• Nem Talált Eredményt

A helynevek változása. A helynévtörténeti vizsgálatok féloldalasak lennének, ha nem kísérelnénk meg a helynévrendszer egészének és egyes egyedeinek a

In document A 21. SZÁZAD ELEJÉN (Pldal 176-189)

Történeti helynévkutatás *

6.2. A helynevek változása. A helynévtörténeti vizsgálatok féloldalasak lennének, ha nem kísérelnénk meg a helynévrendszer egészének és egyes egyedeinek a

változástör-téneti folyamatait is leírni. E téren én magam igyekeztem – a korábbi kutatások összeg-zéseként is – egy olyan változástipológiát kidolgozni, amelynek középpontjában ugyan a településnevek állnak, reményeim szerint azon ban a modell vala mennyi hely névfajta változásainak a bemutatására alkalmazható (TóTH 2008a, l. még 2005a, 2005b, 2011a).

A településnevek változástípusainak egyik igen gyakori, lényegében az egész névrend-szert behálózó folyamatát, a névdifferenciálódás és a jelzővel történő kiegészülés jelen-ségét tárta fel gazdag névanyagon és nagy időbeli távolságot átfogva BÖlcsKei AnDreA

(2010), rávi lágítva az efféle változások nyelvi és nyelven kívüli mozgatórugóira. Kogni-tív szemléleti elemeket is tartalmazó monográfiájának eredményeihez a névadás és név-használat szocio onomasztikai és pragmatikai körülményeire építve én magam fűztem további megjegyzéseket (TóTH 2011b). Egy-egy jellegzetes helynévváltozási folyamat nemegyszer szolgáltatott témát a névkutatóknak: tanulmányok születtek a névcsere je-lenségéről (TóTH 2008c), a hangtani indíttatású alaki változások sajátos típusairól (TóTH

2008a) vagy éppen valamely jellegzetes helynévtípus változási tendenciáiról (BÖlcsKei

2005, TóTH 2006). A változástípusok feltárása mellett az ehhez kapcsolódó fogalmak meghatározása is elengedhetetlen.

Ez a feltétel a tipológiaalkotásnak értelemszerűen a részét képezi, de emellett a válto-zásokkal kapcsolatos olyan alapvető jelenségekre is rámutatott a történeti helynévkuta-tás, mint a változási érzékenység, amely az egyes névtípusokra – az igen eltérő rendszer-kapcsolataiknak köszönhetően – nagyon különböző mértékben jellemző (TóTH 2007a).

E témakörben a távlatok és a további feladatok is jól kirajzolódnak: a névrendszerek változásának általános névelméleti kérdéseit, a háttérben húzódó nyelvi és nem nyelvi tényezőket fokozott figyelemmel kell vizsgálnia a történeti helynévkutatásnak, s e tekin-tetben bizton támaszkodhat azokra a többnyire modern kori névanyagra építő vizsgálati eredményekre, amelyek a helynévrendszerek területi differenciáltságát s annak ok rend-szerét igyekeznek új módszertani eljárással fel deríteni (l. ehhez pl. diTrói 2010, 2011, 2013, történeti névanyagra pedig pl. BárTH M. 2012).

7. A helynevek jellegzetes alkotóelemei: a földrajzi köznevek. A helynevek alko-tásában minden időszakban meghatározó szerepet játszanak a földrajzi köznevek, hiszen

