• Nem Talált Eredményt

Imádságok Szent Annához

Imádságok Szent Annához

[Szent Annáról]

Idvezlégy Mária, malasztval teljes, Úr vagyon teveled, te malasztod legyen énve-lem. Te vagy áldott asszonyoknak kezette és áldott legyen te szentséges anyád, Szent Anna asszony, kitél születék te szentséges és istenes tested minden szeplő nélkil és fertelmesség nélkil nekenk. Ó édes Szíz Mária, tetőled kegyég szileték az áldott Jézus Krisztus, Atyaistennek fia. Amen.

Ájtatos imádság az szentségös Anna asszonyról∗∗

Üdvözlégy Mária, malaszttal teljes, Úr vagyon teveled, az te malasztod legyen én-velem, áldott vagy te asszonyállatoknak közötte és áldott legyen az te anyád, Szent Anna asszony, kitől eredett bínnek szeplője nékül, ki származtál ó bódogságos Szíz Mária, mert tetőled sziletött Jézus Krisztus, élő Istennek Fia, ki mindeneknek Ura és teremtője. Amen.

Szent Anna asszonynak üdvözleti∗∗∗

Üdvözégy Mária, malaszttal vagy teljes, Úr vagyon teveled, a te malasztod légyen énvelem, áldott vagy te az asszonyi állatok között, és áldott a te anyád, akitől te minden bűn és makula nélkül származtál, szép Szűz Mária, és tetőled születék a Jézus Krisztus, élő Istennek szent Fia. Amen.

[Szent Annához] imádság∗∗∗∗

Ez imádságot valaki áétatosan elmondja Szent Anna asszony képe előtt, ennihány ezer eszten-dőkre való búcsút engedett az IV. Sixtus pápa.

Üdvözlégy Mária, malaszttal vagy teljes, Úr vagyon teveled, az te malasztod légyen énvelem, áldott vagy te asszonyállatok között, és áldott az te anyád, Szent Anna asszony, azkitül te minden bűn és makula nélkül származtál. Üdvözlégy,

Lobkowitz-kódex, 252.

∗∗ Lázár Zelma-kódex, ff. 105v-106r.

∗∗∗PONGRÁCZ, Arany korona, 398.

∗∗∗ Liliom kertecske, Pozsony, 1675, 83–85.

neknél szentebb Mária, Istennek szent anyja, mennyeknek királnéja, paradicsom-nak ajtaja, világparadicsom-nak asszonya; minden szüzek között legtisztább vagy te, te minden bűn nélkül fogadtad az Jézust, te szülted az világnak teremtőjét és üdvözétőjét, azkiben semmi kétségem nincsen, ments meg engem, asszonyom, minden go-nosztól és imádkozzál az bűnösökért. Amen.

Szent Anna asszonyhoz imádság

Üdvözlégy ó dicsőséges Szent Anna asszony, Szent Joákimmal és egész nemzet-ségeddel együtt teljes vagy malaszttal, az Úr áldása vagyon teveled: áldott vagy te az ótestamentomi asszonyi állatok között, és áldott a te méhednek gyümölcse Má-ria, a mi Urunk Jézus Krisztusnak szent anyja, kit te makula nélkül fogadtál és szültél. Kérlek téged, ó Szent Anna asszony, esedezzél a te szent nemzetségeddel érettem, szegény bűnösért, most és halálomnak óráján. Amen.

Szent Anna asszonyról∗∗

Üdvözlégy ó dicsőséges Szent Anna asszony, Szent Joákimmal és a te egész nem-zetségeddel együtt teljes vagy malaszttal, az Úr áldása vagyon teveled, áldott vagy te az ótestamentomi asszonyállatok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Mária, a mi Urunk Jézus Krisztusnak szent Anyja, kit te makula nélkül fogadtál és szültél.

Kérlek téged, ó Szent Anna asszony, esedezzél a te szent nemzetségeddel érettem, szegény bűnösért, most és halálomnak óráján. Amen.

Szent Anna asszony napján∗∗∗

Erős asszonyállatot ki talál? messziről és az utolsó határokrul annak az ára. Bízik ahhoz a férjének szíve és ragadományok nélkül nem szűkölködik. Jót ád néki, és nem gonoszt, életinek teljes napjaiban. Etc. Lött mint a kereskedő hajója, messzi-ről hozván az ő kenyerét, és éjjel felkölt és élést adott a háza népének, és eledele-ket az ő leányzóinak. Megszentelte a mezőt és megvette azt, kezei munkájából szőlőt plántált. Felövedzette erősséggel az ő ágyékit és megvastagította a karját.

