• Nem Talált Eredményt

Töltések áramlása, elektromos áramok

In document Fizika (Pldal 148-153)

Newton III. axiómája kimondja, hogy:

3.2. Töltések áramlása, elektromos áramok

3.2.1. Az elektromos áram

A töltések egyirányú mozgását elektromos áramnak nevezzük. A gyakorlatban a töltések (elektronok, ionok) sokaságának rendezett mozgását nevezzük elektromos áramnak. Fémes vezetékekben az áramot csak elektronok mozgása hozza létre, mert a fémek könnyen elmoz-dítható (helyhez nem kötött) elektronokat tartalmaznak.

A töltésmozgás, vagyis az elektromos áram a vezető két pontja közötti elektromos mezőt jel-lemző feszültséggel kapcsolatos. Az elektromos mező gyakorol mozgató erőt a vezető töltése-ire. Azt a berendezést, amely a vezető két pontja között elektromos mezőt, illetve az azt jel-lemző feszültséget hoz létre áramforrásnak nevezzük.

Megjegyzés:

A feszültségforrás elnevezés is helyénvalónak tekinthető. Az elektrotechnikában azonban megkülönböztetik a feszültséggenerátort az áramgenerátortól.

Az áramforrás azon sarkát (pólusát), ahol elektrontöbblet van, negatívnak, ahol elektronhiány van, pozitívnak nevezzük. Mivel a két pólus közötti elektromos mező a pozitív töltésből indul ki és a negatív töltésben végződik, ezért az áramforrás elektromos mezőjének térerőssége a pozitív pólustól a negatív pólus felé mutat. Zárt áramkör esetén negatív töltésű elektronok a negatív pólustól a pozitív pólus felé mozognak, ezt fizikai áramiránynak nevezzük (3.19.

ábra).

3.19. ábra: Fizikai és technikai áramirány

Történelmi és gyakorlati okokból a pozitív töltések mozgási irányát nevezzük technikai áram-iránynak. A kétféle áramirány egymással ellentétes, nagyságuk megegyezik, a kettő egymás-sal ekvivalens. Mi a továbbiakban a technikai áramirányt fogjuk használni.

Az áramforrások valamilyen energiát alakítanak át elektromos energiává: mechanikai energiát generátorok, kémiai energiát galvánelemek, akkumulátorok, fényenergiát fényelemek, hőt termoelemek stb. Állandó elektromos áram csak zárt áramkörben folyhat, melynek elemei: az áramforrás, a fogyasztó (amelyek az elektromos energiát más energiává pl. hővé, fénnyé, mechanikai stb. alakítják) és az összekötő vezetékek (melyek csak ideális esetben nem fo-gyasztanak elektromos energiát). Az áramforrások szokásos technikai jelölései:

3.20. ábra: Áramforrások jelölései

A vezető belsejében az elektromos mező a töltésekre Fe =QE elektromos erőt gyakorol. Fé-mes vezetőben a rugalmas erőkkel helyhez kötött pozitív töltések a fémrácsban nem tudnak elmozdulni (rezgőmozgásuktól eltekintve), az elektronok viszont viszonylag szabadon mo-zoghatnak. Az elektronokat az elektromos mező a térerősséggel ellentétes irányban gyorsítja mindaddig, amíg a helyhez kötött pozitív ionokkal nem ütköznek. Ezáltal a sebességük kissé lecsökken, a mozgási energia csökkenés hővé alakul, majd újra gyorsulnak a következő ütkö-zésig. Sok elektront vizsgálva a vezetékben megmutatható, hogy azok egy v átlagos sebes-ségre tesznek szert, melynek nagysága fémekben hozzávetőleg 1,8m

h . Az ionokból álló rács-szerkezet tehát az elektronok mozgását valamelyest akadályozza, a mozgással szemben ellen-állást fejtenek ki. Az elektronok egymással való ütközése az ionokkal való ütközéshez képest elhanyagolható hatású. Az így „elvesző” energiát az áramforrás pótolja, vagyis energiát ad át az áramkörnek (pl. a galvánelemek idővel lemerülnek, nagyon lecsökken a töltésszétválasztó hatásuk). Az elektromos áramot – mint töltésmozgást – az áramerősséggel és az áramsűrűség-gel jellemezzük.

