• Nem Talált Eredményt

Doktori munkám során, királis információk terjedési mechanizmusával foglalkoztam egymagvú alkoxikarbonil-metilén-trikarbonil-trifenilfoszfán-kobalt komplexekben.

Bizonyítékot kerestem Bencze és munkatársai által megjósolt óraműszerű átalakulásra, valamint a komplexek kristályrácsában felfedezhető sztereoszelektivitás okaira.

A konformációs viszonyok vizsgálatához a molekulamechanika eszközeit választottam. A szakirodalomban nem található olyan molekulamechanikai erőtérrel, mellyel az alkoxikarbonil komplexek vizsgálhatóak. Ezért első feladatom egy új, kibővített és nagyszámú szerkezeti adatból (25 szerkezet) származtatott erőtér elkészítése volt. A paraméteroptimalizáció befejeztével a módosított MM2 erőteret 22 új paraméterrel (2 új atomtípussal, 4 új kötéshosszal, 10 új kötésszöggel és 6 új torziósszöggel) bővítettem. Az elkészült paraméterkészletet teszteltem és az illesztési hibák értékei nem érték el az előzetesen kitűzött paraméterezési kritériumokat.

Az erőtér elkészítése után egy- majd kétdimenziós konformációanalízist végeztem el a tesztmolekulának kiválasztott etilészter származékon. A kétváltozós analízis alatt több mint 14 ezer szerkezetet állítottam elő, mindegyiknek kiszámoltam a sztérikus energiáját és ezeket egy energiafelületi diagramon ábrázoltam. Bizonyítottam, hogy az enantiomer közti átalakulás viszonylag kis energiagáton keresztül játszódhat le. A diasztereomerek keletkezése azonban a fenilgyűrűk gátolt rotációja miatt nem következhet be. Az átalakulás során az információ áramlása az irodalomban megjósolt, de eddig még nem bizonyított hipotézis szerint játszódik le, méghozzá a következőképpen: A reP szerkezetből kiindulva az észtercsoport a karbonilos oxigénjével közelíti meg a CO tárcsát és a fellépő taszító kölcsönhatás következtében ezt maga előtt ellöki. A CO tárcsa elmozdulásával a karbonil ligandumok olyan közel kerülnek a fenilgyűrűk orto hidrogénjéhez, hogy azokat P állásból M állásba sodorják át. A fenilgyűrűk teljes inverziója akkor következik be, amikor az észtercsoport torziósszöge eléri a +80°-t.

Igazoltam, hogy az enantiomerek egymásba történő átalakulása során a fenilgyűrűk a szabad trifenilfoszfán gyűrűihez hasonlóan 2:1 arányban fordulnak át egyik konformerből a másikba.

A sztereoszelektivitás okainak kiderítésére számításos kémia segítségével megvizsgáltam a komplexek keletkezésének folyamatát. A célom az volt, hogy az összes lehetséges konformert előállítsam. A trifenilfoszfán ligandum kapcsolódásakor két esetben azonban megváltozott a fenilgyűrűk konfigurációja és így a reakcióút végén a négy lehetséges

kombináció közül csak két konformer keletkezett, azok, amelyek a komplex kristályrácsában is szerepelnek. Ez megfelel a kísérleti adatoknak. A számítás segítségével geometriai és energia adatokat kaptam a laboratóriumi előállítás alatt még nem izolált közti termékről és bebizonyítottam a sztereoszelektivitás kialakulásának lehetséges okait.

A királis információk összes lehetséges kombinációját tartalmazó benzilészter származék konformáció analízisét is elvégeztem. Feltételezésem szerint a komplexek kialakulása során egy enatiomerpár keletkezik, de a diasztereomerek közti kis energiagát miatt már szobahőmérsékleten megtörténik azok egymásba átalakulása, ezáltal az összes konformer megjelenik a kristályban.

Felismertem, hogy az ismert vegyületek egy jól elhatárolható része nem az óramű modell szerint, hanem a közönséges fogaskerék-áttétel (gear) kapcsolt rotációjának mechanizmusát követve invertálódhat. Osztályozásuk a kristályfázisú konfigurációik révén clockwork (reP, siM) vagy gear (siP, reM) csoportba könnyen megoldható, de az alkoxilcsoport szerkezete alapján is jól megbecsülhető.

