• Nem Talált Eredményt

A czfmek- és rendjelekről

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 42-49)

(]8'i. deczflmber 10-én.)

T. ház! Az ő Felsége személye köröli minister hivatása nem kicsinylendő. Századok óta mindig az volt a panasz, a mióta a Habsburg-ház biija Magyarország trónját, hogy idegen tanácsadók, idegen nemzet érdekeinek harczosai foglalják le az uralkodó fiilét. Azon félreértések, melyek az nralkodó-ház és a nemzet közt elő-fordultak a múltban, ezen befolyásnak tulajdo-nítandók. Az í! Felsége személye körtili minister hivatása az, hogy akkor, midőn Magyarország alkotmányos életének egy idegen állam, Ausztria területén az uralkodó személyéhez közelíteni ném lehet, oly mértékben mint tehetné itthon e haza földjén, midőn ő Felségét idegen méltóságok veszik körül, kik idegen érdekeket szolgálnak, ellenőrizze hogy a magyar korona birtokosának közelében oly ellenséges indulatok és áramlatok ki ne fej-lődjenek, melyek Magyarország kárára vannak.

(ZJgy van! a szélső baloldalon.) Azért szükséges, hogy az ő Felsége személye körüli minister való-ban ő Felsége személye körül legyen. (Ugy van!

a szélső baloldalon.) Ha figyelemmel kisérem ő Felsége utazását és működését, azt tapasztalom, hogy az ő Felsége személye körüli minister min-denütt ott van, csak ő Felsége személye körül nincs. (Ugy van! a szélső balon) Nem lehet, hogy az ő Felsége személye körüli minister a csendes contemplatio és elmélázás államférfia legyen.

Legyen a magyar gavallérság lóról pattant Wenck-heim Bélája az országnak. Méltóztassanak a miJ nisteri szék betöltésénél meggondolni, hogy melyek az udvarnak sajátságai és melyek azon sajátságok, melyek szükségesek az oly minister számára, a ki 8 Felsége oldala mellett, ha kell nappal vagy ha kell éjjel is jelen lenni köteles, mert az ö Felsége személye körüli ministernek az a hivatása van politikailag, a milyen a m:igyar gárdának. Ez felelős Magyarországnak a király személyi és testi épségeért, az ö Felsége személye köriili ininister pedig felelős nekünk azon politika ép-ségért, a mely Magyarország alkotmányos fog.U-mai szerint a bécsi udvari körükben fentartandó.

(Élénk helyeslés a szélső baloldalon.)

Ez évben megjelent egy rendelet, a melyben ő Felsége tudatja azokkal, a kiket az illet — engem nem illet — hogy a kik bizonyos rend-jeleket kaplak, vagy ezután kapni fognak, az azokkal járó báróságot, vagy grófságot nem kér-hetik. E rendelet megjelent a magyar minister ellenjegyzése nélkül, pedig midőn azon rendjelek kiosztatnak és a báróság, vagy a grófság adatik, a magyar alkotmány értelmében a törvényhozói jogo-sultság is kiidatik. Minthogy pedig ez mélyen belevág alkotmányunkba, nem lett volna meg-engedhető, hogy ezen rendelet felelős ministernek ellenjegyzése nélkül megjelenjék, mert Magyar-országot rendeletekkel kormányozni az alkot-mányos élet előtt sein volt jogosult, annál kevésbé jogos most. (Ugy van! a szélső balfelöl.)

Lehetne ugyan azt mondani, hogy rendeket

és czimeket osztogatni az uralkodó, joga, de az uralkodó ezen jogát nem sióját hatalmából biija, hanem biija és gyakorolja a magyar korona jogá-nál fogva. (Ugy van! a szélső balfelöl.) A ki ezt nem vallja, az egy újabb közös ügyet akar terem-teni, t. i. a rendelek, czímek és rangok közös ügyét. (Ugy van! a szélső balfelöl.)

Ha már a czímek és nemességek osztogatásá-hoz érkeztünk, igen kérem a minister urat, hogy legyen óvatos a nemesség osztogatásában (He-lyeslés a szélső balfelöl) és ne adjon minden uzso-rásnak és erkölcstelen előéletű egyénnek ma-gyar nemességet (Élénk tetszés a szélső balfelöl.

