• Nem Talált Eredményt

4. KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS FELADATOK 1. LEVEGŐ

4.5. A TELEPÜLÉSI ÉS AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE 1. Települési környezet

A Program célállapotként egy kevesebb környezeti eredetű stresszhatást közvetítő, jobb kör-nyezeti állapotjellemzőkkel rendelkező települési környezet hosszabbtávú kialakítását jelöli meg.

A megyei, ill. kistérségi környezeti programban a célok megfogalmazásakor figyelembe kell venni, hogy az urbanizált területek túlnyomórészt belterületen helyezkednek el, így adottsá-guk és jellemzőjük alapján szabályozásuk a helyi önkormányzat hatásköre. Megyei, ill. kistérségi szabályozások, célkitűzések feltétele, hogy a vonatkozó előírások bekerüljenek az egyes önkor-mányzatok településrendezési terveibe, környezeti programjába. Ebből következően a regionális szabályozást csak orientáló (nem kötelező) jelleggel lehet ajánlani.

4.5.1.1. Célok:

1. A települési légszennyezés csökkentése az önkormányzatok környezetvédelmi prog-ramjainak megfelelően.

2. A települések ivó-, szenny- és belvíz helyzetének javítása.

3. A települési hulladék megfelelő kezelése és ártalmatlanítása

4. A településeken a környezeti zaj- és rezgésterhelés egészséget és közérzetet veszélyez-tető hatásainak csökkentése.

5. A települési zöldfelületek lehető legnagyobb mértékű fejlesztése mind minőségi, mind mennyiségi vonatkozásban, a belterületi zöldfelületek kiterjedésének szinten tartása, illetve növelése elsősorban a nagyvárosokban. A sport- és rekreációs szerepű létesítmé-nyek és területek kiemelt gondozása és fejlesztése.

6. A közlekedés baleseti kockázatának, környezetszennyezésének csökkentése a településeken.

7. A nyilvánosság növelése a települési környezetvédelmi döntések előkészítésében, és végrehajtásában.

8. A települési kép és a települések általános tisztaságának a javítása.

9. A települések területén található természeti értékek, élőhelyek védelme és sokszínűsé-gének megőrzése.

10. A településrészek – különösen a történelmi településközpontok, településmagok reha-bilitációja.

11. Belterületen lévő ipari létesítmények környezeti állapotának javítása.

12. Nagyvárosok lakótelepein a lakosság életkörülményeinek javítása.

13. A külterületi lakások komfortfokozatának növelése.

46

4.5.1.2. Feladatok:

1. A bel- és külterületi légszennyező források kibocsátásának csökkentése, megszüntetése.

2. A települések csatornázottságának, szennyvíztisztításának és speciális szennyvízkezelésé-nek fejlesztése, az ivóvízbázisok védelme, a belvízelvezető csatornák, árkok tisztítása.

3. A szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének elősegítése, valamint a településtisztasági feladatok ellátásának fejlesztése, illegális szemétlerakók megszüntetése.

4. Elkerülő utak kiépítése, tömegközlekedési eszközök, pályák felújítása, javítása.

5. Zöldfelületek tervezésébe, gondozásába be kell vonni a lakosságot.

6. Polgárbarát közlekedési rend kialakítása a közutak jobb forgalomszervezésével.

7. A lakosság bevonása a települési környezetvédelmi döntésekbe és azok végrehajtásába.

8. Ennek érdekében többek között programok kidolgozása, intézkedési tervek megvaló-sítása, közösségi aktivitás támogatása.

9. A települések területén található természeti értékek, élőhelyek feltérképezése, állapot-felmérés elkészítése.

10. Településtörténeti jelentőségű városrészek – utcaszerkezet, térrendszer, beépítési sajá-tosságok helyi védelem alá helyezése, egyedi építési szabályozása.

11. Belterületen lévő, funkció nélkül maradt ipari létesítmények újrahasznosítása az EU-s normák szerint, a megszűnő létesítmények területén a környezet eredeti állapotának visszaállítása.

12. A lakótelepek épületeinek felújítása, a rekreációt szolgáló létesítmények – parkok, ját-szóterek, stb. – gondozása, területének növelése, szennyezett talajok cseréje.

13. A helyi önkormányzat támogatása a közműellátottság növelése érdekében.

14. A témakörrel kapcsolatosan kiemelten fontos: az önkormányzatok környezetvédelmi mun-kájának erősítése, a települési környezetvédelmi tervezés módszertanának kialakítása, al-kalmazásának elősegítése és a településrendezési tervekkel való összhang biztosítása.

4.5.2. Az épített környezet

Az épített környezet védelme érdekében megfogalmazott megyei, ill. kistérségi célok esetében szintén hangsúlyozni kell, hogy a műemlékvédelmi szabályozás nem megyei vagy kistérségi ha-táskörű (országos, vagy a helyi önkormányzat hatásköre).

4.5.2.1. Célok:

1. A károsodott, tönkrement településrészek felújítása, korszerűsítése.

2. A műemlékvédelmi szabályozás és finanszírozás középtávú fejlesztése.

3. A fenntartási tevékenység javítására megfelelő szabályozás kialakítása és alkalmazása.

4. Jobb és az esztétikai, történeti, nemzeti szempontokat figyelembe vevő tervezési mód-szerek kialakítása, elterjesztése a településkép javításának befolyásolására.

