• Nem Talált Eredményt

Organikus Szervezetek

Breaking Bad

5. Organikus Szervezetek

A klíma-krízis egyik mellékhatása, hogy előtérbe kerülnek az ezt a válságot problematizáló metaforák. Ez esetben is kézenfekvő lenne úgy gondolnunk a demokráciára, mint az egyre zsugorodó jégmezőkre, melyek határait a forró populizmus sikeresen olvasztja fel. Azonban ez, álláspontunk szerint, félrevezető metafora lenne, mert figyelmen kívül hagyja azokat a folyamatokat, amelyek ezzel egyidejűleg zajló, demokratikus szerveződések épülését, új formáinak megragadását célozzák. Így inkább a nagy folyamatok partvonalat pusztító/építő munkájához hasonlatos a világ, amiben élünk, ahol a valóságos dinamika nem egyszerűen a pusztulással, hanem a széteséses felépülés dinamikájával írható le. Ezért az alábbiakban ilyen szerveződéseket mutatunk be. A szimmetria kedvéért ezek a demokratikus értékek védelmé-ben létrejött új logikák mentén szervező csoportok, amelyek a politikai arénába organikusan saját értékeik menten lépnek be – szemben az előbbiekben ismertetett (újra)értelmezett típussal. Analitikus szempontból azonban fontos megjegyeznünk, hogy természetesen az organikus csoportok is feltűnhetnek, feltűnnek demokrácia-romboló szerepben.

A közéleti aktivizmusra fókuszáló kulturális alapú csoportok egyik leginkább kutatott, leggyakrabban idézet példája a Harry Potter Alliance. A HPA egy, a Harry Potter-rajongók által működtetett, Andrew Slack által 2005-ben alapított nonprofit szervezet, aminek eredeti célja az volt, hogy a Szudánban történő emberi jogok megsértésére hívja fel a figyelmet. A szervezet tagjait a Harry Potter művekben közvetített értékek, közös meggyőződések önmagukévá tétele tartja össze, céljuk beleszólni a politikai életbe mint civil szervezet, illetve együtt próbálják aktivizálni az embereket, bevonni őket is az általuk képviselt értékek közvetítésébe. Az alapító Andrew Slack megfogalmazásában: „...szórakoztató és elérhető módokat mutatunk nekik, hogy a világot jobb hellyé tegyék az NGO partnereinkkel dolgozva” (Jenkins 2012).

Ma a Harry Potter Alliance-nek az USA 44 államában összesen 112 csoportja működik, de 5 kontinens további 18 országában vannak jelen. Akcióik a Haiti földrengés áldozatainak megsegítésétől az internet-semlegesség melletti kampányig számos területre kiterjednek. A Harry Potter Alliance-t Rowling is támogatásáról biztosította, Jenkins pedig a civil szerveződések egy új típusát látja benne. „A HP Alliance a polgári elhivatottság egy új

formáját hozta létre, ami lehetővé teszi, hogy a résztevők összeegyeztessék az aktivista identitásukat a kellemes fantáziákkal, amik eredetileg összehozták a közösséget” (Jenkins 2013).

A HPA 15 éves működése egy letisztult működési rendszert eredményezett trénin-gekkel (Wizard Activist School and Hero Training), illetve olyan eszköztárat kínál, amelyek populáris kultúra egyes fontos szövegeinek (Star Wars, Doctor Who, Jessica Jones etc.) elemzésén keresztül segítik a társadalmi problémák exponálását és cselekvéssé formálják azokat (take action). Ezek az oktatási segédanyagok Gramsci szellemében azt hivatottak bemutatni, hogy a populáris kultúra rajongás-tárgyat képező tartalmai milyen közéleti kérdéseket vetnek fel, milyen párhuzamosságok találhatóak, milyen lehetséges cselekvések fakadnak ebből. A lényeg azonban az akciókon van, amelyek szlogenjük szerint is „válj rajongóból hőssé”.

Mostanában a HPA a globális bevándorlási problémára fókuszál. Érdemes az akcióra való felszólítást hosszabban idézni, mert jól érzékelteti a szervezet célját, értékeit, stílusát és működési módját „Hívd elő a Hugrabug-ot magadból, és találj bevándorlók által vezetett, be-vándorlókat segítő szervezeteket és harcolj a bevándorlók jogaiért a saját szomszédságod-ban!”

