• Nem Talált Eredményt

A BÉRREL KAPCSOLATOS VÁRAKOZÁSOK ALAPVETŐ JELLEMZŐI

In document Europeana felhasználói szabályzatát. (Pldal 100-106)

magyarok körében

A BÉRREL KAPCSOLATOS VÁRAKOZÁSOK ALAPVETŐ JELLEMZŐI

Az első megállapításunk, hogy a migrációs szándékot kifejező Kárpát-medencei magya-rak körében nem csupán a feltételezett, de a minimálisan elvárt bér is a hazai minimálbér (50 ezer forint) felett van. A feltételezett bér a minimálbér 1,76-szorosa, a minimálisan elvárt bér a minimálbér 1,27-szorosa (1. táblázat).

f. láblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér alapadatai a Kárpát-medencei magyarok körében, havonta. ezer forint*

Alapadatok Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

Elemszám (N) 1346 1422

Átlag 87,8 63,3

Szórás 37,S 26,0

Medián 80 60

Módusz 100 50

* A "nem tudom" és az adathiány kiszűrése után.

I A két kérdés pontos megfogalmazásához lásd a kérdőív 7. és8. kérdését azf.függelékben (284. o.).

Az alapadatokból kiolvasható még, hogy

• a feltételezett bér átlaga, módusza és mediánja értelemszerűen magasabb, mint a mi-nimálisan elvárt béré;

• míg azonban a feltételezett bér átlaga és mediánja nagyjából azonos mértékben (mint-egy 20 ezer forinttal) magasabb a minimálisan elvárt bér megfelelő értékeinél, addig az előbbi módusza kétszerese az utóbbi móduszának;

• a módusz értéke az első esetben az átlagnál nagyobb, a második esetben kisebb;

• mivel a szórások aránya az átlagokhoz képest alig mutat eltérést, feltehető, hogya fel-tételezett bér esetében az átlagos alatti, a minimális bér esetében az átlagos feletti bérek terülnek szét szélesebb sávban.

Megjegyezzük, hogyaminimálisan elvárt bér esetében a (valamivel) nagyobb elemszám arra utal, hogyamegkérdezettek ezt valamivel többen "tudják" (merik megbecsülni), mint a feltételezhetően megszerezhető bért. Belátható, hogy a minimálisan elfogadható bér szint-jének a becslése könnyebb feladat: részben mert az alacsonyabb összeg kérdezési

szituá-cióban jobban vállalható, részben mert egyszerűbb megbecsülni a bér alsó határát, mint a "feltételezett" bér szintjét.

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér mértékét amigrációs potenciál egyes típusai szerint elemezzük (2. táblázat).2

2.táblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér átlaga a Kárpát-medencei magyarok körében a migrációs potenciál típusa szerint,

havonta, ezer forint

A migrációs potenciál típusa Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

Rövid távú munkavállalás 87,4 63,5

Hosszú távú munkavállalás 89,9 66,3·

Kivándorlás 91,2 63,5

Tisztított migrációs potenciál 85,0" 62,5

Tovább tisztított migrációs potenciál 84,6· 62,6

Feketegazdaság felé orientálódó 89,9 64,4

"Színvak" 84,1" 62,5

Összesen 87.8 63,3

• Az F-érték 0,01-0,000 szinten szignifikáns.

A táblázatból kiolvasható, hogy:

• a migráció típusa szerint nagy eltérések mutathatók ki a feltételezett, kisebbek a mi-nimálisan elvárt bér esetében;

2 A romák bérelvárásáról szóló részben az átlagtól való eltérés relatív mértékét is bemutat juk (lásd a 6. táblá-zalOt kötetünk 233. oldalán).

99

• a feltételezett bérnek a minimális bémél nagyobb ingadozása a migrációs tervek függ-vényében arra utal, hogya feltételezett bérelvárások a minimálisan elvárt bérnél érzékenyeb-ben igazodnak a hazai munkaeröpiac béreinek sokféleségéhez.