Kutatásaink pozitív eredménye a szponzori támogatás megjelenése. Az alapkutatás így az alkalmazott kutatás irányába terelődött. Kidolgozott kutatási tervekkel rendelkezünk a dolgozatban bemutatott molekulacsalád molekuláris memóriaként történő felhasználására. Az új, kibővített paraméterkészlet segítségével új, eltérő tulajdonsággal (kiroptikai, energetikai) rendelkező komplexeket is elő tudunk állítani. A témát több pályázaton is megmérettük és olyan pozitív bírálatokat kaptunk rá, amelyek a kutatások további folytatására sarkalnak minket.

6 Új tudományos eredmények összefoglalása

1. Egy nagy pontosságú reprodukáló képességekkel rendelkező molekulamechanikai erőteret állítottam elő, a szakirodalomban fellelhető alkoxikarbonil-metil-trikarbonil-tercierfoszfán-kobalt vegyületek kristályszerkezeti adatbázisára alapozva.

1.1. Nagyszámú, 25 molekulaszerkezet belső koordinátáinak statisztikai elemzéséből előállítottam a molekulamechanikai erőtér kiindulási paraméterkészletét. Kezdeti erőállandóknak magas értékeket választottam, majd ezeket folyamatosan csökkentve törekedtem a paraméterkészlet maximális elasztikusságának elérésére.

1.2. A paraméteroptimalizálást 31 lépésen keresztül folytattam, eddigre a számított és röntgen szerkezetek közti átlagos hiba kötéstávolságoknál 0,01 Å, kötésszögeknél 1 fok alá csökkent.

1.3. Az optimalizálás befejezése után a módosított MM2 erőtéret 22 új paraméterrel – 2 új atomtípus, 4 új kötéshossz-, 10 új kötésszög- és 6 új torziós paraméterrel – bővítettem.

1.4. A kibővített, új erőtérrel elvégeztem a kiindulási molekulák geometriai optimalizációját. Megállapítottam, hogy a számítási hibák átlagai, valamint a szórás értékei elhanyagolható nagyságúak. Az erőtér nagy pontossággal reprodukálja a vizsgálandó komplexeket.

2. Az általam kifejlesztett, bővített MM2 paraméterkészletet használva modelleztem és igazoltam az enantiomerpárok egymásba történő átalakulása során lejátszódó óramű (clockwork) mechanizmust és bővítettem ezt a tercierfoszfán ligandum inverziójának 2:1 típusú mechanizmusával.

2.1. Kétdimenziós, háló módszerű konformációanalízist végeztem el az etilészter származék példáján keresztül. A vezetett torziós szögeket 1˚-onként forgattam az enantiomerek egyensúlyi geometriáiban található értékek közt. A vizsgálatok során így 14414 szerkezetet kaptam és ezek energiáit egy energiafelületi diagramon ábrázoltam.

2.2. Meghatároztam az enantiomerek közti átalakulási utat. Megvizsgáltam a trajektóriában szereplő szerkezeteket és igazoltam az enantiomerpárok egymásba történő átalakulása során lejátszódó óramű mechanizmust.

2.3. Bizonyítottam, hogy a reP → siP és a reP → reM irányú epimerizációt a fenilgyűrűk összeakadásából kialakult jelentős energiagát hiusítja meg.

2.4. Meghatároztam, hogy a komplexek átalakulása alatt a trifenilfoszfán fenilgyűrűinek inverziója 2:1 arányban történik meg, a szabad trifenilfoszfánhoz hasonlóan.

3. Felismertem, hogy az ismert vegyületek egy jól elhatárolható része, nem a megjósolt óramű mechanizmust követi, hanem a közönséges fogaskerék-áttétel (gear) kapcsolt rotációjának mechanizmusa szerint invertálódhat.

3.1. Megállapítottam, hogy a vizsgált komplexek osztályozása a kristályfázisú konfigurációjuk révén két fő csoportba [(reP, siM) vagy (siP, reM)] könnyen megoldható.

3.2. Megfigyeltem, hogy a kristálycellában siP és reM konfigurációkkal rendelkező komplexeket felépítő nevezetes csoportok (észtercsoport, CO tárcsa és trifenilfoszfán ligandum) mindig ellentétes irányba forognak, hasonlóan a közönséges fogaskerék-áttételhez.