3.2.1.1. Áramerősség

Az I áramerősség a vezető teljes keresztmetszetén átáramló Q töltésmennyiség és az ehhez szükséges t idő hányadosa. Ha a töltésáramlás az időben állandó, akkor

I Q

= t , és egyenáramról beszélünk, SI-beli mértékegysége C

s = A (amper). Számértéke megmutatja a vezető teljes keresztmetszetén egységnyi idő alatt átáramló töltést. A változó erősségű elekt-romos áramot i betűvel jelöljük. Ha töltésáramlás nem egyenletes, akkor a ∆t rövid idősza-kaszra vonatkoztatott átlagos áramerősség:

i Q t

= ∆ . Ennek határértékeként kapjuk a pillanatnyi áramerősséget:

0

( )

3.2.1.2. Áramsűrűség

Ha az áramló töltéseloszlás a vezető teljes A keresztmetszetében a haladás irányra merőlege-sen azonos, akkor a J áramsűrűségen a

J I

= A

hányadost értjük, amelynek számértéke megmutatja a vezető egységnyi keresztmetszetén egy-ségnyi idő alatt átáramló töltésmennyiséget. SI-beli mértékegysége: A2

m .

Ha a töltésáramlás a keresztmetszet mentén nem egyenletesen oszlik el, akkor egy adott pont-beli áramsűrűség az előző mintájára:

J dI

= dA.

3.2.2. Az Ohm-törvény homogén vezetőre és az elektromos ellenállás

3.2.2.1. Az elektromos ellenállás

Georg Simon OHM vizsgálatai szerint a fogyasztóra jutó U feszültség és a rajta átfolyó áram I erőssége egyenesen arányosak, azaz hányadosuk állandó, amelyet R-rel jelölünk és a fogyasz-tó elektromos ellenállásának nevezzük:

R U

= I . Az ellenállás SI-beli mértékegysége: V

A = Ω (ohm).

Az 1 G

R = mennyiséget elektromos vezetésnek nevezzük, SI-beli mértékegysége: 1 =S

(sie-mens). Az ellenállás és az elektromos vezetés nem a töltésáramlást előidéző elektromos mennyiségektől, hanem a töltések mozgását biztosító anyagra (vezetékre, fogyasztóra) jellem-ző mennyiség. Már jeleztük, hogy a töltések mozgását az áramkörben a vezetékek, de legin-kább a fogyasztók, kisebb-nagyobb mértékben akadályozzák. Az ideális vezeték olyan, ame-lyiknek nincs ilyen akadályozó hatása, ilyenek például a szupravezetők.

A tapasztalat szerint az l hosszúságú, A keresztmetszetű homogén anyag (vezeték, huzal) R ellenállása arányos a vezeték hosszával és fordítottan arányos a keresztmetszetével. Kiszámí-tása:

R l ρ A

= ,

ahol a ρ anyagra jellemző arányossági együttható, az ún. fajlagos ellenállás, melynek SI-beli mértékegysége: Ωm (a gyakorlatban

mm2

m használatos). Az ellenállás szót két dolog jel-lemzésére is használjuk:

– Az áramot vezető anyag azon tulajdonsága, hogy az elektromos töltések áramlásával szemben ellenállást fejt ki.

–Az áramkörben lévő R ellenállású fogyasztót szintén röviden ellenállásnak nevezzük.

A fajlagos ellenállás reciproka a fajlagos vezetés (konduktancia):

γ 1

= ρ , melynek SI-beli mértékegysége: 1 S

m m

= . Megjegyzések:

1. Az elmondottakból következtethető, hogy az ellenállás hőmérsékletfüggő (gondoljunk az ionok hőmozgására, rezgésére). A tapasztalat szerint egy adott T hőmérsékleten az elektromos ellenállás:

( )

[ ]

0 1 0

RT =R α T T ,

ahol R0 a T0 hőmérsékleten mérhető ellenállás, α anyagi állandó, ellenállás hőmérsékleti együttható, mely-nek SI-beli mértékegysége: 1 1

K = C

° . Az ellenállás hőmérsékletfüggésének felhasználásával lehet hőmérőt készíteni.

