• Nem Talált Eredményt

VACI ISKOLANKIVULI .NEPMUVELES

In document Pest megye 1965 (Pldal 90-104)

Amennyire lehetett. a megszuntetett. illetve atszervezett kdnyvtarak sorat ligy allitottuk dssze. ahogy a varos lakossaganak kdnyvtari ellatasat vegzd, mai kdnyv-tar kialakult.

A z 1904-ben alakult Nepkdnyvtdr 1914ben a v a -roshaza I . emeleten miikd-ddtt, kdlcsdnzes csak vasarnap deleldtt 11—12 dra k d -zdtt volt. 10 ev alatt nem.

gyarapodott a kdnyvtar a l -lomanya. Ez evben is csak 596 kdtetet tartottak szamon. utan. Csak nagyon gyer es jelentektelen utalasokat t a -lalhatunk.

I Vdicl IslnldnklvuK N*pm(ivaM«i Bl20«Mg rag|o

VAC. 1942

A VACi ISKOLANKIVULI NEPMOVEL'ESI BIZOTTSAG KIADAb«

za a hasznalat rendjet is. Ebbol idezziik: „A beiratdsi dij es a konyvjegyzek megvetele feljogosit egy kdnyvtdri esztendore hetenkent es ket hetnel nem hosszabb idore egy-egy mil kivetelere. Ket hetnel hosszabb ideig kint tartott konyv haszndlati dija heti 10 filler. A kivett kbnyvek mdsnak olvasdsra nem adhatdk. A be nem szolgdltatott kbnyvek teljes erteku drdt a Kbnyvtdr kezeldje birdi iiton hajtja be. A gazdasdgi kbnyveket a kivevd ket hetig dijtalanul olvashatja".

A jegyzek 4 676 kotetet tartalmaz, szerzok beturendjeben tarja fel a kdnyvallo-manyt, a szepirodalmat es „gazdasagi" muveket egyarant. A gazdasagi muveket „g"

megjeldlessel kiildnbdzteti meg. Erdemes felfigyelni a szabalyzatbdl is lathato k e d -vezmenyre, melyet a „gazdasagi" muvek kdlcsdnvevdi kaptak. A kdlcsdnzes itt ugyanis dijtalan volt, nyilvanvaldan a nagyobb forgalom erdekeben.

A z elmondottakon k i v i i l Nagy Sarolta es Mihaly Rdzsa, az 1938—40ben m i i -kddd varosi kdnyvtarosok visszaemlekezesei alapjan adhatunk szamot a felszabadulas eldtti iddkrdl. A kdnyvtar ekkor a rdmai katolikus egyhazkdzseg gondnoki h i v a -talaban volt elhelyezve, sdtet es nyirkos helyisegben. A z iivegajtos szekrenyek a falak menten sorakoztak. Csak szombat delutan 5 es fel 7 kdzdtt, es vasarnap fel 10—12 dra kdzdtt folyt kdlcsdnzes, amikor a gondnoki hivatal nem mukdddtt. Egy-egy szom-baton 30—40 szemely kereste fel a kdnyvtarat, Idbbnyire ertelmisegiek. Munkds, paraszt ritkan fordult meg a kdnyvtarban. Alacsony volt a szakkdnyvek forgalma.

A szigoru kdnyvtari szabalyzat ellenere sokan fizettek egy-ket honapos kesedelmi dij at a kdlcsdnvett kdnyvekert, a kdnyvek kezrdl-kezre vald adogatasat nehez volt megakadalyozni.

1942-ben 72 oldal terjedelemben lijra megjelent a kdnyvtar kataldgusa. A z Iskolankiviili Nepmuvelesi Bizottsag adta k i , Tdrdk Jend, tanar szerkesztette. E jegy-zek mar sokkal igenyesebb, ebben mar a katalogus hasznalatara vonatkozd utmutatdt is talalunk, a szakirodalmat pedig az E T O szerint csoportositja. A kdnyvtar katalo-gus szerinti allomanycsoportjai:

I . Szdrakoztatd szepirodalmi olvasmanyok: ;

1. Magyar irdk szepirodalmi miivei (regenyek, novellak, elbesze-lesek, kdltemenyek, dramak, szindarabok)

2. Kiilfdldi irdk szepirodalmi muvei (m. f.)

1 409 kdtet 808 kdtet S Z E P I R O D A L O M O S S Z E S E N : 2 217 kdtet I I . Ismeretterjesztd es tudomanyos miivek;

1.

I I I . Ifjusagi muvek:

A katalogusban a fenti osszesites alapjan 4 752 konyvcimet talalunk, a csopor-tokon beliil szerzoi betiirendben. Jegyzek kozli a leltari szamokat is, mert ezek egy-ben a konyvek helyrajzi szamat is jeloltek. A kolcsonzes kerolappal tortent, melyre a konyvek cimet es helyrajzi szamat kellett felvezetni. A katalogus a konyvtar teljes allomanyat feltarja, de a kotetszam 4 752-nel kevesebb, mivel a ket vagy tobb szak-hoz is beoszthato ismeretterjeszto muveket mindket vagy tdbb helyen is felsorolja.

