• Nem Talált Eredményt

Szintén vállalatoknak szánt tintasugaras nyomtató a HP Officejet Pro 251dw. Havi 30 000 oldalas csúcsteljesítményével kielégíti a nagyvállalati irodai csoportok nyomtatási igényeit is

IGEN, mindet IGEN NEM NEM, mindet

32) Szintén vállalatoknak szánt tintasugaras nyomtató a HP Officejet Pro 251dw. Havi 30 000 oldalas csúcsteljesítményével kielégíti a nagyvállalati irodai csoportok nyomtatási igényeit is

SAP környezetben is használható. PC nélkül is dolgozhat, pendrive-ról, okostelefonról. Hálóza-ti vezetékes vagy Wi-Fi csatlakozással rendelkezik. Sebessége: 20 lap/perc. A pigmentfesték kijelölőfólia alatt sem maszatolódik. A duplex rekesz lehetővé teszi a kétoldalas nyomtatást. A nyomatok kontrasztja megközelíti a lézernyomatokét. Emellett igen olcsón dolgozik. Nagy ka-pacitású (950XL) patronokkal egy monokróm oldal 3,4, a színes pedig 14,7 forintba kerül.

Négy különálló patront tartalmaz. Felbontása: 1200 ×1200 dpi. Ára: 70 000 Ft.

33) A tintasugaras nyomtatók járulékos hátrány még, hogy az általuk használt festék vízben ol-dódó. Ezért nem igazán alkalmas pl. szakácskönyvek nyomtatására, mivel a ráfreccsent víz, tej vagy egyéb folyadék hatására a betűk elmosódnak, és egy nagy tintapacni keletkezik az olda-lon. A legkorszerűbb tintasugaras nyomtatókhoz használt pigmentált festék már kevésbé érzé-keny a vízre, de ha nem törlik le róla a ráfreccsent vizet, egy idő után ez is elmaszatolódik. A pigmentált festék azonban drága, és utántöltő patronok formájában egyáltalán nem kapható. Lé-zerprinternél ez nem okoz gondot, mert itt a festéket ráégetik a papírra, ami vízhatlanná teszi. A

nyomtatási költséget nagymértékben befolyásolja a nyomtató ára is, az amortizációs költség pe-dig darabszámfüggő. Ha valaki sokat nyomtat, jobban jár, ha drágább készüléket vásárol, mert ezekhez a kellékek jóval olcsóbban szerezhetők be. A különböző rendszerű és típusú nyomtatók gazdaságossági szempontból történt osztályozása, ajánlása a CHIP folyóirat 2007 júniusi szá-mának 58-62. oldalain tanulmányozható. Ez a teszt is egyértelműen bizonyítja, hogy az nyomtat a legdrágábban, aki a legolcsóbb készüléket választja. (Ha 50 ezer fekete-fehér oldalt nyomta-tunk, megfelelő gépválasztással akár 400 ezer forintot is megtakaríthatunk.) Ráadásul az olcsó, gyenge mechanikájú készülék néhány ezer oldal kinyomtatása után tönkremegy, és vehetünk helyette újat.

34) Bár a fekete festékkel történő tintasugaras nyomtatás is meglehetősen drága, a színes printe-lés még több kerül. Minimum a négyszerese a fekete-fehér változatnak. Ezért az irodák lézer-printert használnak erre a célra még akkor is, ha ennek ára háromszorosa a hasonló minőségű képet produkáló tintasugaras nyomtatónak. Az árkülönbség ugyanis néhány év alatt megtérül.

Lézerprinterrel jelenleg kb. 20-25 forintba kerül egy színes oldal kinyomtatása, 5%-os fedettség mellett. (A színes képekkel, ábrákkal tarkított oldalak fedettsége azonban meghaladja a 20%-ot is. Ez azt eredményezi, hogy a nyomtatási költség eléri a 100 forintot, de mint tudjuk tintasuga-ras nyomtatóknál ugyanez a helyzet.) Hátránya a színes lézerprinternek, hogy többféle kellék-anyagot is kell benne cserélni. Nem csak a színes tonereket kell feltölteni, hanem a fixáló hen-ger alatti festékrögzítő tartályt is. Emellett 30 ezer oldal után cserélni kell a dobot, vagy más néven fényhengert. A tintasugaras nyomtatóknál viszont csak az elfogyott festéket kell pótolni.

A legegyszerűbben tehát ezzel a fajta nyomtatóval lehetne dolgozni, ha nem lenne olyan drága a festék hozzá.

