• Nem Talált Eredményt

4 Anyagok és módszerek

4.6 Vizsgálati módszerek

4.6.1 Bevezetés

A hagyományos textilvizsgálatok a szálasanyag fizikai, kémiai és viselési tulajdonsága-inak a meghatározására szolgálnak, és jellemzik a felhasznált alapanyagot, a terméket, va-lamint az alkalmazott kikészítési technológiával elért hatást. A rutinszerűen alkalmazott tex-tilvizsgálatok végrehajtásának a módját – a mintavételtől az eredmények értékeléséig – álta-lában vizsgálati szabványok rögzítik. A textilvizsgálatok a textilkikészítés bármely szakaszá-ban jelzik az alkalmazott kezelés eredményességét, és ezáltal hozzájárulnak a technológia- és termékfejlesztéshez.

A hagyományos textilvizsgálatok a textília feldolgozás és felhasználás szempontjából fontos makroszkopikus tulajdonságait jellemzik, de nem adnak magyarázatot a tulajdonsá-gokban bekövetkező változások okára. Nem alkalmasak az új felületkezelési módszerek ha-tásának a jellemzésére sem. Ugyanakkor, a modern, nem rutinszerűen alkalmazott anyagtu-dományi vizsgálatok lehetővé teszik a szálasanyag szerkezetében molekuláris és szubmikroszkópos szinten bekövetkező változások jellemzését, és segítik a szerkezet-tulajdonság összefüggés meghatározását. Ennek köszönhetően hozzájárulnak az új és szo-katlan tulajdonságokkal jellemezhető szálasanyagok létrehozására alkalmas kezelések fi-nomhangolásához. A textilvizsgálatokat tárgyaló szakkönyvekben korábban nem említették a modern anyagtudományi vizsgálatokat. Az utóbbi időben azonban az egyes vizsgálatok elméleti hátterét és végrehajtását, valamint az eredmények értékelésének a módját is be-mutató művek jelentek meg. Az új és hatékony – döntően nagyműszeres – vizsgálati mód-szerekkel a funkcionális és intelligens textíliák, továbbá az előállításukhoz használt új tech-nológiák és segédanyagok is jellemezhetők.

4.6.2 Klasszikus textilvizsgálatok

A pamut- és lenszövet vegyszeres és enzimes kezelése során a felületi és tömbi tulaj-donságokban bekövetkező változásokat főként az alábbi klasszikus textilvizsgálatokkal jelle-meztük:

- Cseppentéses módszer: a szövet nedvesedőképességét jellemzi és méri a szövetre he-lyezett vízcsepp felszívódásához szükséges időt. Jól nedvesedő szövet esetén a nedve-sedési idő kisebb 3 s-nál224. A módszer nem elég érzékeny ahhoz, hogy például az enzi-mes és vegyszeres előkészítés hatása között különbséget tegyen165.

- Folyadékszívás: a 2 cm szívási magasság eléréséhez tartozó időt mérjük a függőleges helyzetű, a folyadékkal érintkezésbe kerülő textília esetén. Különböző felületi

feszültsé-gű folyadékok alkalmazása esetén meghatározható a látszólagos kapilláris sugár, vala-mint a szálfelület felületi szabadenergiájának poláris és diszperziós komponen-se166,167,234,235

.

- Polimerizációs fok meghatározása: a cellulóz viszkozitásos polimerizációs fokát réz-etilén-diamin (Cuene) oldatban végzett oldást követően határoztuk meg233.

- Tömegveszteség: a szövet és a pamutmaghéj tömegváltozását a kezelés előtt és után mért kondicionált (65 % r.h. 23 °C, 24 óra) tömegekből számítottuk ki223.

- Szakítószilárdság: a szövet sávszakítóerő értékét és a hozzá tartozó nyúlást lánc és vetü-lék irányban mértük, standard körülmények között (Instron Tester Model 5566, USA).

Számos esetben az egy fonalra eső szakítóerő megadásával jellemeztük a kezelés hatá-sára bekövetkező degradációt225,235,242

.

- A bioelőkészített szövet pektin tartalmát Ruténium vörös bázikus színezékkel határoztuk meg. A pektin tartalmat a színezett szövet  színméréssel meghatározott  K/S értéke alapján számoltuk. A nyers szövet pektin-tartalmát 100 %-nak, a lúgos főzöttét 0 %-nak tekintettük234.