– helynévformáns funkciójukban – ezek utalnak a név által je lölt hely fajtájára. A leg-időszerűbb feladatok egyikeként jelölhetjük meg egy történeti földrajziköznév-szótár elkészítését, amelynek megvalósításához egyre jobb lehetőségeket teremtenek a korai ómagyar kori helynévi adattárak. E munka egybeállítását ráadásul az is se gíti, hogy nem-régiben látott napvilágot a jelenkori helyjelölő közszavak gazdag gyűjteményeként a Magyar földrajzi köznevek tára című kötet (BáBa–nemes 2014). Egy ilyen történeti összegzés reális megvalósíthatóságát több, az elmúlt évtizedben megszületett dolgozat is támogathatja: jó néhány írást szentelt ebben az időintervallumban is a földrajzi köznevek történeti problematikájának Bíró Ferenc (2008a, 2008b), e szócsoport több elméleti kér-dését tárgyalta problémaérzékeny tanulmányaiban BáBa BarBara (pl. 2011, 2013, 2014), de hozzászólt e témakörhöz reszegi kaTalin (2004, 2009a, 2010), győrFFy erzséBet

(2008a) és BárTH m. János (2011) is.

8. A történeti helynévkutatás szemléleti háttere és fórumai. A történeti helynév-kutatás szemléleti hátterében is jelentős elmozdulások jeleit érzékelhettük az utóbbi idő-szakban: egyre nagyobb teret kap a történeti tárgyú helynévvizsgálatokban is a kognitív megközelítés (l. pl. reszegi 2009b, 2011a; BÖlcsKei 2010), a funkcionális nyelvszem-lélet (HoFFmann 2012b, az elméleti alapvetéshez l. még lADányi – tolcsvAi nAgy

2008), a dimenzionális nyelvszemlélet (az elméleti megalapozásához l. elsősorban JuHász

2011, 2012, de vö. még Farkas 2014 is), illetve bizonyos vonatkozásokban a történeti pragmatika (az elméleti alapokhoz l. pl. sárosi 2003a, 2003b).

Végezetül szólnunk kell még azokról a fórumokról, amelyek az elmúlt évtizedben a történeti helynévkutatás képviselői számára lehetőséget biztosítottak arra, hogy elkép-zeléseiket, eredményeiket egymással megoszthassák. 2004-ben indult meg a történeti helynévkutatásnak egy új folyóirata, a Helynévtörténeti Tanulmányok, amely évente egy, olykor két számmal is jelentkezett, s ez idáig 10 kötete jelent meg. A folyóirat tanul-mányainak egy részét azoknak az előadásoknak a megszerkesztett változatai képezik, amelyek a 2006-tól kezdődően évi rendszerességgel megrendezett Helynévtörténeti sze mi-nárium című konferencián hangzottak el. E rendezvénnyel olyan szemimi-náriumi sorozat indult útjára, amely rendszeres és újfajta fórumot hozott létre a történeti helynévkutatás-sal foglalkozó szakemberek (nyelvészek, történészek, régészek) számára, és biztosít az-óta is minden év tavaszán kötetlen tudományos vitára, eszmecserére alkalmat. E fórumok mellett megemlítendő még az is, hogy 2007-ben rendezte meg a Magyar Nyelvtudomá-nyi Társaság a VI. Magyar NévtudomáNyelvtudomá-nyi Konferenciát Balatonszárszón. E nagyszabású névtani seregszemle előadásai BÖlcsKei AnDreA és n. császi ilDiKó szerkesztésében 2008-ban láttak napvilágot Név és valóság címmel önálló kötetben, benne jó néhány, a tör téneti helynévkutatás aktuális kérdéseivel foglalkozó, a fentiekben jórészt fel is idé-zett tanulmánnyal. Itt utalhatunk végezetül arra is, hogy 2013-ban Debrecenben a MTA támogatásával megalakult az MTA–DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoport, amely fontos feladataként a történeti helynévkutatást jelölte meg.

9. Záró megjegyzések. Áttekintésem végén néhány záró gondolatot kívánok megfo-galmazni az előttünk álló feladatokról.

Fontosnak tartom mindenekelőtt a helynévtörténeti kutatások eredményeinek szintézi-sekben történő összefoglalását: a szintetizáló munkák ugyanis többféle előnnyel járnak. A szisz tematikus feldolgozások megnyitják egyrészt a szélesebb horizontú kutatások előtt

az utat, és nagyobb bizonyosságát is adják az adott tudományterületen elért kutatási tel-jesítményeknek (vö. ehhez HoFFmann 2005: 117–118). E szintéziseknek a helynévadás és a helynévhasználat általános elméleti alapkérdéseit épp úgy fel kell tárniuk, mint aho-gyan az egyes részletkutatásokban is meg kell szüntetniük az ismeretek tö redezettségét.

