeltételalapján,hogyamunkát1752osztrák értékű fo-rintértvégzikel.UgyanakkorSulyákAntal asztalos,KissFlórián lakatos ésazizraelitaScheibelAdolfbádogoskapottmegbízástaszakipari felada-tokteljesítésére.

Akápolna alapkőletétele 1873. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldog-asszonyünnepén,TóthSándortb.kanonok,helybeliplébánosésakét káp-lánközreműködésével történt.

Azépítésimunkaütemérejellemző,hogykéthónapmúlvamárálltaka kápolnaésatornyokfalai,ígymájus22-rekitűzhettékatoronygombokés toronykeresztek elhelyezésének időpontját.Akápolnatársulat igyekezett kitennimagáért.Ajegyzőkönyvektanúságaszerintelőszörismeghívtáka

„tekintetes városi Tanáts" valamennyi tagját, majd az építőmestereknek áldomásraegyakóbortésegyvágóbirkátajánlottakfel.Ajelesesemény

"99

100

98> Mezey Nepomuk János kántor, aki bejárta az országot, a három tomyú kőszegi Kálvá-ria-kápolna formáját javasolta kivitelezésre a kápolna társulat elnökének. A jegyzőkönyv-ben szereplő „szigetvári" kápolna megjelölés nyilvánvalóan elírás, annál is inkább, mert Szigetvár területén egyáltalán nincs és nem is volt három toronnyal ellátott kápolna. A jegyző hallomás után foglalta protokollumba a gyűlés menetét: Kőszeg helyett tévedés-ből írta a „szigetvári" jelzőt. Arra vonatkozólag azonban nincs adat, hogy Mezey János emlékezetből, vagy valamilyen ábra alapján rajzolta-e le a kőszegi kápolna külső képét.

991 A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 1873.

I00) A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 1873.

emlékéreelhatároztákötosztrákforintértékűkrajcárokszétszórásátanép között, valamint aztis, miszerint a városi hatóságtól négymozsárágyút kémek,hogyazünnepélyalkalmávaltörténendőfelköszöntéseknél ezek-kellőnilehessen.Anagytoronygombjábanemlékiratothelyeznekel. Eh-hez olyanszemélyiségetigyekeznek megnyerni,akiaz emlékiratot felol-vassa és a népetbuzdító felhívással további adakozásra serkenti. Ökrös Józsefettalálják legalkalmasabbnak, „akikülönben is népszerűember,és az ilyeneljárásokhoz igenjól ért." Küldöttségetneveznek kiJózsaJános elnökésJózsaMihályjegyzőszemélyében,akiktudatjákaplébánosúrral atársulatszándékátakeresztekfeltételére(atornyokcsúcsántörténő vég-leges elhelyezésére)vonatkozóan, egyúttalmegkérikarra,hogya nép fi-gyelmétishívjafelakimenetelreésaminélnagyobbszámúrészvételre.

Festőilátvány lehetett, amikorajelesnap délutánján fiatallegények -díszruhás lányokkíséretében- vitték ahárom torony keresztjét a temp-lomtólatemetőig.Aszemélyekkiválasztását,valamintazünnepélyes me-net megtervezését illetően az 1873. május 18-án készültjegyzőkönyv szószerintazalábbiakatmondjael:

„JózsaJánosElnökÚraztiselőterjesztiagyűlésnek,miszerinta keresz-teknekkivitelétfiatallegényekrekellenebízni,olyformán,hogyazelnöki lakásrólvetsernyebeharangozáskorvitetnékáltalokatemplomba,honnét bútsú menetrendbenugyan azonfiatalok általvitetnénekki atemetőbe, rendeltetésökhelyére.

Akápolnatornyairafelteendőkereszteknekkiviteleháromfiatal legény-re, mintkereszatyákra bízatik, éspedig a középsőnagy kereszt és gomb JózsaKárolyra,eztkövetiháromleány,mintkeresztanya,nevezetesen Si-monMária,TalányiIrénésFazekasFrantziskakisasszonyok,abaloldalra valókisebb keresztetvisziFazekasMátyás, mint keresztatya,eztkövetik Józsa Erzsébet, Turtsányi Viktória és Fazekas Klára hajadonok, mint ke-resztanyák, ajobb oldalra való keresztetmint kereszatya viszi Turtsányi András,eztkövetikJózsaKatalin,ApatótzkiÁgnesésKovátsS.Julianna, mintkeresztanyákkíséretekben.Örökemlékülmindakeresztatyák,mind a keresztanyák neveijegyzőkönyvi kivonatban a középső nagy torony gombjábantétetni elhatároztatott.

