• Nem Talált Eredményt

Továbbhaladás feltételei:

Geopolitikai földrajz tantárgyi témakörei

I. A geopolitikai földrajz tantárgy oktatása során elérendő célok

III.7. Továbbhaladás feltételei:

Képes a térképen közölt információk leolvasására és értelmezésére.

Felismeri a Naprendszer felépítésében, a bolygók mozgásában megnyilvánuló törvényszerűségeket.

Tud tájékozódni a földtörténeti időben, ismeri a kontinenseket felépítő nagyszerkezeti egységek kialakulásának időbeli rendjét, földrajzi elhelyezkedését.

Képes megadott szempontok alapján bemutatni az egyes geoszférák sajátosságait, jellemző folyamatait és azok összefüggéseit. Belátja, hogy az egyes geoszférákat értkörnyezeti károk hatása más szférákra is kiterjedhet. Képes a földrajzi övezetesség kialakulásában megnyilvánuló összefüggések és törvényszerűségek bemutatására.

Képes természetföldrajzi megfigyelések elvégzésére, a tapasztalatok rögzítésére és összegzésére.

Képes különböző nyomtatott és elektronikus információhordozókból a témához kapcsolódó információk gyűjtésére és feldolgozására, az információk összegzésére, a lényeges elemek kiemelésére.

Képes véleményét a földrajzi gondolkodásnak megfelelően megfogalmazni.

Tudja alkalmazni ismereteit földrajzi tartalmú problémák megoldása során.

Alkalmazza a kommunikációs, a kooperatív, a matematikai és a logikai-gondolkodási képességeit, pl. az adatok értelmezése, a problémák felismerése és megoldása, az általános törvényszerűségek felismerése és az ítéletalkotás során.

Képes társakkal való együttműködésre a földrajzi-környezeti tartalmú feladatok megoldásakor.

Képes információszerzésre a speciális információhordozókból (szak- és ismeretterjesztő irodalom, folyóiratok, statisztikai kiadványok, lexikonok, kiállítások, filmek).

Alkalmazza a digitális kompetenciákat a földrajzi tartalmú információk megszerzésében és feldolgozásában.

El tudja elhelyezni a témakörhöz kapcsolódó topográfiai fogalmakat különböző méretarányú és tartalmú térképeken. Tudja megfogalmazni tényleges és viszonylagos földrajzi fekvésüket.

Felismeri az egyes topográfiai fogalmakat a különböző térképvázlatokon, ismeri a tananyagban meghatározott hozzájuk kapcsolódó tartalmakat.

III. Regionális geopolitikai és katonai földrajz 11-12. évfolyam 36 + 32 óra IV.1. A 11-12. évfolyam oktatása során elérendő célok

A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást, eligazodást segítő alapvető eszközökkel és módszerekkel. Vizsgálódásának középpontjában a földrajztudomány, valamint a társ-földtudományok (geológia, meteorológia, geofizika, planetológia) által feltárt természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti folyamatok, jelenségek, azok kölcsönhatásai, illetve napjaink gazdasági, környezeti eseményei állnak, lokális, regionális és globális szinten egyaránt különös tekintettel a fenntarthatóságra.

A geopolitikai és katonai földrajz tantárgy sokoldalú társadalomtudományi műveltséget közvetít, és komplex módon segíti a diákok állampolgári szocializációját. Alapvető feladata, hogy felkészítse a tanulókat arra, hogy felelős társadalmi, politikai és gazdasági szerepet tudjanak vállalni a demokratikus közéletben, valamint a munka és az üzleti élet területén.

A tantárgy használja a különböző társadalomtudományok – szociológia,, politológia, jogtudomány, közgazdaságtudomány – fogalomrendszerét és megközelítési módjait, amelyek révén a diákok képesek lesznek tudatosabban értelmezni társadalmi tapasztalataikat, és könnyebben eligazodnak majd az egyre bonyolultabbá váló társadalmi viszonyok között.

Demokratikus gondolkodási és cselekvési mintákat és szerepeket közvetít.

Kiemelt szerepet vállal a diákok szociális kompetenciáinak – beszéd-, vita- és döntési készségek, együttműködési készségek – erősítésében. A tárgy fontos sajátossága a tapasztalati tanulás, amelynek keretében a tanulók önkéntes feladatokat vállalhatnak társadalmi és karitatív szervezetekben és közreműködhetnek különböző iskolai és iskolán kívüli projektekben.

A tanulók:

A tanulók sajátítsák el a megfigyelés, az információszerzés- és feldolgozás alapvető módjait, eszközeit, majd ezek fokozatos elmélyítésével legyenek képesek egyre sokoldalúbb alkalmazásukra a földrajzi tanulmányaik során. Az általános iskolai földrajzoktatásban tanultak felhasználásával alakuljon ki és fejlődjön a földrajzi gondolkodásuk.