Kiemelt területeknek számítanak e tekintetben azok a vizsgálatok és feldolgozások, ame-lyek a nyelv- és névtörténet mellett más diszciplínák (elsősorban a történettudomány) számára is alapvető fogódzóul szolgálnak.

A névkutatásnak az eddigieknél is jóval nagyobb mértékben kell élnie a legújabb digi-tális technoló giák adta lehetőségekkel, s a névkutatóknak online adatbázisok formájában is lehetőleg hozzáférhetővé kell tenniük a történeti helynévvizsgálatok új eredményeit.

A bárki számára elérhető állományok ugyanis éppen az ál tal, hogy közkinccsé teszik az egyes műhelyek által összeállított adatbáziso kat, nagymértékben kitágít ják a tudományos kutatások lehetőségeinek a körét.

Az utóbbi évtizedek tapasztalatai még tovább erősítették végül annak a bizonyossá-gát, hogy a magyar történeti helynévkutatás a nemzetközi színtéren is megállja a helyét.

Bizonyosra veszem ezért, hogy a magyar kezdeményezésre induló nemzetközi kutatási programokba örömmel kapcsolódnak be az európai névkutatás neves szakemberei. Ez pedig azt jelenti, hogy azokban a tudományos kérdéskörökben, amelyek tanulmányozása nemzetközi kontextust igényel, ilyen kezdeményezésekkel kell élniük a hazai névkutató műhelyeknek. A magyar történeti helynévkutatás előtt tehát – annak ellenére vagy ta lán éppen annak köszönhetően, hogy számos fontos eredménnyel büszkélkedhet – jó néhány további lényeges és jól kijelölhető feladat áll.

Hivatkozott irodalom

BáBa BarBara 2011. Puszta földrajzi köznevek helynévalkotó szerepe az ómagyar korban – A je-lentéshasadás. Helynévtörténeti Tanulmányok 6: 121–131.

BáBa BarBara 2013. Földrajzi köznevek mint lexikális helynévformánsok. Magyar Nyelvjárá-sok 51: 103–110.

BáBa BarBara 2014. A földrajzi köznevek használatának speciális színtere: a kö zépkori oklevél-írói gyakorlat. Helynévtörténeti Tanulmányok 10: 139–153.

BáBa BarBara – nemes magdolna 2014. Magyar földrajzi köznevek tára. A Magyar Névarchí-vum Kiadványai 32. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.

BárTH m. János 2007. Háromszéki helynevek nyelvészeti elemzése informatikai módszerekkel.

Helynévtörténeti Tanulmányok 2: 207–217.

BárTH m. János 2011. Vápa ~ lápa. In: HaJdú miHály – TóTH álmos – BárTH m. János

szerk., Karszt, történelem, helynevek. Köszöntő és tanulmányok a 88 éves Dénes György tisz-teletére. Meteor Természetbarátok Turista Egyesülete, Budapest. 183–190.

BárTH m. János 2012. Székelyföldi történeti helynevek nyelvi elemzése (Névföldrajzi vizsgála-tok Szabó T. Attila erdélyi helynévtörténeti adattárában). Névtani Értesítő 34: 202–206.

BenKő loránD 1970. Névtudományunk helyzete és feladatai. In: kázmér miklós – végH Jó

-zseF szerk., Névtudományi előadások. II. Névtudományi konferencia. Budapest, 1969. Nyelv-tudományi Értekezések 70. Akadémiai Kiadó, Budapest. 7–16.

BenKő loránD 1995. Mi a helyzet Zalán vezér neve és személye körül? Magyar Nyelv 91: 402–411.