Anegyedik kereszt, mely a Kápolna farazatra lészen felteendő, mint-hogyazmostnemkészülhetettel,ésígymostaz felnemtétethetik,ezen keresztnek a keresztatyja KissJózsefifiú, keresztanyák: Habranyi Erzsé-bet, DósaErzsébet ésDevántzkiErzsébetleendnek,akikmajd amikor az kivitetnifog,akeresztelőttfognakmenni,ajelengyűlés öszves beleegye-zésével megválasztattak."

101

10l) A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 1873.

AzegyháziszertartásvégeztévelaRózsafűzérésHalottiTársulatok el-nöke:ÖkrösJózsef,azépíttetőtársulatfelkérésealapján1873.május22-én, áldozócsütörtökünnepénakövetkezőbeszédetintézteatemetőben össze-sereglettsokasághoz:

„Dicsértessék a JézusKrisztus!

Tisztelt Gyülekezet!

Miután Fő Tisztelendő Czímzetes Kanonok Plébános Úr már e Kápolna toromjaira felteendő kereszteket felszentelte, mielőtt azokat rendeltetése helyére feltennék, az építte-tő társulati gyűlés jónak látta először értekezni a néppel a kápolnák történetiről, másod-szor pedig felolvasni a torom-gombba teendő emlék-iratokat, melynek keresztül vitelével engem bízott meg, hallgassák meg tehát jó szívvel!

Azon események, melyek városunkban a két kápolna építése közt fennforgottak, sok vitatkozásnak lettek tárgyai, még a tétel a valóságot be nem bizonyította. Igaz ugyan, ha emberileg vesszük a dolgot a többekkel együtt, én is azon véleményen voltam, hogy mi-nek is egy városban két kápolna! Igen, de ha az Isten másképpen rendelkezett, kicsoda az, aki ellent állhasson az 6 akaratjának, vagy ki ösmeri meg az utait, - régen megmondotta Isaiás által: Az én gondolataim nem a ti gondolataitok, valamint felmagasztaltattak az egek a földtől, úgy az én gondolataim a ti gondolataitoktul. Az Isten volt tehát az, aki a Kápolna építésére felbuzdított bennünket. Az Isten volt az, aki ellenkezést bocsájtott közünkben, és ezt pedig mind azért, hogy mind a két temetőben kápolnát építsünk, mint ezt a kápolnák történetibül meg is bizonyítom...

Most már azon kérdés merült fel ebbül, hogy ha Isten akaratjábul lett a kápolna-építés, miért következett annyi viszálkodás belüle. Én erre azt felelém, az Isten útjai ugyan meg- vizsgálhatatlanok, de az eseményekből azt következtetém, hogy azért, mert az volt az Is-ten akaratja, hogy mind a két temetőbe Kápolnát építsünk, azért küldött ellenkezést kö-zénk, hogy meggyőződjünk, hogy nem a mi egyetértésünk, vagy igyekezetünk által tehe-tünk valamit, hanem csak az 6 szent malasztja és segítsége által. Nyugodjunk meg tehát az 6 végzésén, és igyekezzünk ezen kápolnát is tökéletesen bevégezni.

Mert ha jól felvesszük a dolgot, csakugyan az igazság is azt hozza magával, hogy ha az alsó új temetőben van kápolna, miért ne lehetne ezen régi, már 50 éves temetőben is, ahol nyugszanak e városnak legjelesebb tagjai. Mert itt nyugszik boldogult Fő Tisztelendő Trangos Jósef lelki pásztorunk, itt nyugszanak Tekintetes Bozóky András és Bozóky György Urak hitveseikkel; itt nyugszanak Tekintetes Tóth András és Tóth Lajos Urak, kik több ízben e városnak bírái voltak, itt nyugszik Tekintetes Bozóky Istvány Úr, ama jó bútsújáró nejével; itt nyugszik Tekintetes Szaszkó József Úr is, Sook Anna hitvesével, aki a Nagy Templomban is oltárt épített Szent Anna tiszteletére; itt nyugszanak Kováts Jakab, Kováts Istvány, Takáts József, Tott János, Kiss S. Jósef Urak - hitveseikkel, kik e városnak elöljárói és bírái voltak. Itt nyugszik ama köztiszteletű Simon Mátyás Úr is - az 6 kedves menyével, itt nyugszanak a nagy Józsa nemzetségnek Atyáik és Anyáik, összesen; végre itt nyugsza-nak Németh Mihály, Szilárdfy Ágoston, Karhetz Mátyás, és több más - kiket mind meg

