• Nem Talált Eredményt

A módosított fájl mentése, és dokumentum bezáródása után zárjuk be szöveg- vagy képszerkesztő programot is, vagy ikonná kicsinyítve küldjük le a Tálcára

IGEN, mindet IGEN NEM NEM, mindet

4. A módosított fájl mentése, és dokumentum bezáródása után zárjuk be szöveg- vagy képszerkesztő programot is, vagy ikonná kicsinyítve küldjük le a Tálcára

5. A tömörítő ablakra rányílik egy üzenettábla, amely arról tájékoztat, hogy a fájl időközben meg-változott, aztán megkérdezi: Update archive with this file?

6. Kattintsunk ismét az Igen gombra. Erre a WinZip újratömöríti a módosított fájlt, és a korábbit le-cseréli az újra. Egyúttal utána írja a felfrissítés időpontját.

7. Végül zárjuk be a WinZip ablakot is az ⌧⌧⌧⌧ gombbal.

Ha a kicsomagolt anyagon sokáig dolgozunk, itt is lehetőség van az időközi mentésre. Ez esetben a mentés a Windows Temp mappájába történik. Az operációs rendszer beépített tömörítőjét használók vigyázzanak, mert itt nem működik a visszamentés. Erre csak az önálló WinZip program képes. A megnyitott dokumentum módosítása esetén megjelenik egy üzenetablak, amely közli, hogy: A fájl írásvédett. Ezt követően mentsük el más néven valamelyik meghajtóra vagy mappába, és ott újra tömöríteni kell. (A jobb egérgombbal előhívható helyi menü Küldés almenüjében adjuk ki a Tö-mörített mappa utasítást.) Végül a régi töTö-mörített fájlt töröljük, az újat pedig húzzuk a helyére.

A WinZip legújabb változata a 20-as. Sajnos bevált a jóslat. A parttalan fejlesztések következté-ben a WinZip is oda jutott, ahová a Nero. A Nero lemezégetővel már mindent lehet csinálni, csak azt nem, amire eredetileg kitalálták. Lehet ugyan optikai lemezt égetni vele, de eltart egy darabig, amíg megtaláljuk ezt a funkcióját. Utána iratkozzunk be a Műszaki Egyetem Informatikai szakára, hogy kezelni tudjuk a programot. Ez a helyzet a WinZip 20-as változatával is. Annyira bonyolult, hogy az átlag felhasználó már a látványától is megzavarodik. Megrémül a rengetek ikon, beállító ablak, parancs és utasítás láttán. A WinZip weboldalán ez található a 20-as változat újdonságairól:

„A hatékony tömörítő és archiváló szoftver új változata CAB, TAR, GZIP, MINE, valamint tucatnyi tömörítő formátum és egyéb adatok kezelésére alkalmas. Támogatja a 128 és 256-bites AES en-cryptiont, speciális (enhanced deflate) tömörítési lehetőséget, tetszőleges méretű adatok tömörítését.

Az új változat alkalmas digitális kameráról történő közvetlen tömörítésre, valamint a tömörített ada-tok felírására CD/DVD egységre. A program a 17.0-ás verziótól támogatja az érintőképernyős keze-lést is. Az új verzió támogatja a tömörített adatok azonnali felhőbe másolását is.”

Csoda, hogy ennyi minden között laikus felhasználó nem találja meg a tömörítő gombot. A leg-több ember nem akar digitális kameráról tömöríteni, sem felhőbe menteni. Csupán csökkenteni sze-retné egy dokumentum méretét, hogy kevesebb helyet foglaljon a számítógépén, vagy gyorsabban el-küldhesse e-mail postán. A regisztrálásra felszólító ablak és a Buy Now menügomb azonban azonnal szemet szúr neki, mert ezt már a programablak megnyitásakor az orra elé tolják. Miután nem tudják használni, sokan már meg sem vásárolják. Beérik a Windows beépített WinZip tömörítőjével. Ez azonban nagyon rossz hatásfokkal tömörít. Az sem megoldás, hogy feltelepítünk egy régi, még könnyen kezelhető változatot. Ezek ugyanis még használnak unikódos betűtáblákat, ezért a neki nem tetsző nevű fájlokat kihagyják a tömörítésből.

