• Nem Talált Eredményt

k nagyváradi püspökség anyagi helyzetéről

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 171-175)

(1885. deoumber 9-éo.)

T. ház! (HáUjuk! Halljuk!) A vallás- ég köz-oktatásügyi minister nrhoz vagyok bátor kérdést intézni a nagyváradi püspökség anyagi helyzete tárgyában. (Hálljuk!)

Méltóztatik tndni a t. ház, hogy ő Felsége legföbb kegynri jogánál fogva a püspöki benefi-cinmi javakat ellenőrizteti és azoknak kezelésére felügyel a magyar királyi felelős ministerium köz-benjöttével.

Minden fontosabb anyagi mozzanat, mely a püspökségnek vagyoni állományában lényeges vál-tozást idéz elő, a mely hosszabb kihaszonbérlé-sekre vonatkozik, szükségképen ő Felsége leg-főbb kegyúri jogából kifolyólag, csak a felelős ministerium közbenjöttével és annak helyben-hagyása mellett történhetik meg.

Az egész országban rémhírek vannak elter-jedve arról, hogy ezen püspökségnek vagyoni állapota mennyire meg van ingatva és mennyire össze van zilálva. Alapos utánjárás után több olyan momentumról győződtem meg, melyek köte-lességemmé teszik, hogy ilyen nagyfontosságú és nagy terjedelmű vagyonnak kezelése érdekében itt a képviselőházban felszólaljak. (Halljuk! Hall-juk!) Kötelességemnek tartom ezt azért is, mert a nagyváradi római katholikuspüspökséghez 122 egy-házközség tartozik, tehát a püspökség terjedelmére nézve nem nagy, de javadalmainak terjedelme

enormis. Pedig azon 122 községben igen sok plé-bánia van, a melyben a plébános a nyomorral küzd és igen sok egyházközség van, mely nemzetiségek közé lévén béékelve, a hol tehát a püspökség állami és culturalis feladatot van hivatva teljesíteni, azon egyházi vagyon közbenjöttével, a mely a püs-pököknek nem csak azért van adva, hogy azt el-használják és eléljék, hanem arra is, hogy a sze-gényebb plébániákat támogathassák és a szegé-nyebb egyházközségeket segélyezhessék. (Élénk helyeslés balfelöl.)

A ki vétkezik ezen nagy közvagyon ellen-őrzésében, az vétkezett a magyar faj fentartása s a magyar cultura terjedése ellen. Már pedig én meg vagyok győződve arról, hogy a kormány azon kötelességének, a mely kötelesség teljesítésére egyfelől a nagy czélok, másfelől az ő Felsége iránt tartozó felelősség utalják, mert 8 Felségének nevé-ben és az ő kegyúri jogaiból kifolyólag történik e jog gyakorlása — eleget nem tett. Hiszen e rövid 16 évi püspökségi időtartam alatt az erdők teljesen letaroltattak és ez, a mint látom, nemcsak ezen püspökségben történik; hasonló történik a vesz-prémi püspökségben, hasonló történik a diakovári püspökségben. (Egy hang: A vdaríban!) Például itt vannak csak a beéli erdőségek, melyek 11 ezer holdat tettek és teljesen letaroltattak. Azon erdő-ségeknek árából egyetlen egy krajczár sem talál-tatik a püspökség pénztárában. Jószágok, a melyek azelőtt házilag kezeltettek, haszonbérbe adattak ki.

A házilag kezelt birtoktesteken nagy instructiók voltak, a melyek szintén a javadalom vagyonállo-mányához tartoztak, ezen instructiók is eladattak,

de azon instruetiók értékének megfelelő pénzösszeg nem találtatik a nagyváradi püspökség javadalmi pénztárában. De nem csak bogy az erdőségeknek ára, a melyek félszázad vagy századok termelé-sének és századok takarékosságának képezték gyümölcsét, hogy másik félszázad, vagy század felhasználására szolgáljanak alapul, azon erdősé-geknek az áraJeljesen hiányzik, az •instruetiók ára hiányzik, hanem adóssággal van terhelve maga a püspöki javadalom: mintegy százezer forint jelzálogi adósság van és több mint százezer forintnyi lebegő adósság. Csak az adóhátralék százezer forinton felül rug, (Mozgás a baloldalon) mely a püspöki javadalmat terheli. (Nagy mozgás a báloldalon.)

T. ház! Nem az az én ezélom s nem is fel-adatom, hogy keressem azon titkos rugókat, melyek ily visszaéléseket, ily hanyagságot megengedtek elkövetni, vagy hogy miért hunytak szemet ezek elkövetése iránt; hanem elég, ha az eredményeket látom, ha ezen eredményekre rámutatva az ország közvéleményére appellálok és hivatkozom azon fel-szólalásomra, melyet itt a házban tavaly tenni szerencsém volt, hogy a 8 millió katholikus vagyo-nának ily könnyelműséggel kezelését nem lehet a kormányra bizni. (Zajos helyeslés a báloldalon.)

Tessék akatholikusoknak visszaadani szabad-ságukat s megadni a katholikus autonómiát, hogy ők maguk ellenőrizhessék saját vagyonukat. (Élénk helyeslés a baloldalon.)

Midőn, t. ház, ezen felkiáltásban végzem beszédemet, fel fogom olvasni interpellatiómat s kérem a minister urat, hogy ha valamiben tévedtem

volna, méltóztassék engem helyreigazítani és ha a számok, a melyeket felhoztam, kisebbek a valóság-nál, ne restelje azt is bevallani. (Élénk derültség ét helyeslés a baloldalon.)

Interpellatiom következőleg hangzik (olvassa):

Kérdés a vallás- és közoktatásügyi minister árhoz!

Tekintve, hogy a püspökségek vagyona egy-házi és közmívelődési czélok támogatására alapított vagyon; tekintve, hogy a püspök a püspökségi vagyonnak törvény és az alapítók rendelkezése által korlátolt haszonélvezője és nem tulajdonosa;

tekintve, hogy a király legfelsőbb kegyari joga és kötelessége, hogy a püspöki javadalmak haszná-latát ellenőrizi és épségét védelmezi, a vallás- és közoktatási minister által gyakoroltatik, kérdem:

Van-e tudomása a minister urnák arról, hogy a nagyváradi püspöki javadalom vagyonállománya megrongáltatott?

Van-e tudomása arról, hogy az előbb házilag kezelt birtokok hosszú időre, potom áron haszon-bérbe adattak és a vagyonhoz tartozó felszerelés haszonértéke nem tőkésittetett?

Van-e tudomása arról és kész-e felvilágosítást adni, hogy a püspöki javadalmat most mennyi jel-zálog és lebegő adósság terheli t

Mint szándékozik intézkedni, hogy a megcson-kult vagyoni állomány helyreállíttassák? (Hosszan•

tartó lelkes éljenzés a baloldalon.)

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 171-175)