• Nem Talált Eredményt

Trefort Ágoston vallás- és közoktatás- közoktatás-ügyi minister: Ezen kifejezés ellen óvást teszek,

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 195-200)

(Helyeslés a jobboldalon) ministeri padokon nem ülnek gyermekek! (Zajos helyeslés a jobboldalon. De-rültség a szélső baloldalon.)

Ugrón Gábor

: A cultusminister ur appre-hendálja tőlem, hogy én annyira jónak tartom, hogy a legjobb egyházi férfiakon is felül — és azoknál is sokkal jobb. Tehát ne tekintse ezen kifejezést egyébnek, mint azon szelídség jellemzésének, melylyel szemben az ő idegessége néha ellenkezőt bizonyít, de válasza megerősít. (Derültség a szélső baloldalon.)

A t. minister ur válaszát nem részleteiben ve-szem, hanem egészében, arról győződöm meg, hogy én meglehetős nagy botlást követtem el, mikor azzal vádoltam a nagyváradi püspököt, hogy a püspökség vagyoni állásában nagy rombolás tör-tént. Hiszen a megboldogult püspök valóságos aquisitor volt, instruált, vagyont gyűjtött, sőt 3,300 holdnyi erdőt mint tartalékot hagyott hátra, mégis a minister ur annyira kegyetlen és könyörtelen

volt, mikor beszéde végén elszólta magát, hogy azt mondta, ha tovább élt volna, bizonyosan cura-tela alá helyezte volna. (Nagy derültség a szélső baloldalon.)

No már t. ház, én felügyeletre kértem ugyan a minister urat, de arra nem kértem, hogy a püs-pököketeltiltsa az aquisitióttól és amelyik közülök aquiralni mer, azt megbüntesse. A t. minister ur számítással áll elő, nagyon természetes, hogy én a számítások terén őt nem követhetem, elég az, a mi tisztán és világosan áll előttem, tudniillik, hogy a beéli erdőség, a mely 11,000 holdat tesz, kiirta-tott és annak értéke elköltetett. A 11,000 hold értéke legkevesebb 1.000,000 forint. Hol van a minister ur számításában erre a fedezet ? Azt mondja, hogy az instruetio megszaporodott. Elhiszem, mikor a jószágok haszonbérbe adattak, az instruetio meg-szaporodását. (Derültség a szélső baloldalon.)

Itt történt, hogy az utóbbi időben a püspök utolsó napjaiban minden jószág haszonbérbe ada-tott, kivéve 160 hold fáczánost, akkor csakugyan csudálkozom, hogy micsoda erdősze volt annak a püspökségnek, hogy olyan nagy fáczánokat tudott tenyészteni, melyek által az eladott ökrök és instruetio árát ilyen kitűnő módon ki tudta egyen-líteni. Azt mondja a minister ur, hogy 89,000 forint az adóhátralék, tehát nem sokkal kevesebb, mint én mondtam, mert én 100,000 és néhány forintot mondtam. Elfogadom, a mit a minister ur mond, sőt elhittem volna, ha sokkal kisebb összeget mon-dott volna is, csak hogy későbbi időben. Mert januárban lettek a püspöki uradalmak úrbéri vált-ság papírjainak szelvényei esedékessé ; ha juliust

is bevárta volna a minister nr, akkor ezen teher bizonyára kevesebb lett volna.

Azt is mondja a minister nr, hogy fedezetül maradt 3,300 hold erdő, mely, ha egy vasút kiépít-tetik, akkor igen jól lesz értékesíthető és abból fog fedeztetni a hiány. Midőn egy püspökség, mely arról hires, hogy megkímél 14—16 ezer hold erdő-ből 3,300 holdat, hogy ott azzal álljanak elő, hogy most ezen 3,300 hold is kiirtatik, engedelmet kérek, ez sem a józan gazdálkodás, sem a vagyon conser-válás elvével össze nem egyeztethető. Ha igy tesz-nek a püspökségek erdeivel, a melyekről akkor, a mikor az erdőtörvény meghozatott, gondoskodás történt, hogy üzemtervek állapittatnak meg és azok értelmében hasznosittatnak, akkor a minister ur biztatását egyébnek nem tarthatom, mint ábrándo-zásnak, mely nemcsak vasútra van épitve, hanem arra is, hogy a püspökségnek jogot ad az erdő-törvény további megszegésére, a miben remélem t. szomszédja meg fogja őt akadályozni. Nem akar a minister ur bővebb felvilágosítást adni a függő adósságokra nézve. A függő adósságok természete igen különös és itt az elszámolási rendből nem látom, hogy vájjon felvétetett-e azon 130,000 frt, mely egy előkelő hölgy részére van elkönyvelve, mint adósság a püspöki pénztárnál. Nem is akarom kiemelni a t. ház előtt azt a ma kapott hires levelet, mely mutatja, hogy most megindult egy felfedező út a nagyváradi püspökség vagyona iránt (Derült-ség és tetszés bal- és a szélső baloldalon) és a minister ur azzal a gondossággal és szorgalmatossággal, a mely egy jólelkű hitelezőt megillet, kutat minde-nütt, hogy hol lehetne a nagyváradi püspökség

UffroD Gábor beszédei. 13

számára valami nagy vagyont felfedezni és erre a Béhmer hagyatékában felejtett 10,000 frt vétetik elő. Kár volt itt ezt a nevet felemlíteni t. ház, mert a magyar. katholikus egyház történetében mindig keserves emlék fűződik azon püspökök nevéhez, akik az egyház, az iskolák, a szegények és betegek számára rendelt vagyont eltékozolták, ezen hagyaték pedig szintén hires arról s azért jobb lenne azon 10,000 forintot arra fordítani, hogy a veresfenyö-gerendázat, melylyel a nagy-váradi püspökség palotája előbb el volt látva, de a mely fehérfenyő-gerendázattal cseréltetett ki, mert ez sokkal olcsóbb, ismét helyreállíttassák.