102

,02) „Torom: a torony szó régies, vagy inkább népies megfelelője. A kunszentmártoniak

„torom", „tormos" alakban használták még századunk első évtiezdeiben is.

nemnevezhetekjelescsaládAtyákésAnyákkalegyetemben:méltótehát-ésigazságuk volttehátafelvégieknek,hogyellenkeztek,hogyideiskápolnátépítsenekaVigasztaló SzentLélekIstentiszteletére,melybenengesztelőáldozatokmutatassanakbeaz élő Is-tennekazittnyugvókleikéért,mertmegvagyonírva,hogyimádkozzunkazonahelyen, aholaz6 tetemeiknyugszanak,és ahováidővelaz6 utódaikis eljönnek,várvánitta bodogfeltámadást.

Igen, desokhíja vanámmégekápolnának, mintazt ki-ki láthatja,felhívomteháta társulatnevébenazegészvároslakosait,hogynevonjákmegadakozókezeiketezenIsten nevéreépítendőkápolnáiul,megértették,hogyIstenakaratjábulépültekezek,-hiszen csaknemállhatezmárígyittfélbe,szégyenéreezengazdaglakosúvárosnak!Úgyis min-denünkazIsteniülvan,amiketbírunk,ésnemvihetünkelsemmitafejünkalatt,csakami jótteszünk,azleszvelünk,ésamitIstendicsóségireépítünk,azhirdetitselekedetünk halálunkutánakisunokákelőttis-kikidekijönnekekápolnába,ésáldjákemlékünket, mindörökkönörökké-,mertittolvassákneveiketazadakozóknak,kikissokáéljenek..."103

Akápolnafelszentelése

Egy esztendő elteltével, az 1874. év tavaszára fejeződött be a kápolna építése. SulyákJános kőműves mesternekösszesen5861 forint45 krajcár munkadíjatfizettekki,ehhezjöttkésőbbafestmények,stációsképek, szob-rokésberendezésitárgyakköltsége.Azépítésnél 81 875 darab égetett la-postéglát, 2900db laposcserepetés50 db görbecserepethasználtakfel.

Azegyikjeleskunszentmártonipolgár:SimonKárolyúr 10300darab la-postéglaajándékozásávaljárulthozzá azépítkezés sikeréhez.104

1874.május3-ánJózsaJánoskápolnatársulatielnökházánál„Tekintetes Simon Károlyúr", Gulyás A. István, SziromIstván,KakukIstván gond-nok,KovátsS.János,öregF.HegedűsImre,DevántzkiJózsef,Kocsis Lász-lópénzbeszedőésJózsaMihályjegyzőjelenlétébenbizottságiülést tartot-tak. Akápolnaszentelés ünnepétmájus 27-re tűztékki. Az egybegyűltek javaslatáraJózsaJánoselnököt,JózsaMihályjegyzőtésKakukIstván gond-nokotbíztákmeg,hogyakápolnaszentelésére„Nagyságosés Főtisztelen-dőKanonok,PlébánosUratkérjékfel",azünnepségelőkészítésérepedig aszükséges intézkedésekettegyékmeg.

ASzentlélekeljövetelétábrázolóoltárképelkészíttetéséreNemesBozóky Mátyáshelybelilakosvállalkozott,serreacélra240forintotajánlottfel.A gyűlés köszönettel nyugtázta az ajánlatot, Simon Károly és Józsa János elnökkapottfelhatalmazást,hogyebbenazügybenPestentárgyalást foly-tassanakés egyezségetkössenekafestőművésszel.

ÖkrösJózsefbeszédénekajegyzőkönyváltalrögzítettszövegétaKunszentmártoni Hír-adó1937.november28-iszámaközölteteljesterjedelmében.

IW|AKápolnatársulatjegyzőkönyve,1874.

103)

Arrólishatároztakanagyfontosságúülésen,hogyazoltáralatt emlék-iratot helyeznek el, melynek megszövegezéséreMezey János kántor ka-pottmegbízást.

TóthSándorkanonok-plébánosünnepélyeskülsőségekközött1874. má-jus27-énszentelte felafőutca tengelyébenépült,háromtoronnyal ékesí-tettkápolnát-akorábbihatározatnakmegfelelően-aVigasztaló Szentlé-lekIstentiszteletére.