BenKő loránD 1997. Névtudományunk (Megnyitó az V. Magyar Névtudományi Konferencián).

In: B. gergely Piroska – HaJdú miHály szerk., Az V. Magyar Névtudományi Konferencia

előadásai (Miskolc, 1995. augusztus 28–30.) 1–2. A Magyar Nyelvtudományi Társaság Ki-adványai 209. Magyar Nyelvtudományi Társaság – Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézet, Budapest–Miskolc. 1: 5–9.

BenKő loránD 1998. Név és történelem. Tanulmányok az Árpád-korról. Akadémiai Kiadó, Bu-dapest.

BenKő loránD 2003a. Beszélnek a múlt nevei. Tanulmányok az Árpád-kori tulaj donnevekről.

Akadémiai Kiadó, Budapest.

BenKő loránD 2003b. Bors vezértől Borzsováig. In: BenKő loránD, Beszélnek a múlt nevei.

Tanulmányok az Árpád-kori tulaj donnevekről. Akadémiai Kiadó, Budapest. 133–139.

BenKő loránD 2003c. Kölpény és ami körülötte előkerül. In: BenKő loránD, Beszélnek a múlt nevei. Tanulmányok az Árpád-kori tulaj donnevekről. Akadémiai Kiadó, Budapest. 20–37.

BenKő loránD 2003d. Megjegyzések a Petlend helynevek történetéhez. Névtani Értesítő 25: 13–17.

BenKő loránD 2003e. Orsova és Ondava. In: BenKő loránD, Beszélnek a múlt nevei. Tanulmá-nyok az Árpád-kori tulaj donnevekről. Akadémiai Kiadó, Budapest. 168–180.

BenKő loránD 2003f. Vázlat a Pinka felső vízgyűjtőjének településtörténetéhez. In: BenKő lo

-ránd, Beszélnek a múlt nevei. Tanulmá nyok az Árpád-kori tulaj donnevekről. Akadémiai Ki-adó, Budapest. 124–132.

BenKő loránD 2004. Az ómagyar -j, -aj/-ej helységnévképző. Magyar Nyelv 100: 406–419.

BenKő loránD 2009. A Szovárd-kérdés. Fejezetek egy ómagyar nemzetség tör ténetéből. Aka dé-miai Kiadó, Budapest.

Bényei ágnes 2002. Az -i helynévképző az ómagyar kori helyneveinkben. In: HoFFmann isT

-ván – Juhász Dezső – PénteK János szerk., Hungarológia és dimenzionális nyelvszemlélet.

Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, Debrecen–Jyväskylä. 23–29.

Bényei ágnes 2004. Az ómagyar kori helynévképzők és alakváltozataik. Helynévtörté neti Tanul-mányok 1: 91–104.

Bényei ágnes 2007a. A -j képző szerepe a helynevekben. In: HoFFmann isTván – JuHász de

-zső szerk., Nyelvi identitás és a nyelv di menziói. A VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus nyelvészeti előadásai (Debrecen, 2006. augusztus 22–26.). Nyelv, nemzet, identitás 3. Nem-zetközi Magyarságtudományi Társaság, Debrecen–Budapest. 67–77.

Bényei ágnes 2007b. Helynévképzők a fiktív nevek körében. Névtani Értesítő 29: 57–63.

Bényei ágnes 2009. Még egyszer a -d helynévképzőről. Helynévtörténeti Ta nulmányok 4: 85–103.

Bényei ágnes 2012. Helynévképzés a magyarban. A Magyar Névarchívum Kiadványai 26. Deb-receni Egyetemi Kiadó, Debrecen.

Bényei ágnes – Pethő gergely 1998. Az Árpád-kori Győr vármegye településneveinek nyelvé-szeti elemzése. A Magyar Névarchívum Kiadványai 2. Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtu-dományi Tanszéke, Debrecen.

Bíró Ferenc 2008a. Vízrajzi köznevek ómagyar kori településnevekben. Névtani Értesítő 30:

68–81.

