• Nem Talált Eredményt

Változók kapcsolatainak összehasonlítása szignifikancia vizsgálattal

5. Kutatás vizsgálati eredményei

5.3. A sikertényezők és a sikeres vállalati működés közötti hatások

5.3.2. Változók kapcsolatainak összehasonlítása szignifikancia vizsgálattal

A korrelációs vizsgálat megmutatta a szignifikáns kapcsolatokat, és azok intenzitását a tényezők között. Felmerül a kérdés, hogy a sikertényező faktorok és sikerkritérium főkomponensek kapcsolatai között van-e különbség. Választ a szignifikancia vizsgálat ad, amely megmutatja, hogy különböző korrelációk szignifikánsan eltérnek-e egymástól. A vizsgálat jelen esetben azt tárja fel, hogy az azonosított egyes sikertényező-faktorok sikerkritériumokkal fennálló kapcsolatok közül, illetve az egyes sikerkritériumok a sikertényező-faktorokkal fennálló kapcsolatai közül melyek térnek el szignifikánsan egymástól.

Az elemzés a Fisher-féle Z-transzformációt használja annak eldöntésére, hogy van-e eltérés, vagy nincsen a korrelációk között. Amennyiben 9. mellékletben leírt számolási mód szerint kiszámolt z érték a [-1,96;+1,96] intervallumba esik 5%-os szignifikancia szint mellett, akkor a korrelációk szignifikánsan nem különböznek egymástól. Viszont ha a kiszámolt z érték a megadott intervallumon kívülre esik, akkor az eltérés szignifikáns a két korreláció között, tehát azok különbözőek, eltérnek egymástól.

A vizsgálatot a sikertényező oldalon a kifelé irányuló stratégiai-, a strukturális-, illetve a vezetési sikertényező faktorok esetében kell elvégezni, mert ezeknél van legalább két kapcsolat a sikerkritériumok irányában. Ugyanebből az okból kifolyólag a sikerkritériumoknál szintén három esetben kell vizsgálni, a vevői, a működési folyamatok és a fenntarthatósági nézőpont sikere esetében.

A Fisher-féle Z-transzformáció elmélete, és használati módja a 9. mellékletben található.

A magyarázó változók szerinti szignifikancia vizsgálatnál a kifelé irányuló stratégiai sikertényezők faktor három sikerkritériummal korrelál. A három korreláció szignifikancia vizsgálatát a 30. táblázat mutatja be:

30. táblázat. A kifelé irányuló stratégiai sikertényezők faktor korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

r1 hatás r2 hatás r1 r1 n1 n2 z1 z2 z

A kifelé irányuló stratégiai sikertényezők faktorral fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredményei által elmondható, hogy a kapott z érték minden esetben a kritikus intervallumon belülre esett, ezért nem vethető el a nullhipotézis.

Ez alapján a vizsgálat eredményeképpen kijelenthető, hogy a vevői-, a működési folyamatok- és a fenntarthatósági nézőpont sikerkomponensek tekintetében a korrelációs együtthatók értékeikben eltérnek, de statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem különböznek egymástól.

126

A strukturális sikertényezők faktor két sikerkritériummal korrelál, amelyek szignifikancia vizsgálatát a 31. táblázat mutatja be.

31. táblázat. A strukturális sikertényezők faktor korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

A strukturális sikertényezők faktorral fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredménye által elmondható, hogy a kapott z érték a kritikus intervallumon belülre esett, ezért nem vethető el a nullhipotézis. Ezáltal a vizsgálat alapján kijelenthető, hogy a vevői- és a fenntarthatósági nézőpont sikerkomponensek tekintetében a korrelációs együtthatók értékeikben ugyan különböznek, azonban statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem térnek el egymástól.

A vezetési sikertényezők faktor három sikerkritériummal korrelál. Azok szignifikancia vizsgálatának eredményeit a 32. táblázat szemlélteti.

32. táblázat. A vezetési sikertényezők faktor korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

A vezetési sikertényezők faktorral fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredményei által elmondható, hogy a kapott z érték - az előzőekkel megegyezően - minden esetben a kritikus intervallumon belülre esett, ezért nem vethető el a nullhipotézis. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat alapján kijelenthető, habár a vevői-, a működési folyamatok- és a tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerkomponensek irányában a korrelációs együtthatók értékeikben eltérnek, de statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem különböznek egymástól.

A magyarázott változót leíró sikerkomponensek szerinti hatások szignifikancia vizsgálatánál a vevői nézőpont sikerénél három, a működési folyamatok és a fenntarthatósági nézőpontok sikerénél két hatás kell az elemzésbe bevonni.

A vevői nézőpont sikere három sikertényező faktorral korrelál. A három korreláció szignifikancia vizsgálatát a 33. táblázat mutatja be:

127

33. táblázat. A vevői nézőpont sikerkomponens korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

A vevői nézőpont sikerkomponenssel fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredményei által látható, hogy a kapott z érték minden esetben a kritikus intervallumon belülre esett, ezért nem vethető el a nullhipotézis. Kijelenthető tehát, hogy a kifelé irányuló stratégiai-, a strukturális- és a vezetési sikertényezők faktorok tekintetében a korrelációs együtthatók értékeikben különböznek, de statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem térnek el egymástól.

A működési folyamatok nézőpont sikere két sikertényező faktorral korrelál, amelyek szignifikancia vizsgálatát a 34. táblázat mutatja be.

34. táblázat. A működési folyamatok sikerkomponens korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

A működési folyamatok sikerkomponenssel fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredménye által megállapítható, hogy a kiszámolt z érték szintén a kritikus intervallumon belülre esett, ezért nem vethető el a nullhipotézis. Így a vizsgálat alapján elmondható, hogy a strukturális- és a vezetési sikertényezők faktorokkal kapcsolatban a korrelációs együtthatók értékeikben eltérnek, azonban statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem különböznek.

A fenntarthatósági nézőpont sikere két sikertényező faktorral korrelál, amelyek szignifikancia vizsgálatát a 35. táblázat mutatja be.

35. táblázat. A fenntarthatósági sikerkomponens faktor korrelációs kapcsolatainak eltérései közötti szignifikancia vizsgálat eredményei

r1 hatás r2 hatás r1 r1 n1 n2 z1 z2 z

128

A fenntarthatósági sikerkomponenssel fennálló korrelációs kapcsolatokra elvégzett szignifikancia vizsgálat eredményezte z érték, csakúgy, mint minden korábbi esetben a kritikus intervallumon belülre esett, ezért itt sem vethető el a nullhipotézis. Így a vizsgálat alapján kijelenthető, hogy a kifelé irányuló stratégiai- és a strukturális sikertényezők faktorokkal való korrelációk együtthatói értékeikben nem egyeznek meg, viszont statisztikai szempontból a korrelációk szignifikáns módon nem különböznek egymástól.

A szignifikancia vizsgálata alapján elmondható, hogy egyik vizsgált korreláció pár esetében sem mutatható ki szignifikáns eltérés, ezért statisztikailag a más tényezőkkel több kapcsolatot mutató sikertényező faktorok és sikerkomponensek kapcsolatai nem térnek el szignifikáns módon egymástól.

5.3.3. A sikertényező faktorok sikerkritériumokra gyakorolt hatásainak feltárása