4. Megvizsgáltam a rendelkezésre álló röntgenszerkezetek közül az egyetlen olyan vegyületet, amelyben mind a négy lehetséges királis konformer (reP, reM, siP, siM) egyaránt előfordulhat és molekulamechanikai számításokkal igazoltam a szerkezetek létezésének lehetséges okát.

4.1. Kétdimenziós konformációanalízis segítségével megállapítottam, hogy a benzilészter származék esetén nem mutatható ki a sztereoszelektivitás jelensége.

4.2. Megállapítottam, hogy a komplex képződésekor feltehetően csak az egyik enantiomerpár keletkezik (reP és siM vagy reM és siP), de a „fenil inverzió”

alacsony energiagátja miatt könnyen átalakul egymásba a két-két (reP↔reM és siM↔siP) konformer. Érvényesül a termodinamikai kontrol.

5. A számításos kémia segítségével sikerült megmagyarázni az etilészter származék példáján keresztül, a [(alkoxi-karbonil)metil]kobalt-trikarbonil-trifenilfoszfán típusú komplexek szelektív kialakulásának lehetőségét.

5.1. A reakcióút számolása alatt geometriai és energia adatokat kaptam a laboratóriumban eddig még nem izolált közti termékekről is (cisz-acil és cisz-alkil komplex, C és F komplex), mely adatok megkönnyíthetik a kutatók preparatív munkáit is.

5.2. Megállapítottam, hogy a reakcióút végén két komplex keletkezett a statisztikailag lehetséges négy helyett. Ezen komplexek egymásnak tükörképei. A keletkezett két komplex a reP és a siM, ezek azok a konfigurációk, amelyek a vizsgált komplex kristálycellájában megtalálhatók.

7 Major results

1. A molecule mechanical force field with precise reproducing capability was created based on the crystal structure database of [(alkoxycarbonyl)methyl]cobalt tricarbonyl tertphosphine compounds.

1.1. By statistically analyzing inner coordinates of numerous, 25 molecule structures, the initial parameter set of molecule mechanic force field was produced. High values were chosen for initial force constants, which were decreased to achieve the maximal elasticity of the parameter set.

1.2. Optimizing parameters was carried out in 31 steps, in the end the average error between calculated and X-ray structures were below 0.01 Å and below 1º for bind distance and angle, respectively.

1.3. After optimizing the modified MM2, force field was improved by 22 new parameters:

2 atom type, 4 bind distance-, 10 bind angle- and 6 torsion parameters.

1.4. The initial molecules were optimized geometrically with the improved force field. It was stated the average errors of calculations and the values of standard deviations were negligible. The force field reproduces precisely the complexes that have to be studied.

2. The clockwork mechanism taking place during the transformation of enantiomer pairs into each other, developed by myself, was modelled using improved MM2 parameter set and was confirmed, and it was improved by the 2:1 type mechanism of tertphosphane ligand inversion.

2.1. Two-dimensional, net method conformation analysis was made through the example of ethylester derivative. The controlled torsion angles were rotated by each 1 º among the values found in the equilibrium geometry of enantiomers. Thus, in the investigation 14414 structures were obtained, and their energies were represented in an energy surface diagram.

2.2. The route of transformation between enantiomers was determined. Structures in the trajectory were analyzed, and the clockwork mechanism taking place during the transformation of enantiomer pairs into each other was confirmed.

2.3. It was certified that reP → siP és a reP → reM epimerization was impeded by the substantial energy barrier originated from the encounter of phenyl rings.

2.4. It was determined during the transformation of complexes, inversion of triphenylphosphane occurred in a ratio of 2:1 similar to the free triphenylphosphane.

3. It was identified a well determined part of known compounds did not follow the clockwork mechanism, but they inverted according to the ordinary gear attached rotation mechanism.

3.1. It was established that the studied complexes can be easily divided into two main groups [(reP, siM) or (siP, reM)] due to their crystal-phase configuration.

3.2. It was observed groups (ester group, CO and triphenylphosphane ligand), building complexes with siP és reM configurations in the crystal cell, always rotate in opposite direction similar to the ordinary gear.