Akinek használható tömörítőre van szüksége, válassza a WinRAR programot. Ez sem drágább, és nagyon egyszerű a kezelése. Ráadásul nagyobb hatékonysággal tömörít, mint a WinZip. Jellemző a WinZip bonyolultságára, hogy kezdetben elfért egy flopi lemezen. A jelenlegi 20-as változat terje-delme 66,5 MB, de feltelepülése után a Program Files mappában már 247 MB helyet foglal. Ezzel szemben a WinRAR legújabb változata a Program Files mappában csupán 4,3 MB helyet igényel. A WinRAR programmal is lehet WinZIP formátumban tömöríteni. A WinRAR-al tömörített normál és önkicsomagoló WinZip fájl ugyanolyan, mint a WinZip-el tömörített. A WinRAR beszerzése mellett szól még, hogy fejlesztője a regisztrálást sem erőlteti. Egy hónap után nem tiltja le a tömörítő hasz-nálatát, hanem türelmesen kivárja, amíg lesz annyi pénzünk, hogy megvásároljuk.

A WinZip programot letelepíteni sem lehet rendesen. (A Registry-ben pl. benne hagyja a bejegy-zéseit.) Ennél nagyobb baj, hogy a WinZip meglehetősen erőszakos program. Feltelepítése után azonnal kisajátítja az összes .zip kiterjesztésű tömörítményt, a WinRAR által készítetteket is. Lete-lepítése után pedig nem állítja helyre a régi állapotot. Ikonját kint felejti a ZIP fájlokon. Ezért a ZIP fájlok nem WinRAR-ban nyílnak meg, hanem Windows beépített ZIP tömörítőjében. Amikor ki akarunk csomagolni egy ZIP fájlt, a Windows létrehoz egy Feltöltés mappát az Asztalon, és ebbe helyezi a kicsomagolt mappát. Ettől az üzemmódtól csak úgy tudunk megszabadulni, hogy a ZIP fájlokat visszairányítjuk a WinRAR programhoz. Kattintsunk az egyikre, és a megjelenő helyi me-nüben adjuk ki a Társítás parancsot, majd az oldalra nyíló meme-nüben érvényesítsük az Alapértel-mezett program választása utasítást. A megjelenő ablakban jelöljük ki a WinRAR archiver ikont, majd aktiváljuk a Mindig a kijelölt program nyissa meg az ilyen típusú fájlokat utasítást, és nyomjuk meg az OK gombot.

Tömörítés WinRAR programmal

a) A program feltelepítése és beállítása után kattintsunk kétszer a WinRAR parancsikonra az Asztalon.18 A megjelenő ablakban keressük meg a tömörítendő fájlt. (Kattintsunk a Címsáv jobb szélén található nyíl ikonra, és állítsuk be a meghajtót, amelyen található, majd a feltáruló listában jelöljük ki.) Ha nem találjuk, a lista tetején látható Név fejlécre kattintva a tömörítvény ábécé sorrendbe rendeződik. (A-tól Z-ig vagy Z-től A-ig.) A mellette álló oszlopok fejlécére kattintva a fájlokat Méret, Típus és Módosítva (vagyis elkészülési dátumuk) szerint is sorba állíthatjuk. Utána kattintsunk az eszköztár Hozzáad ikonjára. Megjelenik az Archívum neve és jellemzői ablak Általános táblája. Amennyiben nincs semmi különleges igényünk, nyomjuk meg az OK gombot. Erre elindul a normál tömörítés, és két sávdiagram mutatja a folyamat le-zajlását. A felső a tömörítési folyamat állását (több fájl egybetömörítése esetén a részfolyama-tot) míg az alsó a tömörítési arányt (azt, hogy hány százaléknál tart a tömörítés) mutatja. A két rúddiagram közötti szektorban az eltelt- és a még hátralevő időről kapunk tájékoztatást. A tömö-rített fájl a normál méretű fájl mellett jelenik meg .rar kiterjesztéssel. Ennyi. WinRAR-ban ilyen egyszerű és gyors a tömörítés.

18 A 40 napos próbaidő lejárta után feltűnik egy üzenettábla, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy ez egy fizetős program, ezért regisztráltassuk. Ha erre nincs lehetőségünk, kattintsunk a Bezár gombra. Ezt követően korlátozás nél-kül használhatjuk a programot. A fejlesztő nagylelkűségével azonban ne éljünk vissza. Amint lehetőségünk nyílik rá, fi-zessük ki az árát.

b) Amennyiben a normál tömörítés nem felel meg nekünk, nyissuk le a Tömörítési eljárás kijelölősávot. Itt beállíthatjuk a tömörítés hatásfokát. Erre a célra öt fokozat áll rendelkezésre.

