• Nem Talált Eredményt

Bekapcsolás után is ellenőrizhetjük a logikai lemezek állományrendszerének épségét, ha a segéd- segéd-programot a Start menü Programok Kellékek Parancssor útvonalon előhívható ablakkal

IGEN, mindet IGEN NEM NEM, mindet

5. Bekapcsolás után is ellenőrizhetjük a logikai lemezek állományrendszerének épségét, ha a segéd- segéd-programot a Start menü Programok Kellékek Parancssor útvonalon előhívható ablakkal

indítjuk. A villogó kurzor helyére írjuk be a chkdsk c: parancsot, majd nyomjuk le az Enter bil-lentyűt. (Megosztott merevlemez esetén a c:, d: és egyéb partíciókat külön-külön kell ellenőriz-ni.) Ebben az esetben a vizsgálat a Parancssor ablak bezárásával bármikor leállítható. Most csak a lemez ellenőrzése megy végbe. Ha a feltárt hibákat ki is akarjuk javíttatni a programmal, akkor a parancsot egészítsük ki az /f kulccsal. Az /r kulcs hozzáírásával elrendelhetjük a lemez felület-ellenőrzését is. Ez esetben tehát a chkdsk c:/f/r parancsot kell alkalmazni. (Ezt a fajta ellenőrzést csak rendszergazda fiókból lehet végrehajtani.)

6. A lemezek hibaellenőrzése már nem állítható be ütemezett feladatként. A winchesterek megbízha-tóságának növekedése ezt nem tette szükségessé. A korábbi operációs rendszerekben sem volt ér-telme a ScanDisk segédprogram futását ütemezni, mert az előre megadott időpontokban automa-tikusan végbement vizsgálatoknál csak gyorsellenőrzés történt. Ez az esetleges lemezhibákat nem szüntette meg.

7. Amennyiben a Lemezellenőrző hibákat talál valamelyik partíción, célszerű beható vizsgálatnak alávetni a merevlemezt. Könnyen lehet ugyanis, hogy winchesterünk kezdi megadni magát.

Ilyenkor ajánlatos minél hamarabb lecserélni, mert bármikor tönkremehet, és búcsút mondhatunk a rá telepített programoknak és az adatainknak. A programok újratelepítése finomhangolással együtt egy hétig is eltarthat, több évi munkánk megsemmisülése pedig pótolhatatlan veszteséget

okoz. A mélyreható vizsgálatot a merevlemez S.M.A.R.T20 funkciója teszi lehetővé, amely fo-lyamatosan figyeli a lemez állapotát. A vizsgálat kb. 30 különféle szempont szerint zajlik.21 A me-revlemezen belül a pillanatnyi állapotot több szenzor, értékelő algoritmus folyamatosan méri és a megfelelő attribútumokat ennek megfelelően módosítja.22 Az eredményt azonban nem közli min-denki számára érthető módon. A kiértékeléshez célorientált programokra van szükség.

8. Ezek közül kiemelkedik az ingyenes HDD Scan program, amely a flash memóriájú USB és SSD driverek vizsgálatára is képes. Letöltési cím: http://hddscan.com/ Jól használható a magyar fej-lesztésű HDSentinel program is. Cím: http://www.hdsentinel.hu/download.php Működésének részletes ismertetője itt található: http://www.hdsentinel.hu/ Az Ultimate Boot CD-vel az operá-ciós rendszer futtatása nélkül is diagnosztizálni lehet egy merevlemezt. Az adatokat a HDD/Device Info mezejében levő SAMRTUDM programmal nézhetjük meg. Ha kritikus értéki (Value) köze-lítenek a határértékhez (Threshold), akkor számíthatunk arra, hogy a merevlemez előbb-utóbb tönkremegy. Az értékek változása felületi hiba esetén lassú, később felgyorsul. Ezt jelzi a Rello-cated Sector Count (áthelyezett szektorok száma), a Spin Retry Count (újraolvasások száma) és az Error Count (hibák száma) vagy az Uncorrectable Sector Count (javíthatatlan szektorok száma). Az ingyenes Ultimate Boot CD 5.1.2 program letöltési címe: http://download.chip.eu/

hu/Ultimate-Boot-CD_102016.html Hivatalos weboldal: http://www.ultimatebootcd.com/

9. Sokat használt, 5 évnél idősebb merevlemezeknél akkor is érdemes elvégezni a hardveres ellen-őrzést, ha a Windows lemezellenőrző nem talált rajta hibát. Amikor az önellenőrző algoritmus a lemez felületén problémát (hibás szektort) észlel, elkezdi onnan az adatokat átmenteni a tartalék adatterületre. Ilyenkor az eredeti helyet hibásnak jelöli, és minden további ide irányuló írás és ol-vasás átirányításra kerül a tartalék területre. A folyamat végén az eredeti (hibás) terület szoftveres úton nem érhető el többé. Ezért többszöri formázás és újratelepítés után sem mutat a lemez hibát, mivel valójában a hibásnak minősített adatterület ilyenkor nem esik formázás (ellenőrzés) és használat alá. Emiatt a Lemezellenőrző nem talál hibát a felületen, még alapos teszteléssel sem.

Egyedül a hardveres biztonsági törlés funkció éri el ezt a területet is, mely törli az esetlegesen ott maradt információt is.