Felkiáltások: Zsidóknak!) Democratious szempont-ból, ha önök liberalisak és az egyenlőség alapján állannak, akkor újabb nemességet crealniok nem volna hivatásuk. (Igaz! ügy van! a szélső balfelöl.) Ha az önök libcrálismusa olyan, hogy nemes-séget osztogatnak, ám legyen, de a minister ur érvényesítse befolyását és akadályozza meg azt, hogy a közélet által meg nem becsült egyének emeltessenek a korona által nemességre. (Igaz.' Ugy van! a szélső balfelöl.)

Még egyre kérem a t. minister urat s ez az, hogy, ha a nemes levelet kiállítják a hííséges kutya vagy a türelmes birka bőrére, ezt elfogadom, de ne állítsák azt ki a bátor nyúl bőrére. (Élénk tet-szés a szélső balfélől.) Az egész országban nagy visszatetszést szüft, hogy a ministeriuoi akkor látja szükségét a nemesség osztogatásának, mikor választás van, vagy mikor a választás elmúlt és hogy oly férfiak tüntettetnek ki magyar

nemesség-gel, a kik a választási küzdelmek alatt mint áldo-zatkész kortesek szerepeltek.

Hiszen ha körülnézünk, ott van Szolnokon Sefesik, Bácsban Frennd, Nógrádban Hoffmann és Győrben egy kis kormánypárti hirlapiró, Vargyas, a kik a választások alatt kitünö kortesek voltak.

Bocsássanak meg, ha a magyar korona jogait akarják gyakorolni, ám gyakorolják, de Hiedelem-mel és tisztességgel, hogy az ne szüljön meg-botránkozást az országban. (Helyeslés a szélső bal-f'lÖl.)

Hasonlóképen vagyunk a rendjelekkel is.

Rendjeleket kapnak oly emberek, a kikről senki sem tudja, hogy minő nagy szolgálatokat tehettek az államnak. Mikor azt látjuk, hogy ily emberek kitüntettetnek, vagy nemességet kapnak, nem azért, hogy szolgálatokat tettek, hanem azért, mert pénzük van: akkor elvész azon megtiszteltetés értéke, sőt a közönségben bizonyos tévfogalom támad, hogy a pénz, a szolgálatkészség az, a mi megnemesít, nem pedig erélyes önfeláldozó tevé-kenység és hazaszeretet által sugalmazott műkö-dés. (Ugy van! bal felöl.) Hiszen tudok oly esetet

— hogy a rendjelekkel való kitüntetésnek egy példáját hozzam fel — itt a ház előtt is megfordult a magyar-láposi választás ügye. A választási el-nöknek botrányos — nem akarok erösebb kifeje-zést használni — magaviseletét gróf Apponyi Albert t. képviselőtársam felemlítette a t. ház előtt, mindnyájunkat, még önöket is az indignatio érzete fogta el és mi történt ? Alig egy hete, hogy azon választás verificaltatott, a magyar-láposi választás elnöke Vojt Jakab az arany érdemkereszttel

tün-it

tettetett ki. És én kérdeni a t. minister urat, a ki 8 Felsége személye körül kell hogy legyen, tudja-e azt, hogy azon egyén ellen három bűnvádi kereset ma is folyamatban van? (Felkiáltások balfelöl: Na-gyon szép!)

Concrét esetet kívánnak, hát hozok fel eonerét esetet. Ott van Boiczán egy Bárdossy nevű postamester, a ki szintén érdemkereszttel tűntettetett ki. Nemrég volt a Hora-ünnepély, melyet nyilvánosan a hatóság ellenőrzése miatt nem lehetett megtartani, félreeső zúghelyen tar-tották meg és az a megrendjelezett postamester a Hora-ünnepélyben részt vett. (Mozgás a szélső balfelöl.)

Azt gondolja talán a postamester, hogy a magyar kormány által kiosztott érdemjel tulaj-donosai az által csak egy rangba emeltettek a Bach által megérdemrendezett Axentiekkel. (Gya-lázat ! a szélső balon.)

Czímek bőkezűséggel osztatnak, hiszen Magyarországban, ha a czímosztogatás igy szapo-rodik, ma-holnap nem lesz valamire való ember, a ki nem excellentiás ur, kapuiba járó ember pedig nem lesz, a ki nem királyi tanácsos. (Élénk helyeslés a s:éls» balon.)