Mint már szó volt róla, ebben a programban a Normál és a Legjobb tömörítés hatásfoka között csupán 3-4 százaléknyi különbség van. A tömörítési idő sem nő meg jelentős mértékben Leg-jobb üzemmódban. Gyors tömörítési igény esetén a Leggyorsabb utasítást kell beállítani a le-gördített listában. Ez esetben az állomány terjedelme kb. 10%-kal lesz nagyobb a Normál tömö-rítés során kapott értékhez viszonyítva. A tömötömö-rítési idő azonban kb. 60%-kal csökken. Normál terjedelmű fájloknál ez csupán néhány másodpercnyi nyereséget eredményez, ezért nem érde-mes a tömörítő ablak által megnyitáskor felkínált Normál beállításon változtatni.

c) Ebben a programban tömörítés előtt be kell zárni a megnyitott fájlt. Amíg a WinZip csupán megjegyzi, hogy így hibák keletkezhetnek a tömörített állományban, a WinRAR megtagadja a feladat végrehajtását. A WinZip-el ellentétben a WinRAR nem tömöríti vissza automatikusan a módosított fájlt. Ezt nekünk kell elvégezni. (Hajtsuk végre a módosítást a kicsomagolt fájlon, majd mentsük el, és zárjuk be a módosító programot.) Utána megjelenik egy üzenő tábla, amely arról tájékoztat, hogy: Néhány fájl, ami a következőből lett kicsomagolva … módosult, majd megkérdezi, hogy: Szeretné az archívumba helyezni őket? Az Igen gombra kattintva megtör-ténik a tömörítvény módosítása. Az eredeti fájl nem változik, a módosítás csak a tömörített vál-tozatban jelenik meg. Ha a fájl módosítását Word-ben végeztük, és a Word Mentés tábláján ak-tiváltuk a Biztonsági mentést, akkor az eredeti változat nem törlődik, hanem .wbk kiterjesztés-sel bekerül a tömörítvénybe. Ez esetben duplájára nő a tömörített fájl terjedelme. Ha nincs szükségünk a korábbi változatra a WinRAR ablakában töröljük. (Kattintsunk rá a jobb egér-gombbal, és a megjelenő menüben aktiváljuk a Fájl törlése utasítást. Erre megjelenik egy üze-nettábla, amely megerősítést kér. Kattintsunk az Igen gombra.) A Win RAR ablak bezárásával megtörténik a visszatömörítés.

d) Más fájlformátum igénye esetén (pl. ZIP) aktiváljuk az Archívum formátuma szektorban található ZIP utasítást. WinZip-be történő tömörítéskor itt is pontosan meggyezik az Normál, il-letve Jó üzemmódban becsomagolt ZIP fájl terjedelme a WinZip program által Normál, ilil-letve Maximum (slowest) beállításban készített állomány méretével. A tömörítési idők sem térnek el jelentősen a WinZip-nél mérhetőktől. Az RTF formátumú szöveges dokumentumot is hajszál-pontosan akkorára tömöríti, mint a WinZip Maximum (slowest) beállításban. Tehát ebben az esetben a WinRAR fejlesztői nem használják ki a programjukban rejlő nagyobb hatásfokot.

Más a helyzet azonban a teljesítményarányos idővel. Amíg a WinZip egy 5 MB-os Word fájlt 65 másodperc alatt 1250 KB-ra képes csak összezsugorítani Maximum (slowest) üzemmód-ban, addig a WinRAR Normál üzemmódban már 33 másodperc alatt is 955 KB-ot produkál.

e) Nem ilyen jó a helyzet képekkel tarkított dokumentumok tömörítésénél. Ennek oka, hogy ezek a programok nem képtömörítésre szolgálnak. A pixelgrafikus képekkel pl. a WinRAR sem tud mit kezdeni. A tömörített változat még nagyobb is néhány bájttal, mint az eredeti. A moni-torképet is rossz hatásfokkal tömöríti. A WinZip-hez hasonlóan a becsomagolt ábra terjedelme csupán 5%-kal kisebb a tömörítetlennél. A vektorgrafikus képekkel azonban már ez a program is jobban boldogul. Itt a tömörítés hatásfoka kb. 20%. Ezen a téren nem tudta felülmúlni a ver-senytársát, mert WinZip-ben is ugyanennyi.