- A szövet színét CIELab színtérben (D65/10o) mértük (HunterLab Color Quest, USA). A színváltozást a színkülönbség értékekkel (∆Eab*

, ∆Lab*

, ∆Cab*

, ∆Hab*

) jellemeztük. Eseten-ként megadtuk a fehérségi (WI) és a sárgasági mérőszámot (YI). A pamutmaghéj színé-nek a meghatározásához a maghéjból pasztillát préseltünk223,224.

- A biokikészített szövet esési tulajdonságát az esési tényezővel jellemeztük, amelynek meghatározásához Cusic Drape Tester berendezést használtunk225.

- A biokikészített szövet merevségének jellemzésére lánc és vetülék irányban mértük a hajlítási hosszt (Shirley Stiffness Tester berendezés), majd ebből – a négyzetmétertö-meg felhasználásával – kiszámítható volt a hajlítási merevség225.

4.6.3 Modern anyagtudományi vizsgálatok

A kutatómunka során az alábbi anyagtudományi vizsgálatokat alkalmaztuk a kémiai összetételben, a pórusszerkezetben, a kristályszerkezetben, valamint a szálfelületi tulajdon-ságokban az enzimes és vegyszeres kezelés, valamint a plazmakezelés hatására bekövetkező változások széleskörű jellemzésére:

- A szövet, a pamutmaghéj és az enzimoldat fémion-tartalmát Bruker Labtest Plasmalab ICP (Németország) spektrométerrel határoztuk meg az EDTA komplexképzővel végzett kísérletekben226,227.

- A szálfelület összetételében bekövetkező változásokat Tensor 27 (Németország) FT-IR spektrofotométerrel követtük (4000-400 cm-1 hullámszám tartomány), amely ATR cellá-val (Bruker Platinum ATR) volt felszerelve. A relatív intenzitás értékeket a 609 cm-1

hul-lámszámnál mért, a cellulózra jellemző és a hidroxil-csoport síkra merőleges deformáci-ós rezgéséhez rendelhető intenzitáshoz viszonyítva számoltunk ki235.

- A röntgen fotoelektron-spektroszkópiai (XPS) méréseket Kratos XSAM800 típusú (UK) készüléken (225 W, Mg Kα1,2) ún. rögzített analizátor-áteresztés (FAT) üzemmódban vé-geztük238.

- A xilanáz enzimes előkezelés, valamint az azt követően alkalmazott lúgos főzés során a pamutmaghéjból kioldódó lignin koncentrációjának a meghatározása UV spektroszkópi-ával, standard addíciós módszerrel történt, 280 nm-en228.

- A nyers, a bioelőkészített, valamint a vegyszeresen előkészített laza pamut esetén a szálfelület energetikájának tanulmányozására lineáris inverz gázkromatográfiát (IGC, Perkin Elmer Autosystem XL /USA/) (infinite dilution) alkalmaztunk. A vivőgáz nagytisz-taságú nitrogén volt és metánt használtunk nem szorbeálódó teszt anyagként a redukált retenciós idő meghatározásához. Normál-alkánok (heptán  undekán) segítségével a fe-lületi szabadenergia diszperziós komponensét (Sd) határoztuk meg különböző hőmér-sékleten. Poláris adszorbátum-molekulák (aceton, kloroform, tetra-hidrofurán, etil-acetát) segítségével vizsgáltuk a sav-bázis komponenseket232,233 (Függelék – F6).

- A mikroszkópi kép elkészítéséhez JEOL JSM 5500-LV (Japán) típusú pásztázó elektron-mikroszkópot (SEM), DI Nanoscope Dimension 3100 AFM (USA) típusú atomierő mikro-szkópot és Morgagni 268D (Hollandia) transzmissziós elektronmikromikro-szkópot (TEM) használtunk. A pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatok során SEM-EDS üzemmódban a szálfelület elemösszetételét jellemeztük236,241,242

.

- A cellulóz kristályszerkezetének jellemzését Philips PW 1710/PW 1820 röntgen diffraktométerrel végeztük (Cu Kα sugárzás, 45 kV, 30 mA, grafit monokromátor, pro-porcionális számláló, 2θ 5-30 °)233,241.

- Az őrölt pamutpor részecskeméretét az ultrahangos besugárzás paramétereinek függ-vényében, valamint a nanokristályos cellulóz részecskeméretét lézer fényszórásos ré-szecskeméret eloszlás mérő berendezéssel (Horiba Partica LA-950V2 Japán) határoztuk meg241.

- A CNC szuszpenziók zeta-potenciálját (Brookhaven Zetapals, USA), valamint a szuszpen-ziók és a belőlük készült filmek homályosságát (HunterLab Color Quest USA) is meghatá-roztuk241.