10. Amint meggyőződtünk merevlemezünk romló állapotáról, a baj megelőzése érdekében sürgősen vegyünk egy új merevlemezt, és klónozzuk át a régi tartalmát. Ne várjunk vele sokáig, mert ha a merevlemez állapota eléri a kritikus szintet, akkor a hibás szektorok száma exponenciálisan nő, ami nagyon hamar lefagyást, teljes működésképtelenséget eredményez. Ilyenkor már csak az adat-mentő cégek segíthetnek, melyeknek munkadíja tízszerese egy új merevlemez árának. Klónozásra legalkalmasabb az AOMEL Backupper Pro biztonsági mentő és klónozó program. Nagyon gyors, és könnyen kezelhető. A CHIP magazin 2016 márciusi számának DVD mellékletén talál-ható program a mellékelt licenszkulccsal ingyen is használtalál-ható. A folyóirat 58. oldalán megtalál-juk a kezelési módját.

Lomtár ürítése

1. Bal egérgombbal kattintsunk kétszer a Lomtár ikonjára. (Ez minden gépen kint van az Asztalon.) 2. A megnyíló ablakban egymás alatt sorakoznak a Lomtárba dobott fájlok, mappák ikonjai. Ha mindegyiket törölni akarjuk, kattintsunk az eszköztár A Lomtár ürítése ionjára. Ekkor megjele-nik egy ablak, amely megkérdezi: Biztos benne, hogy végleg törli ezt a … elemet? Kattintsunk az Igen gombra. (A döntésünket jól fontoljunk meg, mert ezt követően semmilyen lehetőségünk sem lesz ennek az anyagnak a visszahozására. A Lomtárban levő összes kép, dokumentum, map-pa végérvényesen megsemmisül.)

20 Self-Monitoring Analysis and Reporting (Merevlemez öndiagnosztizáló rendszere)

21 Ezek listája ezen a weblapon található: http://www.hdsentinel.hu/smart/smartattr.php

22 Valamely attribútum akkor hibátlan, ha az érték mező nagyobb vagy egyenlő, mint a küszöb mező. Ha ez nem teljesül valamely kritikus attribútumra, akkor a merevlemez hibásnak minősül, ilyenkor azonnali cserére szorul. A valódi hiba okára a kérdéses attribútum enged következtetni.

3. Ha csak egy fájlt kívánunk végleg megsemmisíteni, akkor kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és a helyi menüben adjuk ki a Törlés utasítást. Ekkor az üzenettáblán a Biztos benne, hogy végleg törli ezt a fájlt? kérdés jelenik meg. Kattintsunk az Igen gombra. A Ctrl billentyűt lenyomva egyszerre több fájlt is kijelölhetünk és törölhetünk ily módon.

4. Amennyiben újra használni akarjuk a Lomtárba küldött fájlokat, akkor a Kijelölt elemek vissza-állítása ikonra kattintsunk. Ez esetben minden fájl, mappa oda megy vissza, ahonnan kiselejtez-tük.

5. Ha csak egy fájlt akarunk visszahozni, akkor keressük meg, és jelöljük ki. Most az Ennek az elemnek a visszaállítása parancsra kattintsunk. Több elem visszaállításához most is használjuk a Ctrl billentyűt. (A Visszaállítás utasítás a jobb egérgombbal megjeleníthető helyi menüben is ki-adható.)

6. Főleg kis kapacitású winchesterrel rendelkezők ügyeljenek a Lomtár rendszeres takarítására. A Lomtár terjedelme ugyanis alapbeállításban a merevlemez méretének 10%-a. Ha ezt meghaladó mennyiségű adatot töltünk rá, megtelik, túlcsordul. Ekkor a korábban törölt fájlok törlődnek, visszafordíthatatlanul megsemmisülnek. Ha nagy winchesterkapacitással rendelkezünk, nagyobb helyet is biztosíthatunk a Lomtár számára. Ehhez a jobb egérgombbal kattintsunk rá az ikonjára, és a megjelenő helyi menüben adjuk ki a Tulajdonságok parancsot. A tovább nyíló Lomtár - tu-lajdonságok ablak Választott hely beállításai szektorában módosíthatjuk a kívánt értéket. Arra is lehetőség van, hogy az egyes meghajtókra különböző értéket állítsunk be. Ekkor az ezekhez tartozó tételeket kell kijelölni.

7. A Lomtár - tulajdonságok ablak arra is lehetőséget ad, hogy a lomtár egyáltalán ne foglaljon he-lyet. Ehhez a Választott hely beállításai szektorban aktiváljuk A törölt fájlok ne kerüljenek a Lomtárba, hanem azonnal semmisüljenek meg utasítást, majd nyomjuk meg az OK gombot.

