• Nem Talált Eredményt

Problémafa, célfa78

a) A helyzet:

A Problémafa, célfa módszerét az ok-okozati viszonyok feltárására ajánljuk.

b) A cél:

A módszer célja a probléma okainak feltárása és a jövőbeni lehetőségek, szükséges tevékenységek felvázolása.

c) Leírás, folyamat:

A problémaelemzés első lépésében ki kell emelnünk azt a fő problémát, amelynek megoldását elő kívánjuk mozdítani. A problémaelemzés továb-bi lépéseivel a helyzet negatív vonásait gyűjtjük össze. A feltárt problémák között ok-okozati összefüggést kell keresni. Az összegyűjtött információkat egy Problémafa elnevezésű diagramon lehet ábrázolni. Ha átfogó problé-mafát akarunk kapni, akkor a negatív helyzetet a lehető legáltalánosabban kell megfogalmazni (pl. civil-nonprofit szervezetek bejegyzési nehézségei).

A fő problémát tovább bontjuk ok-okozati összefüggések alapján járulékos problémákra (pl.: belső problémák, bejegyzési rend problémái stb.), majd azokat is tovább bontva jutunk el az alapproblémákig (pl.: hiányos ismere-tek, kapacitás hiánya, törvényi problémák stb.). Az okok az alsó szintekre, az okozatok a felső szintekre kerülnek. Az így elkészített problémafa a léte-ző helyzet negatív oldalát mutatja be egyszerűsített formában.

A Célfa bemutatja a jövőbeli lehetőségeket, a jövőbeli helyzet eléréséhez szükséges feladatokat ugyanabban a metódusban, ahogyan azt a

probléma-181 A módszer lényege, hogy azonosítani kell problémákat, amelyeken változ-tatni kívánunk, majd azok hierarchiájának meghatározásával feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket. A problémák elemzése során végig kell gondolni, hogy mi az ok és mi annak a következménye. Amennyiben bizonyos problé-mák nincsenek egymással ok-okozati kapcsolatban, egymás mellé kell állíta-ni. Az ok-okozati elemzést követően létre kell hozni a tükörképet, a célfát.

A célfa a meghatározott negatívumokat eredményekké fordítja, megoldási lehetőségeket mutat be. A különböző célkitűzések egymásra épülése eszköz-eredmény összefüggést eszköz-eredményez. A célok megfogalmazásakor a konkrét feladatok nem körvonalazódnak.

Papír, filc, toll, tábla.

h) Értékelés és szempontjai:

Az értékelés maga a problémafa, célfa bemutatása a teljes csoport előtt, a bemutatás után mindenképpen hagyjunk időt a visszacsatolásra, reflexióra.

i) Fejlesztett kompetenciák és kulcskompetenciák:

anyanyelvi kommunikáció;

- kezdeményező és vállalkozókészségek;

- szociális és állampolgári készségek;

- együttműködés;

- asszertivitás;

- logikai gondolkodás;

- elemző szemléletmód;

- helyzetfelismerő képesség;

- problémamegoldó képesség;

- kreativitás;

- koncentrációs készségek;

- megfigyelő készségek.

-

j) Specialitások (korlátok, korosztályi határok, nem javasolt elemek/esetleges extremitások, veszélyek-buktatók, taná-csok-tanulságok):

A módszer esetében fontos a szemléltetés, hogy jól láthatóak legyenek az ok-okozati összefüggések, ezért hangsúlyt kell fektetni a vizuális megjelení-tésre (pl. a végeredmény gyakran lehet egy egész falat beterítő ábra is, ami önmagában is sokatmondó).

183

Erõtérelemzés 79.

a) A helyzet:

A módszert olyan esetekben ajánljuk, amikor valamilyen változtatást kíván végrehajtani a szervezet és ehhez szükséges az erőviszonyainak (hajtóerők-gátlóerők) feltérképezése.

b) A cél:

A módszer alkalmazásának segítségével feltérképezhetjük egy szervezeten belül a tervezett változást segítő, támogató és az ezeket gátló, akadályozó tényezőket. Ezt követően lehetőségünk van a különféle tényezők befolyáso-lására, hogy a változást minél zökkenőmentesebben tudjuk bevezetni.

c) Leírás, folyamat:

A módszer lényege, hogy idejében felismerjük a lehetséges gátló tényezőket, és intézkedéseket tegyünk ezek csökkentésére, illetve a hajtóerők erősíté-sére. Az erőtérelemzés úgy segíti a változást, hogy a résztvevőket ösztönzi, hogy együtt gondolkodjanak a változásról, és bevonásuk révén elkötelezi őket a változás mellett. Ezért fontos, hogy az elemzésben minél többen ve-gyenek részt.