Erdemes kicsit megvizsgalni a kdnyvek tartalmi megoszlasat. A vallasos targyu kdnyvek szama eleg magas, de ugyanakkor a tarsadalomtudomanyi muvek csoportja is gazdag. Allomanyaban haladd szellemii muvek is talalhatok, pi. D a r v i n : „A fajok keletkezese" es „Az ember szarmazasa" c. miive tdbb pedanyban volt meg. Sok volt a tdrtenelmi targyu munka is. A jegyzek a szakirodalmi reszben vald kdnnyebb taje-kozodas erdekeben betiirendes mutatot is ad. Kdzli a kdnyvtar rendjet is, amely a regebbihez hasonlo, es amint emlitettiik reszletesen kiterjed a kdnyvek kdlcsdnze-senek mddjara is. A varos kdzigazgatasi evkdnyve az 1943. esztenddrdl az alabbiakat i r j a a kdnyvtarrdl: „Az Iskoldnkivuli Bizottsag ... kezeleseben levo vdrosi kbnyvtdr a vdroshdza iizletberlojenek kikbltbzese utdn megiiresedett helyisegben kifogdstalan elhelyezest nyert. A kbnyvtdr dllomdnydrol kitiino kataldgus kesziilt".

A kdnyvtar a felszabadulas utan 1946-ban kezdte meg lijra mukddeset a varos-haza epiileteben. Allomanya ekkor 3 447 miibdl allott. A selejtezes soran 272 anti-demokratikus muvet vontak k i az allomanybdl. 1947-ben a kdnyvtar hosszas vandor-las utan a volt Gdrgey utcai muvelodesi otthonba keriilt. 1948-ban a volt Kaszind

kdnyvallomanyabdl 998 kdtetet vett at a kdnyvtar, ebben az evben kdnyvvasarlasra 14 000 Ft-ot forditottak. Az olvasdk szama csak lassan emelkedett, 1946-ban 100, 1947-ben 122, 1948. aug. 11-ig 141 olvasdt tiikrdz a statisztika. 1948-ban 6 542 kdnyvet kdlcsdndztek a kdnyvtar olvasoi. firdeklddes elsdsorban a szepirodalmi muvek irant mutatkozott, de a latogatdk kb, 70" o-a ismeretterjeszto miiveket is kdlcsdnzdtt.

1949-ben Pinke Jozsef kdnyvtaros 29 oldalas stencillel sokszorositott jegyzeket keszitett, melyben 1 235 mu szerepel. Belsd hasznalatra kesziilt.

A kdnvvtar letetfiJzete szerint kesdbb a budapesti kdrzeti kdnyvtar 470 kdtet letettel gazdagitotta allomanyat. A varosi kdnyvtdr 1952. augusztus 31-en kelt adat-szolgaltatasi ive a kdvetkezd allomanyadatokat kdzli:

Kdnj'v dsszesen 2 350 kdtet Ebbol

Olvasok szama 795 Ebbol tanulo, ipari tanulo 495

Kolcsonzesi forgalom aug. 31-ig 12 145 kotet Olvasotermi latogatdk szama 3 000

A konyvtar ekkor a Csanyi koriit 36. sz. alatti muvelodesi otthonban m i i k d -ddtt, Mddos Imrene fdfoglalkozasu kdnyvtaros vezetesevel.

1952 dszen kdltdzdtt at a kdnyvtar a L d w y Sandor utca 16. sz. alatti mai h e l y i -segebe, majd december 27-en atvette a jarasi tanacs, es jarasi kdnyvtarra alakult.

A kdltdzes es atszervezes nem ment siman. A kdnyvtar tatarozatlan helyisegbe keriilt.

A jarasi kdnyvtdr olvasoterme a kdnyvtdr dtalakitdsa eldtt (1959)

Olvasdterem volt ugyan, de hianyzott a berendezes. Kezdetben egy kdnyvtaros latott el minden feladatot. 1953-ban a kdnyvtar meg ket munkaerdt kapott. Allomanya 1953 juniusaban 4 424 kdtet, 650 olvasdja volt, ebbol 250 a 14 even aluli.

A kdnyvtar mostoha helyisegviszonyai nem tettek lehetove, hogy feladatat tdkeletesen ellassa. Hatranyos volt es ma is az, hogy a latogatdk a kapualjon k e -resztiil juthatnak be a kdnyvtarba. Helyisegei sziikek, falai nedvesek voltak. 1960-ban az epiiletben levd lakas megiiresedett, s lehetdve valt az egesz epiilet kdnyvtari celra vald felhasznalasa. A z atalakitas 1962 oktobereben kezddddtt es kerek egy evig t a r -tott. Ezen idoszak alatt a kdnyvtar a Madach Imre Varosi Muvelodesi Hazban kapott ideiglenes otthont. A kdlcsdnzest — ha rossz kdriilmenyek kdzdtt is — folytatni lehetett.

A z atalakitott kdnyvtar megnagyobbitott helyisege mar megfelel a korszeru szabadpolcos kdnyvtar kdvetelmenyeinek. Teljesen i i j , modern berendezest kapott.

A butorok a helyisegek adottsagainak figyelembevetelevel kesziiltek, es igy lehetdve valt, hogy minden hely k i legyen hasznalva. A z epitesi es berendezesi kdltsegek csaknem nyolcszazezer forintra riigtak.