f) Mint minden korszerű tömörítő, a WinRAR is képes a becsomagolt fájl feldarabolására. Ha a tömörített állomány egyben nem fér rá a rendelkezésünkre álló flopi- vagy CD-lemezre, akkor nyissuk le a Kötetnagyság kijelölősávot, és válasszuk ki a hordozó maximális méretének meg-felelő fájlterjedelmet. Végül az OK gombra kattintva indítsuk el a tömörítőt. A .rar kiterjeszté-sű fájl alatt megjelennek a .part1-el, .part2-vel, .part3-al, … jelölt részfájlok. A kötetfájlok va-lamelyik részfájlra kattintva csomagolhatók ki, és rakhatók össze. Ha az állomány mappába he-lyezett több kisebb fájlból áll, akkor a kitömörítő ablakban a mappa tartalma jelenik meg. Itt ki-választhatjuk a megnyitni kívánt fájlt. (A kötetnagyságot mindig byte-ban adjuk meg. Így nem fordulhat elő, hogy ha egy 10 megabájtos fájlnál elfelejtjük átállítani a mértékegység kijelölő-sávot MB-ra akkor a program 1 millió 10 bájtos részfájlt készít nekünk. Ha az Asztalra kértük a

mentést, akkor eltart egy darabig, amíg letakarítjuk őket. Mivel ennyi fájlikon nem fér el az Asztalon, meg kell nyitnunk a felhasználó fiókunk Asztal mappáját, és ott folytatni a törlést.) g) Ha a tömörített fájlt jelszóval szeretnénk ellátni, kattintsunk a Jelszó megadása gombra. A

tovább nyíló Jelszó beírása ablakban adjuk meg kétszer a jelszavunkat, majd mindkét ablakban kattintsunk az OK gombra. (A Jelszó mutatása utasítást ne aktiváljuk, mert a jelszókezelőben tárolt jelszavak nincsenek titkosítva, így a számítógépünkben bárki láthatja őket.) Ha megjegy-zést kívánunk fűzni a tömörítvényhez, azt a Megjegyzés füllel feltárható táblán tehetjük meg.

(Windows 10-ben nem megyünk semmire a titkosítással, mert ez az operációs rendszer nem vesz tudomást a jelszóról. A jelszóval tömörített WinZip fájlt kérdezés nélkül megnyitja.) Ezen túlmenően még számtalan beállítási móddal rendelkezik ez a tömörítő program is, de ezekre az átlaghasználónak semmi szüksége sincs. A szakértőknek szánt beállító táblák az Archívum ne-ve és jellemzői ablak füleivel és az eszköztár ikonjaival és menügombjaival jeleníthetők meg.

Speciális beállítási igény esetén nyissuk meg a Súgót. (Sajnos a Súgónak csak az eszköztára magyar, angol nyelvű tartalma nincs lefordítva magyarra.)

h) A normál kitömörítés módja megegyezik a többi programmal. Kétszer rákattintva a becso-magolt fájlra, előjön a WinRAR ablaka, benne a kicsobecso-magolt állománnyal. Kétszer rákattintva megnyílik a hozzá tartozó szövegfeldolgozó, képfeldolgozó programban. A másik megoldás, hogy előhívjuk a WinRAR ablakát, és kijelöljük a tömörített fájlt, majd az eszköztár Kicsoma-golás ide ikonjára kattintunk. Ezt követően megjelenik a Kibontás útvonala és opciók ablak, amelyben megadhatjuk a Célmappát is, vagyis azt, hogy hová helyezze a kicsomagolt állo-mányt. (Ha nem a forrás helyére akarjuk helyezni, akkor nyissuk meg a Meghajtó/Mappa szektor fastruktúraszerű gyökérkönyvtárát, és a megfelelő ágon jelöljük ki a kívánt hordozót, mappát. Mielőtt az OK gombra kattintanánk, a Felülírásos mód szektorban adjuk ki a Kérdez-zen rá, mielőtt felülírja utasítást. Így nem fordulhat elő, hogy a kicsomagolt fájl beleegyezésünk nélkül felülírja a korábbi, kicsomagolatlan fájlt. (A Beállítások mentése gombot megnyomva ez a beállítás a későbbi megnyitások során is megmarad.) Ebben az üzemmódban megjelenik a más programoknál már jól ismert Fájl-csere megerősítése tábla, amely megkérdezi, hogy szeret-nénk-e lecserélni a korábbi fájlt az újjal. (Az Átnevez gombra kattintva a kicsomagolt fájlt át is nevezhetjük.) Ha a Kibontás útvonala és opciók ablakban a Felülírás figyelmeztetés nélkül utasítást érvényesítjük, akkor a program automatikusan törli a régi fájlt, és a helyére rakja az újat. Ezt azért jó tudni, mert az ily módon törölt fájl nem kerül a Lomtárba. Ha erre nem figye-lünk, búcsút mondhatunk a korábbi változatnak.