Ezt az utasítást azonban nem célszerű érvényesíteni, mert egy elhamarkodott törlés után már nem lesz hová visszanyúlni. Pótolhatatlan dokumentumok veszhetnek el, válhatnak helyreállíthatat-lanná a későbbiek során. Ha bérmunkát végzünk, gyakran megesik, hogy visszaküldik az anyagot módosítás végett. Ilyenkor néha jól jön a Lomtárban őrzött előzmény. Ha a Lomtár kikerülésével, véglegesen meg akarunk semmisíteni egy fájlt, mappát, használjuk a Shift + Delete billentyű-kombinációt. (Ügyeljünk arra, hogy a Shift billentyűt nyomjuk le először, és csak a törlés megtör-ténte után engedjük el.)

a) Lényegesen megkönnyíti a keresést, ha rendszerezzük a Lomtárba került anyagot. Amennyi-ben emlékszünk a fájl nevére, akkor kattintsunk a Név fejlécre. Ekkor a program ábécé sor-rendbe rakja nekünk az összes fájlt, így könnyen megtaláljuk. Ha a terjedelmére emlékszünk, akkor a Méret fejlécre kattintsunk. Ez esetben aszerint rakja sorba a fájlokat, hogy hány KB-nyi helyet foglalnak a tárolón. Ha nem emlékszünk semmire, csak arra, hogy mikor dobtuk a Lomtárba, akkor a Törlés dátuma fejlécre kattintsunk. Ennél az elrendezésnél a legutoljára ki-selejtezett fájl a lista végére kerül. Újra rákattintva a lista elejére kerül. (Célszerű ezt a beállítást megtartani, mert így a tévedésből selejtezett fájlt gyorsan megtalálható, és visszaküldhető.) b) A hatékony keresés előfeltétele még, hogy a fájlok minél kisebb helyre tömörüljenek össze,

és minél több információt tartalmazzanak. Nagy ikonos elrendezésben szinte lehetetlen a kívánt fájlt megtalálni. A gyors megtaláláshoz listaszerű elrendezésre van szükség. Ezért nyissuk le a Nézet menüt, és adjuk ki a Részletek utasítást, és csak ezt követően kezdjük el a rendszerezést.

Az így kapott lista nem csak a fáj nevét, a méretét, a törlés dátumát tartalmazza, hanem az ere-deti helyét, sőt még a típusát is. (Ha lekicsinyítve használjuk az ablakot, nem látszik mindegyik felirat. Az Ablakok formázása című rovatban leírt módon azonban könnyen átrendezhetjük őket, hogy a számunkra fontosak kerüljenek elölre.)

c) Gyakran előfordul, hogy egy kidobott, végleg megsemmisített anyagra néhány hónap vagy év múlva nagy szükségünk lenne. Ezért a profi szövegszerkesztők semmit sem dobnak el. Miu-tán a legtöbbjük rendelkezik DVD-íróval, vagy HDD háttértárolóval, így nincs nehéz dolguk.

Amikor a Lomtár tartalma elérte a 4,7 GB-nyi (valójában csak 4,3 GB) terjedelmet, betesznek egy 150 forintos, egyszer írható DVD-lemezt, és rámásolják az egészet. Ennyi „adathulladék”

még rendszeres munkavégzés esetén is csak fél- vagy egyévente gyűlik össze, úgy hogy ez anyagilag nem jelent számottevő megterhelést. Nem is foglalkoznak az anyag átválogatásával, hanem a Szerkesztés menügombbal lenyitható ablakban kiadják Az összes kijelölése paran-csot, aztán az egész állományt áthúzzák a DVD-író ablakába. (Ennek módját lásd a Másolás és áthelyezés egyik meghajtóról a másikra című rovatban.)

d) Azoknak sem kell azonban lemondani az olcsó archiválás lehetőségéről, akiknek nincs hát-tértárójuk. Tömörítő programmal ugyanis a kiselejtezett dokumentumok terjedelme ötödére zsugorítható, így elfér valamelyik meghajtón is. Előtte azonban válogassuk át az anyagot. Tö-röljük ki belőle azokat a fájlokat, amelyek a meglevő programokból bármikor előállíthatók (pl.

parancsikonok, és egyéb segédanyagok). Töröljük ki azokat is, amelyek a Dokumentumok map-pában megvannak, csak azért dobtuk ki őket, mert munka közben elrontottuk. Annak érdeké-ben, hogy a Lomtárból felhozott fájlok ne keveredjenek az azonos nevű élő fájlokkal, hozzunk létre a D-meghajtón, egy új mappát, és abba töltsük be az anyagot.

e) Intenzív Lomtárhasználat esetén ez akadályokba ütközhet. Amennyiben egy dokumentumot többször is elrontottunk, és mindegyiket kiselejteztük, akkor azonos név alatt több fájl is talál-ható a Lomtárban. A rendszer azonban nem engedi meg, hogy egy mappában két azonos nevű fájl legyen. Így az áthúzásnál a legrégebbi dátumú fog átmenni, majd megjelenik a Fájlmásolás ablak ezzel a tájékoztatással: Ezen a helyen már van egy ilyen nevű fájl. Ha a Másolás és csere utasításra kattintunk, törli a korábbi dokumentumot, és a későbbi dátumút helyezi a map-pába. Ez nem szerencsés eljárás, mert lehet, hogy a korábbi anyagban van az a részlet, amire később szükségünk lesz, ami végül is helyesnek bizonyul. Ezért az azonos fájlok nevét meg kell változtatni, hogy mindegyik megmaradjon. Mivel a Lomtárban semmit sem lehet tenni a fájlok-kal, a mappában levőt módosítsuk. Jelöljük ki a korábban bemásolódott fájl nevét, majd a kiter-jesztés elé szúrjunk be egy megkülönböztető jelzést. (Célszerűbb a kiselejtezés dátumát beírni. Ha pl. két SzövSzerk.doc nevű fájl található a Lomtárban, melyek közül az egyik 2011.12.20-án, a másik pedig 2012.01.17-én lett kidobva, akkor mappában levő nevét egészítsük ki SzövSzerk-2011-12-20.doc-ra.) Ezt követően már akadálytalanul áthúzhatjuk mellé a másik SzövSzerk.doc fájlt. Ha várható további selejt is ebből a fájlból, akkor ennek a nevét is egészítsük ki a dátumá-val. Windows 7-ben egyszerűbben is megoldható ez a feladat. Ha a Másolás és mindkét fájl megtartása utasításra kattintunk, akkor a később bemásolt fájl nevébe bekerül a (2)-es megkü-lönböztető sorszám. Végül a helyhasználat csökkentése érdekében tömörítsük a mappát. Azért célszerű tömörített formában konzerválni az anyagot, mert az egymásba csomagolt, tömörített fájlok jobban védve vannak a makrók, vírusok, trójai programok és egyéb veszedelmek ellen.

