• Nem Talált Eredményt

Átlátszó gömbök fényszórása

megfigyelő

8.3.3. Átlátszó gömbök fényszórása

A szabadon es˝o vízcseppek a felületi feszültség hatására gömb alakot vesznek fel, amit csak nagyon er˝os, tur-bulens szél tud számottev˝oen eltorzítani. Ezért es˝o, vízpára esetén az átlátszó gömbök fényszórásának esete áll fenn.

A fénysugarak átlátszó gömbön való szóródását mutatja be a8.10. ábra. Itt bal oldalon azt láthatjuk, hogy egy fénysugár minden közeghatárral való találkozáskor 2 részre oszlik, a visszavert és a megtört fénysugárra, de az energiamegmaradás miatt ezek fokozatosan gyengülnek. A jobb oldalon egy esetet, azt, amikor a fénysugár a gömb belsejében épp kétszer ver˝odik vissza, miel˝ott kijönne, külön kiemeltünk.

Számoljuk ki a beesési β szög függvényében a kijöv˝o fénysugár θirányszögét! Az irányszög számítása legyen

8.10. ábra. Fényszórás átlátszó gömbön. A sok lehetséges sugármenet (balra) és a belül kétszer visszaver˝od˝o eset áttekintése (jobbra).

a szokásos, azaz0 az eredeti továbbhaladásnak feleljen meg és az óramutató járásával ellentétes irány legyen a pozitív. A 8.10. ábra alapján a közeghatár-váltáskor az irányszög mindig (γ −β)-nyit, míg a bels˝o vissza-ver˝odésekkor(180−2γ)-nyit változik. Ezért hak-szor ver˝odik vissza belül, akkor az irányszöge:

θk(β) = 2(γ−β) +k·(2γ−180) = 2

(k+ 1)arcsinsinβ n −β

−k·180. (8.16) (Ide a Snellius-Descartes törvény alapjánγ =arcsin(sinβ/n)-et beírtuk.)

Ezt a függvénytk= 0,1,2,3esetekre a8.11. ábrán mutatjuk be, a vízn= 1,33-as törésmutatójára számolva és a szögértékeket 0 és 360 közé átszámolva.

Látható, hogy egy adottkeseténθk(β)nem veszi fel az összes lehetséges értéket, hiába futja beβa teljes,0 és 90közti tartományt. Ez azt jelenti, hogy egy adottkesetén nem az összes irányba lesz szórt fényt.

Másrészr˝ol k = 0 kivételével a θk(β)-nak helyi maximuma van bizonyos szögeknél, ami azért különleges je-lenség, mert ekkor a maximumhoz közeliβ értékekhez tartozó összes fénysugár körülbelül ugyanabba aθb,max

8.11. ábra. Vízgömbb˝ol kijöv˝o fénysugár irányakszámú bels˝o visszaver˝odés után, a beesési szög függvényében.

irányba megy, így ezekben az irányokban különösen er˝os fényszórást kapunk. Hogy melyek ezek az irányok, azt θk(β)deriváltjából kaphatjuk meg:

k

dβ = 2 (k+ 1) 1

p1−sin2β/n2 ·cosβ n −1

!

. (8.17)

A maximumhelyek ebb˝oldθk/dβ= 0alapján egyszer˝uen kifejezhet˝ok. A számítás végeredménye:

cosβk,max= s

n2−1

k(k+ 2). (8.18)

Ez alapjánβkmeghatározható, és így (8.16) alapján az a szög is, amerre igen sok fénysugár szóródik.

k βk,max θk,max 1 59,6 222,5 2 71,9 129,9 3 76,9 42,8

5. táblázat. A maximális fényszórás iránya vízgömbök esetében.

A k = 1 esetben a 8.12. ábra mutatja be, hogy mutatkozik meg ez a maximális hatáskeresztmetszet-irány a sugármenetekben. Itt azt láthatjuk, ahogy a sok bemen˝o sugár két törés és egy visszaver˝odés után mindenképp csak egy bizonyos szögtartományba ver˝odik vissza, ennek széle felé pedig s˝ur˝usödnek a sugarak.

Ha tehát a hátunk mögül érkez˝o fény apró vízgömbökre esik, a k = 1-es esethez tartozó fénysugarak egy θ1,max−180 = 42,5 fél-nyílásszög˝u kúp mentén igen sok fénysugár fog koncentrálódni, azaz látómez˝onkben egy 42,5sugarú tartományból er˝os visszaszórt fényt fogunk tapasztalni. Ez a jelenség kicsit hullámhossz-függ˝o is, mert a víz törésmutatója pár százalékkal eltér a vörös és ibolya színek esetén, így az egyes színek er˝osítési iránya kissé eltér˝o lesz, azaz a fényforrás színét felbontva, koncentrikus körök mentén elrendezve fogjuk látni.

Ez aszivárványjelensége.