35) Mostantól azonban megoldódott ez a probléma, mert a Tektronix cég szilárdtintás techno-lógiája ugrásszerű árcsökkenést eredményezett a színes tintasugaras nyomtatásban. A for-radalmian új találmány alapján gyártott első készülékek 2002-ben jelentek meg. Közülük a leg-jobb minőséget a Xerox cég Phaser 8200 típusú nyomtatója biztosítja. A nyomtatás színvonala minden esetben kiváló. A szilárdtest technológia bármilyen papíron kiváló fedettséget produkál, a színek élénkek. Felbontása 1200 × 600 dpi. Működését tekintve ez a printer egy tintasugaras, és egy ofszet nyomtató keveréke. Abban viszont a tintasugaras printerekhez hasonlít, hogy nem nevezhető éppen csendes üzeműnek. Közel sem dolgozik olyan halkan, mint egy lézerprinter. A Phaser 8200 négy színt alkalmaz. Első indítás után az enyhén viaszos tapintású festékkockákat felolvasztja, és kb. 10 perces melegítés után a megfelelő helyekre keni. (A felolvasztott viaszt egy színenként elhelyezett fúvókasor felviszi a képhengerre, és onnan az előmelegített papírra nyomódik.) Indítás előtt a gép megtisztítja azokat a hengereket is, amelyekre megszáradt festék-maradványok ragadhatnak. A kissé körülményes indítás következtében ezt a nyomtatót folyama-tos üzemeltetés esetén célszerű használni. A 65 ezer lap/hó terhelhetősége is arra utal, hogy ezt a printert a nagy felhasználóknak szánták. Képes az automatikus kétoldalas nyomtatásra is.

36) A nyomtatott lapok enyhén laminált érzetet keltenek, ami emeli a grafikák, fotók látványát. A vízállóságon kívül a szilárdtintás nyomtatók nagy előnye még, hogy nincs száradási idő, és szinte bármilyen hordozóra nyomtathatunk vele a selyempapírtól az alufóliáig. Karbantartása rendkívül egyszerű. Csupán a festéket kell pótolni benne, ami akár nyomtatás közben is elvé-gezhető. A kis festéktéglácskák egyedi formája megakadályozza a színek felcserélését. Nyom-tatási sebessége színes és fekete-fehér nyomatnál egyaránt 16 lap/perc. A szilárdtintás nyomta-tóval a színes nyomat oldalankénti előállítási költsége 15 forintra csökken, míg a fekete-fehér nyomaté megegyezik a lézerprinterével, azaz kb. 8 forint. (5% fedettség mellett.) Magánfel-használók számára azonban ez a fajta nyomtató sem lesz széles körben hozzáférhető, mert jóval többe kerül, mint a többmenetes színes lézerprinter. (A Phaser 8200DX jelenlegi ára 520 000 Ft.) 37) Ha mégis rászánjuk magunkat a megvásárlására, ne hamarkodjuk el a döntést. Vigyük ma-gunkkal a kiprintelendő anyagot, és kérjünk néhány oldal próbanyomatot. Mivel sem a készülé-kek ára, sem az üzemeltetési költségük nem tér el jelentős mértékben egymástól, a helyszínen döntsük el, hogy szilárdtintás, vagy színes lézernyomtatót vásárolunk. A Xerox cég Phaser 6200 típusú egymenetes színes lézerprinterjének jelenlegi ára 444 000 Ft + ÁFA. A

nyomtató-mű színregisztrációja nagyon pontos, folyamatos üzem esetén sem másznak el a színek. A meg-bízható minőség élethű, élénk színekkel, tökéletes fedettséggel és tűéles grafikával, valamint betűrajzolatokkal párosul. Ebben nagy szerepe van a 2400 dpi-s felbontásnak. Döntésünknél ve-gyük figyelembe azt is, hogy más lézerprinterekkel ellentétben ez a készülék 216 gramm/m2 sú-lyú kartonpapírra is képes nyomtatni. Gyűrött, hullámos papírlapot is elfogad, sőt még a sza-márfüles lapok sem okoznak elakadást. Havi terhelhetősége és nyomtatási sebessége megegye-zik a Phaser 8200 típussal, és ez is alkalmas kétoldalas nyomtatásra.

38) Minden bizonnyal befolyásolja majd a döntésünket, hogy a LED-es leképezési technológia színes fénymásolók estén is csökkenti mind a készülék árát, mind az egy lapra eső nyomtatási költséget. Ennek megfelelően az Oki Systems új C5300 típusú színes lézernyomtatója sem ke-rül többe nettó 300 ezer forintnál. Nyomtatási sebessége színes nyomatnál 12 lap/perc, fekete-fehérnél 20 lap/perc. Felbontása: 600 × 1200 dpi. A színes nyomat minősége a fekete-fehérhez hasonlóan kiváló. A lézeres technikának köszönhetően az Oki printer mérete kisebb a többi egymenetes színes lézerprinternél. Emellett 3 év garancia jár hozzá. A drágább változatok se-bessége színes oldalaknál még jobb: 16, illetve 20 lap/perc. Honlap: http://www.okihu.hu Ha könyvborítót akarunk nyomtatni, nézzük meg a megengedett papírhosszúságot. A tintasugaras printerekhez hasonlóan a színes lézerprinterek egy része is alkalmas 356 mm hosszúságú papír nyomtatására. Léteznek A/3-as színes lézerprinterek is, de ezek jóval drágábbak.

