• Nem Talált Eredményt

Köszönetünket fejezzük ki az adatszolgáltatóknak, kiemelten:

1. A megye stratégiai jelentőségű kulcsprogramjai *

1.2. Területhasznosítás

9

Nemzeti Park Igazgatóságok Megyei NTA,

DALERD Rt., Állami Erdészeti Szolgálat Kecskeméti Erdőfelügyelőség Agrár kutatóintézetek,

Pénzügyi igény:

Forráslehetőség:

MG.1., MG.3. programok, SAPARD

Ütemezés:

Közép távon elkészíthető, de kívánatos lenne már rövid távon indítani.

Korlátok:

Gazdálkodói érdekellentétek, a rövid és hosszú távú érdekek ellentmondása.

Program megnevezése:

Művelési ágak optimalizálása

természetvédelmi, vízgazdálkodási és talajtani szempontok alapján Cél:

A helyes művelési ág megválasztásával mind a mezőgazdasági, mind a természetvédelmi és víz-gazdálkodási problémák mérsékelhetők, a használat optimalizálható.

Feladat:

A vízügyi, erdészeti és mezőgazdasági tevékenységet össze kell hangolni egymással és a védelmi kezeléssel. Általános irányelvként elmondható, hogy a jelenlegi művelési ág megoszlást csak az extenzív hasznosítási módok irányába (szántóból - gyep, szántóból - erdő, szántóból - nádas) ja-vasolt elmozdítani.

Indokoltság:

Egy földterületen a helyes művelési ág megválasztásával mind a mezőgazdasági, mind a termé-szetvédelmi és vízügyi problémák mérsékelhetők, a használat optimalizálható.

Leírás: alprogramonként

Kapcsolódások más programokhoz / alprogramokhoz:

 MG.3. Agrár-környezetvédelmi program

 AGRO 21. Program (MTA)

→ Megyei területhasznosítási stratégia

→ Megyei földvédelmi stratégia kialakítása

← Élőhelyvédelem

← Zöldfolyosók kialakítása Térségi kihatás:

Csongrád megye területe

Megvalósításban együttműködő szervezetek, programgazdák:

Nemzeti Park Igazgatóságok, Megyei NTA, Megyei FVM Hivatal SZTE Ökológia Tanszék

Forráslehetőség:

Mezőgazdasági fejlesztési alap, SAPARD.

Korlátok:

A természetvédelem menedzselése, a védett területek kezelésére alkalmas nemzeti parki szervezet közgazdasági és jogi feltételrendszere még nem teljesen tisztázott.

11

Alprogram megnevezése:

Szántóterületek lehetséges átalakításának optimalizálása Cél:

A szántóterületek kivonásának minimalizálása, valamint a termelésből való kivonás esetén a ter-mészetvédelmi és talajtani szempontok messzemenő figyelembe vétele.

Feladat:

•8 A mély fekvésű szántók vissza mocsarasítása.

•8 A kedvezőtlen adottságú területeken a gyepek helyreállítása lehetséges, de csak a megfelelő stratégia felhasználásával.

•8 Művelési mód váltás vízvédelmi okok miatt (holtágak, vízbázisok),

•8 Termőterület kivonások esetén a gyenge minőségű, javításra szoruló talajok preferálása, a jó minőségű (jó tápanyag- és szervesanyag-tartalmú, optimális kémhatású és fizikai minőségű) talajok termelésben tartása.

Indokoltság:

Az állandó növényborítás a felhagyott szántókon alkalmat ad egyes értékes növény és állatfajok visszatelepülésére. A fenntartható fejlődés csak azon talajtípusokon valósítható meg hosszú tá-von, amelyeken a javítás és tápanyag utánpótlás költségei mérsékeltek, a rajtuk való növényter-mesztés gazdaságos. Az Európai Uniós csatlakozás várhatóan a szántóterületek optimalizálását vonja maga után, amely elsősorban a meglévő szántók egy részének kivonásának irányába hat.

