• Nem Talált Eredményt

SZENT ANNÁHOZ KILENC KEDDRE VAGY HÉTRE ELOSZLATOTT ÁHÍTATOSSÁG ∗

Első héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát a házasságbéli egyességes és békességes lakásán. Szent Joákim és Szent Anna egymást igazán szerették, illendőképpen megbecsülték, oly szelídséggel laktak együtt, mint egy pár gerlicék; valamit az egyik Isten törvénye szerént jónak ítélt, a másik is azt ítélte. Másodszor: lelki és testiképpen egymást segítették, vigasztalták, jóra intették. Harmadszor:

Mint egy test egymás terhét viselték.

Fohászkodás: Eltökéllett akaratom én Jézusom, hogy ezután az én hitvesem-mel és házi cselédimhitvesem-mel egyességben és békességben lakok. Kérlek Szent Anna érdeme által adj erre szent malasztot.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek té-gedet a Jézusnak, Máriának, Józsefnek és Joákimnak szíveddel megegyező szíveik által nyerj nékünk is együtt lakosoknak veletek és egymással egyező szívet, hogy mi is az Istennel egy akaratúak legyünk, szeressük egymást, és amit az Isten szeret; gyűlöljük, amit gyűlöl, és egymásnak terhét s fogyatko-zásit békével viseljük. Amen.

Minden imádság után ez mondassék: Ó Jézus, Mária, József, Joákim és Szent Anna, jöjjetek segítségemre minden kísértetimben, betegségemben és szükségem-ben, de kiváltképpen halálom óráján, részeltessetek a végső szentségekben és vigyetek a ti atyátok-fiai közé mennyben. Amen. – Áldott légyen az Úr, ki a Szűz Máriát nékünk anyául adta: Boldog az a méh, mely Máriát hordozta, és az emlők, amelyek őtet szoptatták. Miatyánk, Üdvözlégy stb.

Második héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát az isteni és felebaráti szeretet: tökéletes lészesz az isteni szeretetben, ha készebb lész inkább atyád-fiaitól, jószágod-tól, egy szóval mindentől elválni, és mindent elszenvedni, hogysem az Istent akartva megbántani. Másodszor: Úgy lész Krisztus atyjafia, ha atyád-fiai lesznek a koldusok.

Fohászkodás: Uram, Szent Anna érdeme által add szívemben a te szeretetedet, mely ébresszen, hogy segítsem a te szegényeidet.

K , Krisztus atyafiságának könyve, 210–213.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek a Jézus szerelméért, nyerj nékem Jézustól szíved szerént való isteni és felebará-ti szeretettel lángoló szívet, hogy az Istent mindenek felett, felebarátomat pedig úgy szeressem, mint önnön magamat; a szűkölködőknek úgy igyekez-zek szolgálni, mint Krisztusnak, hogy valaha sáfárságomról jól számot ad-hassak. Amen. Ó Jézus Mária stb.

Harmadik héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát a hosszú várakozásban és szenvedésben.

Szent Anna magtalansága hosszú várakozás és szünetlen kereszt vala, mivel az Ótestamentomban átoknak tartatott a magtalanság, az okáért lén, hogy a főpap Szent Joákimnak áldozatját még az oltárról is levetette. Tanuld meg, hogy Krisztus valamint az előtt, most is csak az ő legkedvesebb barátira kö-szönti az ő szenvedésének keserű poharát.

Fohászkodás: Ó Jézusom, kezeidből örömest veszem a keserű poharat, csak kérlek Szent Anna érdeme által, adj szenvedő lelket.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek a te méhednek szűz gyümölcse által, nyerd meg nékem, hogy mint Krisztusnak igaz atyjafia, soha kereszt nélkül ne legyek, és távul légyen nékem másben gyönyörködnem, hanem csak az én Jézus Krisztusomnak keresztében: de ké-rem, küldje az ő angyalát, aki erőtlenségemet megerősítse. Amen. Ó Jézus, Mária stb.