• minél hosszabb a nyers migrációs potenciál idötávja, annál magasabb a feltételezett bér, ami megfelel a migrációs szakirodalom azon feltételezésének, hogy a nagyobb áldo-zattal járó és nagyobb kockázatú migrációt csak nagyobb jövedelemelőnyért érdemes vál-lalni;

• a minimálisan elvárt bér a hosszú távú munkavállalást tervezők körében kiugróan magas, ami arra utal, hogy sokan .vannak olyanok, akik számára a hosszú távú munkavál-lalás a kivándorIásnál nagyobb kockázattal és áldozatokkal jár;

• a migrációs potenciál .megtisztttásának" hatására a feltételezett bérek szint je szigni-fikánsan csökkent, ami arra utal, hogy a nyers migrációs tervek egyszersmind az átlagost meghaladó "bérálmokat" is sejtetnek; végül

• a munkaerőpiac formális és informális megoldásai iránti érzéketlenség alacsony, a "be-járatott" feketemunka iránti elkötelezettség az átlagosnál magasabb bérek feltételezésévei jár együtt.

A BÉRELVÁRÁSOK ALAKULÁSA TÉRSÉGENKÉNT ÉS

SZOCIODEMOGRÁFIAI CSOPORTONKÉNT

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér egyaránt a kárpátaljaiak körében a legala-csonyabb, a dél-szlovákiaiak körében a legmagasabb, ami nyilván a kibocsátó országban megkereshető bérek színvonala közötti eltéréseket tükrözi (3. táblázat).

3.táblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér átlaga térségenként a Kárpát-medencei magyarok körében,

havonta, ezer forint

Térség Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

Dél-Szlovákia 105,3 80,6

Erdély 87,7 62,7

Kárpár-Ukrajna 71,4 50,4

Vajdaség 97,3 69,6

Összesen 87,8* 63,3*

• Az F-érték 0,000 szinten szignifikáns.

A nemek közötti bérelvárás mind a feltételezett, mind a minimálisan elvárt bér esetében azonosan alakul: a férfiaké mintegy 20 százalékkal magasabb, mint a nőké.3

3Afeltételezett ésaminimálisan elvárt bér a férfiak esetében havonta 94,9 és68,8 ezer forint, a nők köré-ben 77,9 és 55,9 ezer forint.

A korcsoportok bérelvárása a Kárpát-medencei magyarok körében is a munkaerő-piaci szakirodalomból ismert tendenciát követik: a fiatalabb és az idősebb korcsoport kevesebb bért remél, mint a középső kohorszok A legmagasabb bérelvárás a 25-34 évesekre jellem-ző. Alegfiatalabbak és a legidősebbek bérelvárása az átlagos alatti."

Anem és akor együttes hatását vizsgálva azt látjuk, hogy a feltételezett bér esetében a középsö korcsoportok a férfiak esetében mintegy 10 ezer forinttal, a nők esetében ennek kevesebb mint a felével számítanak magasabb bérre, mint a legfiatalabb és a legidősebb korosztály (4. táblázat).

4.táblázat

A feltételezett ésa minimálisan elvárt bér átlaga a Kárpát-medencei magyarok körében nem éskor szerint,

havonta, ezer forint

Szociodemográfiai változó Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

Összesen 87,8 63,3

Férfi

18-24éves 90,3 63,4

25-34 éves 99,2 71,0

35-44 éves 99,8 73,6

45évfelett 89,9 67,3

18-24éves 90,3 63,4

25-34 éves 99,2 71,0

35-44 éves 99,8 73,6

45 év felett 89,9 67,3

Aminimálisan elvárt bér esetében a férfiak körében lényegében ugyanez a helyzet, ésa nők körében is csak egyetlen korosztály tér el a többitől: a 25-34 évesek mintegy 5000 forinttal többre tartják magukat, mint a többiek.

Abérelvárások iskolai végzettség szerinti alakulása is megfelel a munkaerö-piaci szak-irodalomból ismerteknek: az iskolai végzettség növekedésévei nő a feltételezett és az elvárt bér mértéke. Az alapfokú végzettségűek az átlagos bér 93-94 százalékát, a szakrnunkás-képzöt végzettek a 10 1-103 százalékát, a középfokú végzettségűek a 104-105 százalékát, a felsőfokú végzettségűek a 112-116 százalékát feltételezik, illetve várják el minimálisan.

Nemek szerint vizsgálva az iskolai végzettség és a bérelvárások kapcsolatát, akép nem változik lényegesen. Az alapfokú iskolai végzettségű férfiak és nők az átlagos alatti, míg a középfokú végzettségűek annál 4-5 százalékkal több bért remélnek, illetve várnak el. Az egyetlen eltérés ettől a trendtől a szakmunkás képzettségű nők esetében figyelhető meg, akik

4 A 18-24évesek feltételezett ésminimálisan elvárt bérehavonta 84,3és 59,3ezer forint, a45évesnél idő-sebbeké 84,2 és62,9ezer forint.