Legyenek képesek földrajzi tartalmú adatokat értelmezni, és azokból következtetéseket levonni, véleményeiket, észrevételeiket szabatosan megfogalmazni. Ismerjék fel a térképek mint földrajzi tartalmú információforrások fontosságát. Legyenek tisztában az adatok nagyságrendbeli különbségeivel. A tanulók biztonsággal tudjanak eligazodni a természeti és a társadalmi-gazdasági környezet folyamataiban. Használják fel földrajzi ismereteiket a mindennapi élet szempontjából fontos döntések meghozatalakor, az állampolgári szerep gyakorlásakor.

Alakuljon ki a tanulókban a földrajzi térben és időben való tájékozódás életkori sajátosságuknak megfelelő szintű képessége. Ismerjék fel a természetföldrajzi folyamatok és a történelmi események időnagyságrendi és időtartambeli különbségeit. Ismerjék fel és nevezzék meg térképen a közvetlen földrajzi térben való eligazodáshoz nélkülözhetetlen topográfiai fogalmakat.

Vegyék észre a természeti és a társadalmi-gazdasági folyamatok közötti alapvető kapcsolódásokat, kölcsönhatásokat. Legyenek tisztában a természeti és a környezeti folyamatok hatására kialakuló veszélyhelyzetekkel, a helyes viselkedés szabályaival.

A közvetlen lakókörnyezet, valamint a hazai nagytájak földrajzi sajátosságainak, természeti és társadalmi-gazdasági jellemzőinek, értékeinek megismerése nyomán erősödjön a tanulókban a szülőföldhöz való kötődés.

Ismerjék fel a földrajzi környezetre kifejtett emberi, társadalmi hatások következményeit, értsék meg az egyéni felelősség fontosságát a környezetkárosító folyamatok mérséklésében. A földrajzoktatás járuljon hozzá, hogy a tanulók jártasságot szerezzenek az emberiség és a környezet szempontjából egyaránt előnyös döntéshozatalban.

IV.2. Kapcsolódó közismereti szakmai tartalmak:

A geopolitikai és katonai földrajz tantárgy tanításának nincs előfeltétele, azonban egyes tárgykörök anyagának elsajátításában felhasználható és segít az ismeretek elmélyítésében a fizika, a kémia, a biológia és a történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom tanórákon tanultak. A hatékony oktatáshoz a tankönyvön kívül rendelkezésre áll a tananyag feldolgozását segítő, a diákok gyakoroltatását támogató munkafüzet és középiskolai földrajzi atlasz.

Előzetes ismeretek

Az általános iskolai természetismeret és a földrajz tantárgy keretében tanultak:

 térképismeret, térképhasználat, tájékozódás a térképen,

 a szerkezeti elemek és az ásványkincsek előfordulásának kapcsolata,

 a természetföldrajzi övezetesség legfontosabb jellemzői,

 az emberi tevékenység környezetátalakító hatása,

 a kontinensek, illetve egyes térségeik, országaik földrajzi jellemzői,

 Magyarország földrajza,

 történelem tantárgyban az emberi civilizáció fejlődéséről tanultak,

 biológiában a társulásokról, életközösségekről tanultak.

IV.3. Tevékenységek

Kiemelten fontos a rendszeres térképhasználat, a térkép információforrásként történő egyre önállóbb felhasználása. A logikai térképolvasás képességének fejlesztése.

Adatsorok, grafikonok, vázlatábrák, térképvázlatok összehasonlító elemzése, általános törvényszerűségek, egyszerű következtetések levonása kezdetben tanári irányítással, majd önállóan.

Egyszerű számítási feladatok (pl. éghajlati, időjárási adatokkal kapcsolatos számítási feladatok, demográfiai számítások) megoldása.

Irányított, illetve önálló információszerzés különböző információhordozókból (pl.

lexikonok, folyóiratok, CD-ROM-ok, internet) az egyes geoszférák jellemzőihez,

környezeti problémáihoz, illetve korunk népesség- és településföldrajzi folyamataihoz kapcsolódóan.

Tanulói kiselőadás az aktuális témákból önálló információgyűjtés alapján. Gyűjtőmunka (fényképek, prospektusok, képeslapok, adatok stb.), tabló-, illetve prezentációkészítés egy-egy kiválasztott témával kapcsolatosan.

Kiemelt cél, hogy az önálló ismeretszerzési tevékenység során sokoldalú információt kapjanak a tanulók a Földünk egészére, illetve szűkebb és tágabb környezetünkre jellemző természeti-környezeti, illetve demográfiai és urbanizációs folyamatokról, valamint azok összefüggéseiről.

Lássák meg, hogy a hétköznapi élet számos területén fel tudják használni a tanórákon megszerzett ismereteiket, illetve a különböző információhordozókból szerzett ismereteket jól beépíthetik a tantárgy tanulásába. A különböző tevékenységek kapcsán kialakuljon az önálló információszerzés, a földrajzi ismeretek folyamatos, élethosszig tartó bővítése iránti igény.