i) Aki ezt az eljárást túl bonyolultnak tartja, a jobb egérgombbal húzza ki a tömörítményt az Asztalra, majd a helyi menüben adja ki a Kicsomagolás ide utasítást. A kicsomagolt fájl vagy mappa néhány másodperc múlva megjelenik az Asztalon. Nyissuk meg a programjával, dolgoz-zuk fel a tartalmát, majd húzdolgoz-zuk a Lomtárba. Ha le akarjuk vele cserélni az eredeti fájlt, akkor a bal egérgombbal húzzuk a mappájára, és a Fájlmásolás ablakban kattintsunk a Másolás és cse-re utasításra.

j) Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy a címzett rendelkezik WinRAR program-mal, itt is készíthetünk önkicsomagoló állományt. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint az Általános füllel megnyitható tábla Archiválási opciók szektorában kiadni az SFX archívum létrehozása készítése utasítást. Az OK gombot megnyomva végbemegy a tömörítés. (Előtte az előzőek szerint meg kell adni az archívum formátumát). Az ily módon becsomagolt állomány csupán 60 KB-al haladja meg a normál módon tömörített fájl méretét, és itt sem függ a terjede-lemtől. A címzett akkor is ki tudja bontani, majd meg tudja nyitni ezt az állományt, ha nem ren-delkezik semmilyen tömörítő programmal. Kétszer rákattintva az .exe kiterjesztésű fájlra, meg-jelenik az WinRAR önkitömörítő archívum ablak. A Célmappa beviteli sávban a kibontás helye látható. (Ez megegyezik azzal, ahová helyeztük a becsomagolt fájlt.) A Kibontás gombra kattintva másodpercek alatt végbemegy a kicsomagolás. Kétszer rákattintva megnyílik a kicso-magolt fájl a saját programjában. (Ha a kicsomagolás helyén megtalálható az eredeti fájl is, ak-kor megjelenik a Fájl cseréjének megerősítése ablak, amely megkérdezi, hogy le kívánjuk-e cserélni. Most is élhetünk az átnevezés lehetőségével.)

Lemezkarbantartás

Az anyag gyakori megnyitása, elmentése, tömörítése; keletkezési adataikra visszaható csatolt ob-jektumok készítése; önmagát felfrissítő mezők előállítása; mappák létrehozása, és megszüntetése;

különféle programok fel- és letelepítése esetén a winchester egyre jobban leterhelődik, szétforgá-csolódik. Emiatt rohamosan csökken a számítógép sebessége. Ennek oka, hogy az olvasófejnek folyton ide-oda kell cikázni a merevlemezen, hogy megtalálja a megnyitni kívánt dokumentum ki-egészítéseit, a széttöredezett fájlokat. Ettől a tehertől, többletmunkától időnként meg kell szabadíta-ni a winchestert, rendezszabadíta-ni kell a merevlemezen levő állományokat. Erre a rendrakásra szolgál a le-meztöredezettség-mentesítő eljárás. (Ez a művelet csak rendszergazdai jogosultsággal végezhető el.) Először zárjunk be a gépen minden alkalmazást, futó programot, majd a Start menü Minden Program Kellékek mappa Rendszereszközök mappa útvonalon érvényesítsük a Lemeztöre-dezettség-mentesítő utasítást. A megnyíló ablakban jelöljük ki, hogy melyik hordozót kívánjuk mentesíteni a töredezettségtől, majd nyomjuk meg a Lemez töredezettségmentesítése gombot. (Ez egy meglehetősen hosszadalmas művelet, ami merevlemez esetén több óráig is eltarthat. Ezért ak-kor végezzük, amiak-kor más elfoglaltságunk van.) A töredezettségmentesítő segédprogram ugyanis először elemzést végez a lemezen, és csak utána kezdi el rendezni a klasztereket. (Az elemzés, a Lemez elemzése gombra kattintva külön is kérhető.)