101

az átlagos alatti bért feltételeznek szerezni, de az általuk minimálisan elvárt bér már ismét magasabb - ha csak kissé is - mint az átlagos.

A bérelvárások a gazdasági aktivitás szerint vizsgálva a korábbiaknál nagyobb eltéré-seket mutatnak: egyfelől pontosan tükrözik a Kárpát-medencei magyarok jelenlegi bérvi-szonyait, másfelől esélyeiket a magyar munkaeröpiacon (5.táblázat).

5.táblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér átlaga a Kárpát-medencei magyarok körében gazdasági aktivitás szerint,

havonta, ezer forint

Gazdasági aktivitás Feltételezett bér Minimálisan elvárt hér

Alkalmazott 89,9 64,6

* Az F-érték 0,000 szinten szignifikáns.

** Az elemszám 50és 100között van.

( ) Az elemszám 30 és 50között van.

A legkevesebb bérre a háztartásbeliek, illetve a munkanélküliek számítanak, a legma-gasabbra a vállalkozók kis csoportja. Az alkalmazottak az átlagosnál kissé magasabb bért remélnek.

A Magyarországon korábban már munkát végzők valamivel, a "Nagyvilágban" már meg-fordultak kis csoportjába tartozók sokkal több bért feltételeznek (94,8 ezer forintot) és várnak el minimálisan (70,8 ezer forintot), mint az átlag.

A vagyonosság (az értékes tartós fogyasztási javakkal való ellátottság) növeli, ezek hi-ánya csökkenti az elvárt bér mértékét (6. táblázat).

Ha feltételezzük, hogy a tartós javak felhalmozásának kézsége az egyén és háztartásá-nak jövedelemévei erősen korellál, akkor ez az összefüggés a határáldozati jövedelem elvének alkalmazásával magyarázható, amennyiben a magasabb jövedelemmel rendelkező egyén az otthoni munka értékelése, új munkahely keresése vagy a migrációs döntések során a már elért bér színvonalához viszonyítja az elvárt bér mértékét (aminél csak többet érhet el, illetve fogadható el számára).

Ugyanez az összefüggés húzódik meg a szubjektív szegénység és a bérelvárás mértéke közötti kapcsolat mögött is (7.táblázat).

Aki magát szegényebbnek érzi, az alacsonyabb bérrel is megelégszik, részben mert elfo-gadja, hogy "kevesebbet ér" a munkaerőpiacon, részben mert tudja, hogy korlátozott anyagi Iehetőségei miatt kevesebb erőforrása van a migráció előkészítésére, s tisztában van hely-zetének bérhátránnyal járó hatásával is.

6.táblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér átlaga a Kárpát-medencei magyarok körében a vagyonosság mértéke szerint,

havonta, ezer forint

Vagyonosság * Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

Nines ilyen vagyontárgy 83,7 63,2

I ilyen vagyontárgy van 86,5 63,2

2 ilyenvagyontárgy van 91,6 66,7

3-4 ilyen vagyontárgy van (112,7) (73,3)

Összesen 87,8" 63,3""

• A háztartás aföld, anyugati vagy keleti autó és a nagyértékű műtárgy közül hányfelét birtokol.

•• AzF-érték 0,000 szinten szignifikáns.

( ) Az elemszám 50és 100 között van.

7.táblázat

A feltételezett és a minimálisan elvárt bér átlaga a Kárpát-medencei magyarok körében a szubjektív szegénység mértéke szerint,

havonta, ezer forint

A szegénység foka Feltételezett bér Minimálisan elvárt bér

I - nagyon szegény (76,0) (57,3)

2 83,6 61,7

3 85,7 61,3

4 87,1 62,8

5 86,I 62,8

6 94,8 69,5

7- nagyon gazdag «100,9» «74,0»

Összesen 87,8* 63,3*

• Az F-érték 0,01-0,000 szinten szignifikáns.

() Azelemszám 50 és 100között van.

«

» Azelemszám 30és 50 között van.

103

AMIGRÁCIÓS POTENCIÁL HATÁSA A BÉRELVÁRÁSOK

In document Europeana felhasználói szabályzatát. (Pldal 100-106)