1 0 0

A jdrdsi konyvtdr uj helyisegenek vdzlata

A z ujjasziiletett konyvtar felavatasa 1964. marcius 1-en volt. A kornyezet me-roben megvaltozott, otthonossa, baratsagossa lett. Lehetove valt ugyan a helyben-olvasas, de csak sziiksegmegoldaskent, a szabadpolcos terben. Onalld helybenolvaso resz vagy olvasdterem nines. A szabadpolcos ter alapteriilele 186 m-. A 285 folyd-meter szabadpolcon csak 11 000 kdtet kdnyv helyezhetd el. A kdnyvtar dsszes befo-gadokepessege ma 22 000 kdtet. A szamok maris elaruljak, hogy nines teljesen meg-oldva a varos kdzponti kdnyvtaranak kerdese. A fejlddes megis igen jelentds volt.

A kdnyvtar vendegkdnyve mutatja, hogy a valtozast a varos lakossaga nagyon kedvezden fogadta. Ideziink nehany bejegyzest: „Vegre egy kbnyvtdr, ahol az era-berek kellemesen es nyugodt kbriilmenyek kbzbtt tblthetik el szabadidejilket es mu-velodhetnek. — Orommel iidvdzbljiik a ragycgoan jelujitott kbnyvtdrat, ahol bardt-sdgos kbrnyezetben ismerkedhetiink a szellemi elet kivdlo termekeivel. — Ezuton is szeretnem kbszbnetemet kifejezni az olyan regen dhitott kbnyvtdr letrehozdsdert".

De hogy a „regen dhitott kdnyvtdr" valoban ahitott volt, ezt legjobban nem a dicsero megjegyzesek, hanem a megnyitas utani rohamos fellendiiles mutatja. A fejlodest, a legutobbi ev eredmenyeit a mellekelt tablazat szamadatai mutatjak.

A konyvdllomdny fejlodese:

A z osszehasonlitasi adatokbol lathato, hogy az allomany fejlesztese az 1954—

1959 es 1959—1964 kozotti idoszakban hasonlo mertekii volt. Valojaban az utobbi ot ev hozta az allomany igazi gazdagodasat, kiildndsen ha figyelembe vessziik, hogy 1963-ban haromezer kdtet elavult kdnyvet kellett kivonni.

Kdzmiivelddesi kdnyvtarrdl leven szo, a gyujtdkdr altalanos jellegu. De Vac erosen iparosodd jellegebdl kdvetkezden a tarsadalomtudomanyi gyujtemeny f e j -lesztese mellett a muszaki kdnyvek gyarapitasa is fontos feladat volt.

A z dsszes allomany tiz ev alatt, 1954—1964 kdzdtti idoszakban, majdnem dt-szdrdsere nott.

A z olvasdk szamanak alakulasat az aldbbi tablazat mutatja:

1954 1959 n

A 14 even feliiliek foglalkozas szerinti megoszlasa:

1954 Ir 1959 1964

%

A z olvasdk szama az 1954—1964 kdzdtti idoszakban atlagosan 1 400 fd volt, mig 1964. ev vegen a korabbi evek atlaganak ketszeresere emelkedett. A

munkas-olvasok szamat azonban 1964-ben sem tudta ndvelni a kdnyvtar. Ennek reszben az

1 0 2

is oka, hogy az iizemekben mukodo szakszervezeti konyvtarak latjak el irodalom-m a l oket.

A z 1964-ben beiratkozott olvasokrol reszletesebb elemzes is kesziilt (lasd 1.

sz. melleklet.) E z mutatja, hogy a 15—18 eves koru fiatalok koziil viszonylag sokan keresik fel a konyvtarat, hisz a fenti korhatar kozott levo fiatalok 40 szazaleka olvasoja a konyvtarnak. Siilyosabb kerdes az ipari munkassag tavolmaradasa, a lakossag majdnem hetven szazalekat teszik k i , s minddssze csak 2,2 szazalekuk iratkozott be eddig a kdnyvtarba.

A kdnyvtar forgalmaban bekdvetkezett valtozasokat az 1959. es 1964. ev k d l -csdnzesi eredmenyeinek dsszehasonlitasabdl szemleltethetjiik.

1959 "/.) 1964

%

Tarsadalomtudomanyi 685 1,3 1 106 1,8

Termeszettudomanyi 5 2 4 0,9

Miiszaki 576 1,2 1 034 1,8

Mezdgazdasagi 258 0,6 345 0,8

Egyeb ismeretterjeszto 2 376 4,8 5 168 8,4

Ismeretterjesztd dsszesen: 3 895 7,9 8 177 13,7

Szepirodalom 28 394 57,7 29 215 48,0

Gyer.fnekirodalom 16 862 34,4 23 502 38,3

E g y i i t t : 49 151 100 60 894 100

A jdrdsi konyvtdr felnott kolcsonzojenek reszlete

A z ismeretterjeszto miivek forgalmanak megketszerezodeset reszben a szabad-polcos kdlcsdnzesre vald atteres eredmenyezte. H a az dsszforgalomban nines is nagy kuldnbseg, az egyes miifajokon beliil bekdvetkezett valtozasok azt mutatjak, liogy a kdnyvtar munkaja megjavult. Nagyobb reszben a fiatalok keresik fel a kdnyvtarat, ezert erthetd, hogy kdziiliik keriil k i a legtdbb erdeklddd az ismeretterjesztd miivek irant is. Figyelemremelto meg az is, hogy a tanulok kdziil legtobben a mai magyar irdk, s a vilagirodalom kla.sszikusainak miivei irant erdeklddnek. (Lasd a 2. sz. m e l -lekletet.) H a a kdnyvtar 1964-ben meg nem tudta kellden atfogni a kiildnbdzd foglal-kozasi retegeket, a fiatalok kdreben tapasztalt ,,olvasdi laz" mindenkeppen jelentds eredmeny.