Sajnos Windows 7-ben már egyáltalán nem látható a folyamat. Csupán a legutóbbi futtatás mö-gött százalékérték mutatja, hogy hol tart a folyamat. Windows 98-ban a feltáruló diagramablakban piros szín jelezte az áthelyezés alatt álló töredezett fájlokat, a kék a sorba rendezett egybefüggő fáj-lokat, a zöld pedig az operációs rendszer által korábban áthelyezetteket. A zöld szektorcsoportokat vagy más néven klasztereket jelölő négyzetek árnyalata a lemezen elfoglalt helyüktől függött. A le-mez elején világoszöldek, a közepén normál zöldek, a végén pedig sötétzöldek voltak. Az olvasás alatt álló klasztereket pasztellzölddel jelölték. A fehér szín szabad területre utalt. A fehér négyzetek jobb felső sarkukban kis piros négyzettel áthelyezésre nem kerülő adatokat jelöltek. A nem mozdít-ható fájlok többnyire rendszer- vagy más nem olvasmozdít-ható fájlok (pl. a vírusirtók adatbázisa) voltak. A piros vonallal ferdén áthúzott négyzetek hibás lemezterületre utaltak. Ezekre a helyekre nem enge-det írni a vezérlőáramkör. (A hibahelyeket többnyire a lemez mechanikai sérülése okozza, amely a winchester gyakori ki-be szereléséből, szállításából, vagy a lemeztöredezettség-mentesítés elhanya-golásából ered.) Ez ellen utólag már semmit sem lehet tenni. A sérülést áramkimaradás is kiválthat-ja, mert ilyenkor nincs energia, amely kihúzná az olvasófejet a parkolópályára, és az ráesik a lemez-re. Súlyosbítja a helyzetet, ha ennek során a lemez felületéről leválik egy kis szilánk. Ez a gyorsan forgó lemez által keltett légáramban a légpárnán úszó fej és a lemez közé kerülhet, ami további sé-rüléseket idéz elő. (A korszerű wichestereken ez ellen úgy védekeznek, hogy a tápcsatlakozójukra ráépítenek egy nagykapacitású pufferkondenzátort, amelyben annyi energia halmozódik fel, hogy áramkimaradás esetén még ki tudja rántani a fejet a lemez szélére.)

Amennyiben a hibás klaszterek száma a rendszeres töredezettség-mentesítés mellett is nőtt, tud-tuk, hogy sürgősen le kell cserélni a winchestert. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a meghibáso-dás oly mértékű lesz, ami már az adatállomány kimentését is lehetetlenné teszi. A Western Digital gyártmányú merevlemezeknek van egy külön szolgáltatásuk, a Data Life Guard. Ez nem bízza a felhasználóra a hibás klaszterek észlelését, hanem 8 üzemóránként ellenőrzi az egész lemezt. A hi-bás, bizonytalan jelet adó részeket megpróbálja javítani, és ha ez nem sikerül, végleg letiltja a rájuk való írást. A gyári lemezhibákat ennél a típusú merevlemeznél is a BIOS jelzi ki a bootolás kezde-tén. A Western Digital winchesterek nagy előnye még, hogy 8 MB-os gyorsító tárral (cache) is ren-delkeznek, ami nagyon megnöveli a percenként végzett műveletek számát. (A legújabb típusokat már 16, sőt a SATA 3-as csatlakozóval ellátott merevlemezeket 64 MB cache-el szerelik.)

Ha a lemez programhibákat tartalmazott, a töredezettség-mentesítés leállt. Ilyenkor a Windows felajánlotta a ScanDisk elindítását a hiba felszámolása érdekében. A lemezellenőrzést nem a felkí-nált indítóablakból kellett végezni, mert itt csak egy gyorsellenőrzés történt, ami nem volt képes a hibákat kijavítani. A Start menüből indítva egy teljes ScanDisk ellenőrzést kellett végrehajtani. Ha

ezt követően sem indult el a program, Csökkentett módban kellett elindítani. Ilyenkor ugyanis az utólag feltelepített programok nem töltődnek be, így semmi sem zavarta a fájlok folyamatossá téte-lét. Windows XP-ben már közel sem volt ilyen látványos, szemet gyönyörködtető a töredezettség-mentesítés. Itt az egész képernyőt betöltő különböző színű klaszterek helyett két spektrogramszerű keskeny sáv jelölte a lemez töredezettség-mentesítés előtti és utáni állapotot. A fájlok töredezettsé-gét vékony színes csíkok mutatták. Lefutása után azonban a program készített egy jelentést, amelyet a Jelentés megtekintése gombra kattintva nézhettünk meg. Mivel itt az átrendezés alatt álló klaszterek nem láthatók, a zöld szín a nem áthelyezhető fájlokat jelölte.

A későbbiek során célszerű a lemezkarbantartást rábízni a gépre, hogy ne nekünk kelljen törődni vele.