f) Mellesleg a világhálón a vírustámadások több mint 80%-a a Microsoft programjai ellen irá-nyul. (Ennek az az oka, hogy ezeket használják legtöbben, ez úton okozható a legnagyobb kár.) Különösen a .doc kiterjesztésű fájlokat kedvelik a hackerek. Ezért ha fennáll a vírusfertőzés ve-szélye, a régi dokumentumainkat .rtf kiterjesztésű fájlként konzerváljuk. (Ha ismeretleneknek küldünk e-mail postán dokumentumot, azt is célszerű RTF formátumba menteni.) A Rich Text File formátumú dokumentumokat minden szövegszerkesztő, illetve dokumentumszerkesztő prog-ram képes megnyitni. A kormányhivatalok is RTF formátumban küldik ki az anyagaikat, mert így mindenki el tudja olvasni. Az RTF 20 évvel ezelőtt is olyan volt, mint most, ezért a legré-gebbi programok is boldogulnak vele. Nem fordulhatnak elő problémák az unikódos és a ko-rábbi szabványú betűtáblák keveredése miatt sem. Itt az ő és ű betűk minden esetben megje-lennek a szövegben. Nagy előnye még az RTF formátumnak, hogy nem torzítja el az anyagot, mint a HTML, és nem szűkíti le a használhatóságát, mint a PDF. Az RTF-be mentett dokumen-tum ugyanolyan marad, mint amilyen Word-ben volt.

g) Az RTF formátum azonban nem szereti a pixelgrafikus képeket. Tökéletesen átveszi ugyan a .doc fájl képeit, de a konvertálásuk sokáig tart, és nagyon megnő a fájlterjedelem. Már 4 db te-nyérnyi méretű bittérképes kép is háromszorosára növeli egy 300 oldalas dokumentum fájlmé-retét. Tömörítve jelentősen csökken ugyan a helyigénye, de még így is 1,5-2-szer nagyobb a ter-jedelme, mint az azonos tartalmú tömörített .doc fájlé. Beszkennelt képekkel, szövegmezőkkel bélelt RTF fájlok készítése, küldése, letöltése esetén tehát gondoskodjunk nagyobb kapacitású

hordozóról (DVD-lemez, HDD háttértároló). Vektorgrafikus képek alkalmazása esetén ez a probléma nem lép fel. Az átkonvertálás után itt is többszörösére nő ugyan a fájlterjedelem, de a tömörítő program ezt az aránytalanul nagy duzzadást megszünteti. Ilyenkor a WinZip-el tömörí-tett .doc és .rtf kiterjesztésű fájlok mérete között nincs számottevő különbség. Szöveges fájlok esetén szintén nincs jelentős eltérés a két formátum között. Ez esetben a kicsomagolt méreteik sem különböznek túlzottan egymástól.

h) Egyébként a vírusok elleni leghatékonyabb védekezés a gyanakvás. Mivel a kártevők általá-ban nem a levélben, hanem annak mellékletében érkeznek, ne nyissuk meg az ismeretlen fel-adótól származó levelek csatolt fájljait. Előbb tisztázzuk a feladó kilétét. Ha kell, kérdezzünk rá a melléklet tartalmára. Amennyiben nem érkezik válasz a levelünkre, dobjuk az egész külde-ményt érintetlenül a kukába. Ne dőljünk be a sátáni ihletésű körmönfont trükköknek. Ezek egyike, hogy egy látszólag jóindulatú levél érkezik, melynek küldője arra figyelmeztet bennün-ket, hogy töröljünk egy bizonyos fájlt a Windows-ból, mivel ez néhány nap múlva vírussal fog-ja elárasztani a gépünket. Mivel többnyire indító fájlt neveznek meg, ennek törlése lehetetlenné teszi a számítógép újbóli elindítását. Azt se higgyük el, hogy előnyös állásajánlatot küldtek ne-künk. Mivel sok a munkanélküli vagy az állásváltoztató a világban, a hacker arra számít, hogy kétségbeesésünkben megnyitjuk a mellékletet, hogy tájékozódjunk a részletekről. Ezzel már meg is fertőzte a gépünket.