2. A kémiában az elektrolitok Λm moláris fajlagos vezetésén (moláris konduktivitásán) a m c

Λ =γ hányadost

értjük, ahol c az anyagmennyiség-koncentráció: n

c=V . SI-beli mértékegysége:

Sm2

mol .

3.2.3. Összetett áramkörök, a Kirchhoff-törvények

3.2.3.1. Kirchhoff I. törvénye

Összetett áramkörben (hálózatban) több fogyasztó (ellenállás) és több áramforrás is lehet.

Kettőnél több vezeték találkozási pontját csomópontnak nevezzük. A töltésmegmaradás tör-vényének következménye Kirchhoff I. törvénye, vagy ún. csomóponti törvény, amely azt mondja ki, hogy:

„A csomópontba befolyó áramok erősségének összege egyenlő a csomópontból kifolyó áramok erősségének összegével.”

Azaz matematikailag:

be ki

I = I

∑ ∑

.

Ha a befolyó áramok erősségét + előjellel, a kifolyó áramok erősségét pedig – előjellel látjuk el, akkor Kirchhoff I. törvénye

0 I =

alakban is felírható.

3.2.3.2. Kirchhoff II. törvénye

A csomópontok közötti áramkörszakaszt ágnak nevezzük. Az ágakból felépülő zárt körök a hurkok. Kirchhoff II. törvénye, vagy ún. huroktörvény az energiamegmaradás törvényét fejezi ki, és azt mondja ki, hogy:

Vagyis matematikailag:

U = UR

∑ ∑

.

Az áramforrások feszültségének előjelét az elektromos terük irányával hozzuk összefüggésbe.

Mivel az elektromos térerősség a pozitív pólustól a negatív pólus felé mutat, ezért a feszültsé-get is a pozitív pólustól a negatív pólus felé irányítottnak tekintjük, de ne felejtsük el, hogy skalár fizikai mennyiség. A fogyasztóra jutó feszültséget akkor tekintjük pozitívnak, ha az elektromos áram rajta az általunk önkényesen kijelölt pozitív körüljárási iránnyal megegyező irányban folyik, ellenkező esetben negatívnak. Mindezt figyelembe véve Kirchhoff II. törvé-nye

Fogyasztók kapcsolása esetén a fogyasztók helyettesíthetők egyetlen Re eredő ellenállással, amely esetén ugyanakkora nagyságú elektromos áram folyik az áramkörben. A fogyasztókat a kondenzátorokhoz hasonlóan lehet sorosan és párhuzamosan kapcsolni.

3.2.4.1. Soros kapcsolás

A fogyasztók áram-elágazási csomópont nélküli kapcsolását soros kapcsolásnak nevezzük (3.21. ábra). A sorba kapcsolt fogyasztók ellenállása helyettesíthető egyetlen eredő ellenállás-sal, melynek használatakor ugyanakkora erősségű áram indul ki az áramforrásból.

„A zárt áramkörben (hurokban) az áramforrások U feszültségeinek összege egyenlő az el-lenállásokra (fogyasztókra) jutó U feszültségek összegével.” R

3.21. ábra: Fogyasztók soros kapcsolása

Az Re eredő ellenállásra jutó feszültség ekkor Ohm törvényének felhasználásával:

U =IRe.

Kirchhoff I. törvénye értelmében az áram-elágazási csomópont nélküli soros kapcsolású fo-gyasztók mindegyikén ugyanakkora I erősségű áram halad át, valamint Kirchhoff II. törvénye szerint az egyes ellenállásokra jutó feszültségek összege megegyezik az áramforrás feszültsé-gével:

1 2 ... n 1 2 ... n

U U= +U + +U =IR +IR + +IR .

Ezt összevetve az előző eredménnyel azt kapjuk, hogy soros kapcsolás esetén a fogyasztók eredő ellenállása az egyes ellenállások összege:

1 2 ...

e n

R =R +R + +R .

In document Fizika (Pldal 148-153)