A kdlcsdnzesi forgalom ndvekedese mellett az atalakitas utan, a helyben olva-sas is jelentosse valt, 1 000 kdtetes kezikonyvtar, s szazfele ujsag es folyoirat v a r j a az olvasokat. A l t a l a b a n a latogatdk egyharmada hosszabb idot tdlt a kdnyvtarban.

A kdnyvtar tarsadalmi kapcsolatai is kiszelesedtek. K e t eve alakult meg az Irodalombaratok K d r e es rendezvenyein az olvasdk tdbb neves irdval, szerzdvel szemelyesen is talalkozhattak, igy Molndr Gdborral, Moricz Virdggal. Sovilyo Gybrggyel, Baranyi Ferenccel, Vdci Mihdllyal, Passuth Ldszloval.

Amiota a kdnyvtar fenntartasat atvette a jarasi tanacs, a varosi tanacs nem sokat tdrdddtt a varos konyvtariigyenek fejlesztesevel. A z 1953-ban kiadott ,,Vdc vdros multja, jelene, jovoje" c. fiizet a kdnyvtariigyet meg sem emliti. A z 1958-ban kiadott „Vdc a fejlodes utjdn 1945—1958" c. fiizetecske mar szentel nehany sort kdnyvtari vonatkozasu adatokra: „A vdros kultureletenek, a fejlddesenek bizonyiteka, hogy ma mdr ot dltaldnos iskoldban tbhb mint 2 000 kbnyv van az ifjusdgi kbnyv-tdrakban, kozel 20 000 Ft ertekben. A jdrdsi kbnyvtdrban is emelkedik a konyvek szdma, bdr a vdrosi olvasdk szdma nem nd lenyegesen. 1959-tdl a vdrosi tandcs a kdzsegfejlesztesbdl is tervbe vette a kbnyvtdr fejleszteset". A z 1958-ban kiadott 96 oldalas .,Vdc vdros tdvlatl fejlesztesi terve" c. tanacsiilesi anyag a kdn^'vtariigyre sajnos egyetlen sort sem szentel.

1960-ban a varosi tanacs kdltsegveteseben egy fidkkdlcsdnzd fenntartasara 2 200 —, 1964-ben negy kdlcsdnzd miikddesehez 28 000 Ft-ot biztositottak. Jelentosebb segitseget eldszdr 1963. ev vegen adott a tanacs, 20 000 Ft-ot ajanlott fel a kdnyvallomany gyarapitasara. 1965. evre kdzsegfejlesztesi alapbol 10 000 F t hozza-jarulast tervezett. 1964 novembereben a varosi tanacs vegrehajtdbizottsagi iilesen — a

kdnyvtar tdrteneteben eldszdr — a varos kdnyvtariigye dnalld napirendi pontkent szerepelt.

A varosi fidkkdnyvtarhaldzat kialakitasa, a lakossag megfeleld kdnyvtari ella-tasa nagyon siirgds feladat. A meglevo negy fidkkdlcsdnzd egyike sem rendelkezik dnalld helyiseggel.

A z iskolakban elhelyezett szekrenybdl heti ket dran at tarto kdlcsdnzesek alig nevezhetdk kdnyvtari szolgaltatasnak. A fidkkdnyvtarakban (lasd a kdnyvtarak c i m -jegyzeket) tiszteletdijas kdnyvtaros latja el a feladatot.

A jarasi kdnyvtar* a vaci jaras halozati, mddszertani kozpontja. Minthogy ez a tanulmany Vac kdnyvtariigyerdl szdl, a kdnyvtar jarasi feladatkdrerdl csak rdviden szdiunk.

A szazadforduld elejerdl a jaras teriileten minddssze 9 kisebb kdnyvtar leteze-serdl tudunk. Ezekben dsszesen 1 352 kdtet kdnyv volt talalhatd. A felszabadulas ddntd valtozast hozott a kdzsegi kdnyvtarak szervezeseben is. A z 1950-es evek elejen sorra alakultak meg a leteti kdnyvtarak, melyeket 1960 utan a kdzsegi tanacsok vettek at.

1 0 4

A jdrdsi konyvtdr gyermekkonyvtdrdbol (Bereth Ferenc felv.)

Ma 20 kozsegben 26 konyvtar miikodik. Ezek szama tovabbra is ndvekedni fog. H a -rom kdnyvtarban van fdfoglalkozasu dolgozo.

A kdnyvtarak allomanyanak megoszlasa es forgalma az 1964. evben.