Megkóstolta és látta, hogy jó az ő kereskedése, el nem aluszik éjjel az ő világa. A kezét erős dologra vetette, újjai az orsót fogták. A kezét megnyitotta a szűkölkö-dőknek, és az ő tenyerit kinyitotta a szegényre. Etc. Drága cifrás ruhát csinált ma-gának, bíbor és veres selem az ő öltözete. Etc. Erősség és ékesség az öltözete, és nevetni fog az utolsó napon. A száját megnyitotta a bölcségnek[!] és a kegyelmes-ségnek törvénye az ő nyelvén. Felköltek a fiai és igen boldognak hirdette a férje és

Uo., 399.

∗∗ CSÁKI, Mennyei igyekezet, 736.

∗∗∗ PONGRÁCZ, Arany korona, 398.

dicsérte őtet. Sok leányok gyűjtöttek gazdagságokat, te feljülhaladtad mindnyájo-kat. Csalárd a kedvesség és hívságos a szépség: az urát félő asszonyállat, a’ dicsér-tetik. Adjatok néki az ő kezeinek gyümölcséből és dicsérjék őtet a kapukban az ő cselekedeti.

Jézus, Mária, Szent Anna asszonyhoz

Üdvözlek titeket ó legszentségesebb három személyek, Jézus Mária, Anna. Üd-vözlek és minden angyalok és szentek nevében áldlak titeket, mert ti vadtok a leg-kegyesebb és szerelmesebb atyafiak; nékem pedig hív segítőim, gyámolim minden szükségimben. Tisztellek ezen imádsággal titeket, igazán szerető atyafiak; és híven ajánlom néktek lelkemet és testemet: Jézus, Mária, Anna. Köszöntlek titeket, ó eggyé lett szívek, Jézus, Mária, Anna. Néktek esedezem, ó mennyei dicsőségnek lakosi. Mutassátok hozzám kegyelmességteket, gyullasszátok fel szívemet a ti sze-relmetekkel, hogy méltó ájtatossággal lehessek tihozzátok. Ó Jézus, Mária, Anna!

Néktek ajándékozom az én szívemet, és kérlek titeket azon nagy szeretet által, mellyel egymáshoz vadtok, számláljatok engem a ti hív szeretőitek számában, és az én utolsó végemben légyetek velem.

Szent Anna asszonyunkhoz ájtatos imádság∗∗

Ó boldogságos Szent Anna asszony, a mi üdvösségünknek nemes gyükere és kez-dete, kibül virágos vessző származék, ki mennyei nemes virágot szüle, kin a Szent-lélek megnyugovék. Te vagy a mennyei királyné asszonynak méltó szép szülője és szent anyja. Téged szeretlek, tisztellek és becsüllek, mert te vagy minden tehozzád kiáltóknak szorgalmatos segítője, te a szomorúakat megvigasztalod, a szegényeket meggazdagítod: te vagy a számkivetetteknek élete és a tebenned bízó nyavalások-nak oltalma: senkinek, ki téged tisztel, kérését héában nem hagyod. Ó nemes, szép anya! Légy velünk. Ó dicsőséges Szent Anna asszony! Légy velünk és segélj min-ket méltatlanokat, szabadíts meg minden nyavalyánkból, mert senkit, ki néked könyörög szükségének idején, segétség nélkül nem hagyod. Azért, dicsőséges Szent Anna asszony, néked könyörgünk, hogy minket oltalmazz látható és látha-tatlan ellenséginktül és hirtelen haláltul. Amen.

Örülj boldogságos Szent Anna asszony: ki méhedben oly áldott magzatot fo-gadtál, ki méltó vala szülni e világnak üdvözítőjét.

Örülj boldogságos Szent Anna asszony, mert tebelőled támada a magasságos napnak fényességes csillaga.

Örülj boldogságos Szent Anna asszony, Szűz Máriának édes szölője.

Uo., 399.

∗∗ PONGRÁCZ, Arany korona, 400–401. Bővebb változatai: Liliom kertecske, [Nagyszombat, 1713 k.], 316–322; = Officium Rákóczianum, Kassa, 1767, 334–338.

Örülj boldogságos Szent Anna asszony, ki egyedül érdemléd, hogy lennél a Jé-zus Krisztus szent Anyjának anyja.