Bíró Ferenc 2008b. Folyó- és állóvizeket jelentő földrajzi köznevek ómagyar kori településne-vekben. In: BÖlcsKei AnDreA – n. császi ilDiKó szerk., Név és valóság. A VI. Magyar Név tu dományi Konferencia előadásai (Balatonszárszó, 2007. június 22–24.). A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének Kiadványai 1. Károli Gáspár Re-formátus Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék, Budapest. 99–106.

BÖlcsKei AnDreA 2005. A szentnévi alaptagú helységnevek korrelációs rend sze rének alakulása.

Névtani Értesítő 27: 152–162.

BÖlcsKei AnDreA 2010. A magyar településnevek korrelációs rendszerének alakulása a termé-szetes névadás korszakában. A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi

Tanszékének Kiadványai 2. Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék, Budapest.

diTrói eszTer 2010. Helynévrendszerek modellalapú vizsgálata. Helynévtörténeti Tanulmányok 5: 155–169.

diTrói eszTer 2011. Egy lehetséges módszer a helynevek területi különbségeinek igazolására.

Helynévtörténeti Tanulmányok 6: 151–163.

diTrói eszTer 2013. A migráció hatása a helynévmintákra (Tolna megyei esettanulmány). Magyar Nyelvjárások 51: 111–128.

érszegi géza szerk. 2007. Tanulmányok a 950 éves Tihanyi alapítólevél tiszteletére. Tihanyi Bencés Apátság, Tihany.

eTH. = HaJdú miHályet al. kiad. 2001–2010. Szabó T. Attila erdélyi történeti helynévgyűjtése 1–11. Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest.

Farkas Tamás 2014. Dimenzionális szemlélet a névkutatásban. Általános kérdések és a család-névkutatás példája. Névtani Értesítő 36: 9–22.

FeHérTói kaTalin 2004. A Pokaj helynév eredete és az ómagyar kori -j ~ -aj/-ej helynév képző.

Magyar Nyelv 100: 75–79.

FeHérTói kaTalin 2005. Feltevések és magyarázatok j végű Árpád-kori tulajdonneveinkről. Ma-gyar Nyelv 101: 454–461.

FeHérTói kaTalin 2006a. Az 1055. évi Tihanyi alapítólevél személy- és helyneveinek eredetéről.

Névtani Értesítő 28: 161–170.

FeHérTói kaTalin 2006b. Helynév-magyarázatok Kiss Lajos kézirati hagyatékából. Magyar Nyelv 102: 234–235.

FeHérTói kaTalin 2007. A Tihanyi alapítólevél és néhány 11. századi személynevünk eredetéről.

In: érszegi géza szerk., Tanulmányok a 950 éves Tihanyi alapítólevél tiszteletére. Tihanyi Bencés Apátság, Tihany. 67–76.

FNESz.4 = kiss laJos 1998. Földrajzi nevek etimológiai szótára 1–2. Akadémiai Kiadó, Buda-pest.

Gy. = györFFy györgy 1963–1998. Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza 1–4. Aka-démiai Kiadó, Budapest.

győrFFy erzséBet 2008a. Az ér, sár és víz földrajzi köznevek Árpád-kori folyóvízneveinkben.

Helynévtörténeti Tanulmányok 3: 121–133.

győrFFy, erzséBet 2008b. Similarities and dissimilarities between Swedish and Hungarian hyd-ro nyms. Namn och samhälle 22. Uppsala Universität, Uppsala.

győrFFy, erzséBet 2010. Linguistic Layers of Old Hungarian Hydronyms. Namenkundliche In-formationen 98: 147–155.

győrFFy erzséBet 2011. Korai ómagyar kori folyóvíznevek. A Magyar Névarchívum Kiadványai 20. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.