i) Ha mindenáron szeretnénk megtudni a levélmelléklet tartalmát, menjünk el a legközelebbi könyvtárba és a közösségi gépeken nyissuk meg. Ezek ugyanis backup-ról indulnak, ami azt je-lenti, hogy az újraindításuk során minden feltelepítés után felvitt adat törlődik róluk. A munka-helyi gépünket se használjuk erre a célra, mert ha a melléklet egy zsarolóprogramot tartalmaz, az a szerveren keresztül lebénítja a vállalat összes számítógépét. (A ransomware a kiber zsaro-lás legújabb változata. A hacker titkosítja az áldozat számítógépen tárolt információkat, majd több százezer forintnak megfelelő váltságdíjat követel az adatok visszaállításáért.23 A zsarolást azzal is kiegészíti, hogy ha az informatikai támadás áldozata nem fizet, bizalmas adatait feltölti egy nyilvános weboldalra.24 A pénzt lenyomozhatatlan úton eljuttatott bitcoin-ban kéri, és a kö-vethetetlen TOR hálózaton várja a váltságdíjat. Aki fizet, nem biztos, hogy megkapja a visszaál-lításhoz szükséges kódot. Ha meg is kapja, többnyire nem működik. Egy programozási hiba mi-att ugyanis a feloldó kulcs nem működik.) Azért is szükséges ez az óvatosság, mert a nemzet-közi statisztikák szerint a fertőzések 93%-át az e-mail mellékletek, és a netes letöltések okoz-zák.25

Gépkímélés és energiatakarékosság

a) Bekapcsolás után a programok „bootolása” (betöltése) nagyon igénybe veszi a winchestert, ezért nem szabad lépten-nyomon ki-be kapcsolgatni a gépet. Ha 1 óránál rövidebb szünetet tar-tunk, akkor oly módon takarékoskodhatunk a villanyárammal, és úgy kímélhetjük a monitort, hogy lekapcsoljuk. Ennek érdekében a Start menü Vezérlőpult Hardver és hang ikon

Energiagazdálkodási lehetőségek parancs útvonalon megjeleníthető ablak bal oldalán aktivál-juk az Adja meg, hogy mikor kapcsoljon ki a képernyő utasítást. A tovább nyíló ablakban a Képernyő kikapcsolása kijelölősávot állítsuk 10 percre, majd nyomjuk meg a Módosítások mentése gombot. Végül zárjuk be a Vezérlőpult ablakait. A megadott idő után monitorunk

23 Hivatalosnak tűnő figyelmeztető üzenetben közli, hogy egy helyi bűnüldöző szerv illegális tartalmakat talált a számí-tógépén, amiért vagy bíróság elé kell állnia, vagy azonnal büntetést kell fizetnie. Mivel hasonló módon valóban szoktak jogvédők felhasználókat fenyegetni (igaz, ők hivatalos ügyvédi felszólítással, hagyományos levélben, és a letöltött ille-gális tartalmakat pontosan megnevezve), az ilyen fenyegetés sokak számára valósnak tűnhet.

24 Többen is öngyilkosok lettek amiatt, mert előzőleg pornográf vagy pedofil oldalakat látogattak meg, és féltek a lelep-leződéstől. (Egy román férfi bepánikolt a fenyegetéstől, és megölte négyéves gyermekét, majd felakasztotta magát. Ne-ki azt írták, hogy a rendőrség online bűnesetekre szakosodott nyomozói pedofil tartalmakat találtak a gépén, és ezért közel ötmillió forintnak megfelelő büntetést kell kifizetnie, vagy 11 éves börtönbüntetés vár rá.)

25 2016-ban a zsarolóprogramokkal több mint 1 milliárd dollárt kerestek a bűnözők.

tétül. Nem fog feleslegesen áramot fogyasztani, nem szürkülnek el idő előtt a képpontok. Ami-kor visszatérünk a géphez az egér megmozdításával, vagy valamelyik kurzorbillentyűvel éleszt-hetjük fel. (Amennyiben a közelben tartózkodunk, fordítsuk az egeret a hátára. Így az asztal vé-letlen meglökésekor nem fog a monitor indokolatlanul beindulni.)

b) Amennyiben 10 percnél hosszabb ideig leszünk távol a géptől, célszerű Alvó állapotba he-lyezni. Ebben az esetben nem csak a monitor kapcsol ki, hanem a winchester is leáll, így ez az egység sem fogyaszt áramot, és nem használódik. A Start menüben kattintsunk a Leállítás gomb jobb oldalán található kis nyílra, és az oldalra nyíló menüben adjuk ki az Alvó állapot parancsot. Alvó állapotból a főkapcsoló rövid idejű megnyomásával hozhatjuk ki a számítógé-pet. Ezt követően megjelenik a jelszókérő ablak. Felhasználói fiókunk jelszavának megadása és az Enter billentyű lenyomása után ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. Az Alvó álla-pot automatikusan is végbegy az általunk megadott idő után. Az Alvó állaálla-pot kezdeményezése ugyanott állítható be, ahol a Képernyő kikapcsolása. (Kijelölősávja alatta van.) Ezt követően a beállított idő után a magára hagyott számítógép automatikusan Alvó állapotba kerül. A számító-gépnek ez az állapota könnyen felismerhető, mert a főkapcsoló alatt a winchester aktivitását mutató zöld LED ütemesen villog. Ennek ellenére a winchester kikapcsolt állapotban van. Azért sem kell dolgoznia, mert a Hibernálással ellentétben Alvó állapotban az adatok nem másolód-nak át a winchesterre, hanem a RAM-ban maradmásolód-nak.