4. The only compound of the existing X-ray structures was investigated in which all of the four possible chiral conformers (reP, reM, siP, siM) can be equally found, and the potential reason for the existence of structures was verified by molecule mechanic calculations

4.1. Two-dimensional conformation analysis was used to establish stereoselectivity could not be shown in benzylester derivative.

4.2. It was stated that at complex formation only one of the enantiomer pairs (reP és siM vagy reM és siP) forms, but the conformers transform easily into each other (reP↔reM és siM↔siP) because of the low energy barrier of ‘phenyl inversion’.

Thermodynamical control prevails.

5. The possibility of selective formation of [(alkoxycarbonyl)methyl]cobalt tricarbonyl triphenylphosphane type complexes was explained through the example of ethylester by calculating chemistry.

5.1. Calculating the reaction route geometrical and energy data were received about intermediers not isolated so far in laboratory (cis-acyl and cis-alkyl complexes, C and F complex), which data could make the preparative work of researchers easier.

5.2. It was also established that two complexes formed at the end of the reaction instead of statistically possible four ones. These complexes are images of each other. The two complexes formed are reP és a siM, these configurations can be found in the crystal cell of investigated complex.

8 Köszönetnyilvánítás

Mindenekelőtt hálás köszönettel tartozom témavezetőmnek Dr. Bencze Lajosnak, aki az elmúlt évek alatt mindvégig támogatott, segített és értékes szakmai tanácsokkal látott el.

Örülök, hogy megismerhettem feleségét Judith nénit, akinek itt is köszönöm azt a rengeteg gyümölcsöt, süteményt, amiket nagy örömmel fogyasztottunk el férjével együtt az estébe nyúló szakmai és baráti beszélgetések alkalmával.

Köszönettel tartozom a Pannon Egyetem Szerves Kémia Intézeti Tanszéken dolgozó összes kollégának, hogy minden segítséget megadtak a dolgozatom elkészítéséhez. A teljesség igénye nélkül köszönöm tehát: Dr. Bakos József, Dr. Tőrös Szilárd, Dr. Ungváry Ferenc, Dr.

Kégl Tamás, Tóth Gergely, Horváth Anita, Kuik Árpád és Balogh János szakmai és emberi segítségét.

Természetesen hálás köszönettel tartozom szüleimnek, akikre mindenben számíthattam.

Köszönöm, hogy ragaszkodtattok ahhoz, hogy mindig felszálljak a buszra …

Utoljára, de nem utolsó sorban feleségemnek, Nórának és kislányomnak, Pannának adnék hálát, hogy a megerőltető munka után, otthon mindig szeretet, türelem és béke várt.

9 Hivatkozások

[1] (a) V. Galamb, G. Pályi, F.Cser, .G. Furmanova, Yu.T. Struchkov, J. Organomet.

Chem., 209 183-195 (1981);

(b) D. Turrini Dr.-Chem. értekezés, Modenai Egyetem, 1996.

(c) S. Tiddia Dr.-Chem. értekezés, Modenai Egyetem, 1997.

(d) A. Baldo, Dr.-Chem. értekezés, Modenai Egyetem, 1997.

(e) C. Zucchi, A. Conia, R. Boese, E. Kleinpeter, H. Alper, Gy. Pályi, J. Organomet.

Chem., 586 61-69 (1999)

[2] G. Pályi, K. Alberts, T. Bartik, R. Boese, G. Fráter, T. Herbrich, A. Herfurth, C.

Kriebel, A. Sorkau, C.M. Tschoerner, C. Zucchi, Organometallics, 15 3253-3255 (1996)

[3] (a) G. Pályi, C. Zucchi, T. Bartik, R. Boese, 1st J. Organomet. Chem. Conf. 4-5 'ovember 1993, München (Ger.), Abstr. p. 183.

(b) G. Pályi, C. Zucchi, T. Bartik, T. Herbrich, C. Kriebel, R. Boese, A. Sorkau, G.

Fráter, Atti Accad. Sci. Bologna, Rend. Cl. Sci. Fis., 281 [14/10] 159-167 (1992/93) [4] H. Dodziuk, Tetrahedron Asymmetry, 3 43-50 (1992)

[5] (a) G. Pályi, Transition Met. Chem., 2 273-275 (1977);

(b) G. Pályi, M. Kovács - Toplak, G. Váradi, Atti Accad. Sci. Bologna, Rend. Cl. Sci.