Negyedik héten

Isten akaratja [tanítás:] Kövesd Szent Annát a testi szépségnek megvetésében és a léleknek többre becsülésében. Örült ugyan Szent Anna szülésekor a Száz Mária szépségének, de sokkal inkább malaszttal teljes lelki ékességének: Ta-nuld meg, hogy a lelked drágább ezer világnak gazdagságánál, sőt Krisztus maga szent Vérére becsülte, mert azt egy cseppig kiontotta érette. Szégyen, ha a te lelkedet egy kis mulandó testi szépségnél és nyereségnél kevesebbre becsülöd.

Fohászkodás: Ó Jézusom, Szent Anna érdemeiért adjad, hogy az egyetlen egy lelkemet a testi szépségek, gazdagságok és becsületek rendetlen kívánságával meg ne sértsem.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek szűz leányod szerelméért, nyerd meg nékem Jézustól, hogy lelkemnek drága voltát megismérhessem, e mulandó szépségért, gazdagságért, becsületért sem magam, sem felebarátomnak lelkét meg ne sértsem, hanem ételben, italban való mértékletességgel, szemeim, füleim és nyelvem megzabolázásával a tes-tet a léleknek szolgálatja alá vethessem. Amen. Ó Jézus, Mária stb.

Ötödik héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát az ő szűz leányának nevelésében. Szent Anna a szeplőtelen szűzet mindennémű tökéletes erkölcsökben nevelte. A kisdedeknek a neveléstől függ az örök boldogságok, vagy boldogtalanságok.

Szükség, hogy a szülék őket kemény őrizet alatt tartsák és minden jóra kézen fogva szoktassák.

Fohászkodás. Ó Jézusom, kérlek Szent Anna érdemiért, adjad napról napra nevekedjünk félelmedben és a tökéletes erkölcsökben.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek a te szerelmes leányod tisztaságos szíve által, nyerj nékünk példás életet, hogy gyermekeinket is keresztényi tökéletességben nevelhessük, másokat is a mi jeles külső viseletünkkel a jóságos cselekedeteknek gyakorlására gerjeszthes-sünk, hogy miáltalunk, és azok által a Krisztus atyjafiainak száma öregbedjen itt és az örök dicsőségben. Amen. Ó Jézus, Mária stb.

Hatodik héten

Isten akaratja: Kövessék a szülék Szent Joákimot és Szent Annát, kik a maku-látlan szűzecskét a jeruzsálemi templomban felvétték és az Istennek szolgálatjára feláldozták. Nehézkes asszonyok és szoptatósok minden nap könyörögjenek a méheknek gyömölcséért, áldozzák fel az Istennek dicsősé-gére. Az is igen kedves az Istennek, ha naponként a szűzek szűzességeket, az özvegyek lelki s testi tisztaságokat feláldozzák.

Fohászkodás. Ó Jézusom, ó Mária, a ti felajánlástoknak egyesülésében néktek felajánlom az én méhemnek gyümölcseit.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, valamint feláldozád a szeplőtelen szűzecskét, kérlek a szerént áldozd fel az én mé-hemnek gyümölcsét, ettülen fogvást a te hathatós anyai oltalmadban ajánlom magamat és az egész házamat, távoztass tőlünk minden lelki s testi károkat.

Ó nagyanyánk, esedezz érettünk, hogy példádnak követése által atyafiságod-ban számláltatni méltókká lehessünk. Amen. Ó Jézus, Mária stb.

Hetedik héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát a tündér földi jóknak megvetésében. Elő-ször: Szent Anna példájára meg fogod vetni a testi gyönyörűségeket, ha lelki s testi érzékenységídnek semmit nem engedel csupán gyönyörködtetésnek okáért, hanem ha mindeneket jó szándék által az Isten akaratjának bételjesítésére intézel. Másodszor: Meg fogod vetni lelkiképpen a világi gaz-dagságot, ha mindennémű szükséget és a károkat békességgel szenveded.

Harmadszor: Meg fogod vetni a tisztségnek és tiszteletnek rendetlen

kíván-ságát, ha midőn emberektől tiszteltetel, te azon tiszteletet magadról az Isten-re hárítod, mondván Szent Pállal: egyedül Istennek a tisztelet és dicsőség: el-lenben, ha a megvetéseket békével szenveded.