39) Árgyilkos akciónak szánta a Minolta a 2002 év végén piacra dobott Magicolor 2300 W DeskLaser típusú színes lézerprinterét. Felbontása max. 2400 dpi, sebessége: 16 lap/perc feke-te-fehérben, és 4 lap/perc színesben. Nyomtatási költsége 25 Ft/oldal (5%-os fedettség mellett), és duplex egység is rendelhető hozzá. Mindezek ellenére nettó ára csupán 179 ezer forint. (Ezt az akkor fantasztikusan alacsonynak tartott árat úgy tudták elérni, hogy a nyomtató nem rendel-kezik saját CPU-val. A képfeldolgozó processzor feladatát, vagyis a nyomtatandó képpontokra bontását rábízták a számítógépre, ami erősen igénybe veszik a PC processzorát. Ráadásul négy menetben végzi a nyomtatást, ami a mechanika kopásával képpontelcsúszásokat okozhat, és növeli a másolási időt. (Az egymenetes nyomtatókhoz viszonyítva negyedére csökken a sebes-sége.) Viszont négy fényhenger helyett csak egyre van szükség, ami a szelénhengerek árát te-kintve nem kis megtakarítás. Elhasználódás esetén tehát csak egy hengert kell venni hozzá, és a készülék mérete is jóval kisebb. (Az egy henger azonban négyszer olyan gyorsan kopik, így a nagyfelhasználók nem nyernek vele semmit.)

40) Az árak meredek zuhanásának, valamint a dollárárfolyam mélyrepülésének tudható be, hogy a Hewlett-Packard legújabb színes nyomatok készítésére is alkalmas lézerprintere csak 100 ezer forintba került. A HP Color Jet 2600n típusú készülék hálózati nyomtatóként is használható.

Havi terhelhetősége: 35 ezer oldal. A színes képeket 8 lap/perc sebességgel nyomtatja. Munká-ját 16 MB-os belső memória segíti. A fekete-fehér nyomatok minősége is igen jó. Megjelenése esztétikus, formatervezett. A működtetése is roppant egyszerű. A kezelőlapja csupán 4 gombot tartalmaz. Mivel hálózati gépről van szó, gombjai a számítógépről, menüből is elérhetők. A szakfolyóiratok 2006-os tesztgyőztese a KonicaMinolta MCX 2500W típusú lézerpintere. A 2400 × 600 dpi felbontása alacsony kellékanyag-árakkal párosul. A készülék nettó ára 89 ezer forint. Az árak csökkenése tovább tartott, így 2008-ban a duplex rekesszel is ellátott Magicolor 2530 DL típusú színes lézersugaras nyomtató már csak 77 900 Ft + ÁFA-ba került. Azt sem le-het mondani, hogy a készülék gyártásából eredő veszteséget a festék drágításán próbálnák be-hozni. Ennél a típusnál a fekete-fehér lapok festékköltsége: 5,9 Ft/oldal, míg a színes lapoké:

29,3 Ft/oldal.

41) Az egymenetes színes lézernyomtatók ára is folyamatosan zuhan. Ennek tudható be, hogy 2008-ban a tesztgyőztesnek kikiáltott OKI C5800n ára csupán 144 800 Ft volt. Festékköltsége is igen alacsony. Fekete-fehér lapoknál: 3,6 Ft/oldal, míg színes lapoknál: 29,3 Ft/oldal. Mindez párosul a lézerdiódás leképezés által biztosított szép kontúros rajzolattal, gazdag színárnyalattal.

Döntésünknél vegyük számításba azt is, hogy a jelenlegi színes lézernyomatok minősége nem éri el a fotópapírra nyomott színes tintasugaras képek minőségét, viszont jóval olcsóban előál-lítható. Mivel a színes lézernyomtatók ára rohamosan csökken, és fekete-fehérben is lehet velük

nyomtatni, mind többen döntenek a megvásárlásuk mellett. A választás elősegítésére érdemes fellapozni a CHIP folyóirat 2008 márciusi számát (68-69. oldalak). A korábbi típusok tesztje megtalálható a PC World folyóirat 2004 szeptemberi számának 66-67, valamint a Computer Panoráma folyóirat 2004 szeptemberi számának 60-66. oldalain. Vásárlás előtt érdemes kö-rülnézni az Interneten is. A kiskereskedők ugyanis gyakran hirdetnek akciót. Raktárkészletüktől való szabadulás érdekében néha 40-50%-os árengedményre is hajlandóak. Sajnos ez az olcsó-ság nem tartott sokáig. A 2009-es világgazdaolcsó-sági válolcsó-ság, a forint nagymértékű gyengülése kö-vetkeztében ismét emelkedni kezdtek az árak. 2010-ben a színes lézerprinterek ára ismét 150-200 ezer forintra nőtt.

42) Igen nagy mértékben befolyásolja a kontúrvonalak egyenletességét a papír minősége is. A fénymásoló gépekhez gyártott olcsó hazai papíron úgy fut szét a tinta, mintha itatóspapír lenne.

A lézernyomtatók számára kifejlesztett speciális fénymásoló papírok viszont a tintasugaras nyom-tatóknál is jó eredményt biztosítanak. Közülük kiemelkedően jó a Xerox cég „Business” papírja.