HA. = hoFFMAnn istván – rácz AnitA – tóth vAlériAszerk. 1997–2012. Helynévtörténeti ada tok a korai ómagyar korból. 1. Abaúj–Csongrád vármegye. A Magyar Névarchívum Kiad-ványai 1. K. n., Debrecen, 1997. 2. Doboka–Győr vármegye. A Magyar Névarchívum Kiadvá-nyai 3. K. n., Debrecen, 1999. 3. Heves–Küküllő vármegye. A Magyar Névarchívum KiadváKiadvá-nyai 25. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen, 2012.

HaJdú miHály 2003. Általános és magyar névtan. Személynevek. Osiris Kiadó, Budapest.

Hári gyula 2010. Név és környezet viszonya a létesítménynevekben. A névrészek funkcioná-lis-szemantikai jegyeinek tanulságai Mór környéki helynevek alapján. Universitas Pannonica.

Gondolat Kiadó, Budapest.

HoFFmann isTván 1993/20072. Helynevek nyelvi elemzése. Segédkönyvek a nyelvészet tanulmá-nyozásához 67. Tinta Könyvkiadó, Budapest.

HoFFmann isTván 1997. Utak, lehetőségek a történeti helyneveink kutatásában. In: B. gergely

Piroska – HaJdú miHály szerk., Az V. Magyar Névtudományi Konferencia előadásai (Mis-kolc, 1995. augusztus 28–30.) 1–2. A Magyar Nyelvtudományi Társaság Kiadványai 209. Ma-gyar Nyelvtudományi Társaság – Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézet, Budapest–

Miskolc. 1: 227–236.

HoFFmann isTván 2003. Magyar helynévkutatás. 1958–2002. A Magyar Névarchívum Kiadvá-nyai 7. Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, Debrecen.

HoFFmann isTván 2004. Az oklevelek helynévi szórványainak nyelvi hátteréről. Helynévtörténeti Tanulmányok 1: 9–61.

HoFFmann isTván 2005. Régi helyneveink névadóinak kérdéséhez. Névtani Értesítő 27: 117–124.

HoFFmann isTván 2006a. A Tihanyi alapítólevél három szórványáról: Huluoodi, Turku, Ursa.

Helynévtörténeti Tanulmányok 2: 67–82.

HoFFmann isTván 2006b. Mortis birtok leírása a Tihanyi alapítólevélben. Magyar Nyelvjárások 44: 29–67.

HoFFmann isTván 2007a. A Tihanyi alapítólevél szórványaihoz: Tichon, Balatin, Petra, Fuk. Név-tani Értesítő 29: 7–22.

HoFFmann isTván 2007b. Nyelvi rekonstrukció – etnikai rekonstrukció. In: HoFFmann isTván Juhász Dezső szerk., Nyelvi identitás és a nyelv dimenziói. A VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus nyelvészeti előadásai (Debrecen, 2006. augusztus 22–26.). Nyelv, nemzet, iden-titás 3. Nemzetközi Magyarság tudo má nyi Társaság, Debrecen–Budapest. 11–20.

HoFFmann isTván 2007c. A Tihanyi alapítólevél mint helynévtörténeti forrás. A régi magyar helynevek vizsgálatának alapkérdései. Akadémiai doktori értekezés. Debrecen.

HoFFmann isTván 2007d. A Tihanyi alapítólevél nyelvészeti jelentősége. In: érszegi géza

szerk., Tanulmányok a 950 éves Tihanyi alapítólevél tiszteletére. Tihanyi Bencés Apátság, Ti-hany. 61–66.

HoFFmann isTván 2008a. A Tihanyi alapítólevél helynévi szórványainak névrendszertani tanul-ságai. Helynévtörténeti Tanulmányok 3: 9–27.

HoFFmann isTván 2008b. A név mint történeti forrás. In: BÖlcsKei AnDreA – n. császi ilDiKó szerk., Név és valóság. A VI. Magyar Névtudományi Konferencia előadásai (Balatonszárszó, 2007. június 22–24.). A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszé-kének Kiadványai 1. Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék, Budapest. 20–29.