Folyamata:

Koordináta-rendszer segítségével ábrázoljuk a változást segítő erőket, té-nyezőket. A nyilak vastagságával jelöljük az erő nagyságát. Ugyanezt tesszük a gátló tényezőkkel is. Ha az ábránk egyensúlyban van, akkor tudjuk, hogy csökkentenünk kell a gátló erőket és törekednünk kell a segítő tényezők növelésére, erősítésére. Ha a gátló erők kerülnek túlsúlyba, akkor még sok munkánk van a változás bevezetéséig, hiszen ezeket az erőket semlegesíte-nünk kell. Amennyiben a támogató erők vannak többségben, akkor bátran tervezhetjük a változás bevezetését.

Kívánt helyzet

Jelenlegi helyzet

Hajtóerő Gátlóerő

⇒ ⇐

185 Lépései:

Rajzoljunk papírtáblára vagy csomagolópapírra egy erőviszonyokat be-1. mutató ábrát (ld.: fent). A függőleges vonal az egyensúlyi pont. Közvet-lenül a vonal fölé írjuk a jelenlegi helyzetet. A jobb felső sarokba írjuk a kívánt helyzetet. Az egyensúlyi vonaltól balra eső rész a „Hajtóerők” di-menziója, a jobb oldali rész pedig a „Gátlóerők”-é.

Soroljuk fel azokat az erőket, amelyek a változás irányába hatnak, ezeket 2. írjuk a hajtóerő dimenziójába.

Rajzoljunk az ábra jobb oldala felé mutató nyilakat az erők irányának jel-3. zésére.

Határozzuk meg hasonló módon a változás ellen ható fékezőerőket.

4.

A fő erők meghatározása után gyűjtsük össze azokat a tényezőket, ame-5. lyektől ezek erősebb hajtó-, illetve fékezőerők lesznek. A különböző

erős-ségeket a nyilak nagyságával jelölhetjük.

Az erőtér most egyensúlyban van.

6.

A kívánt eredmény eléréséhez az a cél, hogy a fékezőerőket csökkentsük 7. és a hajtóerőket erősítsük. Ha csak a hajtóerőket növeljük, akkor

előfor-dulhat, hogy ezekkel szemben hasonló erősségű fékezőerők keletkeznek, így a leghatékonyabbak akkor vagyunk, ha a fékezőerők kiküszöbölésére, csökkentésére törekszünk.

Tegyük fel a kérdést: Milyen erőket lehet megváltoztatni? Ezek közül né-8. hány kívül esik a csoporttagok befolyásán, de ezzel most ne törődjünk.

Állítsunk fel akciótervet az ötletek megvalósítására.

9.

d) Ajánlott csoportlétszám:

15-20 fő (5-7 fős kiscsoportokban).

e) Ideális helyszín:

h) Értékelés és szempontjai:

Az értékelés maga az eredmények bemutatása: érdemes az egész csoport számára ismertetni az eredményeket, hogy ki mire jutott, milyen akciótervet dolgozott ki. Majd elkészíteni a szervezet számára egy egységes egészet a javaslatok elemeit felhasználva.

i) Fejlesztett kompetenciák és kulcskompetenciák:

anyanyelvi kommunikáció;

- kezdeményező és vállalkozókészségek;

- szociális és állampolgári készségek;

- együttműködés;

- asszertivitás;

- logikai gondolkodás;

- helyzetfelismerő képesség;

- problémamegoldó képesség;

- kreativitás;

- koncentrációs készségek;

- egymásra figyelés;

- előadói készségek;

- meggyőzés;

- érdekérvényesítő képesség;

- stratégiaalkotás képessége;

- vitakultúra.

-

j) Specialitások (korlátok, korosztályi határok, nem javasolt elemek/esetleges extremitások, veszélyek-buktatók, taná-csok-tanulságok):

Legyünk érzékenyek a változásra!

Fontos, hogy ne minősítsük a másik véleményét, nézeteit, hiszen nem va-gyunk egyformák, így a nézeteink is különbözőek.

187

Kauzális módszer, az örökös miértek tana