• Nem Talált Eredményt

07 TRAGÉDIA RÓMÁBAN, MAJD ÚJJÁSZÜLETIK A FŐNIXMADÁR 1932 Május 14-én este a Filatéliai Kurír kiállításának bankettjén, amikor félszáz filatelista lelkes

hangulatban ünnepelte a legkiválóbb magyar repülőt, általános kívánságra maga Endresz György is szólásra emelkedett. „Egy hét múlva Rómába viszek postát, de remélem egy esztendő múlva olyan postával is szolgálhatok már, amiről az egész világ filatelistái beszélnek megint.” mondotta többek között. Május 21-én délután hat órakor Budapest fülledt levegőjű utcáit vészes kiáltású rikkancsok rohanták be: „Lezuhant Róma előtt a Justice for Hungary!

Endresz és Bittay szörnyethaltak!”167

      

165 Magyar levélzáró és parafilatéliai bélyegek, annotált és illusztrált katalógus, összeállította Ch. J. Blase, ISBN 1 901959 25 2, p. 462.

166 Filatéliai Kurír, 1932. 4/5. szám szerkeszti Örvös János, p. 62 63.

167 Filatéliai Kurír, 1932. 4/5. szám szerkeszti Örvös János, p. 60.

Az Endresz bélyegek túlnyomó része a „Justice for Hungary”-val égett el. Egy részük a levelezőlapokra volt ragasztva, több száz darab pedig az előző motívum során ismertetett négyes blokkokból Endresz György bőröndjében volt becsomagolva. Ezeket ugyanis szívességből magával vitte, hogy Rómában aláíratja óceánrepülő pilótatársaival, illetve felragasztja ezeket az olasz alkalmi repülőutak, illetve a Justice visszatérő postájának küldeményeire.

Amikor a sebzett, hősi repülőhalált halt magyar Sasok földi maradványai a fővárosba érkeztek, a megmaradt Endresz alkalmi bélyegek szalmasárga színű fogazott és vágott blokkjainak két jobboldali bélyegét felülnyomással látták el. A felső hármas számú bélyeg jobb oldalán található üres mezőbe feketével Endresz és Bittay neveit nyomtatták egy-egy kereszttel. Az alatta lévő négyes számú bélyeg baloldali részébe a Róma-Budapest felirat fölé egy kereszt került. Az „I. légi-járat” és a „Pilóta” szavakat fekete vonallal takarták el. Az

„Endres Gy.” névfelirat alá az „1932. V. 23-25.” dátumot nyomtatták, amikor a hamvakat hozó gyászvonat Rómából Budapestre érkezett. Az üres jobboldali részbe Endresz fekete színű fényképét nyomtatták. A filatelisták ezeket a gyászbélyegeket felragasztották a május 25-én a Budapestről feladott küldeményekre.168

Hasonló sorokkal írja le az eseményeket a már többször idézett katalógus is, amely a követ-kező sorokban olvasható. Az Óceánrepülők világtalálkozójára Endresz saját gépén és Bittay Gyula navigátor pilóta társaságában érkezett, mert időközben Magyar Sándor visszatért Kanadába. A római repülőtéren leszállás közben a futópálya mentén a repülőgép akadálynak ütközött, ettől átfordult a földbe csapódott és felrobbant. Leszállás közben a szárny vége beleakadt egy földkupacba, amely a repülőtér átépítése érdekében folyó földmunkálatok során keletkezett. A földbecsapódás végzetesnek bizonyult a pilóták szörnyethaltak a repülőgép kigyulladt, a postaküldemény teljesen elégett. Csak a sárga papírra nyomott bélyegívek maradtak meg, amelyeket a korábban részletezett felülnyomással láttak el. Így került rájuk Endresz és Bittay neve Endresz fényképe és a hazaérkezés „1932. május. 24-25.” dátuma, amely a pilóták földi maradványainak hazaszállítását jelzi. Ezek közül a „gyász-levélzárók”

közül sokat ragasztottak föl a gyűjtők május 25-én légiposta küldeményeikre, ezzel is tisztelegve a magyar repülők emléke előtt.169 A gyűjtők az eredeti Endresz blokkok bal felső bélyegének eltávolításával és a blokk fekete hátterével is kifejezték gyászukat a hős pilótáknak.

A 61071-es motívumoldalon felül egy tépett és hiányos Endresz „gyászblokk” szalmasárga fogazott változatát láthatjuk, míg alul a vágott változat található.

A 61072-es és a 61073-as motívumoldalakon a gyűjtői átalakítással készült két-két fogazott és vágott gyászblokk látható.

A 61074-es motívumoldalon a tragédiát követően kiadott gyászlevelezőlapok láthatók.

Endresz óceánrepülése, majd az egy évvel később bekövetkezett, a két pilóta halálát okozó tragikus baleset sok emlékkiadvány témája volt mind az országban, mind pedig külföldön.

Ezek közül a motívumoldalon látottakat volt lehetőség bemutatni.