4.5.2.2. Feladatok:

1. A károsodott, tönkrement településrészek felmérésére és rendbehozatalára megfelelő stratégiák kidolgozása és a végrehajtás megkezdése.

2. A műemlékvédelmi szabályozás és finanszírozás középtávú fejlesztési tervének elké-szítése és végrehajtása.

3. Megyei támogatási program elindítása azon települések számára, amelyek kiemelten foglalkoznak az épített környezet problémáival s erre részben önerőből is kereteket biztosítanak, illetve a feladatokat rögzítik környezeti programjaikban.

4.5.3. Zaj 4.5.3.1. Célok

1. lakóövezetek zajterhelésének minimalizálása a pihenést zavaró tevékenységek eltávo-lítása az ilyen övezetekből,

2. zajcsökkentő forgalomszervezési átalakítások,

3. új létesítményeknél az okozott zajterhelés nem lépheti túl az előírásokban meghatáro-zottat, illetve törekedni kell annak minimalizálása.

4.5.3.2. Feladatok

1. zajvédelmi övezetek kialakítása a településeken és a helyi adottságokat figyelembe ve-vő alkalmazandó szabályok megalkotása,

2. a csendesebb zajkibocsátással együtt járó közlekedési eszközök és módok támogatása (vasúti és vízi szállítás, villamos üzemű tömegközlekedés, kerékpárutak... ),

3. engedélyeztetési eljárásoknál a kisebb zajterhelést okozó megoldások előnyben részesítése, 4. a zajos és nem megszüntethető tevékenységek izolálása a környezettől (zajvédő falak,

növényzet telepítésével),

5. az önkormányzatok ipari tevékenységet csak ipari területen engedélyezzenek.

4.5.4. Az emberi egészség védelme

Az emberi egészséggel kapcsolatos problémákat és teendőket részletesen a WHO útmutatása alapján kidolgozott Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram tárgyalja. Ezen problémák kezelése minden környezeti elem és rendszer szintjén feladatot jelent, amelyek közül külön ki kell emelni a következőket:

4.5.4.1. Célok:

1. A szálló pornak az egészségügyi hatások miatt fontos apró – 10, illetve 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb – részecske-összetevőit illetően az állapot javítása, azok mennyiségé-nek legalább 10 %-os csökkentése.

2. A parlagon hagyott, gondozatlan területeken a pollenallergiát okozó növények irtása bel- és külterületen egyaránt.

3. A belsőtéri levegő-szennyezettségi helyzet javítása.

4. Az ivóvízellátással kapcsolatban az arzéntartalmú ivóvizek, a bakteriológiai fertőzött-ség, a nitráttartalom és a klórozási melléktermékek kérdésének megnyugtató rendezése bel- és külterületen egyaránt.

5. A bakteriológiai fertőzöttség következtében fellépő fürdőjárványok veszélyének, vala-mint a közétkeztetésben a higiéniás fegyelem betartatásával a tömeges fertőzések (szalmonella) csökkentése.

6. A sportolás társadalmi és nevelési fontosságának érvényesítése. A rekreációs funkciójú területeken a tisztaság növelése.

7. Balesetek számának, illetve a baleseti kockázat csökkentése.

8. Környezeti okok miatt bekövetkező halálesetek számának csökkentése.

9. A városi lakosság rekreációs esélyei javuljanak.

4.5.4.2. Feladatok:

1. Külterületeken a szélerózió kialakulási lehetőségeinek csökkentése (pl. fasorok telepí-tése), belterületen az ülepedő por megkötése (pl. vízfelületek növelésével). Mezőgaz-dasági területeken a szélerózió elleni aktív védekezés támogatása.

48

2. A városokban a zöld területek növelése.

3. Lakossági kezdeményezések támogatása, a gondozatlan területek fokozott ellenőrzése, a tulajdonosok elleni szankciók határozott érvényre juttatása.

4. Az élettani hatások felmérése, az aktív propaganda támogatása a megelőzés érdekében, a megfelelő szabályozás kialakítása.

5. Egészséges ivóvízhez való hozzájutás feltételeinek javítása.

6. A fürdőhelyek, a közétkeztetésben részvevő intézmények hatékony ellenőrzése.

7. A sportolás (tömegsport és az iskolai testnevelés) támogatása. A játszóterek parkok szennyezett talajainak cserélése.

8. A balesetveszély csökkentése a veszélyes útszakaszokon a forgalmi rend változtatásá-val, jelzőlámpás útkereszteződések, körforgalom kialakításáváltoztatásá-val, kerékpárutak kiépíté-sével.

9. A különböző szűrővizsgálatok (tüdő-, rákszűrés) számának növelése, hatékonyabb pro-pagandával a lakosság figyelmének felkeltése, a szűrési lehetőségek közelebb vitele az érintettekhez.

10. Az előzőkben ismertetett célokat és feladatokat is magába foglaló környezet-egészségügyi akcióprogram készítése.

4.6. HULLADÉKOK