• Nem Talált Eredményt

táblázat: A szülők legjellemzőbb intézkedési javaslata a Start-értékpapírszámlák

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 99-102)

Start-értékpapírszámlák nyitására illetve a magánszemély befizetésekre vonatkozóan A szülők intézkedési javaslatai a …

Számlanyitások ösztönzésére Befizetések ösztönzésére

A Babakötvény a 3% + inflációs hozam helyett, 5% + inflációs hozamot

Forrás: Saját szerkesztés a primer kutatás adatai alapján

Míg a számlanyitások számát a szülők többsége az életkezdési támogatás összegének emelésével, a Babakötvény hozamának emelésével illetve a megtakarítás rugalmas hozzáférhetőségével tudná elképzelni, addig a magánszemély befizetéseket a szülők többsége úgy gondolja, hogy úgy lehetne növelni, ha a természetes személyek befizetése után járó állami támogatás mértékét növelné az állam, a megtakarításához rugalmas hozzáférhetőséget biztosítana, illetve szintén a Babakötvény által garantált kamatprémium mértékét növelné. A dolgozat ezen válaszok alapján fogalmazott meg 3. szcenáriót, melyek költségvetési hatását igyekezett modellezni a Nemzetgazdasági Minisztérium illetve az Államadósság Kezelő Központ által használt módszertan és költségvetési adatok alapján.

A szülők által javasolt intézkedések között bár a rugalmas hozzáférhetőség szerepelt, a dolgozat a számításai során ettől eltekintett több okból is. Amennyiben az állam a számlatulajdonosok 18. életéve betöltése előtt lehetővé tenné a részösszeg kivételét, megszűnne a legnagyobb előnye a rendszernek, még pedig az, hogy csak a gyermek tud a megtakarításhoz hozzáférni. Emiatt félő lenne, hogy egyes esetekben

91

a törvényes képviselő nem feltétlenül a gyermek érdekeiben eljárva használná fel a gyermek megtakarítását. További aggályokat vet fel az is, ahol esetleg a gyermeknek nem csak a törvényes képviselője érkeztetett befizetéseket a számlára, hanem más hozzátartozó is és ehhez a megtakarításhoz a törvényes képviselő hozzáférhet. Ha a megtakarítás idő előtti hozzáférését a konstrukció engedné is, nehezen modellezhető költségvetési szempontból, hiszen egyéni élethelyzetek ad hoc módon alakíthatják ennek alakulását.

A szcenáriók bemutatása előtt fontos hangsúlyozni, hogy a kincstári Babakötvény, Start-értékpapírszámla konstrukció a központi költségvetés két különböző költségvetési kiadási tételét is érinti:

A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alapból történik a finanszírozása138 a(z) életkezdési támogatás alapösszegének,

magánbefizetések után járó állami támogatásoknak,

nevelésbe vett gyermekek, befizetéshez nem kötött állami támogatásának, mely 12.000 Ft ,

rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, illetve nevelésbe vett gyermekek 7. illetve 14. életévében igényelhető 44 600Ft-os összegének, illetve a kamatnak, mely tartalmazza az örökösöknek a kifizetések esetén lehívott kamatot, illetve az inflációs mértékű kamatot a letéti számlák esetében.

A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alapból az életkezdési támogatás előirányzatának tervezése alapvetően pénzforgalmi adatok alapján történik, ugyanakkor a tervezésnél az előző évek tendenciájából kiindulva a várható születésszám, a második utalási összegben részesülő személyek várható létszámváltozása, a befizetési hajlandóság változása, és az inflációs kamatkiadással összefüggő évi változások is prioritást élveznek. A dolgozat a számításai során a 2016-os évre vonatkozó költségvetési adatok alapján igyekezett az egyes szcenáriók költségvetési hatását modellezni, és mivel 2015-ben a fogyasztói árindex 0%-os volt, 2016-os inflációs kiadással nem számol egyik szcenárió esetében sem. A disszertáció a költségvetési modellezésénél a 2016-os számlanyitási és befizetési hajlandósságokkal kalkulál.

Mivel a Babakötvény által garantált 3% + inflációs kamat nem a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alapba van beépítve, hanem a központi költségvetés

„Adósságszolgálattal kapcsolatos kiadásaiba”139, így az életkezdési támogatással és a Babakötvénnyel kapcsolatosan felmerülő költségek összesítve a központi költségvetésben - „egy soron”- nem jelennek meg. 2016-ban a teljes konstrukcióval kapcsolatos összesített kiadások- beleértve a 2016-os Babakötvény állomány után teljesült 2017-es kamatfizetéseket - 6,8 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési kiadások tételenkénti eloszlását a 22. ábra szemlélteti.

138 Az NGM [2017] adati alapján

139 Az ÁKK [2017] adatai alapján

92

22. ábra: A magyar babakötvény rendszerének tételenkénti kiadásai a 2016-os évre vonatkozóan

Forrás: Saját szerkesztés az NGM [2017] és az ÁKK [2017] adatai alapján A konstrukcióval kapcsolatos legnagyobb kiadást a költségvetés szempontjából a letéti számlákon évente –több mint 90 000 újszülöttnek- megképzett fiatalok életkezdési támogatása jelenti, 4 milliárdos költségével. A második legnagyobb kiadási tételt a rendszer vertikális redisztribúciója adja, a rászoruló gyermekeknek 7.

illetve 14. életévében nyújtott nagyobb összegű támogatásával. Ez a támogatás évi 24 000 gyermeket érint és közel 1,071 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek. A harmadik legnagyobb kiadási tételt a Babakötvények állománya után kifizetett éves kamatok adják, mely a 2016-os Babakötvény állomány 2017-es kamatfizetései esetében 3%-os kamatprémium jóváírásával, 984 millió forintos költséget jelentett140. A magánszemély befizetések után járó állami támogatás mértéke közel 546 millió forint volt, mely három részből épült fel:

Állt a normál 10%-os, maximális 6 000Ft-os állami támogatásból az évi magánszemély befizetés után. Ez közel 60 000 számlát érintett.

Állt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok befizetése után járó magasabb, 20%-os, max. 12 000Ft-os állami támogatásból

140 A 2016-os Babakötvény állomány alapján történő 2017-es kamatfizetések közül a 2032/S kötvény kamatforduló napja 2017. december 2. A költségvetésben erre az állományra történő kamatfizetésre a dolgozat az előző évek kamatállomány változása alapján becsült értéket használ.

16% 62%

8%

0% 14%

A letéti számlákon megképzett fiatalok életkezdési támogatásával kapcsolatos kiadások Rendszeres gyermekvédelmis; átmeneti vagy tartós nevelésbe vont gyermekek 7. és 14.

életévében járó második utalási összeg - 44 600 Ft- összesített kiadása A magánbefizetések után járó összesített állami kiadások

Infláció (letéti Stat-számlák esetében)

Babakötvények összesített kamatfizetése (2016-os állomány után)

93

illetve a befizetéstől függetlenül odaítélt, nevelésbe vett gyermekek 12 000Ft-os állami támogatásából.

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 99-102)