• Nem Talált Eredményt

Változók közötti kapcsolatok meghatározása korrelációelemzéssel

5. Kutatás vizsgálati eredményei

5.3. A sikertényezők és a sikeres vállalati működés közötti hatások

5.3.1. Változók közötti kapcsolatok meghatározása korrelációelemzéssel

A korrelációk megmutatják a modellben található változók közötti kapcsolatokat, és azok intenzitását. A magyarázó és magyarázott változók is magas mérési szintűek. Ilyen esetben a korrelációelemzésnél a Pearson-féle korrelációs együtthatókkal („r”) mutathatók ki az összefüggések. Társadalomtudományi kutatásoknál a Pearson-féle korreláció értéke általában gyenge kapcsolatot mutat. Ez azért van így, mert a vizsgált jelenségre nagyon sok tényező kihat. A kapcsolatok sokkal erősebbek műszaki, vagy természettudományi vizsgálatok esetén. A Pearson-féle korreláció érték minősítése tehát nagyban függ a kutatás típusától és a kutatói gondolkodásmódtól.

A magyarázó változók - mivel faktorelemzéssel jöttek létre - függetlenek egymástól, nem mutatható ki közöttük korreláció. A magyarázott változók közötti korrelációelemzés eredményét a 28. táblázat mutatja. A mátrix szekcióiban a felső szám a Pearson-féle korrelációs együtthatók értéke, alatta található a szignifikancia szint, legalul az elemzésben használt minta elemszáma. A két csillag jelenti az 1%-os, az egy pedig az 5%-os szignifikancia szintet.

28. táblázat. A fenntarthatósági balanced scorecard szerinti sikerkomponensek közötti korrelációk

121

A táblázat mutatja, hogy valóban, a szakirodalmi feltárásnak megfelelően a nézőpontok hatnak egymásra. Ez egyértelműen alátámasztja azt, hogy a regresszió-elemzés nem elvégezhető, ezért az útelemzést marad, mint eszköz a hatások feltárásához.

Ezután következik annak vizsgálata, hogy a sikertényezők és a sikerkomponensek között felfedezhetők-e korrelációk. Az eredményt a 29. táblázat mutatja.

29. táblázat. A magyarázó és magyarázott változók közötti korrelációk

KISSF BISSF SSF KSF VSF PNS VNS MFNS TFNS FNS

122

A táblázat adatai egyértelműsítik, hogy a sikertényező faktorok között nincsen szignifikáns kapcsolat, ahogy a faktorelemzés által elvárható is volt. Látható, hogy a változók között több is korrelál valamely másik változóval. A táblázatban szürke kiemelés jelzi azokat az eseteket, ahol szignifikáns szinten áll fenn korreláció az adott két tényező között. A két csillag jelenti az 1%-os, az egy pedig az 5%-os szignifikancia szintet.

A sikertényezők és sikerkomponensek részletes korrelációs eredményeit a 3. melléklet tartalmazza.

A korrelációelemzés összesen 16 szignifikáns kapcsolatot azonosított. Látható, hogy a magyarázott oldalon, a fenntarthatósággal kiegészített balanced scorecard elemei között egy kivételével mindegyik hatás 0,2 érték felett van, és mindegyik 1%-os szinten szignifikáns. Az is látható, hogy a balanced scorecard klasszikus négy eleme közötti hatások markáns módon megjelennek. A fenntarthatóság, bevont nézőpont viszont csak a vevői nézőpont sikerével mutat összefüggést. A magyarázó változók hatásainál már vannak kevésbé – 5%-os szinten – szignifikáns kapcsolatok is, öt darab. Ezeknél a korrelációs értékek hét esetben alacsonyabbak, mint 0,2, három esetben viszont meghaladják azt.

A vizsgált nézőpontok sikerével több összefüggés is kimutatható. A pénzügyi nézőpont sikere négy változóval van kapcsolatban. Ezek közül legnagyobb mértékben a tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerével. Kismértékben kevésbé intenzív összefüggés látható a működési folyamatok-, illetve a vevői nézőponttal. A magyarázó változók közül egy, a kulturális sikertényezők faktorral jelentkezett kapcsolat, ami gyengébb, mint a magyarázott oldalon jelenlévők, és egyedüliként nem 1%-os, hanem 5%-os szinten szignifikáns. Ez az egyedüli negatív korreláció a modellben. A pénzügyi nézőpont sikerével összefüggő szignifikáns kapcsolatok:

A magyarázott változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerével: 0,272 - Működési folyamatok nézőpont sikerével: 0,264 - Vevői nézőpont sikerével: 0,251

A magyarázó változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Kulturális sikertényező faktorral: -0,148