Az ára sem magas, csupán 10%-kal kerül többe, mint a közönséges fénymásoló papír. A tintasu-garas nyomtatók számára kifejlesztett olcsóbb hordozók közül kiváló paraméterekkel rendelkezik a Hewlett-Packard cég Everyday Inject Paper papírja. A tinta egyenletes felszívódást elősegítő egységes lapszerkezetnek köszönhetően a nyomatok minősége mindenkor kiváló. A tinta nem szálkásodik, és nem folyik szét. Éles körvonalú, ragyogó fekete szövegnyomat képződik a felü-letén. Lapfelületének kialakítása megakadályozza a por-és hulladékrostok megtapadását a nyom-tató görgőin, így a szennyeződések felhalmozódása nem okoz leállást. A HP színes tintasugaras nyomtatókhoz ajánlott másik papírja a Bright White Inject Paper különleges jellemzője a vízál-lóság. A színes kép akkor sem kenődik vagy mosódik el, ha víz éri, mivel a tinta beivódik a szer-kezetébe. A felületkezelés optimális sűrűségű, gazdag színhatású, prezentációs minőségű nyoma-tot biztosít. A különleges, selymes tapintású oldalak rendkívül rövid idő alatt száradnak.

43) Egyébként a normál papír minőségét a csomagolás hátán található csillagok jelölik. Ez eset-ben azt kell nézni, hogy az INKJET jel után hány csillag áll. A leggyengébb az egycsillagos, a legjobb az ötcsillagos. Ha nem találunk rajta LASER – COPIER – INKJET – OFFSET osztá-lyozást, akkor olyan gyenge minőségű, hogy a minimális követelményeknek sem tesz eleget.

(Ha már megvettük a rossz minőségű papírt és rákényszerülünk a használatára, akkor végez-zünk vele próbanyomást, mivel a simább oldala kevésbé nedvszívó. Nem biztos, hogy a prin-terbe helyezett papír minden lapjának felülete azonos irányba néz. Ha a köteg egy része másik papírtekercsből származik, könnyen előfordulhat, hogy a színoldal átfordul, és a hátoldal kerül felülre.) Arra is ügyeljünk, hogy legyen mindig elegendő papír az adagoló tálcában. Egy darab papírral akkor sem indítsuk el a nyomtatót, ha csak egy oldalt kell kiprintelni, mert ferdén fogja behúzni.

44) Ismert még a mátrixnyomtató. Ennek előnye, hogy gazdaságosan üzemeltethető. Mind a printer, mind a festékhordozó szalag olcsón beszerezhető. Nehézkes, írógéphez hasonló mecha-nikája azonban nem teszi lehetővé bonyolult rajzolatok, ábrák nyomtatását. A betűket, számokat is meglehetősen darabosan, szögletesen képesek csak megjeleníteni. (Ez érthető is, hiszen a tin-tasugaras- és lézerprinterekkel szemben itt nem 600-4800 festékszemcse felhordásával, hanem 9-24 db mátrix elrendezésű tű festékszalagra koppintásával alakulnak ki a karakterek.) Ennek ellenére a betűk, és a számok jól felismerhetők. Ezért előszeretettel alkalmazzák őket a könyve-lésben számlák, kimutatások készítésére. Itt nem a nyomat szépségén van a hangsúly, hanem az olcsóságon. Ahol naponta ezrével állítanak ki számlákat, ott minden egyes fillér megtakarítás számít, így egyelőre ennek az ősnyomtatónak is helye van a printerek családjában. Mi azonban ne vegyük meg, bármennyire is olcsón kínálják, mert igényes feladatok ellátására alkalmatlan.

Ráadásul nagyon zajosan dolgozik. (Mellesleg ez volt az első nagysebességű nyomtató. 1971-ben jelent meg. Előtte, 1970-1971-ben még margarétakerekes nyomtatót, illetve gömbfejes villany-írógépet használtak az irodákban. A lézerprinter is csak 5 évvel később, 1975-ben született meg, amit 1976-ban a tintasugaras nyomtató követett.)

45) A mátrixnyomtatók legismertebb gyártója a Tally cég. A legkorszerűbb 400-as termékcsa-ládjuk nyomtatási sebessége eléri a 400 karakter/másodpercet, a nyomtatófej élettartama pedig

300 millió karakter. (Ez 70 ezer sűrűn teleírt, vagy 250 ezer szabványoldalnak felel meg.) Ennél is többet tudnak az Epson cég 24 tűs mátrixnyomtatói. Az EPSON 590-es és EPSON LQ-2090-es modellek az elődeikhez képest 10%-kal nagyobb nyomtatási sebességet kínálnak. Az A/3-as és A/4-es printerek 529 karaktert állítanak elő. A nyomtatófej élettartama minden egyes tű esetében 400 millió leütés. A festékszalag cseréje 5 millió 590), illetve 8 millió (LQ-2090) jel leütése után válik esedékessé. A költségek mellett egyharmaddal csökkenthető a zaj-szint is. A rugalmas papírkezelő rendszer a papír adagolását elölről, hátulról, fentről és alulról egyaránt lehetővé teszi. A nyomtatóba egyidejűleg két különböző végtelenített formanyom-tatvány adagolható.