(ügy van! a szélső baloldalon.)

Hanem rátért a minister ur arra is, hogy van egy bérlet — mert én a bérleteket is említettem, de egyet sem neveztem meg — ez a barmódi ura-dalom bérlete. Nem bizonyít az semmit, hogy ez hány hold, hanem önök mindenre hivatalos bizo-nyítékot kívánnak tőlem, ha én azt mondom, hogy a minister ur a haszonbérbeadásnál nem gyakorolta azon felügyeleti jogot, melylyel őt ő Felsége, mint Magyarországnak felelős ministerét megbízta. Mert mennyiért van haszonbérbe adva ez a birtok, t. ház ? 10,000 forintért. Mi lehet ezzel szemben a bizo-nyíték? Az, hogy mennyi az adó, melyet ezen birtok fizet, mert akkor annak a rossz birtoknak a természete is meg van határozva vagy pedig a t. minister ur a pénzügyminister úrral íesz kény-telen helyettem haragba jönni és összeveszni.

(Derültség és tetszés a bal- és a szélső baloldalon.) Azon birtok adója pedig t. ház 8,636 frt 99 kr.

(Élénk hosszas derültség a bal- és a szélső baloldalon.

Mozgás jóbbfdől. Sálijuk/ Sálijukí)

A minister nr azt mondja, hogy ezen haszonbér megköttetett a káptalan és a metropolita — gon-dolom, az érseket akarta érteni — közbejöttével.

Hát t. ház, én ugy vagyok értesülve, hogy midőn ezen szerződés 20 évre megköttetett, akkor a káp-talan nem tudott másként kifogást emelni, hanem azt követelte, hogy a 10,000 frt haszonbéren kivül a haszonbérlő fizesse az adót is. És a haszonbér megköttetett akként, hogy csak azon adót fizesse, a melylyel az a haszonbérbevétel után fog növe-kedni. A minister ur azt mondja indokolásul és mentségül, hogy ez 1,500 frt. Elfogadom; üssük le a 8,600 forintból, marad még 7,100 frt, melyet nem a haszonbérlő, hanem a püspöki javadalmi pénztár fizet. Vagyis t. minister ur 2,900 forintért méltóztatnak 8,636 frt adót fizető jószágot haszon-bérbe adni. (Zaj és mozgás a szélső baloldalon.)

Igaz, hogy a t. minister ur arról is beszélt, hogy mennyi építkezés és mennyi javítás történt.

De én azt kérdem, t. ház, hogy vájjon azok a nagy javak miért adattak a magyar királyok által a püspökségeknek? Azért, hogy azt azok a püspökök felhasználják és elfogyaszszák, avagy pediglen meghatároztattak a czélok, a melyekre azon va-gyonból folyó jövedelmek fordítandók lesznek?

S ha én kutatom hazánk törvényeit, kell hogy megmondjam, hogy először a püspök személyes használatára, másodszor a rombadőlt vagy elsze-gényedett egyházak támogatására, (ügy van! a szélső baloldalon) templomok építésére, iskolák

fen-13*

tartására, betegek gyógyítására, szegények támo-gatására és vendégek ellátására adattak.

Thaly Kálmán:

És honvédelmi czélokra!

Ugrón Gábor: Bocsánatot kérek t.ház, egy oly püspökség területén, mint a nagyváradi püs-pökség, mely 122 egyházközségből áll az egész püspökség, ott a hol nemzetiségek között van be-ékelve, a hol a papnak szegénysége a magyar fajnak is pusztulását jelenti, a hol az iskoláknak rosszasága egyszersmind fajunk culturai niveau-jának lesülyedését jelenti, (Ugy van! XJgy van! a

szélső baloldalon) ott ezeket az egyházi vagyonokat haszon nélkül a hazára és a nemzetre nézve bármi-nemű nagyobb eredmény felmutatása nélkül költeni és fecsérelni el s akkor azok, a kik ennek ellenőrzésére vannak hivatva, ide álljanak és a számok tömkelegével akarjanak kifizetni, a mely számoknak — igazán nem tudom a kellő gyöngéd-ségű szót kitalálni — bonyolultsága és semmit mondósága, azt akarja lehetetlenné tenni, hogy mi a kérdésbe tisztán és világosan ne láthassunk, szó nélkül nem hagyhatom. Ekként a t. minister ur nem háríthatja el magáról kérdésemet, nem hárít-hatja el, mert ez mint egy rendszer látszik feltűnni s nem tűrhetem én meg, mint ez országnak kép-viselője, hogy az ily gazdálkodások nemcsak hogy fentartassanak, de a helyett, hogy őszintén feltárva megbélyegeztetnének, azok ily könnyű módon ki-mentessenek. (Zajos helyeslés balfelöl.)

Rácz Géza:

Ott van Haynald, ott van a veszprémi püspök! (Mozgás.)

Ugrón Gábor:

Hiszen, t. ház, nem szük-séges, hogy a ministeri székekről propagáljuk

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 195-200)