c) A DVD-íróval rendelkezők ügyeljenek arra, hogy az írás megkezdése előtt állítsák át az Alvó állapot kijelölősávját Soha-ra. Ha ugyanis másolás közben leáll a winchester, tönkremegy az egyszer írható DVD-lemez. A winchester leállása egyéb zavarokat is okozhat. (Windows XP-ben pl. gyakran előfordult, hogy visszatérésünk után a winchester nem éledt fel.) Ezért újra kel-lett indítani a számítógépet. Emiatt sokan nem használják az Alvó állapotot. A winchester nem csak Alvó állapotban állítható le. Aki ragaszkodik a merevlemez bizonyos nyugalmi idő utáni leállításához, az előbbi időzítő ablakban aktiválja a Speciális energiaellátási beállítások mó-dosítása utasítást. A megnyíló Speciális beállítások táblán gépünk működésével kapcsolatban hajthatunk végre beállításokat. Jelen esetben a Merevlemez tételt lenyitva állíthatjuk be a win-chester kikapcsolási idejét. A bal egérgombbal kattintsunk a Beállítás utasításra, majd a megje-lenő kijelölősávban állítsunk be pl. 20 percet, majd nyomjuk meg az OK gombot.

d) Hosszabb munkaszünet esetén nem érdemes a gépet bekapcsolva tartani. Ilyenkor hiberná-lást alkalmazzunk. A Start menüben kattintsunk a Leállítás gomb jobb oldalán található kis nyílra, és az oldalra nyíló menüben adjuk ki a Hibernálás parancsot. Ennél a lekapcsolási mód-nál is megőrződik a korábbi beállítás. A gép újraindítása és felhaszmód-nálói fiókunk jelszavának megadása után most is ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. Ebben az esetben a teljes dokumentum, és a megnyitott programok indító fájljai áttöltődnek a merevlemezre. Ezt követő-en nem csak a monitor és a merevlemez áll le, hanem az egész számítógép, így megszűnik a fe-lesleges használódás és áramfogyasztás. A tápegység és a külső periférikus egységek, pl. a pendrive továbbra is áram alatt maradnak. Erre azonban semmi szükség sincs. A készenléti áramfogyasztás megszüntetése érdekében húzzuk ki a számítógépet és a monitort a konnektor-ból. (Számítógépünk és a perifériák energiaellátására használjunk főkapcsolós elosztót. Ez eset-ben csak a világító kapcsolót kell átbillenteni.) Érdemes túlfeszültségvédelemmel ellátott elosz-tót venni. Nem sokkal drágább. mint a normál változat, és megvédi készülékeinket a villámcsa-pás okozta károktól. (Azért is érdemes erre gondot fordítani, mert túlfeszültségvédelem nélkül a biztosító nem téríti meg a villámcsapásból eredő károkat.)26

e) A Hibernálás automatikusan is végbemehet, ha hosszabb időre magára hagyjuk a gépet. Az időzítés az előbbi Speciális beállítások táblán végezhető el. Most az Alvó állapot tételt jelöljük ki, majd nyissuk le a faágszerű struktúrát, és kattintsunk a Hibernálás utasítás alatti kijelölő-sávra. Utána a Soha bejegyzést állítsuk át mondjuk 60 percre. Ez a leállítás azonban gondot

26 Ezt sokan nem tudják, mint ahogy azt sem, hogy lakásuk lezárására nem elég egy közönséges ajtózár. A biztosító ugyanis csak akkor téríti meg a betörésből eredő kárunkat, ha a bejárati ajtón legalább két biztonsági zár van, és mind-két zárat felfeszítették. Tehát mindmind-két zárat be kell zárni, ha elmegyünk hazulról, és a kulcsokat magunkkal kell vinni.

okozhat, mert nem célszerű félbehagyott dokumentumokat mentés nélkül hibernálni. Ha el kell mennünk hazulról vagy mással kell foglalkoznunk, mentsük el a munkánkat, és a Start menüből hibernáljuk a gépet. A korábbi operációs rendszerekben Alvó állapot és Hibernálás után lehető-ség volt a jelszókérés mellőzésére. A rossz tapasztalatok, a különféle visszaélések miatt a Mic-rosoft ezt a beállítási lehetőséget megszüntette. (A távollétünkben ne kotorásszanak a kollégák vagy a családtagok a számítógépünkben!)

f) A harmadik lezárási mód a Zárolás. Ez is a Leállítás gomb helyi menüjében kezdeményez-hető. A billentyűparancsok kedvelői a Windows + L billentyűkombináció alkalmazásával idéz-hetik elő a Zárolást.27 Ilyenkor csak az Asztal válik láthatatlanná. Letakarja a Zárolás ablak, ami elegendő ahhoz, hogy illetéktelenek ne tudjanak belenyúlni a gépünkbe, ne nyithassák meg a fájljainkat, mappáinkat. Visszatérésünk után jelszavunk megadásával válik ismét láthatóvá az Asztal. Ezzel a lezárási móddal ugyanaz a baj, mint az Alvó állapottal. Egy esetleges áramkima-radás esetén minden törlődik. Ezért alkalmazása előtt nem árt elmenteni a munkánkat.