46) A mátrixnyomtatók gyártói sem akarnak lemaradni a felhasználókért folytatott világméretű versenyben. A Tally oly módon halad a korral, hogy egyesítette a tűs- és a tintasugaras nyomta-tási technikát. A T3016 típusú csúcssebességű mátrixnyomtatójában két nyomtatófej van, a fes-tékszalag helyét pedig egy hatalmas (30 ezer oldal kapacitású) tintatartály foglalja el. A szokásos mátrixnyomtatóknál karcsúbb készülék a piezofejes nyomtatás elvén alapul, és olajbázisú festé-ket használ. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a nyomat vízálló, sőt a papírra felvitt festék az UV-sugaraknak is ellenáll. Ráadásul gyorsan szárad, így nem fenyeget az elkenődés veszélye.

Sebessége szédületes: 1840 karakter másodpercenként, terhelhetősége pedig havonta 60 ezer oldal. A nyomtatófej élettartama 3 milliárd karakter, ami 2,5 millió szabványoldalnak felel meg.

A zajszintje jóval alacsonyabb, mint a hagyományos mátrixnyomtatóké: 49 dB. A/3 szélességig bármilyen papírra nyomtat. A mátrixnyomtatóknál elvárt követelményként leporelló is fűzhető bele. Képek nyomtatásra ez a kivitel sem alkalmas, mert a felbontása csupán 360 × 360 dpi.

Színes tintapatronokat sem tartalmaz, bár a fekete alapszín pirossal vagy más kísérőszínnel ki-egészíthető. Továbbra is megtartotta azonban ez a printer a gazdaságosságát. Az egy oldalra eső festékköltség kb. 1 Ft. Hazai forgalmazó: Kvint-r Kft. Honlap: http://www.kvint-r.hu

47) A teljesség érdekében meg kell még említeni a hőnyomtatót, amelyet bizonyos helyeken (pl.

fax készüléken) használnak. Ez hőre érzékeny papírral működik. Itt nem festéket visznek fel a papírra, hanem a karakterek helyén felmelegítik, melynek hatására elszíneződik. Ez a nyomtató szintén olcsó, a papír viszont drága hozzá. Nagy hátránya még az ily módon készült nyomatnak, hogy fokozatosan elhalványodik, és néhány hónap után már egyáltalán nem látszik a szöveg raj-ta. Ezért nem érdemes ezeket sem megvenni. Ha faxra van szükségünk, normál papírral műkö-dőt vásároljunk. Amennyiben hőérzékeny papírra nyomott faxot kapunk, és archiválni szeret-nénk, készítsünk róla fénymásolatot, mert később már nem lesz rá lehetőségünk. Egyébként ezen az elven működik a laptop-okhoz, notebook-okhoz gyártott hordozható nyomtató is.

48) A hőnyomtatók különleges változata a festékdiffúziós hőátviteli technológián alapuló prin-terek. A felbontásuk ugyancsak 300 dpi, de a képpontok egymásba folyása következtében nin-csenek színátmenetek, és az árnyalatok folyamatosak. Ezáltal a képminőség a 4800 dpi felbon-tású tintasugaras nyomatnak felel meg. A printer egy vékony vízzáró réteggel is ellátja a képet, hogy kézbevételkor ne maszatolódjon el rajta a festék. A nyomdák igen kedvelik ezt a fajta printert. Főleg plakátok, poszterek nyomására használják. A hőnyomtatók közül jelenleg legis-mertebb a Kodak Professional 8500 típus. A hőszublimációs festékfelhordási technika követ-keztében ez a berendezés inkább hasonlít egy nyomdagépre, mint asztali nyomtatóra. Az eljárás során az elektronikusan vezérelt hőnyomtatófej felmelegíti az előtte elhelyezett fólia szilárd fes-tékanyagát. Ez a hő hatására szublimál, vagyis szilárd halmazállapotból a folyadékfázis kiha-gyásával egyből gáz halmazállapotúvá válik. A gáz a hordozó mázrétegbe diffundál. A fej hő-mérsékletével finoman szabályozható a keletkező gáz mennyisége. Így minden egyes kép-pontnál pontosan beállítható a szükséges festékmennyiség. A képpontok színárnyalata 24 bites színválasztékból keverhető ki. Nincs tehát szükség trükkös árnyalatképzésre, minden képpont közvetlenül a saját színét kapja meg. Ennek tudható be, hogy a 314 dpi felbontása ellenére a kapott kép fotó minőségű.

49) Jellegzetességük még a hőnyomtatóknak, hogy általában mindegyik alapszínt külön menet-ben visznek fel az oldalra. Ennél a típusnál egy festékfólia-tekercs 100 db 20 × 25 cm méretű oldal nyomatásához elegendő. A tekercsben a különböző színű fóliákon kívül egy lamináló rész

is van, amellyel matt vagy fényes felületet adhatunk a képeknek. Így végül is négy menetben készül el a víz- és tapintásálló kép. Ennek ellenére igen fürgének mondható ez a berendezés. Az oldal tartalmától függetlenül minden egyes kép előállítási ideje 75 másodperc. 25 és 400% kö-zötti méretváltoztatásra is képes. A kép tükrözhető, és állítható az élessége, valamint a színtelí-tettsége. Finom színkorrekció is végezhető vele. Érdemes egész oldalas képeket nyomtatni, mert ez a technológia akkor is felemészt egy teljes oldalnyi kelléket, ha a képen csupán egyet-len pötty van. Az egy oldalara eső viszonylag magas, kb. 500 forintnyi költség is erre sarkallja a felhasználót. A berendezés ára sem olcsó, ÁFA-val együtt több mint 500 ezer forint.