A mult évben volt alkalmam betekinteni egy kimutatásba — nem tudom hiteles-e — és abból azt látom, hogy 135 excellentiás ur, belső titkos tanácsos van Magyarországon, a melyből 80 a Tisza-aera jilatt neveztetett ki. (Derültség balfelöl.)

Áin nevezzenek ki belső titkos tanácsosokat, ha jónak látják: de válogassák meg. Mert egy néhánynak kivételével, ám azért, ha kinevezték őket

belső titkos tanácsosoknak, mert az udvar belső dolgai előttük őrökre titokban fognak maradni (Derültség a szélső balon) és kineveztek kir. taná-csosokat, a kiktől még a szomszédjuk sem kér tanácsot, nem hogy a király kérjen. (Élénk derült-ség'a balon.)

T. ház! Magyarország társadalmát kiválóan jellemezte az, hogy a mig Európa bármely álla-mában megfordultunk mindenlitt tele láttuk a gomb-lyukakat érdemrendekkel. Addig Magyarországon a hiúság ily neme ismeretlen volt, adcpravátio ily eszköze nem volt felhasználva. Most már • ezen eszköz is alkalmazásba vétetett. Előbb nagytekin-télyű férfiak, költők, kiknek nagysága sokkal fölül áll azon, mintsem a szt.-István rend kiskereszt-jével hozzá lehetne valamit adni, mint Jókai, vagy

ki — mint Arany János — darab arany maga s ezért nem volt aranyozható. De nem is azért adtak azoknak érdemrendet, hogy az 8 érdemeiket akar-ták nagyon kitüntetni, mert Tisza Kálmán cabi-netje az irodalmi szépségek iránt soha sem gyakorolt oly nagy vonzalmat, (Derültség a balon) hanem adták azért, mert ezen rendjeleknek némi tiszteletet akartak szerezni, melyeketa társadalom a maga kebeléből ki akart űzni és nem akart elfogadni. Ekként csináltak a czímek és rendjelek-nek egy bizonyos hírnevet, becsületet. Volt-e erre szüksége a magyar társadalomnak? Nem. Hiszen ha a magyar társadalomnak volt valami hibája, az a hiba inkább az volt, mint liogy keleti nép, sok-kal nügyobb hajlama volt a hiúságra és nagyzásra, mint kellett volna. Hát ezen hiúságnak, nagyzási vágynak, állami institutiókkal kellett több

táplá-M

lékot adni? Nem veszik észre, hogy mily botrányos az, ha az az új nemes, mert régen, mikor azért adták a nemességet, mert valakinek hatalmas ökle volt és jó nagyot tudott ütni, az inkább megfelelt a philosophia kívánalmainak, mert ez a faj-kiválasztás theoriájának felelt meg. (Derültség.) De hogy testileg és lelkileg gyenge és alantas érzelmű emberek nemességre emeltessenek csak azért, mert pénzök van, az társadalmunkat tönkre teszi. (Helyeslés a lalon.) Mert az új nemesség régi emlékeit el akarja takarni és a nemes-levél új fény-űzést hoz. Akkor jönnek a házhoz különféle sen-sálok, hogy valahol keressenek egy grófot, vagy egy bárót; Akkor megindul egy undorító és fer-telmes vásár és látjuk, hogy sensálok, hajhászok bejárják az országot, hogy egy grófot vagy bárót keressenek, a kinek nincs egyéb eladni valója, mint régi ezíme és rangja, azzal házasság utján még magassabbra emelje az új nemes családi fényét és a társadalomban egy újabb meg újabb feljajdu-lás emelkedik, (Igaz! a balon) a mi az első hibás lépésnek a következése, hogy t. i. nem érdemekért hanem pénzért osztogattatik a nemesség. (Élénk helyeslés a balon.)

Én nem fogadom el az ő Felsége személye körüli ministerium költségvetését, de arra kérem, hogy azon jogokat, a melyek nem democrati-cusak, de a melyeknek létezését elismerem és a mig fennállanak és a míg az ó' Felsége sze-mélye körüli ministerium ezen apró-cseprő hiú-ságnak vásárát fentartja, használja ezen jogát bizonyos körültekintéssel, hogy az ne legyen meg-botránkoztató, ne legyen a magyar korona, ne

legyen a magyar állami élet rovására. Nem fo-gadom el a költségvetést (Zajos helyeslés és tetszés balfdöl.)

In document UGRON GÁBOR B E S Z É D E I (Pldal 42-49)