Búcsúünnepétmindenévpünkösdhétfőjére, aSzentlélekeljövetelének másodnapjára helyezték.105

Akápolnabelsőkiképzéseaszentelésidőpontjáramégkorántsem feje-ződöttbe.Amunkaésazáldozathozataljavarészeazelkövetkezendő évek-re maradt. Aberendezés gyarapítása végett 1874. december 27-énJózsa Antal egy monstranciát (szentségtartót), Józsa János egy SzentJános evangélistátábrázolófestményt,NémethIstván„SzentIstványKirálytifiúi korbanábrázolóképet",-mindkettőt „ökörszemes" aranyozottkeretben -,Turtsányi László az oltár előtt függő, kínai ezüstből készült örökmé-csest,TurtsányiJánosözvegye:JózsaKrisztinaasszony„üvegtsüláros gyer-tyatartólusztert"ajánlottfelakápolnarészére.

1875. október 13-án tartottülésén intézkedett a kápolnatársulat arról, hogymielőbb készüljönelazorgonaabbólazezer forintból,amelyet né-haiBozókyMátyásvégrendeletileghagyományozotterreacélra.Józsa Já-noselnök adecember26-igyűlésrésztvevőinekbemutatja BakosKároly ceglédi lakos orgonakészítő tervrajzát és költségvetését: „megvizsgálás, helybenhagyásés azalkumegkötésevégett." BakosKároly650forint ér-tékbenhamarosanelkészítetteésleszállítottaa4regiszéres kisméretű

ог-ню Pünkösd ünnepe mindig jeles nap volt a kunszentmártoniak életében. A „Megszálló levél" szerint a helység Jászapátiból történő újratelepítése az 1719. évi pünkösd szom-batján fejeződött be. Barna Gábor erre vonatkozólag megállapítja: „Nincs okunk kétségbevonni a megszállás tényének, vagy sokkal inkább befejezésének 1719. pün-kösdszombati időpontját. De jelképes tartalmát is látnunk kell: őseink az új lakóhely és az alapítók életére a Szentlélek áldását remélik. Talán az sem véletlen, hogy a mai Felső-temetői kápolna is a Szentlélek eljövetelére van felszentelve, örök mementóként város-alapító és városépítő (mindenkori) őseinknek."

Barna 1994.5. Valószínűleg ezzel a kérdéssel függ össze a kunszentmártoniak pünkösd ünnepére időzített radnai zarándoklata is.

gonát,melyetakápolnakórusánállítottakfel.106Azorgonasípszekrényén olvasható felirat:

1 8 7 6

KÉSZÍTTETETT

NÉHAI NEMES BOZÓKY MÁTYÁS

HAGYOMÁNYÁBÓL107 1880. április 25-én „Józsa Antal elnök Úr tiszeletteljelenti, hogy néki egyérdemesegyéniség50forintotkézbesítettolyvilágoskérelemmel,hogy ezenaz öszvegen akápolna háromtornyaitolajosfestéssel atársulat be-festetniszíveskedjék.Adakozónakköszönetszavaztatott,atornyoknak bar-na-veres olajosbefestése elhatároztatott. Kiss Lajos asztalos mesternek a tornyokbefestése50 forintokértáltaladatottazonmegjegyzéssel,hogy a tornyonlévőévszámokatésatzifrázatotaranysárgaszínfestésselköteles elkészíteni."

1881. február6-ána társulatelhatározzaazadakozókABCrendbe sze-dettnévsoránakösszeállítását. Ezleszaz„Adakozókkönyve",hogy„így azonkönyvbőlazutókorbanélőkismegláthassák,kikésmennyit adakoz-takafelsőtemetőbenfelépítettkápolnára."

UgyanekkorÖzv.NagyAntalné sz. SzaszkóAnna ajánlatottett a Hét-fájdalmúSzűzMáriátés aSzentJózsefhalálátábrázolóképekfestetésére.

Aképekgyarapodásaelhelyezésigondokatisfelvetett,mertaz1881. má-jus16-iülésenintézkedésthatároztakabelsőfaloszlopainak kiszélesítésé-re,hogyafestményekelférjenek.

1882.januárll-énJózsaAntalésnejeDósaApollóniaJézus kereszthalá-lát,DevántzkiJózsefésAndrástestvérek,valamintKovátsS.Jánosésneje:

DevántzkiAnna együttesenaSzentháromságotábrázoló képet („aminta Szűz Mária általok koronáztatik"), Imrei Gergelyné, született Hegedűs Apollónia aJézus és Mária szent Szívétmegjelenítő képeket készíttették sajátköltségükön a kápolnarészére.Józsa AntalésNémethIstvánpedig kétdarab,vörösmárványbólfaragottszenteltvíztartóthelyeztetettela be-járati oszlopokon.