A világ most a bevándorlásról beszél, és amit hallunk, az nem mindig kedves. Az USA-ban a politikai vezetőink a gyűlölködő retorikából születő borzalmas eljárásokat hoztak, a bevándorlókat zaklatják és az I.C.E. által fogdákban tartják őket az USA-határánál és országszerte. Az egész világban országok vitáznak arról, hogy kinek kellene menekülteket befogadnia, és hogyan kéne velük bánni – ez a probléma csak nőni fog, ahogy a klímaváltozás miatt egyre többeknek kell elhagynia az otthonát az elkövetkezendő évek alatt.

Ezek a nemzeti és globális problémák közvetlenül a mi szomszédságainkban játszód-nak. A segítségnyújtáshoz – legyen az önkéntes munka, adományozás, az I.C.E. ellen való fellépés vagy több – elengedhetetlen, hogy össze legyél kötve a helyi bevándorlóközösséggel.

Itt kapnak szerepet a hugrabug-ok. A Hugrabug-ok kedvesek, hűségesek és nem riadnak vissza a küzdelemtől – ezért a #DAFightsBack Hugrabug akció lényege, hogy dolgozz keményen és legyél kedves közvetlenül a saját közösségedhez! Az új, Hollóhát által kifejlesz-tett adatbázisunkkal, a DA Fights Back Near You-val, találhatsz bevándorlók által vezekifejlesz-tett és bevándorlókat segítő szervezeteket. Helyi kapcsolatok kialakítása, az egymás közötti kötelék erősítése, és bevándorló szervezők vezetése az egyetlen mód arra, hogy a közösségek egymást biztonságban tudják. CSAK ÍGY TUDUNK NYERNI. Akár az idődből áldozol önkéntes-munkával, vagy a felesleges galleonjaid és sarlóid adományozod, csatlakozhatsz a varázsló aktivisták mozgalmához az egész világon a bevándorlók segítésével a saját szomszédságodban.

HPA példája alkalmas arra is, hogy összefogja a korábban említett témákat: a kultu-rális területen folytatott küzdelmet, amely politikai fellépésekhez vezet, a fandom érzelmi töltetének felhasználásával digitális platformokon keresztül szerveződve.

A jelen gondolatmenet szempontjából fontos leszögezni, hogy a HPA klasszikus

„onlife” szervezet: decentralizált mégis összehangolt akciói elképzelhetetlenek lennének az online, digitális kommunikáció és a helyi csoportok közéleti aktivitása, demonstrációi együttese nélkül. A HPA tehát példa a populáris kultúra tartalmai mentén szerveződő demokratikus értékek mellett fellépő, viszonylag formalizált, hálózati struktúrába működő szervezetre.

Habár a HPA egy különleges képződmény, amelynek működésé a globális hálózat ellenére az USÁ-ra koncentrálódik – de elméleti relevanciája szélesebb. Magyarországon végzett kutatásaim azt bizonyítják, hogy akár ott is, ahol a HPA nincs jelen, az intertextuális Potterverse rendkívül nagy hatású lehet – és ez a népszerűség együtt jár egy, a korosztályos átlagokat messze meghaladó közéleti aktivitással, tüntetéseken, megmozdulásokon való rész-vétellel (Dessewffy – Mezei 2020).

Befejezés

A liberális demokrácia intézményrendszere és elfogadottsága szorosan összekapcsolódó válságban van. E válság egyik legfontosabb oka az egyre terjeszkedő digitális kultúra által megnyitott lehetőségek komplexuma. Épp a technológiai fejlődés felpörgő spirálja miatt nincs mód illetve téves célkitűzés habermasi racionális kommunikáció ideálja irányába keresni a továbblépést. Épp ellenkezőleg, a kétségkívül szükséges szabályozási beavatkozásokon túl – ennek a digitális kultúrának a mélyebb megismerése, az ebben rejlő pozitív értékek és gyakorlatok megerősítése az érzelmi dinamikák megértésen alapuló érzelmi design mutathatja meg a kiutat a jelenlegi válságból. Ez a helyzet nem írható le determinációkkal, az előttünk álló időszak társadalmi, politikai küzdelmeinek eredményeként fog eldőlni valamelyik irányba.

Irodalom

Bauman, Z. 2013 Liquid times: Living in an age of uncertainty. John Wiley & Sons.

Barclay, D. A. 2018 Fake news, propaganda, and plain old lies: how to find trustworthy information in the digital age. Rowman & Littlefield.

Bar-On, T. 2011 Transnationalism and the French Nouvelle Droite. Patterns of Prejudice, 45(3):199-223.