50) A kutatók, fejlesztők, műszaki szakemberek többnyire nagyméretű rajzokat készítenek. Ezek kinyomtatásra A/3 méretű printerre van szükség. Az általában kis példányszámú nyomtatás mi-att ehhez nem érdemes lézerprintert beszerezni, mert az A/3-as lézernyomtatók nagyon drágák.

Ebben a méretben a tintasugaras nyomatók sem olcsók. Emellett a nagyméretű műszaki rajzo-kat, ábrákat gyakran digitalizálni kell, amihez szkenner kell. Az A/3-as méretű szkenner szintén nem tartozik az olcsó készülékek közé. Ezen a helyzeten próbált változtatni a Brother cég, amikor kifejlesztette az MFC-6890CDW típusú multifunkciós nyomtatóját. Ez az 540 × 488 × 323 mm méretű és 15,6 kg tömegű készülék tulajdonképpen egy Office gép. A/3 méretben szkennel, fénymásol, nyomtat és faxol. Mindezt színesben. Felbontása: 1200 × 2400 dpi. Szken-nelési szélesség: 291 mm. Kicsinyítés/Nagyítás: 25%-tól 400%-ig, 1%-os lépésekben. (A szken-ner OCR funkciót is tartalmaz.) Másolási sebesség: 35 lap/perc (fekete-fehér) és 28 lap/perc (színes). A lapadagoló kapacitása: 350 lap + 50 lapos automatikus dokumentumadagoló. Duplex rekesszel is ellátták, de csak A/4-es méretig tud kétoldalasan nyomtatni. Hi-speed super G3 fax, 100 gyorshívó gomb. A gép kezelését egy 3,3 colos érintőképernyős LCD kijelző könnyíti meg.

Memóriakapacitása: 64 MB. Wireless üzemmódban is használható + Ethernet. A Windows 2000 feletti operációs rendszerekkel működik együtt. Működtetéséhez azonban nincs mindig szükség operációs rendszerre, mert memóriakártyáról, digitális fényképezőgépről és USB kulcsról is ol-vas. Garancia: 2 év. Mindezen adottsága ellenére bruttó ára csupán 90 000 Ft.

51) A tintasugaras nyomtatók között külön kategóriát alkotnak a speciális fotónyomtatók. Jel-lemző rájuk a kis papírméret, és a nagy felbontás. Általában 4800 dpi képminőségű nyomatot szolgáltatnak szél nélkül, vagy minimális szegéllyel. A normál tintasugaras nyomtatókkal ellen-tétben nem 4, hanem 6 tintapatront használnak. (A hexacrome nyomtatási rendszerben a cyan, a bíbor, a sárga és a fekete patronok mellett zöld, valamint narancs színt is használnak. Ezáltal a színek élethűbbek és telítettebbek lesznek.) Digitális fényképezőgépek, videokamerák által ké-szített képeket printelnek vele, speciális fotópapírra. A korszerű típusok már közvetlenül flash memóriáról is tudnak nyomtatni. Használatukhoz nincs szükség számítógépre, monitorra. Olyan is van közöttük, amely USB porton keresztül kamerára csatlakoztatható. Így a képek válogatá-sánál nem kell listát printelni. A kamera saját ellenőrző monitorján kiválasztható a nyomtatni kívánt kép. Az ily módon előállított kép nem olcsó ugyan, de a színei tartósak. Nem fakulnak ki, mint a hagyományos vegyszeres fotóké. A legújabb HP-fotónyomtatókkal készített nyomat üveglap alatt tartva 73 éven át garantáltan nem fakul ki.

52) A Hewlett-Packard cég 6 alapszínű, 7 tintapatronos DeskJet 5550 típusú nyomtatója által készített nyomat semmivel sem rosszabb a színes fotónál. A szkennerrel, számítógéppel és nyomtatóval előállított kép immár elérte a filmről készített fotópapír (színes fénykép) minősé-gét. Egyébként a HP legújabb fotónyomtatói már 8 tintapatront használnak. Ennél a megoldás-nál a fő színeket a szürke különböző árnyalataival egészítették ki, mely által természetes és tel-jes értékű képet kapunk. Sajnos a fotónyomtatók nem olcsók, és az általuk készített kép is több száz forintba kerül. 2012-ben azonban radikális változás történt ezen a téren. A japán Epson cég nálunk is forgalomba hozta az L800-as fotónyomtatóját, ami szintén drága (bruttó ára 106 ezer forint), viszont rendkívül olcsón nyomtat. A 6 db (fekete, cián, bíbor, sárga, világoscián és világosbíbor színű) festékpatronok űrtartalma 70 ml, és feltöltésük színenként csupán 2000 fo-rintba kerül. (Utántöltésükre 70 ml űrtartalmú tubusok szolgálnak. A 6 db hatalmas méretű tin-tapatront a készülék oldalára szerelték.) Az utántöltésnek és az ultra nagy tintakapacitásnak tudható be, hogy egy 10 × 15 cm méretű kép fotó minőségű kinyomtatása mindössze 10