1884-ben Papp Jánosné, született Kézsmárki Erzsébet megfesttette ÁrpádháziSzentErzsébetképét.Afebruár6-iülésenvoltszóarról,hogy

106) Bakos Károly (1819-1904) 1869-ben épített orgonát az öcsödi református templom számára. Bizonyára ennek ismeretében javasolta Mezey Nép. János kántor a kápolna-társulat tagjainak, hogy a felső kápolna részére Bakos Károly ceglédi mesterrel készít-tessék el a kívánt méretű orgonát.

Bozóky Mátyás végrendeletének másolata, 1884. május 2. EFL.

107)

egy„jóasszonyság"jelentkezett„aKápolnavízfelfogóés tsövön leereszt-hető bádog tsatornájának" elkészíttetésére, melyet a társulat köszönettel elfogadott.

1886.augusztus8-ántájékoztatáshangzottel,hogyakápolnában készí-tendőszékekre(tölgyfapadokra)többenadakoztak.Tízpadkészítését ha-tároztákel,aszerződést220forintösszegbenMolnárFerencasztalos mes-terrelkötöttékmeg.108Atársulatielnöktovábbáelőterjeszti,hogyÖzv.Nagy Antalné Szaszkó Annaasszony akápolnarészére Mária-szobrotvásárolt ésannakegycélszerűállványtrendelt.Anemeslelkűúrhölgyvállalja vil-lámhárító szerelésétakápolnatornyára,valamint egyúj harang készítte-tését.KissFlóriánvállalkozó 115forintmunkadíjatvettfelavillámhárító elkészítéséért és felszereléséért. UgyancsakNagy Antalné adományozta 1891-ben akápolna részéreaSzentAnna képetis.

Afelszenteléstkövetőkétévtizedalattahívekbőkezűségemindenolyan kellékkelelláttaafelvégékeségénekszámítókápolnát,amelyaliturgikus cselekményekhez és az ájtatossági gyakorlatokhoz feltétlenül szükséges volt. Atehetős gazdák, aváros vagyonospolgárai nemesversengésének köszönhetőenakápolnafelszereléseévrőlévregazdagodottgyönyörű fest-ményekkel,szobrokkal,harangokkal,orgonával, öröklámpával,csillárral, gyertyatartókkal,aszentmiséhezvalókehellyel,öltözékekkel, miseruhák-kalésoltárterítőkkel.Atermészetbeniéspénzadományokgyarapítottáka kápolnafenntartásialapjátis.

Ajótevők közül kiemeléstérdemel BozókyJózsef, aki a kápolna már-ványburkolatának 202 forint50 krajcárosköltségéből 100 forintotvállalt magára.

Özv. Kiss IstvánnáKontsek Zsuzsannaasszony „a bútsújáráshozkellő kisdedfakeresztet"ajándékozottakápolnának 10forintértékben.

Bizonyára Kunszentmártonból származottel az a Kiinka István jászó-várilakos,akiakápolna építéséremég1874-benötaranyatküldött.

1874.december27-énKÜnkaRozália asszonyJászóvárrólelhunyt férjé-nek díszkardjátküldte el, azzal akéréssel, hogyárverésen értékesítséka kápolnajavára. Azárverésnemhozottkellőeredményt, ezérta kápolna-társulatJózsaJánoselnöknekajándékoztaakardot,akiviszonzásul5 oszt-rákértékűforintotjuttatottakápolnapénztárába.Adíszkard1919-igvolt Józsa Károly családjának birtokában, a vörös uralom alatt azonban nyomaveszett.

Akápolnakülsőfalmélyedéseibenelhelyezésrekerülőstációsképek fes-tetésére már 1873-ban olyannagy volt ajelentkezők száma, hogy ezta

m) A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 116-117.

jogotazokkaptákmeg,akiklegalább50forinttaljárultakazépítési költsé-gekhez. A stációs képek egyébként 1880-ban készültek el Sonnenschein Gáspár pesti műtermében,s atársulatnovember 28-i ülésén elhatározta:

azadományozóknévsorajegyzőkönyvbekerül,„hogyígymégazonokák istudhassák, kikáltalkészíttettekel aképek.Neveikaképek hátuljáraa készítőfestőáltallegyenek olajfestékkelfeljegyzendők."