A vevői nézőpont sikere hét változóval mutat összefüggést. Öttel 1%-os, kettővel 5%-os szinten, szignifikáns módon. Ez a nézőpont az egyedüli, amelyik minden más sikerkomponenssel kapcsolatban van. Ez azt jelenti, hogy a fenntarthatósági nézőpont sikerével ez a nézőpont van egyedül kapcsolatban a balanced scorecard által leírt elemek közül. A teljes rendszerben itt található meg a legmagasabb Pearsons-féle korrelációs kapcsolat, ami a működési folyamatok nézőponttal mutatkozik, értéke 0,276. A magyarázó változókkal való összefüggésnél a kifelé irányuló stratégiai sikertényezőkkel kapcsolatban a Pearson-féle korreláció értéke 0,261, ami a két oldal kapcsolatai között a legmagasabbak közé tartozik. A strukturális és vezetési sikertényező faktorok azok, amelyek 5%-os szinten szignifikáns kapcsolatot mutatnak a vizsgált sikerkomponenssel. A vevői nézőpont sikerével összefüggő szignifikáns kapcsolatok:

123

A magyarázott változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Működési folyamatok nézőpont sikerével: 0,276 - Pénzügyi nézőpont sikerével: 0,251

- Fenntarthatósági nézőpont sikerével: 0,245 - Tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerével: 0,243

A magyarázó változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Kifelé irányuló stratégiai sikertényező faktorral: 0,261 - Vezetési sikertényező faktorral: 0,162

- Strukturális sikertényező faktorral: 0,141

Működési folyamatok nézőpont sikere öt változóval mutat kapcsolatot. Ebből három magyarázottal és kettő magyarázóval. Négy 1%-os, egy pedig 5%-os szinten szignifikáns.

A magyarázott oldalon a kapcsolatok az elvártak szerint, a fenntarthatóság bevonása nélküli nézőpontokkal 1%-os szinten, szignifikáns módon megvannak. A kifelé irányuló stratégiai sikertényező faktorral áll fenn még 1%-os szignifikancia szinten kapcsolat, amelynek értéke 0,210. Azonosított összefüggés a vezetési sikertényező faktorral van még a magyarázott oldalon, de ez már kevésbé intenzív, és 5%-os a szignifikancia szintje. A működési folyamatok nézőpont sikerével összefüggő szignifikáns kapcsolatok:

A magyarázott változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Vevői nézőpont sikerével: 0,276 - Pénzügyi nézőpont sikerével: 0,264

- Tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerével: 0,177

A magyarázó változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Kifelé irányuló stratégiai sikertényező faktorral: 0,210 - Vezetési sikertényező faktorral: 0,135

Tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerének minden - összesen négy darab - kapcsolata 1%-os szinten szignifikáns. A magyarázó változók közül csak egy faktorral a vezetésre vonatkoztatottal mutat kapcsolatot, 0,174 Pearson-féle korrelációs értékkel. A tanulási-, és fejlődési nézőpont sikerével összefüggő szignifikáns kapcsolatok:

A magyarázott változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Pénzügyi nézőpont sikerével: 0,272 - Vevői nézőpont sikerével: 0,243

- Működési folyamatok nézőpont sikerével: 0,177

A magyarázó változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Vezetési sikertényező faktorral: 0,174

Fenntarthatósági nézőpont sikerének kapcsolatai – összesen három darab – elütnek a korábbi nézőpontok által mutatottaktól. A magyarázott oldalon csak egy tényezővel a vevői nézőpont sikerével volt kimutatható összefüggés, viszont a magyarázó változók közül kettővel is. Egynél, a kifelé irányuló stratégiai sikertényezők faktorral pusztán gyenge kapcsolat mutatható ki, amely 5%-os szinten szignifikáns. A strukturális

124

sikertényezők faktorral viszont már közepes a kapcsolat, amelynek szignifikancia szintje 1%-os. A fenntarthatósági nézőpont sikerével összefüggő szignifikáns kapcsolatok:

A magyarázott változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Vevői nézőpont sikerével: 0,245

A magyarázó változókkal tapasztalható kapcsolatokat mutató Pearson-féle korrelációs együtthatók értékei:

- Strukturális sikertényező faktorral: 0,244

- Kifelé irányuló stratégiai sikertényező faktorral: 0,157

A sikertényező faktorok kapcsolatainál elmondható, hogy a kifelé irányuló stratégiai sikertényezők mutatják a legtöbb és legintenzívebb összefüggéseket a sikerkomponensekkel. A vezetési sikertényezők faktor is három változóval mutat kapcsolatot, de azok gyengébbek, két esetben nem 1, hanem 5%-os szinten szignifikánsak.

A strukturális sikertényezők faktor kettő, egy 5, illetve egy 1%-os szinten, míg a kulturális sikertényezők egy esetben mutatnak negatív, 5%-os szinten szignifikáns összefüggést a magyarázott változókkal.

Az 50. ábra megmutatja strukturálisan a tényezők közötti korrelációs kapcsolatokat.

Látható, hogy az egyes sikertényezők melyik nézőpont sikerével vannak kapcsolatban, és melyikkel nem. Az is látható, hogy a fenntarthatósággal kiegészített balanced scorecardon belül milyen hatások vannak. Az ábrán a csillag azt mutatja, hogy a kapcsolat milyen szinten szignifikáns. Az egy csillag azt jelenti 5, a két csillag azt, hogy 1%-os a szignifikancia szintje.

50. ábra. A korrelációk a kutatási modellben ábrázolva Kifelé irányuló stratégiai

125