K o n y v a l l o m a n y A z ossz. a l l . F o r g a l o m A z ossz. forg.

k o t e t : o/o-aban: kotet: "/o-aban:

Tarsadalomtudomanyi 3 215 6,9 4 085 2,7

Termeszettudomanyi 1 186 2,5 5 157 3,3

Muszaki 1 312 2,8 2 936 1,9

Mezdgazdasagi 1 264 2,7 2 591 1,7

Egyeb ismeretterjesztd 5 353 11,4 12 081 7,9

Ismeretterjeszto osszesen: 12 330 26,3 26 850 17,5

Szepirodalom 23 655 50,1 64 021 41,8

Gyermekirodalom 10 709 23,6 62 365 40,7

E g y l i t t : 46 694 100 153 236 100

A kozsegi konyvtaraknal nem tettiink osszehasonlitasokat az egyes evek vagy idoszakok eredmenyei kdzdtt. Annyit megis meg kell allapitanunk, hogy e kdnyvtarak eredmenyei szinte a semmibdl ndttek k i . Kiildndsen jelentds fejlddes tapasztalhatd az eltelt dt ev alatt, s mai eredmenyeik a felszabadulas eldtti viszonyokkal szinte dssze sem hasonlithatdk.

Beiratkozott olvasdk a kdzsegi kdnyvtarakban 1964-ben:

K o r szerinti megoszlasuk:

A z osszolvaso o-aban:

; A 14 ev feletti olvasdk foglalkozas szerinti megoszlasa:

Ipari fizikai dolgozo 1 497

Mezdgazdasagi fizikai dolgozd 574

A z adatokbol lathatjuk, hogy a kdnyvtarba jardk nagy hanyada meg iskolas gyermek. Ennek ellenere erdeklodesiik becsiilendo, hisz d k a j o v d nemzedeke, s altaluk

keriil el a legtdbb kdnyv a falusi otthonokba.

Fontosabb mutatdszamok az 1964. ev eredmenyei alapjan:

V a c v a r o s b a n :

A v a c i j a r a s k o z s e g e i b e n :

Egy lakosra juto kdtetszam

Egy beiratkozott olvasora juto kdtetszam Egy beiratkozott olvasora juto kdlcsdnzes

A z allomdny egy kdtetere jutd kdlcsdnzes (forgasi sebesseg) A kdnyvtarba beiratkozott olvasdk a lakossag szazalekaban

0,9

2. Szakszervezeti kony IT tdrak

A tanacsi. kdzmiivelcdesi kdnyvtarak mellett letrejdttek a s-akszervezeti kdnyv-tarak is. Szervezesiik 1947—1948-ban kezddddtt, s egyseges iranyitasuk, halozatta szervezddesiik valojaban csak 1960ban, a Szakszervezetek megyei Tanacsanak K d z -ponti K d n y v t a r a megalakitasa utan valdsult meg. A nagyobb kdnyvtarakban fdfog-lalkozasu kdnyvtaros mukddik. A kisebb kdnyvtarak allom.anyukat a Szakszerveze-tek megyei Tanacsa Kdzponti Kdnyvtaratdl letetkent kapjak. Utdbbiaknak csak a

felsorolasara szoritkozunk.

a) Az Epitok Szakszervezetenek Teriileti Kdnyvtdra 1959-ben alakult meg es a Vac kdrnyeken levd epitdipari egysegek 36 leteti kdnyvtarat latta el kdnyvekkel.

Raktara az Epitdk Miivelddesi Otthonaban volt, allomanya 11 674 kdtet. Minthogy a kdnyvtar csak az Epitdk Szakszervezetenek konyvtarait fogta dssze, a varos teriileten 106

pedig jelentos volt az egyeb szakszervezetekhez tartozo Iconyvtarak szama, egyre vilagosabba valt, hogy a szakszervezeti kdnyvtarak teriileti osszefogasa szakmakozi alapon oldhato meg korszeruen. A Szakszervezetek Pest megyei Tanacsa kozponti konyvtarat letesitett, ezert az fipitok Szakszervezetenek teriileti kdnyvtara 1964. januar 1-en megszilnt.

b) A Szakszervezetek megyei Tanacsanak Korzeti Konyvtara 1965. januar 1-en jdtt letre. A L e n i n uti P a r t - es Tdmegszervezetek Szakhazaban kapott helyiseget. Helyi

kdlcsdnzese nines. Allomanya az indulas iddpontjaban 7100 kdtet volt. 1964-ben 75 000 F t - n y i dsszeget forditott allomanyanak gyarapitasara.

c) A Dunai Cementmuben mar az epitkezes megkezdesenek idejen miikddtek leteti kdnyvtarak, a munkasszallasokon harom helyen volt kdlcsdnzes.