Fis., 266 [13/5] 139-146 (1978).

[6] M. J. Szabó, R.K. Szilágyi, L. Bencze, R. Boese, C. Zucchi, Luciano Caglotti and Gy.Pályi Enantiomer, 5 549 (2000)

[7] Tóth Gergely még nem publikált eredményei

[8] (a) O. Roelen (Ruhrchemie AG) D.B.P. 849 458, (1938) , Chem Zentr., 927 (1953);

(b) Orchin M. Acc. Chem. Res. 14 259 (1981) (c) Orchin M., W. Rupilius, Catal. Rev., 6 85 (1972)

(d) W. Hermann, B. Cornils Angew. Chem., 109 1074 (1997)

[9] F. Ungváry, I. Kovács, B. Hammerschmidt and G. Cordier, Organometallics, 12, 2849-2852 (1993)

[10] V. Galamb, G. Pályi, M. Kajtár, Inorg. Chim. Acta, 53 113-114 (1981)

[11] M. J. Szabo, R. K. Szilagyi, L. Bencze, Inor. Chim. Acta, 344 158-168 (2003)

[12] L. Bencze, R.K. Szilágyi, M.J. Szabó, R. Boese, C. Zucchi, Gy. Palyi, A molecular Clockwork: intramolecular transfer of chiral information in

carbonyl)methyl]cobalt tricarbonyl triphenilphosphine complexes Chapter III.9 Fundamentals of Life – Editions Scientifiques et médicales ELSEVIER SAS (2001) [13] (a) F. J. Britten, The Watch and Clock Marker’s Handbook, Dictionary and Guide,

11th Ed., Antique Collector’s Club Ltd., Woodbridge, Suftolk, UK (1976)

(b) F. W. Britten, Horological Hints and Helps, 4th Ed., Antique Collector’s Club Ltd., Woodbridge, Suftolk, UK (1996)

[14] Bencze L., Boese R., Pályi Gy., Szabó M.J., Szilágyi R.K. Zucchi C., Magyar Kémikusok Lapja, 6 215-219 (2001)

[15] (a) T.R. Kelly, M.C. Bowyer, K:V: Bhaskar, D. Bebbington, A. Garcia, F. Lang,

Acad. USA 77 6961-6964 (1980)

(b) F. Cozzi, A. Guenzi, A. Johnson, K. Mislow, J. Am. Chem. Soc. 103 957-958 (1981)

[19] (a) Y. Kawada, H. Iwamura, J. Org. Chem, 45 2547-2548 (1980) (b) Y. Kawada, H. Iwamura, J. Am. Chem. Soc. 103 958-960 (1981) [20] J.M. Chance, J.H. Geiger, K. Mislow, J. Am. Chem. Soc. 111 2326 (1989)

[21] K. Fuji, T. Oka, T. Kawabata, T. Kinoshita, Tetrahedron Lett. 39 1373-1376 (1998) [22] R. Ballardini, V. Balzani, A. Credi, M. T. Gandollini, M. Venturi, Acc. Chem. Res.

34 445 (2001)

[23] (a) A. M. Stevens, C. J. Richards, Tetrahedron Lett. 38 7805-7808 (1997)

(b) C. J. Richards, D. C. D. Butler, Abstr. Pap.-Am. Chem. Soc. 221st, 2001, ORGN-367

[24] (a) Keserű Gy. M., Náray-Szabó G., Molekulamechanika, A kémia újabb eredményei 80, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1995

(b) U. Burkert, N.L. Allinger, Molecular Mechanics, ACS Monograph 177, American Chemical Society, Washington DC. 1982

(c) A. K. Rappe, C. J. Casewit, Molecular Mechanics Across Chemistry, University Science Books, 1997

(d) K. Machida, Principles of Molecular Mechanics, John Willey & Sons Inc., 1999 [25] D. H. Andrews, Phys. Rev. 36 544 (1930)

(b) H. Margenau, N.R. Kestner, Theory of Intermolecular Forces, Pergamon, Oxford 1969

