• Nem Talált Eredményt

Szent Anna öt öröme [II] ∗

Ájtatos imádság Szent Anna asszonyhoz,

mely égő gyertyánál

(akitől meglehet másként a jó akarat és szándék szintén oly kedves lészen Szent Anna anyánk előtt) minden kedden az ájtatos tisztelőktül mondatik.

Ó boldogságos anya, Szent Anna! Azon szeretetnek és kegyességnek egyességé-ben, mellyel a te édes leányod, a Szűz Mária, az édességes Kisjézust, az ő tisztulá-sának napján a mennyei Atyának bémutatta, élő ajándékul mutatom bé tenéked ezt az égő gyertyát, mely születésednek és boldog halálodnak napján, úgymint kedden, ezen te szent képed előtt meggyújtatott. Hasonlóképpen sok vétkekkel megförtöztetett mocskos szívemet örök áldozatul mutatom bé tenéked, gerjeszd fel a te szeretetednek tüzével, hogy tenéked belöl égő kívánsággal s gerjedezéssel életem fottáig szolgáljon. Ó édességes anya, Szent Anna! Kívánnám, hogy az én testem viasszá, szívem égő gyertyává, lelkem pedig égő lánggá változnék, akarnám egészlen magamat égő gyertya helyett a te szent képed előtt meggyújtani, hogy az utolsó ítétet-napig a te szeretetednek tüzével égjen és megemésztessék. Ó elvá-lasztatott Jézus Krisztusnak nagyanyja, ki itt e földön, mint az égő gyertya jó er-kölcsökkel és szentséggel fénlettél, és mostan is az Istennek királyi széke előtt, mint az égő fáklácska világoskodol, és a te világosságoddal az egész

K , Szent Anna asszonyhoz, A .

got fényesíted és ékesíted, tessék tenéked ez az én kincsiny[!] és csekély ajándé-kom és tehozzád való szeretetem, és valamíg ez a gyertya ég, mindaddig a min-denható Istennél esedezzél érettem, hogy ő az én szívemet szeretetének tüzével felgerjeszteni, és értelmemet az ő isméretségének világosságával kegyelmesen megvilágosítani méltóztassék. Amen.

Ezek után mondj három Miatyánkot és három Üdvözletet és Hiszek egy Istent.

SZENT ANNÁNAK ÖT KIVÁLTKÉPPEN VALÓ AJÁNDÉKI,

melyek emlékezetivel az ájtatos tisztelőktül nyertesen a boldog kimúlásért tiszteltetni szokott minden nap Szent Anna, ugyanannyi Miatyánknak és angyali Üdvözletnek elmondásával.

Első öröm

Az kiváltképpen való elválasztás

Üdvözlek, tisztellek és magasztallak tégedet ó dücsőséges Szent Anna, minden asszonyoknak tüköre és dücsősége, kihez Jézus és Mária után fohászkodik az én lelkem, és szívemnek belső részeiből örvendek a te kiváltképpen való ajándéko-don, mellyel tégedet a mindenható Isten maga szentséges anyjának anyjává és maga nagyanyjává minden asszonyi állatok fölött választott. Ó mely nagy dücsőséged, mely nagy örömed vagyon innét, midőn magadat egek királynéja any-jának és az felséges Isten nagyanyany-jának lenni szemléled. Azért én erre a nagy ma-lasztra és szívednek örömére tégedet emlékeztetlek és alázatos szívvel kérlek, hogy a te szerelmes unokádnál, a drága Jézusnál nékem minden bűneimnek bocsánatját, szent töredelmességnek malasztját, isteni szeretetet, a belső embernek mindennapi előmenetelit, mély alázatosságnak ajándékát és magam egészlen való megvetését megnyerni méltóztassál. Ó tiszteletes anya, vidd végben érdemid és esedezésid által, hogy minek előtte e világból kimúljak, teljes szívembül megtérjek, és igaz s töredelmes penitenciát tartsak, légy velem most és lelkemnek testemtül elválásakor, jöjj eleiben és vedd anyai palástod alá, és ne engedd az ördögök látásátul háborgattatni; tedd énnékem az én bírámat, a te isteni unokádat irgalmas-sá és kegyelmessé, hogy engemet igaz ítélő székinek jobbjára állítson. Amen.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc.