Ezek a területhasznosítási váltások tudományosan megalapozott koncepció meglétét feltételezik, amelyek elkészítése a jelen feladata.

Leírás:

•8 Ezen művelési ágú területek hasznosítása természetvédelmi szempontból csak néhány helyen kritikus (pl. vizes élőhelyek parti zónájában). Bár a természet védelméről szóló törvény erre is mond ki korlátozásokat (vegyszerhasználat 1000 m-es sávban tilos), de ennek betartatása megfelelő felvilágosító munka és kompenzáció nélkül igen nehéz.

•8 Az extenzív szántók fenntartása, mozaikosságuk megőrzése kívánatos. A parlagokra egyre több mezei élőhelyekhez kötődő madárfaj települ be, ezért a parlagok fennmaradását ott kell majd támogatni, ahol erre szükség van: ártéri területeken, vízfolyások mentén, extenzív szán-tók környékén.

•8 Fontos, hogy az árterületek, hullámterek szántóit ne érje további vegyi terhelés, ne váljanak intenzív gazdálkodás színterévé, illetve, hogy a táblaméretek ne növekedjenek.

Alprogram megnevezése

Gyepek lehetséges átalakításának optimalizálása Feladat:

•8 A rétgazdálkodás gazdaságossá tétele érdekében speciális támogatás biztosítandó és az állatál-lomány növelendő.

•8 A gyepterületek művelési ága nem változtatható meg, korlátozni és szigorítani kell a gyepte-rületek szántóföldi művelésbe vonásának engedélyeit, főként ha a terület talajtani szempont-ból is költséges beavatkozásra, javításra szorul.

Indoklás:

•8 Az utóbbi évek gyepfeltöréseinek következtében ez a művelési ág erősen visszaszorult, ezért a megmaradt gyepek megőrzése elengedhetetlen feltétele a természetes flóra és fauna fennma-radásának. A legelő típusú gyepeken (szikes gyepek) az 1990-es években a legeltetett állatál-lomány jelentős visszaesése miatt (juh álállatál-lomány esetén 50%-os) általánossá vált az

alullegel-tetettség. Szükséges a hagyományos legeltető állattartás visszaállítása, megfelelő állatlétszám kialakítása mellett.

•8 Természetközeli kaszáló típusú gyepeken hasznos lenne a kaszálás legkorábbi időpontját (pl. július 1.) is szabályozni (védett növények magérlelése korábbi kaszálás esetén nem biztosított).

Alprogram megnevezése:

Erdők használatának optimalizálása Feladat:

•8 El kell végezni az erdőkben levő természeti értékek felmérését, és ez képezze a kezelési ter-vek alapját.

•8 Össze kell hangolni térben és időben a 10 éves természetvédelmi kezelési tervek és a 10 éves erdőgazdálkodási üzemtervek, erdőtervek készítését.

•8 Kedvezőbb természeti állapotú erdőkkel rendelkeznénk, ha a felújítások és telepítések hazai fafajokkal történnének (ez már védett területen előírás), illetve a vágás érettségi kor megálla-pítása során, a gazdasági szempontok mellett, élettani és ökológiai szempontok is érvényesül-nének (vágás érettségi kort megemelni minimum 20 %-kal a hazai fafajú erdők esetében).

Leírás:

•8 A természetes gyepek megőrzése szempontjából igen fontos lenne, hogy új erdősítéseket csak szántó művelési ágú területeken lehessen létrehozni.

•8 Puhafás ligeterdők területének növelése szükséges.

Alprogram megnevezése

Vizes területek lehetséges átalakításának optimalizálása Leírás:

•8 Az intenzív művelésű tórendszerekben szükséges egyes tóegységek vissza mocsarasítása, a teljes halászati egység mintegy 20 százalékában.