[31] T.L. Hill, J. Chem. Phys. 16 399 (1948)

[32] J.E. Lennard-Jones, Proc. R. Soc. London Ser. A 106 463 (1924)

[33] R.F. McGuire, F.A. Momany, H.A. Scheraga, J. Phys. Chem. 76 375 (1972) [34] S. Lifson, A.T. Hagler, P. Dauber, J. Am. Chem. Soc. 101 5111 (1979) [35] C.R. Landis, D.M. Root, T. Cleveland, Rav. Comput. Chem. 6 73 (1995) [36] Serena Software, P. O. Boksz 3076, Bloomington, 47402-3076, IN, USA [37] (a) N. L. Allinger, Adv. Phys. Org. Chem. 13 1 (1976)

(b) N. L. Allinger, j. Am. Chem. Soc. 99 8127 (1977)

(c) T. Liljefor, J. C. Tai, S. Li, N. L. Allinger, J. Comp. Chem. 8 581-603 (1987) [38] (a) S. L. Mayo, B. D. Olafson, W. A. Goddard, J. Phys. Chem. 94 8897-8909 (1990)

(b) N. Karasawa, S. Dasgupta, W. A. Goddard, J. Phys. Chem. 95 2260-2272 (1991) [39] (a) U. Dinur, A.T. Hagler, Rev. Comput. Chem. 2 99 (1991) [44] Szilágyi Róbert Károly Doktori PhD értekezés, Wolfrám-karbén komplexek

szerkezetének molekulamechanikai szimulációja, Veszprémi Egyetem, 1998

[KE45] Kurdi R., Bencze L., Metil-kobalt-trikarbonil-foszfán-komplexek

molekulamecha-nikai paraméterezése, Fémorganikus Kémia Munkabizottság Munkaülése, 2002 május 26, Keszthely

[KE46] Kurdi R., Bencze L., Egy nanomotor modellezése, XXIV. Kémiai Előadói Napok, 2001 október 29-31, Szeged

[KE47] Bencze L., Kurdi R., A királis információ intramolekuláris vezetésének mechanizmusa; az óramodell, XXXVII. Komplexkémiai Kollokvium, 2002 május 29-31, Mátraháza

[48] SPARTAN Version 5.0, Wavefunction Inc., 18401 Von Karman Avenue, Suite 370, Irvine, CA 92612, U.S.A.

[49] Cerius2 3.0, San Diego, Molecular Simulations Inc., 1997

[50] S. L. Mayo, B. D. Olafson, W. A. Goddard III, J. Phys. Chem. 94 8897 (1990) [51] A. K. Rappé, C. J. Casewitt, K. S. Colwell, W. A. Goddard III, W. M. Skiff, J. Am.

Chem Soc. 114 10024 (1992)

[52] (a) L. A. Casonguay, A. K. Rappe, J. Am. Chem. Soc. 114 5832 (1992) (b) A. K. Rappe, K. S. Colwell, Inorg. Chem. 32 3438 (1993)

(c) A. K. Rappe, W. A. Goddard III, J. Phys. Chem. 95 3358 (1991)

[53] (a) S. J. Weiner, P. A. Kollman, D. A. Case, U. C. Singh, C. Ghio, G. Alagona, S.

Profeta Jr., P. Weiner, J. Am. Chem. Soc. 106765 (1984)

(b) S. J. Weiner, P. A. Kollman, D. T. Nguyen, D. A. Case, J. Comp. Chem. 7 230 (1986)

[54] B. W. H. van Beest, G. J. Kramer, R. A. Santen, Phys. Rev. Letters 64 1955 (1990) [55] N. Karasawa, W. A. Goddard III, Macromolecules 25 7268 (1992)

[56] (a) L. Bencze, R. K. Szilágyi, J. Organomet. Chem. 465 211 (1994) (b) L. Bencze, R. K. Szilágyi, J. Organomet. Chem. 475 183 (1994)

[57] J. J. Gajewski, K. E. Gilbert, J. McKelvey in Advances in Molecular Modelling (Ed.

D. Liotta), JAI Press: London, Vol.2, Chapter 2 (1990)

[58] K. A. Durkin, J. Sherrod, D. Liotta, Advances in Molecular Modelling (Ed. D.