Benkler, Y., Faris, R., & Roberts, H. 2018 Network propaganda: Manipulation, disinformation, and radicalization in American politics. Oxford University Press.

Beyer, J. L. 2014 Expect us: Online communities and political mobilization. Oxford University Press.

Bokhari, A. & Yiannopoulos, M. 2016 „An Establishment Conservative’s Guide to the Alt-Right”. Breitbart, March 29. 2016, http://www.breitbart.com/tech/2016/03/29/an-establishment-conservatives-guide-to-the-alt-right/

Coleman, G. 2015 Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of Anonymous. Brooklyn, NY, Verso Books.

Dessewffy, T., Mezei, M. 2020 Fandom And Politics In An Illiberal Democracy Transformative Works And Cultures Special Issue On Fandom And Politics (Forthcoming).

Dessewffy, T. 2019 Digitális szociológia. Typotex, Budapest.

Duyvendak, J. 2011 The politics of home: belonging and nostalgia in Europe and the United States. Springer.

Farkas, J., & Neumayer, C. 2018 Disguised propaganda from digital to social media. Second international handbook of internet research, 1-17.

Farkas, J., & Schou, J. 2019 Post-Truth, Fake News and Democracy: Mapping the Politics of Falsehood.

Routledge.

Hinck, A. 2012 Theorizing a public engagement keystone: Seeing fandom’s integral connection to civic engagement through the case of the Harry Potter Alliance. Transformative Works and Cultures, (10):2011-04.

Hoggett, P., & Thompson, S. eds. 2012 Politics and the emotions: The affective turn in contemporary political studies. Bloomsbury Publishing USA.

Goodwin, J., Jasper, J. M., & Polletta, F. eds. 2009 Passionate politics: Emotions and social movements.

University of Chicago Press.

Haidt, J. 2006 The happiness hypothesis: Finding modern truth in ancient wisdom. Basic Books.

Hochschild, A. R. 2016 Strangers in their own land: Anger and mourning on the American right. The New Press.

Hochschild, A. R. 2016 The ecstatic edge of politics: sociology and Donald Trump. Contemporary Sociology, 45 (6):683-689.

Jasper, J. M. 2018 The emotions of protest. University of Chicago Press.

Jenkins, H. 2013 "How "Dumbledore’s Army" Is Transforming Our World: An Interview with the HP Alliance’s Andrew Slack (Part One)". http://henryjenkins.org/2009/07/how_dumbledores_army_is_transf.html

Jenkins, H. 2015 „Cultural acupuncture”: Fan activism and the Harry Potter alliance. In Popular media cultures.

Palgrave Macmillan, London, 206-229. „Cultural acupuncture: Fan activism and the Harry Potter Alliance”.

Transformative Works and Cultures. https://doi.org/10.3983%2Ftwc.2012.0305

Jenkins, H., & Ito, M. 2015 Participatory culture in a networked era: A conversation on youth, learning, commerce, and politics. John Wiley & Sons.

Jenkins, H., Shresthova, S., Gamber-Thompson, L., Kligler-Vilenchik, N., & Zimmerman, A. 2018 By any media necessary: The new youth activism (Vol. 3). NYU Press.

Jones, S. 2007 Antonio Gramsci. Routledge.

Mill, J. S. 1873 Considerations on Representative Government. Longmans, Green.

Moore, M. 2018 Democracy Hacked: How Technology is Destabilising Global Politics. Oneworld Publications.

Latour, B. 2010 Tarde’s idea of quantification. In Candea Matei ed. The Social After Gabriel Tarde: Debates and Assessments, 10. Routledge, London.

Latour, B., Jensen, P., Venturini, T., Grauwin, S., & Boullier, D. 2012 ‘The whole is always smaller than its parts’ – a digital test of Gabriel Tardes’ monads. The British journal of sociology, 63 (4):590-615.

Marwick, A. & Lewis, R. 2017 Media manipulation and disinformation online. New York: Data & Society Research Institute.

Nagle, A. 2017 Kill all normies: Online culture wars from 4chan and Tumblr to Trump and the alt-right. John Hunt Publishing, Winchester.

Síklaki István 1994 A meggyőzés pszichológiája. Scientia Humana, Budapest.

Susser, D., Roessler, B., & Nissenbaum, H. 2019 Technology, autonomy, and manipulation. Internet Policy Review, 8 (2):1-22. DOI: 10.14763/2019.2.1410

Önarckép vörös lappal. Olaj, vászon, 70x70 cm

Kiss Endre