•8 Az így kialakuló vizes élőhelyek jó táplálkozó-, fészkelő- és pihenőhelyet biztosítanának a védett állatok számára, és állandó táplálékbázisukkal elvonnák a madarakat és a halevő emlő-söket az intenzíven hasznosított tóegységekről, így azok károkozását mérsékelni lehetne. En-nek megvalósítása csak a tulajdonos kártalanítása mellett lehetséges.

•8 A mesterséges vízfolyások, víztározók állapota elhanyagolt. Eredeti funkciójuk ellátása érdeké-ben felújításuk, kotrásuk indokolt. Ugyanakkor a mederérdeké-ben és a parton kialakult vegetáció, mint zöldfolyosó működik. Ezért helyreállításuk nem járhat a parti és a mederben lévő növényzet tel-jes megsemmisítésével. A kotrási munkák elvégzésével egyidőben indokolt egy sokkal sűrűbb vízvisszatartó rendszer (zsilipek) kiépítése is, melynek segítségével nem csak a káros belvizeket lehet levezetni, de vizet lehet visszatartani a természetközeli vizes élőhelyeken is.

•8 A korlátlan hasznosítás megakadályozása érdekében minden egyes holtágra és annak közvet-len környezetére területhasználati zónák kijelölése indokolt.

•8 A halállomány védelme érdekében a horgászengedélyek kiadására korlátozó intézkedés veze-tendő be.

13

Program megnevezése:

A megye erdősültségének növelése Cél:

A megye erdősültségének jelentős növelése a szerteágazó érdekeknek megfelelően.

Feladat:

Mintegy 9000 ha erdő telepítése a következő tíz évben a következők figyelembe vételével:

•8 a szántóföldi művelés alól kivonandó területek közül az erdősítésre is alkalmas területek kije-lölése

•8 gondos fajkiválasztás után az erdősítés idő- és térbeli ütemezésének elkészítése

•8 az erdőtervek elkészítése Indokoltság:

Csongrád megye erdősültsége lényegesen elmarad a kívánatostól, miközben az erdősítést több tényező is indokolja:

•8 erdősítéssel lényegesen visszaszorítható a megye talajait jelentősen károsító defláció,

•8 hosszabb távon számottevő gazdasági haszna van (haszon fa, energia erdő),

•8 sokat javítana az elszegényesedett táj arculatán,

•8 számottevő szerepet kaphatna a rekreációban,

•8 a Kiotói Konferencia elvei alapján az erdősítés áttételes gazdasági hasznot is jelenthet,

•8 az EU csatlakozással megváltozó földhasználati szerkezet kialakításában jelentős sze-repet kap az erdősítés.

Leírás:

A megye erdőtelepítési programját az országos biotóphálózat terveivel összhangban kell megal-kotni. Az erdőgazdálkodás olyan módját kell alkalmazni, amely az erdők állapotának hosszú távú megtartását feltételezi. Pl. a tisztán energia erdő hasznosítást lehetőleg kerülni kell.

Kapcsolódások más programokhoz / alprogramokhoz:

 MG.1. Erdőtelepítési program

← Megyei területhasznosítási stratégia

← Élővilág védelem Térségi kihatás

A megye egész területe, kiemelten a szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas területek és az ökológiai szempontból indokolt részek.

Megvalósításban együttműködő szervezetek, programgazdák:

DALERD Rt., Állami Erdészeti Szolgálat Kecskeméti Erdőfelügyelőség Települési Önkormányzatok,

Nemzeti Park Igazgatóságok, gazdálkodók

Pénzügyi igény:

Erdőtelepítés nagyüzemi költsége: 2500 EURO/ha Forráslehetőség:

MG.1. program,

Magántőke Ütemezés:

Folyamatosan.

Korlátok:

Környezeti ártalmak a telepítés első éveiben, anyagi erőforrások hiánya, érdekellentétek az erdészet, a természetvédelem, vízügy, stb. között.