1960-ban 455 olvasd az 530 kdtetnyi allomanybdl 1 517 kdtet kdnyvet kdlcsdn-zdtt. 1962 elsd feleben mar het helyen volt fidkja, 1 001 olvasdja, 7 386 kdtet forgalma volt a kdnyvtarnak. 1963 elsd feleben, amikor mar befejezodtek a nagy epitkezesek, es megsziintek a telephelyi kdnyvtarak, az olvasdk szama ei'dsen csdkkent. A z allo-many azonban allanddan ndvekedett, s 1964-ben elerte a 4 500 kdtetet. A kdnyvtar 1965 elejen korszeriien berendezett uj helyiseget kapott. Fofoglalkozasii konyvtarosa van. Sejcen leteti kdnyvtara miikddik, mely teriileti feladatot is ellat a Naszaly v d l -gyeben mukddd egyeb szakszervezeti kdnyvtarak felett.

d) Az Egyesiilt Izzd Kepcso es Alkatreszgydr szakszervezeti kbnyvtdra a m u -szaki kdnyvtarral egyutt dnalld helyisegben van. A ket kdnyvtarat fiiggetlenitett kdnyvtaros egyiittesen kezeli. Igy a ket kdnyvtar forgalmarol egyiittesen van adatunk.

1964-ben 456 olvasd 7 511 kdnyvet forgalmazott.

A tovabbiakban az dnalld szakszervezeti kdnyvtarakrdl szdiunk, amelyeknek nines ugyan fdfoglalkozasu kdnyvtarosuk, de allomanyukat maguk gyarapitjak, es a Szakszervezetek Pest megyei Tanacsa Megyei Kdnyvtaranak iranyitasa alatt allnak.

e) A M A V dllomds kbnyvtdra 1 968 kdtetet szamlal, fejlesztese lassii, 1 ev alatt minddssze hiisz kdtettel gyarapodott. 1963. es 1964. ev forgalmat dsszehasonlitva csdk-kenest tapasztalhatunk. Heti negy drat kdlcsdndz.

f) A Kbtbttdrugydr kbnyvtdra 1959-beri 708 kdnyvet tartalmazott, elhelyezese nem a legmegfeleldbb, munkaja igy nem is bontakozhat k i . Nyitvatartasi ideje heti ket dra. Allomanya 1963-ban 1 742 kdtet volt es evi 7 000 Ft-ot forditottak kdnyvbe-szerzesre.

g) A Forte-gydr szakszervezeti kbnyvtdra a miiszaki kdnyvtar szomszedsagaban van elhelyezve. A kdnyveket szekrenyekben taroljak. 1959-ben 549 kdtet volt az allomany, 1963. ev vegere 1 800 kdtetre emelkedett. Fejlesztese viszonylag jd iitemii.

h) A Pedagogusok Jdrdsi Szakszervezeti Bizottsdgdnak kbnyvtdra a Gepipari Technikum fdldszintjen, szakszervezeti klubban miikddik. 1963-ban 210 kdtet a for-galma. Heti kdlcsdnzesi ideje ket dra.

i) A Hiraddstechnikai Anyagok Gydrdban a klubhelyisegben talalhatjuk a kdnyvtarat. Zart szekrenyekben vannak a kdnyvek. A helyisegben gyakran tartanak eloadasokat, ertekezleteket, s ez sokszor akadalyozza a kdlcsdnzest. 1964. ev vegen 1 028 kdtet a kdnyvtar allomanya. Fdleg szepirodalmat tartalmaz. Heti negy drat kdlcsdndz. Allomanya 1964-ben 11 000 F t ertekben g.yarapodott. Fejlesztese jd utem-ben halad, csak mukddesi kdriilmenyeit kellene megjavitani

A leteti szakszervezeti kbnyvtdrak allomanyukat a szakszervezetek Pest me-gyei kdnyvtaratdl, i l l . a v^aci kdrzeti kdnyvtartdl kapjak, de lehetdseg szerint sajat

allomanyukat is iejlesztik. Itt csak a legjelentosebbeket emlitjiik meg. (A tobbieket lasd a kdnyvtarak cimjegyzekeben.)

j) A Szakmakozi Bizottsag kdnyvtdra a L e n i n liti P a r t - es Tdmegszervezetek Szekhazanak I . emeleten mukddik. K e t helyiseg van biztositva szamara. Egyik sza-badpolcos kdlcsdnzd, masik 24 ferdhelyes olvasdszoba. A kdnyvtar 1960-ban alakult.

Heti hat drat kdlcsdndz. Tiszteletdijas latja el a kdnyvtarosi feladatokat. Evente atlag 400 olvasd latogatja.

k) A dedkvdri lakotelepen szakszervezeti tanacsi egyiittmiikddes eredmenye-kent 1964 februar elejen nyilt meg 1 562 kdtettel a kdnyvtar.

A z egyik epiilet alagsoraban talalt otthonra. J d l berendezett helyisegben nyolc olvasd reszere van iilohely. Szabadpolcos kdlcsdnzest folytat. A kdnyvtar nem egeszen egy ev alatt nepszeru lett a lakotelepen. 215 beiratkozott olvasdja tdbb mint 5 000 kdtet forgalmat bonyolitott le 1964-ben. Hetenkent negy drat van nyitva.

1) A Belesdrugydr kdnyvtdra 1959-ben 557 kdtettel rendelkezett. Allomanya dt ev alatt a ketszeresere emelkedett. A z allomany fejlesztesere evente 2 500 Ft-ot biz-tositanak. J d forgalma van, az iizem dolgozdinak 35%-a olvasdja a kdnyvtarnak.