HoFFmann isTván 2009. Tolna. Helynévtörténeti Tanulmányok 4: 185–192.

HoFFmann isTván 2010a. A Tihanyi alapítólevél mint helynévtörténeti forrás. A Magyar Né-varchívum Kiadványai 16. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.

HoFFmann isTván 2010b. A helynév-etimológiától a helynév-rekonstrukció felé. In: P. lakaTos ilona – seBesTyén zsolT szerk., Emlékkönyv Mező András tiszteletére. Bessenyei Könyvki-adó, Nyíregyháza. 63–70.

HoFFmann isTván 2012a. Benkő Loránd, a névkutató. Magyar Nyelv 108: 138–145.

HoFFmann isTván 2012b. Funkcionális nyelvészet és helynévkutatás. Magyar Nyelvjárások 50:

9–26.

HoFFmann isTván 2014. Megjegyzések a személynevekkel azonos alakú helyne vekről. In: Bá

-rány aTTila – dreska gáBor – szovák kornél szerk., Arcana Tabularii. Tanulmányok Solymosi László tiszteletére. Magyar Tudományos Akadémia – Debreceni Egyetem – Eötvös

Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara – Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest–Debrecen. 693–704.

Holler László 2008. Anonymus és a „Fekete-tenger”. Magyar Nyelv 104: 306–316.

Holler lászló 2009. Anonymus és a „senonok hegyei” meg az „aliminus népek”. Árpád-kori tör-téneti szövegek fejlődési modelljének első közelítése. Magyar Nyelv 105: 300–324, 431–449.

Holler lászló 2010. Az 1055. évi tihanyi oklevélben említett két birtok lokalizálása. Javaslat a lacus segisti és a bagat mezee határú birtok elhelyezkedésére. Helynévtörténeti Tanulmányok 5: 47–82.

Holler lászló 2011a. Az 1055. évi tihanyi oklevélben szereplő mortis birtok lokalizálása. Hely-névtörténeti Tanulmányok 6: 67–110.

Holler lászló 2011b. Géza vagy István idejében alapították-e a veszprémvölgyi monostort?

Magyar Nyelv 107: 276–298.

Holler lászló 2012a. Anonymus és „Kleopátra városa”. A 800 éves Anonymus-geszta. Hely-névtörténeti Tanulmányok 8: 61–79.

Holler lászló 2012b. Az 1109. évi veszprémvölgyi ítéletlevél néhány alapkérdéséről. Magyar Nyelv 108: 51–72.

Holler lászló 2013. A veszprémi görög rítusú monostor alapító- és adománylevelének datá-lásáról és további kérdéseiről. Megjegyzések Szentgyörgyi Rudolf tanulmányához. Magyar Nyelv 109: 50–67.

Juhász Dezső 2003. Hetes és Hetés. Névtani Értesítő 25: 22–29.

Juhász, Dezső 2006. Ungarische Onomatodialektologie: Ergebnisse, Tendenzen. In: TimuŠka, agris ed., Proceedings of the 4th International Congress of Dialectologists and Geolinguists.

Latvian Language Institute, University of Latvia, Rīga.

Juhász Dezső 2008. Ómagyar helynévi nyomokon 2. In: BÖlcsKei AnDreA – n. cszi ilDiKó szerk., Név és valóság. A VI. Magyar Névtudományi konferencia előadásai (Balatonszárszó, 2007. június 22–24.). A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszé -kének Kiadványai 1. Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék, Budapest. 169–174.

Juhász Dezső 2011. Dimenzionális nyelvészet. In: Balázs géza szerk., Nyelvészetről minden-kinek. 77 nyelvészeti összefoglaló. Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nonprofit Kft., Budapest. 61–64.

