• Nem Talált Eredményt

Az írói nevek pragmatikai funkciója

3. AZ ÍRÓI NEVEK SAJÁTOSSÁGAI SZÉPIRODALMI SZÖVEGEKBEN

3.1. Az írói nevek lehetséges funkciói

3.1.4. Az írói nevek pragmatikai funkciója

3.1.4.1. Az írói nevek konstellációteremtő funkciója

Az írói nevek következőkben tárgyalt szerepköre elsősorban a személyne-vekre vonatkozik. Egy fikcionális szövegvilág szereplője csakis e világ részeként

értelmezhető, egyaránt része az adott világ tér-idő rendszerének, és a más szerep-lőkkel alkotott kapcsolatrendszernek. Ebben az összefüggésben fontos lehet a szereplők jelenlétének hangsúlyossá tétele, kiemelése, illetve a többi szereplővel való kapcsolatrendszer felépítése, megformálása, azaz a konstellációteremtés (TÓTH L. 2014: 85). A név ráirányíthatja a figyelmet a szereplők közti kapcso-latokra és azok változásaira; hangsúlyozhatja továbbá a szereplők közti, gyak-ran cselekményformáló viszonyrendszert is (pl. a névazonosság vagy névha-sonlóság a névviselők összetartozását mutathatja).

Egy irodalmi szövegben meg kell különböztetni a narráció és a történet síkját, illetve a szöveg beszédjellegű és cselekményjellegű részeit. A dialógu-sokban névtani szempontból kiemelkedősen fontos a kommunikációs kapcsola-tot létrehozó és fenntartó megszólítás, mely a mondanivalót vagy az előadás-módot élénkítő, de a mondat szerkezetébe szervetlenül illeszkedő elem (KISS A.

1997: 561). A megszólításokat szövegstilisztikai eszközként MADARÁSZNÉ

MAROSSY ÁGNES (2003)vizsgálja, valamint egy tanulmány erejéig én is foglal-kozom a különböző megszólításformák kortárs regényben való alkalmazásával (l. VÁCZINÉ TAKÁCS 2009a). A megszólításoknál a szinonimák használata, a fogalom jelentésmezőjébe tartozó szavak, a metonimikus vagy metaforikus említések hangulati vagy stílustöbbletet jelentenek (vö. MADARÁSZNÉ M A-ROSSY 2003: 257). A megszólítások rendszerének vizsgálata már az 1970-es években a szociolingvisztika egyik jelentős kutatási területévé vált. A névtani kutatások célja e szempontból is sajátos: a beszédpartnert jelölő elemek válto-zatainak, lehetséges típusainak bemutatása, valamint a névadás folyamatának és indítékainak feltárása. Az írói névadás ez irányú kutatása a megszólítás fajtáit mint a szövegformálás eszközeit vizsgálja. E nézőpont a regény szereplői közti viszonyt, a viszony esetleges változását, így egymáshoz való – érzelmi és társa-dalmi – hozzáállásukat tárja fel (vö. VÁCZINÉ TAKÁCS 2009a).

A megszólítás a társadalmi kapcsolatteremtés egyik nyelvi formája. A nem-zetközi szakirodalomban több helyen olvashatjuk, hogy a régi korok megszó-lításformáinak tanulmányozására a szépirodalmi alkotások kitűnő lehetőséget nyújtanak. A ROGER BROWN és ALBERT GILMAN nevéhez fűződő tanulmány drámákból nyert adatokra is épít (1975: 382–388; l. még DOMONKOSI 2002:

56), kutatásukban az udvariassági nyelvhasználat teljességét vizsgálták négy Shakespeare-drámában. PAUL FRIEDRICH a 19. századi orosz megszólító név-más használatát teljes egészében Gogol, Dosztojevszkij, Lermontov, Tolsztoj és Gorkij által írt irodalmi művek anyagára építve mutatja be (l. DOMONKOSI 2002:

56). A szépirodalom felhasználása korábban is jelen volt a megszólítások vizs-gálatában, de mindig más módszerekkel gyűjtött adatokkal is kiegészítve, álta-lában csupán háttérinformációkkal szolgált a számszerű adatok értelmezéséhez

(vö. DOMONKOSI 2001: 91). FRIEDRICH véleménye szerint a szépirodalom és azon belül is a realista regények azért különösen alkalmasak a megszólítások vizsgálatára, mert lehetővé teszik a használat dinamikájának, az egyes kapcso-latokon belüli változásoknak és az implicit jelentéseknek a megfigyelését is (vö. DOMONKOSI 2003: 112). DEME LÁSZLÓ ezzel kapcsolatban a következőket írja: „Jó tükrözője az érintkezésformák mindenkori értékének és értékváltozá-sának a mindenkori szépirodalom” (DEME 1999: 62; l. még IMRE 2003: 231).