Örülj dicsőséges Szent Anna asszony, örülj véghetetlen örökké: és énérettem esedezzél a te szentséges leányoddal az örök dicsőségnek királya előtt, hogy né-kem bűnösnek légyen kegyelmes és irgalmas. Amen.

Könyörögjünk.

Ó Uram, mindenható Úristen, hálát adok te szent felségednek, ki annyi malasztot méltóztattál engedni a boldogságos Szent Anna asszonynak, hogy a te szent anyá-dot, a Szűz Máriát az ő méhiben érdemlené viselni, engedjed minékünk az ő szent anyjának, és a te édes szent anyádnak esedezések által kegyelmességednek bővsé-git, hogy kiknek kívánjuk kegyes emlékezeteket tisztelni e földön, az ő esedezések által juthassunk az örök életre. Amen.

Örülj Szent Anna asszony, mert öröktül fogva szerettettél az Úristentül, és el-rendeltettél, hogy lennél az ő szent Anyjának anyja, és a te minden jó cselekedetid felmentenek a Szentháromságnak eleibe nagy kellemetességgel, kikkel megnyeréd az édes Szűz Máriát.∗∗

Dicsőség Atyának és Fiúnak és Szentléleknek etc. Üdvözlégy Mária etc.

∗∗ Az Officium Rákóczianumban (Kassa, 1767, p. 336.) és a Liliom kertecskében (Nagyszombat, 1713 k., 320.) ezen a helyen besorolt további örömök:

Örülj édes Szent Anna asszony, mert az Úrnak angyala jöve hozzád és nagy örömet hirdete néked, hogy meghallgatta a te imádságodat, és minden jó cselekedetidet vette nagy kellemetesen, és oly édes leányt ada tenéked, kinél édesebb soha nem lészen.

Dicsőség Atyának etc. Üdvözlégy etc.

Örülj szerelmes asszonyom, Szent Anna asszony, mert megboldogíta a Szentháromság, mikor a te méhedben a Szűz Máriát isteni hatalmasságával, bölcsességével és jóvoltával megtartá az ere-dendő bűntől, és tégedet nagy örömmel, malaszttal, gyönyörűséggel bétölte, és Isten áldomásá-val megálda és megszentele.

Dicsőség etc. Üdvözlégy etc.

Örülj édes Szent Anna asszony, mert az örök boldogságnak megnyerőjét nagy örömmel, kín nélkül szüléd e világra és nagy édesen tartád, ölelgetésekkel és csókolásokkal szolgálál néki, szent tejed-del három esztendeig neveléd Szentháromságnak tisztességére.

Dicsőség etc. Üdvözlégy etc.

Örülj Szent Anna asszony, mert az Istennek nyugodalmas hajlékát vitted az Istennek templomába, és ajánlád az Istennek. Ó boldog Szent Anna asszony, mely nagy kellemetességgel vévé az Úris-ten a te ajándékodat és az ő isÚris-teni édességével bétölte tégedet örömmel és isÚris-teni gyönyörűséggel.

Ó dicsőséges Szent Anna asszony, mikor meglátád a te édes leányodnak szent Fiát: ó mely nagy ájtatossággal imádtad, ölelgetted, apolgattad, szeretgetted őtet. Azért végezetre minden jókkal békességben kimúlál e világból, és nagy örömet hirdettél a szent atyáknak Limbusban.

Dicsőség etc. Üdvözlégy etc.

Örüll Szent Anna asszony, mert láttad Isten Fiának nagy dicsőséggel való feltámadását és szent leá-nyodnak nagy édes gyönyörűséges örömét szent Fiával.

Dicsőség Atyának etc. Üdvözlégy etc.

Örülj boldog Szent Anna asszony, mert a kegyes Jézus tégedet, mint ő szép öreganyját, nagy tisztességgel felvőn a mennyei dicsőségben, Áldozó napján, és helyheztetett téged a néked öröktül fogva elrendelt helybe, és ékes koronával megkoronáza, aholott örökkön örökké élsz a te édes leányoddal és az ő szent Fiá-val. Azért szerelmes, kegyes asszonyom, a te szent leányodhoz való szeretetedért, és az ő Fiához való szerelmedért, kérlek, nyerj nékem minden bűneimrül való tel-jes bocsánatot és örök dicsőséget. Amen.

Dicsőség Atyának, és Fiúnak és Szentléleknek etc. Üdvözlégy Mária etc