Ak= 2eset is egy szivárványnak felel meg, ami kb.180−θ2,max= 50,1 sugarúnak látszik, és ezt másodlagos szivárványnak szokás nevezni. (Szemben ak= 1-hez tartozó els˝odleges- vagy f˝o szivárvánnyal.)

A másodlagos szivárvány színeinek sorrendje fordított, mint az els˝odleges esetben. Ezt a fenti egyenletekb˝ol csak hosszas számolással lehet belátni, ezért ett˝ol eltekintünk.

A k= 3esetnek nem felel meg szivárvány, mert180−θ3,max <90, így ez az er˝osítési irány az es˝ofüggönyön keresztül, közel a Nap irányába nézve lenne megfigyelhet˝o, és ráadásul ez igen gyenge jelenség, így csak nagyon speciális körülmények közt pillantható meg. A még magasabb rend˝u er˝osítések közt van ugyan olyan, amely visszaszórást jelent, de ezek már annyira gyengék, hogy csak igen-igen ritkán láthatóak.

8.12. ábra. Ak= 1eset sugármenetei.

Ak= 0esetben pedig nincs is ilyen er˝osítési irány. A8.11. ábra szerint ez az eset el˝oreszórást jelent, méghozzá majdnem 90-os tartományban, azaz ez nem szivárványszer˝u jelenséget produkál, hanem egy általános szórt fényt jelent a fényforrás irányának tág környezetéb˝ol.

Az itt tanultak nemcsak a szivárvány okát, hanem annak részleteit is felfedik. Például a 8.11. ábra szerint a k = 1eset egy kb.42 fél-nyílásszög˝u kúpon belül, míg ak = 2eset egy kb. 50 fél-nyílásszög˝u kúpon kívülre jutó sugarakat mutat. Ezért az els˝odleges szivárvány belseje, a másodlagos szivárvány külseje irányából kapunk észlelhet˝o szórt fényt, a kett˝o közti körgy˝ur˝u pedig sötét. (Legalábbis a vízcseppekr˝ol szórt fény nem érkezik a szemünkbe innen.)

8.13. ábra. Kett˝os szivárvány. [Forrás: Wikipédia]

Most csak az er˝osítési irányokat állapítottuk meg. A fényes gömbhöz hasonló, de annál jóval bonyolultabb számításokkal a teljes hatáskeresztmetszet-függvény is megkapható lenne, de ez igen bonyolult számításokat jelentene, hisz azt is számolnunk kellene, hogy a közeghatárral való találkozásokkor hányadrész ver˝odik vis-sza, és mennyi megy tovább, ... Könyvünk keretein túlmenne egy ilyen számítás, ezért csak hozzávet˝olegesen rajzoljuk fel a vízgömb szórási keresztmetszetének irányfüggését a 8.14. ábrán. Itt a 8.12-nak megfelel˝o színekkel ak= 0,1,2,3eseteket tüntettük fel.

A szivárvány egy igen szép és érdekes természeti jelenség, melynek rengeteg változata és kísér˝ojelensége van.

Például a f˝o szivárvány bels˝o felén s˝ur˝u színes sávok láthatók, mely a fény hullámtulajdonságának hatására jön létre, vagy vízfelszínr˝ol visszaver˝od˝o napfény képes igen magas szögállású szivárványt létrehozni. Igen szép gy˝ujteményt találhatunk ilyen és hasonló jelenségekr˝ol [8]-ban.

8.2. feladat. Milyen lenne az els˝odleges, másodlagos és harmadlagos szivárvány sugara (fokban), ha nem

vízc-8.14. ábra.Vízcsepp szórási hatáskeresztmetszetének közelít˝o irányfüggése.

seppek, hanem 1,5 törésmutatójú üveggömbök hullanának az égb˝ol?

Megoldás: (8.16) és (8.18) alapján a válasz egyszer˝u behelyettesítéssel megadható.

⇐8.2. feladat

Így üveggömbök esetén az els˝odleges szivárvány sugaraθ1,max−180 = 22,8, a másodlagosé180−θ2,max = 86,87lenne. Az els˝odleges szivárványt így meg tudnánk figyelni, de elég speciális beállítás kellene ahhoz, hogy a majdnem 90sugarú másodlagosat megpillantsuk.

A harmadlagos pedig ugyanúgy megfigyelhetetlen tartományban van, mint víz esetében.

k βk,max θk,max 1 49,80 202,8 2 66,72 93,13 3 73,22 350,9

6. táblázat.A maximális fényszórás irányai üveggömbök esetében.

8.3. feladat. Milyen törésmutatójú gömb esetében lenne az els˝odleges szivárvány 0sugarú?

Megoldás: A fenti jelölésekkel: θ1,max = 180, ami csak úgy lehet, ha β1,max = 0. (8.18)-t erre az esetre ahonnét egyszer˝u átrendezésseln= 2adódik.

A 2-es törésmutató esetén tehát a bejöv˝o sugár egy jelent˝os része pont ellentétes irányban, a fényforrás felé ver˝odik vissza.

⇐8.3. feladat