1964-ben alakitottak at szabadpolcossa. Onalld helyisegben baratsagos kdrnyezetet teremtettek az olvasdk szamara. Heti negy drat kdlcsdndz.

m) Hasonldan fejidddtt a Finompamutfono kdnyvtdra. 1 800 F t ertekben gya-rapodott evente. J d forgalma van, hetenkent ket drat tart nyitva.

n) A Bdrzsdnyi Erdeszet kdnyvtdrdhoz — bar ez is letet — tdbb kihelyezett leteti kdnyvtar tartozik, mivel az Erddgazdasag nagy teriiletet fog dssze.

o) A Posta kdnyvtdra 1964-ig levelezd kdnyvtar volt. 1964-tdl az S Z M T Megyei Kdnyvtaratdl kap kdnyveket, allomanya 872 kdtet.

A szakszervezeti kdnyvtdrak egyiittes allomanya 1964-ben:

3. Egyeb kdzmiivelddesi j ell e gii kdnyvtdrak

a) A Fegyveres Erdk Klubjdnak kbnyvtdra ket helyisegben van elhelyezve, egyik 24 ferdhelyes olvasdszoba.

A klub tagjai hasznalhatjak. Allomanya evente kb. 120 kdtettel gyarapszik, 3 635 kdtetet tartalmaz, ennek ketharmada szepirodalom. Szep szammal talalhatunk benne nepszeru ismeretterjesztd muveket. 25 folydiratot jarat, heti 12 dran at tart nyitva.

b) A Vdci Fegyintezet kbnyvtdra 1856-ban letesiilt az 1912. evi kimutatas sze-rint a tiszti kdnyvtar allomanya G i l kdtet, a fegyenckdnyvtar 3 983 kdtetes volt.

A tiszti kdnyvtar allomanya ma 3 380 kdtet, a fegyenckdnyvtare 4 200 kdtet. Mindket kdnyvtarnak dnalld helyisege van.

c) A M A V dllomds miivelddesi vardtermeben 229 kdtetes kdnyvtarat tart fenn a szakszervezet. Igazolvany leadasa elleneben helybeni olvasasra adnak k i kdnyve-ket, folydiratokat. Reggel 7-tdl este 9-ig van nyitva, szombaton es vasarnap is. 30 folyo-irat jar. Egy-egy nap atlagosan 50—60 szemely keri a folydfolyo-iratokat, 10—12 kdnyvet vesznek kezbe naponta.

Fuggetlenitett kdnyvtarakban Onalld kdnyvtarakban Leteti kdnyvtarakban

6 701 kdtet 9 614 „ 12 029 „

Osszesen: 28 344 kdtet

108

A kozmuvelodesi konyvtdrak fontosabb adatai (tanacsi + szakszervezeti) 1963—1964. evben

K o n y v t a r a k A l l o m a n y . O l v a s o k L a t o g a t o k K o l c s . kot.

s z a m a : kotet: s z a m a : s z a m a : s z a m a :

Tanacsi konyvtarak 1963: 5 17 822 1 400 11 760 33 396 1964: 5 22 112 2 771 20 913 60 952 Szakszervezeti 1963: 30 14 491 2 953 6 563 16 965 1964: 30 28 344 3 098 19 309 38 230 Egyutt: 1963: 35 32 313 4 353 18 3 2 3 50 361 1964: 35 50 456 5 869 40 222 99 182 A harom egyeb kozmuvelodesi jellegii konyvtar 11215 kotet allomanya val egyutt a kozmuvelodesi konyvtarakban 1964 vegen osszesen 61 671 kotet volt.

B ) I S K O L A K , T A N I N T E Z E T I K O N Y V T A R A K

a) A Sztdron Sdndor Alt. Gimn. kbnyvtdrai:

A tanari konyvtar 1948-ban alakult. A piarista gimnazium regi iskolai konyv-tarabol 1 200 kotetet mentettek at. A konyvtarba igy sok fontos tudomanytorteneti munka keriilt. A konyvtar ertekes pedagogiai, matematikai es fizikai szakkonyveket tartalmaz. Fejlodese 1949—1957 kdzdtt nagyon lassii volt. 1958 dta gyarapitjak terv-szeruen. Atlagosan evi 3 000 F t ertekben vasarolnak kdnyveket. Allomanya ma 3 984 kdtet. 1963-tdl 20 fele, fdleg pedagdgiai folydirat jar a kdnyvtarba. Gyujtemenyeben az oktatast eldsegitd pedagdgiai es tudomanyos irodalom (irodalomtudomany, nyelv-tudomany, fizika, termeszettudomanyok) mellett 600 kdtetre tehetd a magyar szerzok szepirodalmi miiveinek szama es 350 kdtetnyi gyujtemenye van a vilagirodalom.

klasszikusaibdl. A szepirodalmi anyag gyarapitasat 1962-ben megsziintettek. Az allo-many dnalld helyisegben, szabadpolcon van elhelyezve.

A z ifjusagi kdnyvtar is dnalld — bar elegge kicsi — helyisegben talalhatd.