Fohászkodás. Ó Jézusom, kérlek a te szent Nevedért és Szent Annának érde-miért, adj kegyelmet a földieknek megvetésére és a te példádnak valóságos követésére.

Imádság. Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek a Jézus szent Nevére, nyerj nékem malasztot a szent keresztségben tett foga-dásom szerént az ördög pompáinak megvetésére. Először: Hogy csupán tes-temnek gyönyörködtetésére semmit ne cselekedjek, hanem jó szándék által mindeneket Isten dicsőségére intézzek. Másodszor: Hogy e világi kincset, gazdagságot nem szomjúhozzam, hanem lelki szegénységben élvén minden kárt és szükséget Istenért békével szenvedjek. Harmadszor: Hogy a hívságos szeretetnek és tiszteletnek kívánója ne legyek, hanem mint Krisztusnak atyja-fia a megvetésekben, szegénységben és szenvedésekben örvendezzek. Amen.

Ó Jézus, Mária stb.

Nyolcadik héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annát, aki özvegységben Jézussal és Máriával tár-salkodott. Valamikor imádkozol, vagy Jézusról vagy Máriáról gondolkodol, beszélgetel, olvasol és tiszteletekre munkálkodol, akkor midnék Jézussal és Máriával társalkodol. Ha pedig akarod, hogy Jézus az ő atyjafiaival veled tár-salkodjon, 1. Távozz a világiak társaságától, 2. Tisztán tartsd szívedet a vétek-től és haragtól, 3. valamivel látogat, vedd kedvesen Jézustól.

Fohászkodás. Ó Jézus, Mária és Szent Anna, legyetek velem, vegyetek társa-ságtokba, most és halálos szorongatásimban.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, ellene mondok minden véteknek és vétkes társalkodásnak, haragnak és bosszúál-lásnak. Kérlek, nyerd meg nékem, hogy Jézussal, Máriával és a te atyádfiaival légyen nékem minden barátságom, elmélkedésimben társalkodásom, kételke-désimben tanácskozásom, szomorúságimban vigasztalásom, életem, halálom és feltámadásom veletek légyen. Amen. Ó Jézus, Mária stb.

Kilencedik héten

Isten akaratja: Kövesd Szent Annának élete formáját, ha kívánod boldog halá-lát. Halálodkor valamint Szent Annának, úgy néked nem lehet nagyobb lelki vigasztalásod, mint az: hogy te Krisztusnak és a Krisztus néked atyádfia. Mi-vel a Krisztus atyjafiainak halála gyönyörűséges álom, ítéletek pedig csak egy kegyes tekéntet. Vesd meg tehát a hívságos barátságot, ha Krisztus atyjafia-inak barátságát kívánod: mert amaz halálodkor megvet, de ez veled örökké

megmarad. Nem lehet világnak is, Istennek is tetszeni, amint Szent Pál mondja: Ha az embereknek tetszenék, Krisztus szolgája nem volnék. Ad Gal.

I. v. 10.

Fohászkodás. Nem bánom e világ bármit mondjon, csak te, Ó Jézusom, és a te atyafiságod el ne hagyjon.

Imádság: Üdvözlégy én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, kérlek a te szent halálodért, nyerj nékem boldog kimúlást, a hitben, reménségben és szereteben végig megmaradást, bűneimből és bűntetésimből kitisztulást. Ó Jézusom, a te atyádfiaival halálom óráján légy velem, minden kísérteteket tá-voztass el tőlem. Ó Jézusom, a te Jézus szent Nevedért akkor egy kegyes tekéntettel vidámítsd meg félelmes lelkem, hogy örökké dicsérjen mennyben, Amen. Ó Jézus, Mária, stb.

Áldás kérés

Ó én kegyes nagyanyám, Dicsőséges Szent Anna, áldd meg lelkemet, szíve-met, hogy az Isten akaratját mindenekben megismérvén, mint Krisztus atyja-fia aszerént éljek és haljak. Amen.

SZENT ANNA ASSZONY ÁJTATOS TISZTELŐINEK