Liotta) JAI Press: London, Vol.2, p 93 (1990)

[59] Szabó Miklós József Doktori PhD értekezés, Alkoxikarbonil-metilén-trikarboniltrifenilfoszfán-kobalt komplexek szerkezeti jellegzetességeinek vizsgálata, Veszprémi Egyetem, 2002

[K60] L. Bencze, R. Kurdi, Nanomachines: Concerted Development of Chiral Conformations ina n Oxo-Catalyst Intermediate, 'anoComputing – Technology Trends, Allied Publishers Ltd., 27-34 (2001)

[K61] L. Bencze, Gy. Pályi, R. Kurdi, Molecular-Level Machines; The Clockwork Model, Metal-Ligand Interactions in Molecular-, 'ano-, Micro-, and Macro-Systems in Complex Environments (Ed. '. Russo), Kluver Acad. Publ. Dordrecht, London, 343-354 (2003)

[62] Kurdi Róbert előkészítés alatt lévő publikációi.

[KE63] L. Bencze, R. Kurdi, G. Tóth, Evolution of Chirality and Fundamental Molecular Motions: Structures and Simulations, 3rd Interdisciplinary Symposium on Biological Chirality, 2003 július 10-15, Modena, Olaszország

[64] (a) V. Galamb, Gy. Pályi, F. Cser, M.G. Furmanova, Y.T. Struchkov, J Organomet.

Chem., 209 183-195 (1981)

(b) V. Galamb, Gy. Pályi, R. Boese, G. Schmid, Organometallics. 6 861-867 (1987) (c) J. Solmlyai-Haász, F. Haász, V. Galamb, A. Benedetti, C. Zucchi, Gy. Pályi, J.

Organomet. Chem. 419 205-217 (1991)

[65] (a) V. Galamb, G. Pályi, Coord. Chem. Rev., 59 203-238 (1984) (b) I. Kovács, F. Ungváry, Coord. Chem. Rev., 161 1-32 (1997) [66] (a) F. Calderazzo, Angew. Chem. Int. Ed. Engl., 16 299-311 (1977)

(b) J.C. Flood, Top. Inorg. Organomet. Stereochem, 12 37-117 (1981) (c) L.J. Kulhman, J.J. Alexander, Coord. Chem. Rev., 33, 195-225 (1980) [67] (a) F. Calderazzo, F.A. Cotton, Inorg. Chem., 1 30-36 (1962)

(b) K. Noack, F. Calderazzo, J. Organomet. Chem., 10 101-104 (1964) (c) K. Noack, M. Ruch, F. Calderazzo, Inorg. Chem., 7 345-349 (1968) (d) M.E. Ruiz, A. Flores-Riveros, O. Navarro, J. Catal., 64 1-12 (1980)

[68] C. Zucchi, A. Cornia, R. Boese, E. Kleinpeter, H. Alper, G. Palyi, J. Organomet.

Chem., 586 61-69 (1999)

[69] (a) K. Stanley, D.W. McBride, Can. J. Chem., 53 2537-2541 (1975)

(b) I. Kovacs, G. Szalontai, F. Ungvary, J. Organomet. Chem., 524 115-123 (1996) [70] (a) J.A. Altman, K. Yates, I.G. Csizmadia, J. Am. Chem. Soc., 98 1450-1454 (1976)

(b) J. Demuynk, A. Strich, A. Viellard, 'ouv. J. Chim., 1 217-228 (1977)

[71] Spartan ’02 Windows, Wavefunction Inc., 18401 Von Karman Avenue, Suite 370, Irvine, CA 92612, U.S.A.

[72] M. Lei, W. Feng, Z. Xu, Chinese Science Bulletin, 13 1176-1178 (2000)

[KE73] L. Bencze, R. Kurdi, 'anoscale molecular analogues of macromechanical devices;

simulations, XXth International Conference on Organomettallic Chemistry, 2002 július 7-12, Korfu, Görögország

[KE74] L. Bencze, R. Kurdi, Molecular 'anomachines: Simulation and Design, NATO ASI on Metal-Ligand interactions in Molecular-, Nano-, Micro-, and Macro-Systems in Complex Environments, 2002 szeptember 1-12, Cetraro, Olaszország