A 61075-ös motívumoldalon a tragédiát követő héten ismételten a „Rádióélet” hetilap cikke a hősökre emlékezve felidézte a rádióban elhangzott nyilatkozatokat, riportokat, amik az óceánrepülés bátor pilótáival készültek indulásuk előtt. Felül Endresz Györgynek a rádióban tartott előadása emlékére tett vendégkönyvi bejegyzését olvashatjuk, alul a Justice for Hungary előző évi dicsőséges megérkezését felidéző és a keserű gyászt kifejező újságcikk látható.

      

168 Filatéliai Kurír, 1932. 4/5. szám szerkeszti Örvös János, p. 63.

169 Magyar levélzáró és parafilatéliai bélyegek, annotált és illusztrált katalógus, összeállította Ch. J. Blase, ISBN 1 901959 25 2, p. 439.

Az Óceán győzelmes magyar madarának az Örök Város kapujában történt tragikus pusztulása után a roppant gyász és veszteséghez volt méltó Mussolini miniszterelnök kijelentése: „A Justice for Hungary nem pusztulhat el Róma kapujában, a Giustizia per L’Ungheria itt támad új életre, hogy hivatását végül teljesíthesse.” Nem telt el egy hónap sem május 21-e óta, mikor meglepetésként jött a hír, hogy a „Giustizia per L’Ungheria Liberati őrnagy parancsnoksága alatt június 15-én érkezik Budapestre. Aznap délután a Mátyásföldi repülőtéren ezer és ezer ember várta az új „Justice-t”, és amikor pontosan délután öt órakor kilenc magyar repülőgép kíséretében feltűnt a láthatáron, a fájdalom és öröm könnyei törtek elő a várakozó ezrek szeméből. A kísérő kilenc repülőgép üdvözlésre egy tízedik felszállóval együtt a levegőben keringtek, miközben a „Giustizia” egyre alacsonyabbra ereszkedett, majd egy újabb díszkör végrehajtását követően méltóságteljesen leszállt.

A 61076-os motívumoldalon képes levelezőlapok láthatók. Felül látható egy a Tolnay világ-lapjában megjelent rézkarc minőségű ajándék levelezőlap az olvasók részére. A levelezőlap feladásával fejezhették ki hálájukat az olvasók Mussolini miniszterelnöknek a Giustizia per L’Ungheria repülőgépért. Az alsó levelezőlapon Itália államát megalkotó miniszterelnök gondolata olvasható, amelynek jegyében a repülőgép adományozása történt.

A repülőgép érkezése után az „Endresz György Magyar Filatelisták Asztaltársasága” az idő rövidsége dacára művészi tervezésű és kivitelű dombornyomású emlékbélyegeket készíttetett, amelynek bélyegképe a Filatéliai Kurír 1932. 4/5. szám 69-ik oldalán is látható. A bélyeg kilenc színben készült: világoskék-kék, vörös-kék, zöld-kék, arany-kék, ezüst-kék, szalmasárga-kék, citromsárga-szalmasárga-kék, fehér-szalmasárga-kék, narancssárga-kék. Három bélyeg ezek közül, mégpedig a világoskék, szalmasárga-kék, és citromsárga-kék színű hátoldalán kékszínű háromsoros felülnyomás is készült a következő szöveggel:

„Endresz György”

Magy. Aerofilatelisták Asztaltársasága”

Így az emléksorozat tulajdonképpen tizenkét bélyegből áll, melyet kiegészítve a tragikus végű Budapest-Róma légi-járat néhány Endresz bélyegével Örvös János az Asztaltársaság nevében Liberati őrnagyhoz és Constanzi hadnagyhoz is eljuttatott. A Liberati bélyegek úgyszólván néhány nap alatt aerofilatéliai ritkaságokká váltak.170

Az „1932. VI. 15. Róma-Budapest I. Légi út emlékére Giuztizia per L’Ungheria Pilóta:

Liberati, Navigátor: Costanzi” feliratú a repülőgép sziluettjét ábrázoló dombornyomású fogazott 40x30 mm méretű alkalmi bélyeget az Endresz György Magyar Aerofilatelisták Asztaltársasága adta ki.171 Az idézett katalógusoldal 731.01-es bekezdése szerint.

A 61077-es motívumoldalon felül három, alul négy darab látható az Endresz György Magyar Aerofilatelisták Asztaltársasága kiadásában készült „Liberati” bélyegek közül.

A 61078-as motívumoldalon látható két képes levelezőlap. Felül az önmagát az igazságért elégető és a tisztítótűzben újjászülető Főnixmadarat - a Justice for Hungary jelképét - láthatjuk. Az alsó képeslapon négy személy közül három sötét öltönyben látható középen Szalay Emil (Szalay bácsi) a repülőút egyik támogatója tőle jobbra Magyar Sándor pilóta-navigátor és balra Endresz György pilóta látható. A negyedik világos öltönyt viselőszemély vélhetően a Magyar Aero Szövetség munkatársa. (Sic!)

      

170 Filatéliai Kurír, 1932. 4/5. szám szerkeszti Örvös János, p. 68 - 69.

171 Magyar levélzáró és parafilatéliai bélyegek, annotált és illusztrált katalógus, összeállította Ch. J. Blase, ISBN 1 901959 25 2, p. 463.