• Nem Talált Eredményt

(1883. február 20.)

Tisztelt ház! Ha czentrál parlamentben vol-nánk és ott hallanók nyomósán kiemelni a monarchia pénzügyi helyzetét, melynek java egyúttal Magyarország pénzügyi helyzetének javítása is, akkor nem volna szükséges, hogy ez ellen szavamat emeljem. (Helyeslés a szélső baloldalon.) De azt hiszem, hogy a magyar nem-zetnek azon súlyos szenvedésekből már kijutott része, melyet magára csak azért vállalt, hogy ne egy monarchiának legyen egyúttal felemlítendő része. Azon közjogi álláspont, melyet önöknek is a törv ény alapján el kell foglalniok megtiltja, hogy a magyar képviselőházban az egész monar-chia érdeke ugy említtessék, a melynek egy-úttal részét képezi Magyarország is. (Helyeslés a szélső baloldalon.) Monarcha van egy, de monar-chia, mely a területtel kapcsolatos fogalom, kettő van. (Helyeslés a szélsőbalon.) Magát a törvény-javaslatot nem fogadhatom el, mert mielőtt a vámtarifa revisiójáról szóló törvényjavaslat itt a házban tárgyaltatott, alaposan megvitattatott volna már ezen törvényjavaslat által annak mindben intézkedéseit, hátrányait anticzipáljuk Én azt

hiszem, hogy semmi sem lehet veszélyesebb, mint egy beterjesztett törvényjavaslatnak intézkedéseit mielőtt az előkészíttetett, megvitattatott és elfogad-tatott volna, egy más törvényjavaslat által anti-czipálni. Ktllönben is ez a parlament helyzetét a korminynyal szemben jellemzi, mert ez azt vonja maga után, hogy azon törvényjavas-latok, melyek a vámtarifa revisiójára vonatkozó-lag előterjesztettek, bizonyosan el fognak fogad-tatni. Mert hogy ha nem ezen feltevésből indul ki a kormány, akkor nem teszi ki a kereskedést azon kellemetlenségnek és bizonytalanságnak, melynek egy ilyen törvényjavaslat által kitéve lesz. Ezen törvényjavaslatnak czélja az, hogy megakadályozza, nehogy a kereskedő árúinak a külföldről nagyobb mennyiségben való behozatala által egy időre elkerülhesse a vámtarifa revisió-jából származandó vámfelemelést. És épen ezen indokból Bem fogadhatom el a törvényjavaslatot, mert azon körülmény, hogy a nagykereskedő, a ki nagyobb tőkével rendelkezik, nagyobb meg-rendeléseket tehetvén a vámtarifa felemelésének érvénybe jutása előtt és a bekövetkezett fogyasz-tási adónak életbe léptetése idején egy átmeneti korszakot szül, melyben a törvénynek szigorú végrehajtása nem érvényesülhet egészen. Ugyanis, mert a nagykereskedő beszerezvén árúczikkeit s azokat az újabb felemelt vámok megfizetése nél-kül szerezvén be, a kereskedelmi coneurrentiánál fogva képes és kénytelen azokat egy ideig olesób-bau adni, mint adná, ha azon vámtételeket egész készletétől megfizette volna. Tehát egy átmenetet képez a vámemelés közepette,mely megakadályozza,

u

hogy a fogyasztóknál oly rögtönösen egy nagy zök-kenés álljon elő, kevésbbé teszi azon pénzügyi intézkedést gyűlöletessé, utálatossá, mert sokkal észrevétlenebből lopja magát a nemzet közgazda-gági életébe.

De mi ezen vámfelemelés, t. ház? Nem egyéb, miut egy új adó, mert nem oly vámtétel felemeléséből áll, a mely védelmezi termelésün-ket, vagy védelméül szolgál iparunknak; hanem gyarmatárú-ezikkekre vonatkozik, a melyekből nálunk semmi productio nem történik, szóval egyszerűen fogyasztási adót képez, a mely bevé-tetik a mi határainkon. És mely czikkekre vet-tetik ki ezen adó? Újból majdnem ugyanazon czikkekre, a melyeket a mult évben a kávé-, czu-kor- és sörfogyasztási adó alkalmával annyira megadóztattak.