forin-tos festékköltséget igényel, és csupán 12 másodpercet vesz igénybe. A gyártó által bizforin-tosított alapkészlettel 1800 db levelezőlap méretű fotó készíthető. A készülék képes A/4-es méretű sze-gély nélküli fotók, valamint CD-k és DVD-k közvetlen nyomtatására is. Az A/4-es lapok nyom-tatási sebessége: 37 oldal/perc. Maximális felbontása: 5760 × 1440 dpi.

53) Hagyományos fényképezőgépekre sincs már szükség, mert már piacra kerültek a 10 mega-pixeles kamerák. Ezek felbontása alig marad el az ezüst-bromid szemcsés filmek képpont-sűrűségétől. (A jelenleg is használt 35 milliméteres filmkocka 20 millió képpontot tartalmaz, a vegyi úton előállított színes fotók képpontsűrűsége pedig 15 millió/inch.) A digitális képkészítés egyetlen hátránya a filmes kamerákkal szemben, hogy a kontrasztok, árnyalatok nem olyan fi-nomak. A színmélységük sem éri el a filmes fényképezőgépek által megvalósított szintet. Ez a hiányosság azonban a felbontás növekedésével valószínűleg meg fog szűnni. Nem véletlenül hangoztatják a szakemberek, hogy öt év

múlva a vegyszeres fotózás, film- és pa-pírkép-előhívás teljesen el fog tűnni a gyakorlatból, és helyét átveszi az elektro-nikus képalkotás. Egyelőre azonban erre még várni kell. Ma már léteznek ugyan 20 megapixeles kamerák is, ezek azon-ban sokszor rosszabb minőségű képet ad-nak, mint a 10 megapixelesek. A fényér-zékelő pontok méretének csökkentésével ugyanis nő az alapzaj. A zajos kép színes foltok formájában nyilvánul meg, ami fo-tóinkat elmosódottá teszi. (Időközben so-kat változott a helyzet. Napjainkra a gyár-tók jelentősen megnövelték a CCD érzé-kelők méretét, ami leszorította a képzajt.

Ezért a jelenleg forgalomban levő fény-képezőgépek, videokamerák mindegyike igen jó felbontású, HD-minőségű képet készít. Ezeken a képeken már csak a szak-értő tudja megállapítani, hogy nem filmes gépen készült. Jellemző a fejlődés gyor-saságára, hogy ma már a drágább

okoste-lefonokkal készített képek minősége is közelíti ezt a szintet.)

54) Mellékesen megjegyezve a jelenleg létező legnagyobb felbontású érzékelő az emberi szem.

Közel 120 millió képpont megkülönböztetésére képes. Ez azt jelenti, hogy a fotokémiai eljárás-sal előhívott filmen és fotópapíron rögzített kép is csak utánzata az eredetinek. A fizikailag megnyilvánuló világot a saját szemünkkel látjuk a legtökéletesebben. Ennél is tökéletesebb a lelki szemünk. Felbontását még nem ismerjük, de annyit már tudunk róla, 360°-os szögben kör-be lát, és a látótávolsága szinte korlátlan. Képes akármilyen kis objektumba (pl. az atomokba) belelátni, és az óriási méretű objektumokat (pl. az egész Földet) is át tudja tekinteni. A lelki szemünket azonban csak szellemtestben használhatjuk. Fizikai testben be kell érnünk azzal, amit most használunk, de még ez is tökéletesebb minden elektronikus eszköznél.

Nyomtató telepítése

a) A korábbi operációs rendszerekben a nyomtatót telepíteni kellett, amihez a Windows Va-rázsló kínált segítséget. A Nyomtatók és faxok ablakban kétszer rá kellett kattintani a Nyom-tatók hozzáadása ikonra. Innentől kezdve egy párbeszédablak vezette a telepítést lépésről lé-pésre. Ma már erre nincs szükség, mert a nyomtató számítógépre csatlakoztatása után a Win-dows automatikusan érzékeli és telepíti az eszközt. (Ez a Microsoft központ közreműködésével

történik. A Microsoft szerverén ugyanis megtalálható az összes PC-hez csatlakoztató számító-gépes periféria legfrissebb drivere (illesztőprogramja). Ez azonban csak a soros vezérlésű mo-delleknél van így. A régi párhuzamos vezérlésű nyomtatókat nekünk kell feltelepíteni. Ehhez a nyomtatóhoz mellékelt telepítőlemezt kell használni. Ezért akár kölcsönkérünk, akár használtan vásárolunk nyomtatót, kérjük el a gyárilag hozzáadott telepítőlemezt, mert e nélkül nem tudjuk illeszteni a számítógépünkhöz. (A telepítőlemezt mindig a nyomtató csatlakoztatása előtt kell elindítani. A program majd jelzi, hogy mikor kell a számítógéphez illeszteni a printert.) Még mielőtt ezt megtennénk, próbáljuk meg a Windows-al telepíttetni a nyomtatót. Ez esetben csat-lakoztassuk a nyomtatót a számítógéphez, és a telepítőlemezt csak akkor kell betenni a meghaj-tóba, ha az operációs rendszer nem kínál hozzá drivert.

