• Nem Talált Eredményt

A direkt marketing alkalmazási lehetőségei a turizmusban

In document Marketing kommunikáció 1. (Pldal 29-33)

2. A BTL (below the line) kommunikáció turizmusban használható eszközei

2.2. A direkt marketing lehetősége a turizmusban

2.2.5. A direkt marketing alkalmazási lehetőségei a turizmusban

2.2.5. A direkt marketing alkalmazási lehetőségei a turizmusban 2.2.5.1. A direkt marketing alkalmazási gyakorisága a turizmusban

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mely területeken alkalmazható sikerrel a direktmarketing. Egyes szakemberek úgy gondolják, szinte minden termék értékesíthető ezzel a módszerrel, míg mások úgy vélik, csak meghatározott ágazatok jöhetnek szóba. Az USA-ban végzett felmérés szerint a következő sorrend alakult ki a forgalom és a gyakoriság

Bár a statisztika nem friss, mégis jól szemlélteti a közvetlen marketing turizmusban betöltött szerepét.

Egy 2008 nyarán végzett felmérés szerint, a Közép-Kelet – Európai régióban hazánk sereghajtónak számít a direkt marketing alkalmazásának területén. A többféle ágazat – köztük a turizmus – képviselőinek megkérdezése alapján elmondható, hogy a vállalkozások többsége méri az általuk használt direkt marketing hatását, és elsősorban új ügyfelek szerzésére, valamint a régiek elégedettség-mérésére használja a módszert. A fenti felmérést készítő cég hazai vállalatának ügyvezető igazgatója véleménye szerint „A felmérés megmutatta, hogy a vállalatok ismerik és értik a direkt marketing folyamatok kiszervezésének előnyeit. A mai bonyolult gazdasági helyzetben arra számítunk, hogy a vállalkozások még intenzívebben fordulnak ebbe az irányba. Mi készen állunk arra, hogy támogassuk őket ebben.”

(www.dmsz.hu (a)).

2.2.5.2. Tudnivalók a direkt e-mail üzenetekről

A direkt e-mailek, mint direkt marketing eszközök hatékonysága egyre csökkenő tendenciát mutat. A MailerMailer felmérése szerint a reklámüzenetként kapott elektronikus levelek megnyitásának rátája 2009 első felében 12%-os, míg a második felében már csak 11,2%-os volt. A jelenség okai között szerepelnek többek között a túlzsúfolt postafiókok, a le nem töltődő képek, valamint a mobileszközök térhódításai. Sok esetben a címzettek csak jóval később nyitják meg az emailt, mint ahogyan a postafiókba kerül. A kutatásból kiderül az is, hogy azokat az üzeneteket nyitották meg leggyorsabban, amelyek nonprofit szervezetektől érkeztek. A megnyitás sebességét úgy lehetne leghatékonyabban növelni, ha például korlátozott, időhöz kötött ajánlatokat küldenének a vállalatok, és erre már a tárgy sorban

felhívják a figyelmet. Néhány iparágban azonban ez nem megvalósítható, mint például az utazás, turizmus, ahol a termékek és szolgáltatások jellege miatt hosszabb átfutási időre kell számítani (www.dmsz.hu (b).

A turisztikai szakma blogjaként definiált honlapon hasznos tanácsokat olvashatunk a turizmushoz kapcsolódó direkt e-mailekkel kapcsolatosan.

Az e-mail marketing kissé háttérbe szorult, de szállodák esetén nagyon hatékony eszköz, ha helyesen használják. Másképpen engedély alapú kapcsolati marketing néven is nevezhetnénk.

Az e-mail rendszerint sokkal többet ér, mint a többi pszichológiai típusú online kommunikáció.

Az e-mail marketing hatékony eszköze egy tudatos márka létrehozásának.

Az e-mail akciót és profitot hoz.

Nem kell állandóan üzeneteket küldeni a vendég számára. A rendszer építése a kapcsolat ápolását jelenti.

Levelet, a tagok kifejezett hozzájárulásával szabad csak küldeni.

Minden esetben biztosítson kedvezményt a feliratkozó számára.

Csupán marketing jellegű levelek küldését nem nagyon tanácsolom. Exkluzív ajánlatok, és kedvelt szolgáltatások sokkal vonzóbban hatnak.

Válassza meg a legjobban működő levélküldési gyakoriságot. Ha túl sűrű, az emberek leiratkoznak. Ha túl ritka elfelejtenek. Ha van rá lehetőség, kérdezze meg feliratkozottait, milyen gyakorisággal szeretnének hallani Önről.