Természetes, hogy az ok, a miért a t. kor-mány ezen törvényjavaslatot elfogadja, nem más, mint hogy Ausztriában hasonló törvény elfoga-dása a pénzügyi kormánynak érdekében áll:

a mig nálunk a petroleum-adó is oly nagy könnyel-műséggel megszavaztatott, Ausztriában huzamos idő kellett és csak nagy küzdelem árán sikerült a kormánynak elfogadtatnia. A kormány ott a parlament erélyes ellenállása következtében fél megjelenni a czukor-, kávé- és sörfogyasztási adókkal, tehát igyekezik azokat, mint vámokat be-venni, mely uton azok kevésbbé támadják meg a kereskedelmet, kevésbbé rontják meg az ipart.

Mi már elfogadtuk a fogyasztási adókat, most ntána megyünk Ausztriának a vámtételek feleme-lésében is, vagyis be fog állani azon helyzet,

hogy míg Ausztria igyekezik saját pénzügyét és pénzügyi bevételeit közvetve emelni a vámtételek fokozása által, mi hozzájárulunk azon rámföl-emeléshez, tehát a fogyasztás ugyan azon meg-adóztatásához akkor, midőn fentartjúk a fogyasz-tási adókat is, melyeket épen azért hoztunk be, mert nem voltunk képesek — és a jelen esetben ez volt a kormány indoka — a vámtétele-ket ezen fogyasztási czikkekre nézve föl-emelni.

T. ház! Én és elvtársaim el nem fogadhatjuk azon törvényjavaslatot, mely a vámtariüák revi-siójára vonatkozik, épen azért, mert az új meg-terheltetést ezéloz és nem fogadhatjuk el ezen tárgyalás alatt levő törvényjavaslatot sem, melyről a t. előadó ur azt mondotta, hogy annak ezélja a benyújtott és meg nem vitatott törvényjavaslatnak pénzügyi eredményeit már előre is biztosítani ; nem fogadhatjuk el főkép azért, mert a fogyasz-tási adóknak és a nemzet anyagi életerejének bárminemű kimerítése és újabb megtámadása nem vezethet sikerre, mert a pénzügyi eredményekben a deficit azért ép oly magas lesz, mint volt azelőtt és a nemzet anyagi életének hanyatlása, a közromlás, a pusztulás ép oly mértékben fog növekedni, mint azelőtt. Tehát, t. ház, ha a kor-mány nem tud eredményt felmutatni az adófoko-zás által, minek öntsük mi azon feneketlen ten-gerbe a fogyasztók azon egy pár forintját, a melyet ők sokkal termékenyebben, jobban hasz-nálnak föl, ha saját gazdaságuk gyarapítására fordítják, mintha tőlük az állam elkobozza; a minek ugy is soha eredménye nem lesz és a mi

teljesen meddőn, terméketlenül elmerülő bevételét képezi az államnak (Ugy van! a szélső ballon.)

De nem fogadhatjuk el a törvényjavaslatot azért sem, mert azon pénz, mely ezen törvény életbeléptetése következtében a pénzügyi kor-mányzat rendelkezésére fog jutni, nem szolgál egyébre, minthogy azon politikának, melyet any-nyira kárhoztatunk, huzamosabb időre fogja kiszolgáltatni az eszközöket, melyekkel fentart-hatja magát. Mert mihelyt ezen eszközök kiapad-nak a jelenlegi pénzügyi kormányzat kezében, meg kell hogy szűnjék azon pénzügyi politika is, melyet e háznak oly nagy része kárliozatos-nak tart és nem akarván szaporítani a kormány élctfentartásának eszközeit, nem fogadom el a szőnyegen levő törvényjavaslatot. (Helyeslés a szélső balon.)