Egyes tematikai egységekhez kapcsolható (a tartalmi elemekhez szorosabban kötődő) nevelési-fejlesztési célok, követelmények:

 A mai magyar társadalom alapvető struktúrájának értelmezése.

 A társadalmi kisebbségek és hátrányos helyzetű csoportok eltérő léthelyzetének tudatosítása.

 A társadalmi felelősségvállalás értelmezése és megtapasztalása.

 Hivatalos ügyek intézési módjainak megismerése.

 Magyarország és az Európai Unió politikai intézményrendszerének megismerése.

 A magyar és az európai állampolgárok jogainak és kötelességeinek tudatosítása.

 Az állam gazdasági szerepvállalásának megismerése.

 Pénzügy-politikai és pénzügyi alapfogalmak értelmezése.

 Pénzügyi tapasztalatok értelmezése.

 A vállalkozások és a piac kapcsolatának vizsgálata.

 Az életmód ezredforduló utáni változásainak értelmezése.

 Napjaink globális kihívásainak tudatosítása.

 A lokalitás és globalitás összefüggéseinek megismerése.

IV.4. Értékelés, ellenőrzés:

Szóbeli feladatok az alapfogalmak és az alapvető összefüggések megértésének ellenőrzésére frontális tanórai beszélgetés, tanulói kérdés-válasz, illetve feleltetés formájában.

Kontúrtérképes feladatok megoldása a topográfiai fogalmak elsajátításának ellenőrzésére.

A térképhasználat képességének fejlődését nyomon követő rövid írásbeli és szóbeli feladatok rendszeres alkalmazása a tanórán (pl. információk leolvasása térképekről).

Önálló tanulói munka (adat- és információgyűjtés, információk feldolgozása, fogalmazás, rövid beszámoló, ismertetés, prezentáció) értékelése. Tanórán kívüli feladatok (pl. gyűjtemény készítése, projektfeladat megoldása) értékelése.

A nagyobb tartalmi egységek végén különböző típusú feladatokból álló, az ismeretek alkalmazását is igénylő témazáró feladatsor alapján a továbbhaladáshoz szükséges ismeretek és készségek szintjének ellenőrzésére.

IV.5.Feltételek, eszközök:

A) Tanterem:

A tananyag elsajátításához elsötétíthető, vetítésre (projektor, videofilm) alkalmas, a csoportmunkához rugalmasan átrendezhető tanterem szükséges.

B) Az oktatást segítő eszközök:

 számítógép,

 projektor,

 digitális tábla,

 videó- és/vagy DVD-lejátszó, televízió,

 diavetítő, írásvetítő,

 elektronikus ismerethordozók, digitális tananyagok, digitális atlasz,

 ismeretterjesztő kiadványok, statisztikai kiadványok, évkönyvek, fotóalbumok, atlaszok,

 gazdasági folyóiratok,

 feladatgyűjtemény,

 a Föld domborzati és politikai térképe, tematikus világtérképek,

 az egyes kontinenseket, országokat, országcsoportokat ábrázoló domborzati és politikai térképek, tematikus térképek,

 tanulói földrajzi atlasz.

IV.6. Tankönyvkiválasztás szempontjai:

 Tartalmi szempontból feleljen meg a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott tartalmi és fejlesztési irányelveknek.

 Szemléletmódjában tükrözze a képességfejlesztést előtérbe helyező nevelési-oktatási szempontokat.

 A szakmai pontosság párosuljon az életkori sajátosságoknak megfelelő megfogalmazással és az ismeretek jól érthető, értelmezhető megfogalmazásával. Az ismereteket rendszerezetten, logikailag összekapcsolható módon közvetítse.

 Legyen motiváló hatású, keltse fel a tanulók érdeklődését a tantárgy iránt (megfelelő minőségű és tartalmú képanyag; érdekességek bemutatása; továbbgondolkozásra, alkalmas

feladatok stb.).

 Szemléletmódjával közvetítse a természeti és a kulturális értékek felismerésének és megőrzésének fontosságát, és ösztönözzön a felelős környezeti magatartásra.

 A tankönyv tananyag-elrendezése, szerkezete tegye lehetővé a differenciált tanórai és tanórán kívüli munka megszervezését.

 Adjon segítséget az egyes témakörökben elsajátított ismeretek rendszerezéséhez.

 Tartalmazzon az ismeretek elsajátítását ellenőrző, illetve a ismeretek alkalmazását igénylő, a földrajzi kompetenciák elmélyítését segítő feladatokat.

 A tevékenykedtetés és a képességfejlesztés szempontjából fontos, hogy a tankönyvhöz megfelelő munkafüzet is tartozzon.