Második öröm A fogantatásnak megjelentése

Üdvözlégy ismét és ezerszer üdvözlégy Isten anyjának legnemesebb anyja, dücső-séges Szent Anna, én leghívebb szószólóm és szívemnek egyetlen egy öröme s vigasztalása, kit egész buzgósággal szeretni kíván az én lelkem, és akinek örömén és vigasságán örülök, mellyel bétöltél, midőn a te szomorú és magtalan állapoto-dat sok könyörgés és könnyhullatás után meghallgatván Isten, szent angyala által vigasztalni méltóztatott, mely által elűzvén magtalanságodat, a fogantatásnak sze-rencsés üzenetit megjelentette, hogy tudniillik Isten szűzen szülendő anyjának

anyja léendő volnál. Erre a te kiváltképpen való örömödre téged emlékeztetvén, teelőtted alázatosan leborulok és szeretetemnek új buzgóságával, tégedet egyedül tisztelendő, szeretendő, követendő és dücsőítendő anyámnak választlak: fogadj te is engemet kiváltképpen való fiadnak és viseld gondomat, mint az anya szokta fi-ának gondját viselni, mert tenéked testemet, lelkemet és mindenemet ajánlom.

Tégy énbelőlem, kérlek, Isten szíve szerént való férfiat, zabolázd meg vásott er-kölcsimet a szent életnek példája szerént, rendeld cselekedetimet Istennek tetszése szerént, hogy mindenekben, mindenkor azt míveljem, amit az Isten leginkább kí-ván tőlem. Légy énnékem, ó édes Anyám, utolsó dolgaimban hív segétőm, légy jelen abban az órában, midőn holt eleven nyelvemet a te segétséged hívására meg nem mozdíthatom, sem a szemeimet tehozzád nem emelhetem: emlékeztetlek ak-kor ezekre az esedezésekre, melyeket most nagy alázatos szívvel néked bému-tatok, vigyed végben a te érdemid, imádságid s esedezésid által, hogy lelkem testemtül tisztán váljon el és azonnal az örök életre jusson. Amen.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc.

Harmadik öröm

A makula nélkül való fogantatás és vigasságos szülés

Ó tisztelendő anya, a felséges Istennek dücsőséges nagyanyja, Szent Anna asz-szony! Arrul a vigasságodrul és örömedrül vígan emlékezem, melyet érzettél, midőn legdrágább méhednek gyümölcsét az eredendő bűnnek mocska nélkül mé-hedben fogadtad és minden fájdalom nélkül, nagy örömmel e világra hoztad.

Ennek, tehát a nagy vigasztalásodnak emlékezetit előhozván, szívemnek teljes buzgóságával tégedet kérlek, meg ne vess engemet, noha rút, undok bűnben fo-gantattam és neveltettem, hanem szólj énérettem a te leányod Fiánál vigasztalá-somra való szókat. Engeszteld meg nékem a te leányodat is, Szűz Máriát, melyet minden jó erkölcsökben és szentségben felneveltél, parancsold meg néki, hogy engemet szeressen és reám anyai gondot viseljen, és fiainak száma közé, akik ki-váltképpen az ő szűz szívében írva vannak, engemet is írjon, legkiki-váltképpen pedig, lelkemnek utolsó bajvívásakor jelen lenni, és engemet mézzel folyó jelenlé-tével vigasztalni méltóztassék, hogy vígan és szent bátorsággal haljak meg. Amen.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc.