(Notebook-oknál valamivel jobb a helyzet, mert ha a rendszer észleli, hogy az akkumulátor töl-töttségi szintje kritikus érték alá csökkent, automatikusa hibernálja az alvó számítógépet.) Mindebből megállapítható, hogy a legbiztonságosabb elzárási mód a Hibernálás. Ez a leállítási mód azonban nem használható SSD merevlemezes gépeknél. Az SSD flash memóriaegységei ugyanis csak korlátozott számú felülírást viselnek el. Hibernálásnál pedig minden egyes elzárás során akár 1 gigabájtnyi adat is rámásolódik a merevlemezre, ami jelentősen csökkenti az SSD élettartamát.28 (Emiatt töredezettség-mentesítésnek sem szabad alávetni az SSD merevlemezt.)

Nyomtató beszerzése

01) A nyomdai előkészítéshez elengedhetetlen a nyomtató használata. Ehhez többféle módon is hozzájuthatunk. A legegyszerűbb eljárás, hogy veszünk egy újat. Ez okozza a legkevesebb komplikációt. Egyetlen hátránya, hogy a jó minőségű nyomtatók sokba kerülnek. (Kiadásaink csökkentése érdekében érdemes előzőleg áttanulmányozni a számítástechnikai szakfolyóira-tokat. Ezekből megtudhatjuk, hogy mely típusok készítik a legjobb nyomatokat, a legalacso-nyabb áron. Időnként a Teszt magazin is közöl ilyen tárgyú vizsgálatokat.) A másik megoldás, hogy a munkálatok idejére kölcsön kérünk egy printert. Sajnos nem mindig találunk olyan is-merőst, akinek megfelelő gépje van, és szívesen átengedné. Ezen a téren legjobb esélyeik a

27 Ez a billentyűkombináció arra is jó, hogy egy pillanat alatt láthatatlanná tegyük, hogy min dolgozunk, mire használ-juk a számítógépet. Ha a főnökünk vagy egy rosszindulatú kolléga közeledik hozzánk, mire lenyithasznál-juk a Start menüt, rá-kattintunk a Leállítás gomb melletti kis nyílra, és a helyi menüben kiadjuk a Zárolás utasítást, addig meglátják, hogy mit csinálunk. A billentyűzet nyomkodása közben azonban a Windows és az L betű nyomógombja a kezünk alatt van. Csak egy kicsit odébb kell mozdítanunk az ujjainkat, és máris láthatatlanná válik a tevékenységünk. Ha kellő lélekjelenléttel rendelkezünk, akkor előtte lenyomhatjuk a Ctrl + S billentyűket is, amellyel elmentjük a munkánkat. Ezt követően akár ott is hagyhatjuk a gépet, mert még a konnektorból való kihúzással sem tudnak nekünk kárt okozni. Visszatérve az is előfordulhat, hogy kollégáink tovább kíváncsiskodnak. Ilyenkor a lezáró képernyőn kattintsunk a Felhasználóváltás gombra, és a bejelentkező képernyő jobb alsó sarkában nyomjuk meg a Leállítás gombot. Gépünk újraindításakor eltű-nik a dokumentumunk, bezáródik a böngésző, és az Asztal alaphelyzetbe kerül. Semmi sem árulkodik korábbi tevé-kenységünkről.

Ha paranoiásak vagyunk, akkor gyorsan tüntessük el a nyomokat is. Nyissuk le a C-drájv Felhasználó mappa felhasználónevünk mappa AppData mappa Roaming mappa Microsoft mappa Office mappa útvonalon a Legutóbbi mappát, és töröljük a tartalmát. (Jelöljük ki a kompromittáló dokumentumokat, vagy Ctl + A billentyűpa-ranccsal a teljes listát, majd alkalmazzuk a Shift + Delete billentyűkombinációt. A végleges törlés jóváhagyását kérő panelen kattintsunk az Igen gombra. Ezzel a törlési móddal elkerüljük, hogy a megsemmisített dokumentumlista a könnyen megnyitható Lomtárba kerüljön.) Utána menjünk vissza az AppData mappába, és most a Local mappát nyis-suk meg. Ott kattintsunk a Temp mappára, és a tartalmát ugyanígy töröljük. Ha az internetes barangolásunk nyomait akarjuk eltüntetni, akkor a böngésző Előzmények ablakában töröljük az össze cookie-t. Ezt követően már egy informa-tikus sem tudja kideríteni, hogy min ügyködtünk.

28 A hibernáláshoz a Windows min. 1,5 GB tárhelyet tart fenn a C-drájvon. (4 GB RAM-al rendelkező gépen az operá-ciós rendszer már 3 GB tárhelyet tart fenn hibernálásra.) Az erre a célra szolgáló hiberfil.sys rejtett fájl.

munkahellyel rendelkezőknek vannak, mert egy-egy hétvégére kölcsönkérhetik a főnöküktől a vállalati nyomtatót.