Allomanya 2 259 kdtet, amelybdl 500 kdtetnyi a kdtelezd irodalom, es 300-ra tehetd az ismeretterjesztd miivek szama. Mivel a tanari kdnyvtar a szepirodalmi anyag gyarapitasat megsziintette, a fontosabb muveket az ifjiisagi kdnyvtar szamara vasa-roljak meg, ezek szama a kdtelezd irodalommal egyiitt 1 400 kdtet.

A Gimnazium fiiiotthonaban 700 kdtetes kdnyvtar miikddik. ez fdleg szepiro-dalmat tartalmaz. Evente 2 000 Ft-ot forditanak beszerzesre. H a v i 100 kdtet forgalma van.

b) Ldwy Sdndor Gepipari Technikum kbnyvtdrai:

A tanari kdnyvtar egy resze a tanari szobaban, masik resze a jarasi pedagdgus klub helyisegeben van. 810 kdtetbdl 354 a szakirodalom, 456 a szepirodalom. A z iskola tanarai hasznaljak.

Gyarapitasa nem eleg rendszeres. 1965. evre 6 000 Ftot iranyoztak eld f e j -lesztesere. A kdnyvtar termeszettudomanyi allomanya a szertarban van, 80 kdtetet tartalmaz, fdleg technoldgiai, gepeszeti, matematikai, fizikai es termeszettudoma-nyos szakkdnyveket. Het miiszaki folyoiratra fizetnek eld.

A z ifjusagi allomany 1 441 kdtet. Evente 3 000 Ft-ert vasarolnak kdnyveket.

A kdtelezd olvasmanyok fontosabbjai 15—20 peldanyban talalhatok meg. A kdnyvtar

foleg szepirodalmat gyujt, amellett nepszeru ismeretterjeszto munkakat is besze-reznek.

c) Mezogazdasdgi Technikum konyvtdrai:

A tanari szobaban elhelyezett tanari konyvtar 2 752 miibol a l l , melynek t u l -nyomo resze mezogazdasagi szakirodalom, ennek szamottevd hanyada elavult anyag.

1964-ben 1 730 F t ertekben gyarapitottak.

A z ifjusagi kdnyvtar a Honved utcai diakotthonban, dnalld kis szobaban v a n elhelyezve. A z 1 812 kdtetes kdnyvtarbdl 1 547 a szepirodalom, a tdbbi fdleg mezd-gazdasagi szakirodalom. Itt is sok az elavult kdnyv. A diakok reszere 10 folydiratot jaratnak. Rendszeresen tartanak anketokat, irodalmi vitakat.

d) Kdzgazdasdgi Technikum konyvtdrai:

A tanari es ifjusagi kdnyvtar az iskola szertaraba van bezsufolva. A tanari kdnyvtar 781 kdtetet tartalmaz. Negy ev alatt alig fejidddtt az allomanya. E v i 1 000 F t ertekben gyarapitjak. 15 folyoiratra fizetnek eld.

A z ifjusagi kdnyvtar allomanya 1441 kdtet. Evente 2 000 Ft-ert vasarolnak kdnyvet. Fdleg szepirodalmat tartalmaz, a kdtelezd olvasmanyok kdziil a legfonto-sabbak 15—20 pedanyban is megtalalhatdk.

e) Munkaiigyi Miniszterium 204. sz. Iparitanulo Intezetenek konyvtdrai:

A tanari szobaban elhelyezett tanari kdnyvtar 555 kdnyvet tartalmaz, ennek tiilnyomd resze muszaki irodalom.

A z evi 500 Ft-os fejlesztes keves, hiszen az intezetben mintegy 40 fele szakma elsajatitasara tanitjak a fiatalokat. Het folyoiratra fizetnek eld.

A z ifjusagi kdnyvtar az intezet diakotthonaban dnalld helyisegben van, a kdlcsdnzes szabadpolcos. A kdlcsdnzd mellett 50 ferdhelyes klubterem van. Allomanya

2 758 kdtet, melybdl 1 103 kdtet a szepirodalom, 773 a szakirodalom, 296 egyeb isme-retterjesztd, 586 politikai. A szakirodalom csoportjaban fdleg az dnteszet, az acel-gyartas, vaskohaszat, szerszamgepgyartassal kapcsolatos kdnyveket gyujtenek. A po-litikai kdnyvek csoportjaban eleg sok az elavult. 1961 dta nem. is fejlesztik a popo-litikai irodalmat, mert ezt a partalapszervezet kdnyvtaraban gyujtik. Het folydirat jar,

kdzdttiik csak egy muszaki. A kdnyvtar nyitvatartasi ideje heti 6 dra. Tanarok es tanulok egyarant hasznaljak.

f) A Siketnema Intezet konyvtdra^'^ 1802-ben alakult. Fejlddese bizonyara lassu lehetett, mert az intezet dokumentumai kdzdtt talalkozunk egy 1855. evi

feljegyzes-sel, melyben a tanari testiilet kdnyvtar felallitasat hatarozta el. A korabbi gyiijte-menyt tehat nem is tekintettek kdnyvtarnak. A z allomany jelentosebb gyarapitasa

feljegyzes-sel, melyben a tanari testiilet kdnyvtar felallitasat hatarozta el. A korabbi gyiijte-menyt tehat nem is tekintettek kdnyvtarnak. A z allomany jelentosebb gyarapitasa

In document Pest megye 1965 (Pldal 90-104)