Teszteljen, teszteljen, teszteljen. Az e-mail marketing sikere az állandó tesztelésen múlik. És azon, a változtatásokból mit tanul.

Néhány ötlet e-mail kampány tesztelésére: kiküldés napja és időpontja, gyakoriság, személyesség, tárgy és tartalom, árak, és akcióra hívás.

Szegmentálja listáját amennyire csak lehet, hogy minél célzottabb ajánlatokat tehessen.

(http://blog.szallasmarketing.hu)

Tekintsük meg az alábbi, turisztikai tartalmú direkt e-mailt. Vizsgáljuk meg, hogy megfelel-e a korábban leírtaknak (tartalmi, formai ajánlások).

Wellnessajánlat a borok és pezsgők szerelmeseinek

Azok számára, akik egy szokásos wellness hétvégi kényeztetésnél többre, valami különlegesre vágynak, jó hírrel szolgálhatunk: a "Q" Magyar Turizmus Minőségi Díjjal illetve a "QQ" Európai Unió Turizmus Minőségi Díjjal kitüntetett ceglédi Best Western Hotel Aquarell****kellemes hangulatú borvacsorákkal várja Vendégeit!

Az Aquarell Borvacsora ajánlatai

Élvezze az alföldi ízeket miközben négycsillagos kényeztetésben részesül Október 31-ig, péntekenként borvacsora a régió specialitásaiból, fogásonként egy pohár borral a Megyeri Fivérek Pincészet válogatásából. Szombatonként pincelátogatás a Kökény és Fia Pincészetbe borkóstolóval, ebéd a"la carte a szálloda Aranyhegy Éttermében, egy pohár borral a Kökény és Fiától.

Kétágyas elhelyezéssel 20.900,-Ft/fő ártól, hosszabbítás félpanziós ellátással, 9.900,-Ft/fő/éj ártól!

Francois Pincészet pezsgőivel - az est Borvacsora a György-Villa boraival és a

házigazdája Romsics László főborász Október 9-én nyolcfogásos borvacsora,

kétágyas elhelyezéssel 25.600,-/fő ártól. A borsorban a György-Villa és a

François pezsgők ízvilágával barátkozhatunk, míg a menüben olyan

szezonális alapanyagokra épülő különlegességeket kóstolhatunk, mint a kecskeordás mille-feuille vargányával (2006-os François Brut Nature nyerspezsgővel kínálva).

Az Aquarell különleges ajánlata:

amennyiben mindkét borvacsorát megrendeli, úgy az alföldi hangulatú borvacsoránk csomagárából 25%

kedvezményt biztosítunk

A nyugalmat, harmóniát, és természet közelségét árasztó négycsillagos Hotel Aquarell az Alföld kapujában: Cegléden Budapesttől mindössze 65 kmre várja Önt.

Aquarell wellness

A wellness centumban finn- és bioszauna, gőzkabin, élményfürdő, jakuzi várja a szálloda vendégeit és a legkülönfélébb wellness masszázsokkal kényeztetnek.

Kárdfürdőkkel, peelinggel óvják

felkészült szakemberek végzik! Ízelítő a programból: kacsatánc a kávézóban,

bábszínház a baba- és játszóházban, A szépségápolás kiemelkedő fontosságát felismerve a Best Western Hotel Aquarell célul tűzte ki, hogy wellness szolgáltatásainak szerves részévé integrálja a kozmetikai kezeléseket. Ennek a célkitűzésnek a szellemében alakították ki az Aquamarine Wellness Szépségszalon szolgáltatásait. Az első osztályú Germaine de Capuccini termékek alkalmazása mellett kozmetikai arc-, test- és spa kezelésekkel, fodrászattal biztosít tökéletes kényeztetést, szépülést, feltöltődést nemcsak hölgyek, de urak részére is.

"A szépség fél egészség, az egészség maga a szépség."

Aquarell és gasztronómia

Az Aranyhegy étterem étlapján az Alföld hagyományos ételei mellett megtalálhatók a nemzetközi konyha remekei. A kávézó pedig a sütemény-, szivar- és koktélkülönlegességek kedvelőit várja. Az élményfürdőből ki sem kell lépnünk, ha megszomjazunk vagy megéhezünk: a poolbárban könnyű ételeket és gazdag italválasztékot találunk. Az exkluzív szivarszobában meghitt pillanatokat tölthetünk el, a szabadidőszobában biliárd, tájfun és cso-cso asztal várja a játékos kedvűeket.