Juhász, Dezső 2012. Sprachgeschichte und dimensionale Sprachbetrachtung: Überlegungen zu den ungarischen sprachgeschichtlichen Forschungen im 21. Jahrhundert. Linguistica Uralica 48: 284–290.

kázmér miklós 1970. A »falu« a magyar helynevekben. XIII–XIX. század. Nyelvészeti tanulmá-nyok 13. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kenyhercz róBert 2008. Helynévkutatás és hangtörténet avagy a helynevek for rás értéke. In:

BÖlcsKei AnDreA – n. császi ilDiKó szerk., Név és valóság. A VI. Magyar Névtudományi Konferencia előadásai (Balatonszárszó, 2007. június 22–24.). A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének Kiadványai 1. Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék, Budapest. 175–182.

Kenyhercz róBert 2013a. A szókezdő mássalhangzó-torlódások az ómagyar korban. A helynevek hangtörténeti forrásértéke. A Magyar Névarchívum Kiadványai 28. Debreceni Egyetemi Ki-adó, Debrecen.

Kenyhercz róBert 2013b. A középkori oklevelek hangtörténeti forrásértékének kérdései. Magyar Nyelvjárások 51: 59–72.

Kiss gáBor – zágorhiDi czigány BAlázs 2006a. Egy mikrotáj történeti helynév anyaga. Vasvár keleti határa az Árpád-korban. Helynévtörténeti Tanulmányok 2: 129–157.

Kiss GáBor – ZágorHidi Czigány Balázs 2006b. Korai uradalmak Vas vár me gye délnyugati részén (1187–1213). Topográfiai rekonstrukció. In: lászló János – schMiDtMAyer richárD szerk., „Hadak út ján…” XV. A népvándorláskor kutatói 15. konferenciájának elõadásai. Ta ta-bá nya, 2004. október 4–6. Tata ta-bá nyai Mú zeum Tudományos Füzetek 8. Tatata-bányai Múzeum, Tatabánya. 175–186.

Kiss gáBor – zágorhiDi czigány BAlázs 2008. A Vas megyei Őrség településnevei. Helynév-történeti Tanulmányok 3: 215–224.

kiss magdaléna 2012. Nyelvi érintkezések az Érmellék területén a víznevek tükrében. Névtani Értesítő 34: 93–100.

KMHsz. = HoFFmann isTvánszerk. 2005. Korai magyar helynévszótár. 1000–1350. 1. Abaúj–

Csongrád vármegye. A Magyar Névarchívum Kiadványai 10. Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, Debrecen.

Kocán BélA 2008. A középmagyar kori Ugocsa vármegye helyneveinek névrendszertani össze-függései. Helynévtörténeti Tanulmányok 3: 95–105.

Kocán BélA 2013. Helynévtörténeti vizsgálatok a régi Ugocsa vármegyében. Doktori (PhD) ér-tekezés. DE BTK, Debrecen.

Kovács évA 2009. A Tihanyi összeírás nyelvészeti vizsgálatáról. Helynévtörténeti Tanulmányok 4: 163–170.

Kovács évA 2011. A 800 éves Tihanyi összeírás helynévi szórványainak névrendszertani tanulsá-gairól. Helynévtörténeti Tanulmányok 6: 47–58.

Kovács évA 2012a. A Tihanyi összeírás filológiai kérdései. Helynévtörténeti Tanulmányok 8:

37–47.

Kovács, évA 2012b. Different aspects for the study of toponyms deriving from personal names.

Acta Onomastica 53: 187–197.

Kovács évA 2013a. A tihanyi összeírás mint helynévtörténeti forrás. Doktori (PhD) értekezés.

DE BTK, Debrecen.

Kovács évA 2013b. Gyóta. Magyar Nyelvjárások 51: 85–102.

Kovács évA 2015. A tihanyi összeírás mint helynévtörténeti forrás. A Magyar Névarchívum Ki-adványai 34. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.

krisTó gyula 1976. Szempontok korai helyneveink történeti tipológiájához. Acta Historica 55.

József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Szeged.

József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Szeged.

In document A 21. SZÁZAD ELEJÉN (Pldal 176-189)