02) A harmadik megoldás a használt gép vásárlása. Még mielőtt erre az olcsó megoldásra gon-dolnánk, nézzünk meg gépünk hátoldalát, hogy van-e rajta 25 pólusú D-SUB aljzat. A régi nyomtatók ugyanis párhuzamos vezérlésűek, az újabb számítógépeken azonban már nem talál-ható meg ez a csatlakozó. Használt gép vásárlása során fokozott óvatossággal járjunk el. A nyomtató bizalmi cikk, sok múlik az eladó szavahihetőségén. Mint minden mechanikus szerke-zetnél, itt is nagy a rejtett hibák lehetősége, és könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonosa éppen emiatt akar megválni tőle. Ezért nem árt, ha a kipróbálásához egy szakembert is viszünk ma-gunkkal. Amennyiben messze kell érte menni, kérjünk előtte postán egy oldal próbanyomatot.

Ez sokat elárul a készülék állapotáról. Azt is érdeklődjük meg, hogy lehet-e hozzá festékkazet-tát, tintapatront vásárolni. Ha túl régi a készülék, vagy nálunk nem kapható hozzá tartozék, ne vegyük meg, mert a gyárilag mellékelt festékhordozó kiürülése után nem tudjuk tovább hasz-nálni.

03) Amennyiben nem kapunk kielégítő tájékoztatást, forduljunk a hozzánk legközelebb eső szá-mítógépszervizhez, és kérdezzük meg, hogy érdemes-e a szóban forgó nyomtatót megvenni. Ha már ott vagyunk, érdeklődjük meg azt is, hogy vállalják-e a kiürült tintapatron, illetve festék-kazetta feltöltését. Az utántöltés ugyanis fele annyiba kerül, így az egy oldalra eső előállítási költség tovább csökken. Feltöltött festékhordozóval nem lehet ugyan tökéletes nyomatot készí-teni, de lektorálásra, hibajavításra tökéletesen megfelel. Erre a célra a készülék Economical Mode feliratú gombját is használhatjuk (ha van rajta). Ebben az üzemmódban nem csak keve-sebb festék fogy, hanem a printer is gyorsabban nyomtat. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy mint minden termék ez is elromolhat, ezért olyan cégek készülékeit keressük, amelyek kiépített szervizhálózattal rendelkeznek nálunk. Soha ne vásároljunk „kis hibás” nyomtatót. Ezt a tulaj-donos azért akarja eladni, mert javíthatatlan. Ha meg lehetne javítani, akkor nem árulná hibásan.

04) A típuskiválasztásban is kellő körültekintéssel járjunk el. Számunkra nem felelnek meg az olcsó, puffer üzemmódban dolgozó printerek. Ezekkel a számítógép által vezérelt nyomtatókkal minden egyes oldalt egyenként kell kiprintelni. A mechanikájuk is meglehetősen gyenge, több száz oldalas könyvek egyszerre történő kinyomtatása tönkretenné őket. Ezek az olcsó printerek levélírásra, egy-egy oldal alkalmankénti kinyomtatására szolgálnak. Könyvlapok printelésére nagy teljesítményű, memóriával rendelkező nyomtatóra van szükség. Ezek jól terhelhetők, és nagy előnyük, hogy a memóriájukba betárolható az összes kiprintelendő oldal, így amíg a nyom-tató dolgozik, mással foglalkozhatunk. Nem kell előtte ülni, és állandóan „etetni”. Ha akarjuk, a számítógépünkön is dolgozhatunk tovább. Nyugodtan elküldhetjük a nyomtatóra töltött anya-got, és előhívhatunk egy másikat. Előtte azonban a nyomtatásbeállító ablak Nyomtatási beállí-tások szektorában aktiváljuk a Nyomtatás a háttérben utasítást. Az OK gomb megnyomása után a printer a számítógéptől függetlenül fog dolgozni. Ez a tábla a Word, illetve az Excel programablakában, az Eszközök menü Beállítások parancs Nyomtatás fül aktiválásával is előhívható. (Ne dolgozzunk azon az anyagon, amelyet nyomtatunk, mert a legkisebb módosítás is soreltolódást okozhat, így ha valamelyik lap tönkremegy, nem tudjuk pótolni. Különösen ve-szélyes kétoldalas printelés közben belenyúlni a szövegállományba.)

05) Más jellegű elfoglaltságunk során nem árt, ha néha ránézünk a nyomtatóra, mert előfordul, hogy kifogy belőle a papír vagy a festék. Ez utóbbi kellemetlen következménye, hogy halvá-nyan tovább nyomtat a készülék, és többtucatnyi lapot is tönkretehet. Szövegnyomtatáshoz nincs szükség nagy tárolókapacitásra. Ne tévesszen meg bennünket az anyag merevlemezen el-foglalt terjedelme. Ebben már benne van a szerkesztési utasításoktól kezdve a helyesírás-ellen-őrzésig minden adat. Ennek csak egy töredéke, a megjelenítendő karakterek és pozíciójuk kerül a printerre. Egy 500 KB-os memóriával rendelkező nyomtatóba több száz könyvoldalt is betölt-hetünk. 2-4 vagy 8 MB memóriával ellátott printerre csak színes képek nyomtatásához van szükség, mert ezek sok tárolóhelyet igényelnek. A memóriával bővített gépeket természetesen lapadagolóval szerelik, hogy ki tudják szolgálni magukat papírral.