b) A Windows 7 telepítő varázslója a Vezérlőpultról indítható el. A Start menü Vezérlőpult

Hardver és hang ikon útvonalon nyissuk meg az Eszközök és nyomtatók ablakot. Az esz-köztárában aktiváljuk a Nyomtató hozzáadása parancsot. A Nyomtató hozzáadása varázsló-ban érvényesítsük a Helyi nyomtató hozzáadása utasítást. Nyomjuk meg a Tovább gombot. A Nyomtatóillesztő telepítése ablak Gyártó listájában keressük meg és jelöljük ki nyomtatónk előállítóját. A mellette álló Nyomtatók listában keressük meg és jelöljük ki nyomtatónk típusát.

(Ha nem találjuk, kattintsunk a Windows Update gombra. Ekkor az operációs rendszer a Mic-rosoft szerverről újabb nyomtatótípusokkal bővíti a listát. Legyünk türelmesek, mert a folyamat több percet is igénybe vehet. Feleslegesen ne nyomjuk meg az Update gombot, mert a Micro-soft szerver rengeteg drivert fog feltelepíteni a gépünkre, amely több száz megabájtnyi területet foglal.) Amennyiben sikerrel jártunk, ismét nyomjuk meg a Tovább gombot. A Nyomtató hoz-záadása ablakban láthatjuk, hogy készülékünk milyen illesztőprogrammal lesz telepítve. A To-vább gombra kattintva megtörténik a driver feltelepítése.

c) Ha a frissített listában sem találjuk nyomtatónk típusát, akkor már csak a telepítőlemez segít.

Ezt is irányítja a Varázsló. Ebben az esetben a Saját lemez gombot nyomjuk meg. A Telepítés lemezről tábla felszólít bennünket a telepítőlemez meghajtóba helyezésére. (Ügyeljünk arra, hogy az információhordozó oldala lefelé nézzen, különben az olvasófej nem tudja megnyitni.

Sajnos ezt a gép nem jelzi, hanem egyszerűen kiírja, hogy a CD-lemezen nem találhatók a tele-pítéshez szükséges fájlok.) Utána a Tallózás gombra kattintva keressük meg annak a mappának a nevét, amelyben a nyomtató illesztőprogramja található. A Varázsló utasításait követve meg-indul a driver feltelepítése. Végül kattintsunk a Befejezés gombra. (Ha megkaptuk a nyomtató kezelési utasítását is, olvassuk el, mert ebben fontos tudnivalókat találunk a készülékről.) Ha használt készüléket vettünk, és a telepítőlemez elveszett, a gyártó honlapjáról is letölthetjük az illesztőprogramot. Amennyiben ezzel sem tudjuk feltelepíteni, akkor már csak a gyártó cég he-lyi képviselete, vagy egy szakszerviz segíthet rajtunk.

d) A működő nyomtatóval érdemes egy tesztoldalt nyomtatni, hogy ellenőrizzük a hibamentes-ségét. Ehhez menjünk vissza az Eszközök és nyomtatók ablakra, a jobb egérgombbal kattint-sunk a nyomtatónkra, és a helyi menüben adjuk ki a Nyomtató tulajdonságai parancsot. A megnyíló ablakban aktiváljuk az Általános fület, és a feltáruló táblán nyomjuk meg a Tesztol-dal nyomtatása gombot. Ha már nem használunk egy nyomtatót, kiselejteztük, felesleges fenn-tartani az illesztőprogramját a gépen. Ez esetben jelöljük ki az ikonját, majd az eszköztárban ad-juk ki az Eszköz eltávolítása utasítást.

e) Egyszerre több fajta nyomtatót is telepíthetünk a gépre. Ez esetben a printelés megkezdése előtt aktiválni kell a használni kívánt nyomtató típusát. (A Fájl menü Nyomtatás ablak Név kijelölősávjában állítsuk be a nyomtató nevét.) A feltelepített nyomtatónak nem kell állandóan összeköttetésben állni a géppel. Ha nem használjuk, nyugodtan leválaszthatjuk róla. Újbóli csat-lakoztatásánál nincs szükség ismételt telepítésre. A gépre csatlakoztatott nyomtatót ne tartsuk állandóan bekapcsolva. Csak arra az időre kapcsoljuk be, amíg használjuk. Különösen vonat-kozik ez a lézerprinterre. A lézerprinterek fixáló egységének fűtése óránként 1 kW-nyi áramot is elfogyaszt. Egy idő után tönkre is mehet, kiéghet a fűtőbetét. A korszerű típusokon van ugyan készenléti üzemmód, amely néhány perc üresjárat után lekapcsolja a fűtőáramot, de hosszú tá-von még így is sokat fogyaszt, és feleslegesen kopik. A tintasugaras printereknek sem használ,