A magyar szakirodalomban DOMONKOSI ÁGNES hívja fel a figyelmet arra, hogy a megszólítások vizsgálatában hatékony módszernek számít a szépirodalmi művek szituációit vizsgáló elemzés. Ez ugyanis beavatkozásmentes, passzív eljá-rás, amely képes kiküszöbölni a reflektáltság problémáját, a megfigyelés ellent-mondásait. (Vö. DOMONKOSI 2002: 56.) A realisztikus szépirodalom nyelviségé-ből következtethetünk a valós nyelvhasználat sajátosságaira is. NYIRKOS ISTVÁN

véleménye szerint „az író gyakran nem tesz mást – ebből a szempontból tekintve –, mint az ábrázolt kor, a beszélő vagy hallgató életkora, műveltsége, neme, a szituáció stb. szerint használja anyanyelve kódjait és alkódjait” (1982: 25). A nyelvhasználat sajátosságait, a megszólítási szokásrendszert ez alapján alapve-tően realisztikus, valóságábrázolásra törekvő művek alapján lehetne megbízha-tóan bemutatni, a magyar irodalom azonban SZIRÁK PÉTER szerint „a hatvanas évektől folyamatosan távolodott […] a közvetlen valóságleképező modellektől”

(1994: 24). Az 1990-es évektől a magyar szépirodalom szociolingvisztikai do-kumentumként való értelmezését egyes, a posztmodernre jellemzőnek tartott sajátosságok nehezítik meg; olyan szövegvilág születik, amelyben a valóság művészi átformálásának módja és mértéke nem kedvez a szociológiai, és így a szociolingvisztikai értelmezésnek sem (vö. VERES 1979: 264).

Az író oldaláról nézve a megszólítás az alakteremtés egyik lehetősége (vö.

MADARÁSZNÉ MAROSSY 2003: 254): olyan stiláris eszköz, amellyel az író érzé-seinek magasabb fokát érzékeltetheti, ugyanakkor közvetlenebb hangot teremt, szemléletesebbé teszi a nyelvet. A megszólítást döntően befolyásolja a szerep-lők egymás közötti kapcsolata, a megszólított társadalmi rangja, foglalkozása, neme és életkora. Fontos szerepet játszik a megszólítások választásában a be-szédszituáció formális, illetve informális jellege.

FÜLEI-SZÁNTÓ ENDRE szerint a megszólítás speciális eseteként tarthatjuk számon a nem személyközi kommunikációban érvényesülő vokatívuszokat (1994: 14), a közlés címzettje a kommunikációs partneren kívül ugyanis lehet akár Isten, állat vagy megszemélyesített fogalom is (l. DOMONKOSI 2002: 8).

Ezek a megszólítások (pl. Istenem!, Magasságos ég!) nem tartoznak az írói névadás vizsgálati körébe.

3.1.4.2. Az írói nevek perspektívateremtő funkciója

A szépirodalomban megjelenő nevek (is) „híven tükrözik az elnevező ember érzés- és gondolatvilágát, név- és nyelvteremtő fantáziáját, a világ ér-telmezésére irányuló szándékát” (VARGA 2006: 244). A néven nevezés fo-lyamán döntő kérdés, hogy a valóságot hogyan strukturáljuk, melyik néző-pontot emeljük ki, és mit tekintünk a megnevezés szempontjából relevánsnak.

Így az írói névadás éppúgy szól az íróról, mint az általa ábrázolt világról. Egy írói név mindig összekapcsolódik a perspektíva problémájával, hiszen már a név választása is kifejezi a beszélő egy meghatározott pozícióját (vö. TÓTH L.

2014: 90–93). Adott névforma használatakor társadalmi, világszemléleti és lélektani tartalmak is megjelenhetnek. A különféle nézőpontok eltérő névfaj-tákkal és megszólításformákkal történő kifejezését főleg az ábrázolt szereplők társadalmi egyenlősége vagy egyenlőtlensége, a társas érintkezést szabályozó társadalmi konvenciók, a nyelvhasználati színtér, a névviselők közti kapcsola-tok, a fiktív beszédhelyzetek, a konkrét szituációk határozzák meg. Ugyanak-kor egy név perspektivikus karaktere nem feltétlenül egyértelmű az olvasó számára, ugyanis a szereplőt az író különböző névvariációkkal szerepelteti, melyek nem cserélhetők fel szabadon (a névvariációkról részletesen l. a 4.2.5.

fejezetet).