Ön azért kapta ezt a hírlevelet, mert - Portálunkon feliratkozott rá vagy

- Regisztrálta magát a nyereményjátékunkba, amellyel elfogadta, hogy hírleveleket kap tőlünk, vagy - Korábban ajánlatot kért valamelyik partnerünktől, amelynek során a hírlevélre való feliratkozást választotta.

Amennyiben ezentúl nem szeretné megkapni hírlevelünket, (amit nagyon sajnálnánk), itt leiratkozhat

Leiratkozáskor vegye figyelembe a következőket:

- Gondolja át, hogy azzal az e-mail címmel iratkozott-e fel a hírlevelünkre, amelyet most olvas. Elképzelhető, hogy más e-mail címről van átirányítva a levelezése a jelenlegi e-mail címre?

- Ha már egyszer leiratkozott, de még mindig kapja a hírlevelet, az annak köszönhető, hogy nem csak egy e-mail címmel iratkozott fel, és a még az adatbázisunkban lévő címről a levelek át vannak irányítva arra a címre, amelyen most olvassa a hírlevelet.

- Ha a fentiek figyelembevételével sem sikerül leiratkoznia, kérjük jelezze az info@termalfurdo.net címen, hogy a hibát kivizsgálhassuk!

E-mail címét az Ön beleegyezése nélkül nem szolgáltatjuk ki harmadik félnek.

Hírlevelünket a Magyar Köztársaság Adatvédelmi Országgyűlési Biztosa nyilvántartásba vette. Adatvédelmi nyilvántartási szám: 01409-0001

info@termalfurdo.net termalfurdo.net

Virtual Tour Kft. 1181 Budapest, Csontváry u. 40.

2.2.5.3. Hasznos tanácsok direkt mail üzenetekkel kapcsolatban

Az AUER PAPER ART honlapján (http://auer-paper-art.hu/) találjuk az alábbi, Ausztriában, Németországban, Svájcban működő szállodák, wellness-hotelek, üdülőközpontok már megvalósított és bevált ötleteit:

o Lepje meg vendégeit születésnapjukon egy szép, személyre szóló levéllel.

o Küldjön vendégeinek az ott tartózkodás után köszönőlevelet egy hozzá passzoló levélpapírral, amelyben egyből a következő szezon szolgáltatásait is felajánlja.

o Küldjön az aktuális szezonról levélben egy személyes ajánlást egy hozzá tartozó szezonmotívummal és csatolja hozzá az aktuális árlistát is.

o Várja vendégeit egy kis meglepetéssel: akasszon üdvözlőszívet szobaajtajukra, rajta vendégei nevével (8. ábra).

o Küldjön vendégeinek és a ház érdeklődőinek egy szép, személyes adventi, vagy karácsonyi üdvözlőlapot.

o Küldjön vendégeinek személyre szóló ajándékutalványt (9. ábra).

8. ábra Üdvözlőszív a vendégek számára

Forrás: http://auer-paper-art.hu/

9. ábra Ajándékutalvány a régi, visszatérő vendégek számára

Forrás: http://auer-paper-art.hu/

2.2.5.4.Time-sharing üdülőklub ügyféltoborzás

Az elmúlt pár évben jött divatba ez az új módszer, melynek néhány ismertetőjegyét tekintsük át a következőkben. A toborzás telefonon keresztül történik, több lépésben. Először egy közvéleménykutató a kiválasztott személyt nyaralási, üdülési szokásairól faggatja, majd pár hét múlva megint felhívják az illetőt, és közlik vele, hogy nyert egy üdülést. Ennek csak annyi a feltétele, hogy meghallgasson egy előadást. Ezen az előadáson – a gyakran gyanútlan érdeklődőt –egy kidolgozott rábeszélőprogram segítségével meggyőzik, hogy lépjen be valamelyik üdülőklub tagjai közé. A belépési nyilatkozatot, valamint a szerződést általában helyben kell aláírni. Az is itt szokott kiderülni, hogy a nyeremény csak a szállást jelenti, a többi felmerülő költség a meghívottat terheli (Kovács, 2004).

2.3. A PR, a sajtókapcsolatok és az eseménymarketing

In document Marketing kommunikáció 1. (Pldal 29-33)