Alprogram megnevezése:

Települések környékén többfunkciós parkerdő telepítése Cél:

Az alacsony zöldfelületi ellátottságú településeken a levegőminőség és a lakosság rekreációs lehe-tőségeinek javítása

Feladat:

•8 Települések környékén a talaj-, és egyéb adottságok alapján megfelelő terület kijelölése (az országos biotóp hálózatba való bekapcsolhatóság szem előtt tartásával)

•8 A gondos fajmegválasztás után a terület fásításának megszervezése

•8 Az utógondozás megszervezése

•8 Egyéb rekreációs létesítmények megtervezése (kerékpárút, tornapálya) Indokoltság:

A megyében a szántóföldi kiporlásból eredő porterhelés jelentős levegőminőségi problémákat okoz. A települési porimmissziós értékek az uralkodó szélirányba telepített véderdőkkel csök-kenthetők. A települések környéki erdők a jó megközelíthetőség miatt a lakosság mindennapos (rövidtávú?) rekreálódási igényét jól szolgálják.

Leírás:

Az erdőhöz vezető kerékpárutak kialakítása, illetve további létesítmények (pl. tornapálya, kerék-páros akadálypálya, kiépített tűzrakóhelyek …stb.) még vonzóbbá tehetik a lakosság körében.

Kapcsolódások más programokhoz / alprogramokhoz:

 MG.1. Erdőtelepítési program

→ A megye erdősültségének növelése

→ A megyei területhasznosítási stratégia

← Települési környezetvédelmi programok Térségi kihatás

A megye települései.

Megvalósításban együttműködő szervezetek, programgazdák:

Települési önkormányzatok

DALERD Rt,

Állami Erdészeti Szolgálat Kecskeméti Erdőfelügyelőség Civil szervezetek

Magánvállalkozók Pénzügyi igény:

Magyarországon az erdőtelepítés (nagyüzemi) költsége kb. 2 500 Euro/ha Forráslehetőség:

 MG.1. Erdőtelepítési program Önkormányzati források

Magántőke Ütemezés:

Folyamatosan, hosszútávon megvalósítható.

Korlátok:

Pénzhiány, a területhasználati szerkezetváltás elhúzódása.

15

Alprogram megnevezése

Útmenti, csatornaparti fasorok telepítése Cél:

Települési, település környéki utak, belvíz levezető csatornák mentén fasorok telepítése Feladat:

•8 a megye fontosabb mellékútjai, települési bevezető utak, csatornák mentén fasorok telepítésé-nek megszervezése

•8 a telepített fák állapotának nyomon követése, esetleges öntözés, tápanyag utánpótlás megszer-vezése

Indokoltság:

Az ilyen jellegű fásítás növeli a táji diverzitást, az ökológiai hálózat szerves részét képezi, szél és porvédő szerepe a települések körül nagy, csökkentve ezzel a légszennyezést.

Leírás:

•8 a fasortelepítést iskolai környezeti nevelés programok keretében kisebb anyagi ráfordítással meg lehet oldani

•8 a fafajok kiválasztásában és a további gondozásban az erdészeti szakemberek segítsége kérhető

•8 a fasoroknak később nagy jelentősége lehet, az ökológiai hálózat megteremtésében.

Kapcsolódások más programokhoz / alprogramokhoz:

 MG.1. Erdőtelepítési program

↔Szárazföldi zöldfolyosó létrehozása, fenntartása

→Megyei területhasznosítási stratégia

→Termőterületeink defláció elleni védelme

←Települési zöldterületek növelése

←Környezeti tudatformálás Térségi kihatás

Kistérségi, települési.

Megvalósításban együttműködő szervezetek, programgazdák:

Önkormányzatok

Közoktatási intézmények, civil szervezetek

DALERD Rt.,

Állami Erdészeti Szolgálat Kecskeméti Erdőfelügyelőség Pénzügyi igény:

Település méretétől függően 500.000−2.000.000 Ft Forráslehetőség:

MG.1. Erdőtelepítési program

Soros Alapítvány

Települési Önkormányzatok saját forrásai Ütemezés:

Folyamatosan kivitelezhető (hosszú távra kiható).

Korlátok:

Szervezés hiánya.