Negyedik öröm A vigassággal teljes társalkodás

Ó legszerelmesebb anya, dücsőséggel teljes Szent Anna, én kiváltképpen való örö-mem, ki teljes voltál vigasságos örömmel, midőn a Boldogságos Szűz Máriát, legékesebb leányodat anyai ölelgetéssel hozzád kapcsoltad, szent emlőiddel szop-tattad és anyai szádnak szent csókjaival csókolgattad, és több anyai szeretetednek jeleit hozzá mutattad, melyet végtére minden szentségben felnevelvén a

minden-ható Istennek ájtatosan bémutattad; akit is az örök mindenminden-ható Atyaisten legsze-relmesebb leányának, az örök Ige legméltóbb anyjának, a Szentlélek Isten legtisz-tább jegyesének választott. Aki a Szentlélektül méhében fogadván az Istennek fiát szülte, és tenéked unokájul az Istent adta, melyet testében kis gyermekcse korában látni, szent öledben venni, ölelgetéssel és csókolgatásokkal vigasztalni méltó vol-tál. Ó te ezerszer meg ezerszer szerencsés nagyanya! Vajon ki magyarázza meg, minémű sugárokat, minémű ösztönöket, mennyei világosításnak, ájtatosságnak és szeretetnek üdvösséges nyilait bocsátotta a te szívedben az isteni unokácskád?

Ezeket a te víg örömidet, midőn előtted emlegetem, együtt szívembül veled örü-lök és teljes szívembül tégedet kérlek, hogy minden útaimban, szorongatásimban és szükségemben kegyesen légy jelen, de legkiváltképpen halálomnak óráján szent leányoddal és mennyei unokáddal engem segíteni és vigasztalni méltóztassál. Lé-gyen, kérlek a te esedezésed által akkor az én hitem erős, reménségem bizonyos és szeretetem tökéletes, igaz alázatosságom, tiszta lelkiisméretem, és mindenben ke-resztyén kimúlásom.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc.

Ötödik öröm A mennyei vigasság

De ó dücsőséges Szent Anna, én szerelmes anyám és szószólóm, mi módon em-létsem azt a dücsőségedet, azt az örömödet, azokat a gyönyörűségeket, melyekkel már mennyben illettetel? Ó mely nagy örömed, mely nagy vigasságod vagyon, mi-dőn látod szent leányodat, a te véredet és testedet, minden szentek karjai fölött felmagasztaltatva, mennynek királynéjává felszenteltetve és a dücsőség székében helyheztetve örökkén uralkodandani; amely viszontag tégedet szent anyjának és dajkájának ismérvén, azokkal a kegyességgel teljes szemekkel, akik a szíveket se-besítik, édesdeden és szerelmesen szemlél és tisztel; sőt magát is a dücsőségnek királyát, aki előtt az egek hatalmasi rettegnek, és az angyalok, mint urokat imádják, te bátran unokádnak hívod, és mint kedves unokádat szereted, melytül viszontag mint tisztelendő nagyanya legnagyobb tisztelettel és szerettetel mindezeket ájtatos emlékezettel elődben számlálván és azokon örvendezvén, együtt alázatosan kö-nyörgök néked, nyerjed meg a te szent s esedező érdemid által, hogy oly tökéle-tesen és istenesen éljek, oly híven szent leányodnak és unokádnak s tenéked szolgáljak, és néktek egészen tessek, oly buzgó szívvel az Istent és felebarátomat szeressem, hogy semmi kárhozatra vagy tisztulásra méltó bűnöm ne légyen, midőn e világbul ki fogok költözni, hanem szent úti társul az én megváltó Jézusomnak szentséges testének és vérének hozzám vételével és utolsó kenettel felfegyverkez-tetett s tehozzád buzgó szeretettel folyamodó lelkemet azonnal a kimeríthetetlen valóságnak színrül színre való boldog látására vezessed. Amen.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc.

Testünknek és lelkünknek a Jézus, Mária, Anna oltalma alá való, minden nap gyakorlandó ajánlása

Ó jó Jézus, a te kimondhatatlan irgalmasságodnak szent kezeiben, és kiváltképpen való oltalmatok alá, ó boldogságos Szűz Mária és dücsőséges Szent Anna, ajánlom testemet és lelkemet, érzékenségimet és tanácsimat, és minden szükségét testem-nek és lelkemtestem-nek, kimenetelemet és béjövetelemet, hitemet és társalkodásomat, életemet és életemnek végét, nyugodalmát és feltámadását testemnek a te szen-teiddel és elválasztottiddal. Kegyes Jézus, irgalmazz nékem, szegény bűnös szol-gádnak. Amen.

Miatyánk, Üdvözlégy Mária, etc