A kápolnatársulata nagylelkűadományokbólolyanjelentősvagyonra tettszert,hogyafenntartásiköltségekfedezésemellettmárjótékonyságra islehetettgondolni.Amikor1895.január17-énapuszta-mesterszállási hí-vek nevében Tapoltsányi Godfrid helyikáplán, RomhányiMihály tanító ésDósaSándorbirtokosaMesterszállásonépítendőtemplomjaváraa ká-polnatársulattól pénzbeli adományt kért, a társulat vezetősége a nemes célra50 forintsegélytszavazottmeg.

Atársulatvezetősége1886-ban,avárosielöljáróságegyetértésével mind-azoknak,akikakápolnaépítésénekköltségeihezlegalább50forinttal hoz-zájárultak,egyenként3 négyszögölterületű kriptahelyetosztott ki,a kö-vetkező sorrendben:

Atemető-kapunbemenet

jobbfelől: Atemető-kapunbemenet

balfelől:

1. KissJózsefegyházfi 2. Turtsányi László 3. KakukIstvány

4. Avárosihatóságadtaki 5. BozókyJózsef

6. BozókyMátyás

7. Avárosihatóságadta ki 8. SzilárdfyImre

9. Turtsányi Pál 10. BálláJudith 11. DevántzkiJózsef 12. Devántzki András 1. KunaLászló

2. Tóth Márton

3. Avárosihatóságadtaki 4. JózsaAntal

5. Avárosihatóságadtaki 6. Szaszkó Anna

7. JózsaJános 8. NagyAntal 9. NémethIstvány 10. KovátsS.János 11. ÖregHegedűsImre 12. BozsikJános

13. BozsikLászló

Kápolna-felújítások

Húszévsemmúltelakápolnafelépítéseután,azépületenmárisa rom-lásjeleimutatkoztak. Az 1892 áprilisában végbementkülsőjavítás befe-jeztével a társulat úgylátta, hogy a toronygombokés keresztek megara-nyoztatása is szükségessévált.

Ahelybeli születésű és Szatmáron lakó Nagy Nép. János szobrász és aranyozó mesterrel kötöttek alkut. Az 1873. évi ünnepséghez hasonlóan 1892.május18-ánagombotésakeresztetnégyfiatalleány,névszerintKiss Anna,NagyRegina,CseuzTiniésNagyMáriavitte kidíszesmenetbena kápolnához,aholCseuzJózsefkőművesvállalkozóésNagyJános aranyo-zómester,egymásnaksegédkezvehelyeztékelazokatakápolnatornyain.

1892.október9-énJózsaAntalelnökelőadja: BozsikGyörgynészületett HarangozóVeronikaasszonyazirántkerestemeg,hogy6hajlandóvolna akápolnábanaszentélyfelettimennyezetetsaját költségénújrakifesteni, elkészíttetniamennyezetreaSzentHáromságábrázolását,valaminta pur-gatóriumotábrázolóképet.

Nem tudni, mi lett a határozat, mert innen ajegyzőkönyv többi lapja (bizonyára amásodikvilágháborúidején) megsemmisült.Tény azonban, hogyamennyezetkifestéseelmaradt,ugyanisacsillagoskékégboltot áb-rázolómennyezetképegészen1963-igvoltláthatóaszürke márványután-zatú oszlopokfelsőrészénelhelyezettszöveggel:

109

110

„HARANGOZÓVERONIKA FESTETTE1874."

Anagytemplom1910-bentörténtkibővítésealkalmávalafelsőkápolna renoválásátis elvégezték.Agondnokságmindháromtornyon kicseréltet-te és újra-aranyoztatta a bádogbólkészült gombokat, kereszteket. A ká-polnátkívül-belülkifestették.Atemetőelőfrontjándíszessodronykerítést készítettek.111

JózsaKárolyésKunaJánosaz1921.évfolyamánegyesületethozott lét-reakápolnarendszeresjavításaérdekében.Kimondták,hogyakia kápol-najókarban tartásáraadománnyalhozzájárul,azaKápolnaTársulat tag-jáváválik.112

Nincsadatvalamennyikarbantartásimunkáról, debizonyos,hogy leg-alább tíz évenkéntkülső-belső javítástés festést eszközöltek. Erre annál

1091 A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 1892.

,w) A Kápolnatársulat jegyzőkönyve, 1892.

m) Kunszentmártoni Újság, 1910. október 30. - Közérdek, 1910. október 2.

,,2) Kunszentmártoni Híradó, 1921. október 2.

In document siSNiaiaaoa zs (Pldal 108-148)