• Nem Talált Eredményt

Gazdasági eredmények

17. Mongólia 124

A világ valaha volt legnagyobb területre kiterjedő birodalmaként tartják számon, talán nem véletlenül. A lentebbi térkép nem teljesen korrekt: az Indiát elfoglaló nagymogulok is a mongolok leszármazottai! Tehát a mai India nagy részét kitevő nagymongolok uralta területet is hozzá kell csapni.

Másik meglepetés számomra, hogy eddig úgy tudtam, hogy a tatárok és a mongolok egy és ugyanaz az etnikum, csak a megtámadott európaiak nyelvi tévedései vezettek a tatár név megszületéséhez. Most pedig a Mongóliát kutatva azt olvasom, hogy a tatárok külön etnikum, akiket a mongolok legyőztek... Jó, nem szeretem a bűneimet leplezni, úgy tűnik az igazság közelebb áll a most olvasottakhoz, de nem ilyen egyszerű a képlet. A bonyolultsága miatt most nem töltöm vele az időt, egyszerűen olvasásra javaslom a tatárokról szóló weblapot125. Aki pontos végkövetkeztetésre jut, okos és türelmes ember.

Térjünk a lényegre. Mi is sokat szenvedtünk a Batu kán vezette mongoloktól, akiket tatároknak hívtak, vagy hívtunk. Szokásuk szerint rettenetes pusztítást végeztek, talán csak kis túlzás, ha azt mondjuk, hogy kő kövön nem maradt. Keleti hódításaik során egyszerű taktikát alkalmaztak: az elfoglalandó várost felszólították megadásra, ha nem hódolt meg, a legkisebb csecsemőig menően mind egy szálig lekaszabolták a lakosokat. A terror világrekordja! Nálunk mintha nem került volna sor ennyire végletes módszer alkalmazására?

Lépjünk még közelebb a témánkhoz, a kommunizmushoz. A hosszú mongol történe-lembe ott törünk be, hogy pillanatokig tartó monarchiát hozott létre a fehérorosz anarchista Ungern báró 1920-ban, felszabadítva az országot a kínai uralom alól. Felvette az Ungern kán nevet, és 1921-ben kikiáltotta a független monarchiát. Az 1920-ban alapított Mongol Néppárt126 vezette kommunisták a Szovjetunió segítségével megverték a monarchistákat, és 1924-ben kikiáltották a Mongol Népköztársaságot.

Sztálin (és nagy elődeik) lelkes követői voltak, így kis késéssel eljutottak a terrorhoz.

A párt nevébe beszúrták a Forradalmi jelzőt, Horlógín Csojbalszan került Mongólia élére.

Hogy hatalmát megszilárdítsa, általános tisztogatásba kezdett, és masszív támadást indított a vallásgyakorlók ellen. Egy kivétellel minden lámaista kolostort felszámolt. A tisztogatások és a lámák tömeges kivégzések körülbelül 25-30 000 ember életét követelték. Emlékezetem szerint az elpusztított kolostorok száma elérte a négyezret! Mindenképpen a világ kultúrtör-ténetének leggyalázatosabb pusztításáról van szó, pótolhatatlan vallási, művészeti emlékek tömege veszett el pótolhatatlanul az emberiség számára.

Csojbalszan 1952. január 26-i halála után Jumdzságín Cedenbal került hatalomra, idősebb olvasóim emlékezhetnek a névre. Cedenbal Hruscsovot követte, így enyhülés korszaka köszöntött az országra. Szakítottak a háborús politikával, és megújították nemzet-közi kapcsolataikat Észak-Koreával és Kelet-Európával. Mongólia 1961 óta az ENSZ tagja.

1984-ben Cedenbal súlyosan megbetegedett, ezért nyugdíjazták, utódja Dzsambin Batmönh lett.

1990-ben a kommunista kormány lemondott. Az első szabad választásokat 1990. július 29-én tartották, amelyet a már működő több párt közül elsöprő többséggel a Forradalmi Néppárt nyerte meg. 1992-ben elfogadták az új alkotmányt, ami eltörölte a népköztársaságot, 1991-től az ország hivatalos neve Mongol Köztársaság.

Vajon miért következett be ilyen gyorsan Mongóliában is a rendszerváltás? Ott nem tekinthető teljesnek, mert ugyan a kommunista jelöltek az utóbbi években rendszeresen elveszítik az elnökválasztásokat, a parlamenti választásokat általában megnyerik.

18. Indonézia

Nincs még egy országa aranyos világunknak, ahol annyi kommunistát, kommunista-gyanús embert mészároltak volna le, családostól, mint tették azt Indonéziában.

A „Kodolányi János Főiskola” segített eligazodni a kérdésben. Szerencsés választás-nak tűnik Tarbai Gabriella ott megjelent írása, az objektivitás hangját érzem a soraiban. Ha valaki alapos ismeretekre kíván szert tenni az indonéziai kommunisták elleni tömeggyilkos hadjáratról, feltétlenül olvassa el az ezzel foglalkozó weblapjukat127. Az antikapitalista

„Eszmélet” folyóiratban is megjelent!

Idézek Tarbaitól: „Az 1965. október 4-én az amerikai elnöknek küldött tájékoztató anyag egyenesen úgy fogalmaz, ez a most vagy soha helyzet a ‘kommunisták felgöngyölí-tésére’. Más napvilágra került amerikai dokumentumokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy még 1965. októberében Washington aggodalmát fejezte ki, hogy a hadsereg nem fog elég kemé-nyen fellépni az IKP128 annihilálására.

És Kína? Kétségkívül Kína lett a nagy vesztes. A kínaiak számára reményteljesen fejlődő kapcsolatok Indonéziával, azzal a potenciális ázsiai nagyhatalommal, amely igen látványosan felsorakozott a kínai bel- és külpolitikai vonalvezetés mögött, a Suharto fordu-lattal hirtelen véget értek. Kína hosszú időre minden pozícióját elvesztette az indonéz szigeteken.”

Két további írásra leltem a Magyar Elektronikus Könyvtárban, elhelyeztem őket a Jegyzetekben:

Kathy Kadane írása hírül adja, hogy „Ex-ügynökök állítják: A CIA halállistákat állított össze az indonéziaiak számára”129 Már a cím szenzációs leleplezés. Az alcíme fokozza az érdeklődést: „Huszonöt év múltán amerikaiak beszélnek szerepükről a Kommunista Párt kiirtásában.” A nagy gondolkodó mottója pedig összeméri a csúcs-aljasságokat: „...négy hónap alatt ötször annyi ember halt meg Indonéziában, mint Vietnamban tizenkét év alatt.”, közvetíti Bertrand Russell 1966-ban elhangzott állítását.

A másik Michael Wines alkotása: „Bebizonyosodott a CIA kapcsolata az indonéziai tisztogatással.”130

Nem kell se tudósnak, se történésznek lenni, egyszerű, hétköznapi gondolkodóként is megrendítő következtetésre jut az ember! Egyértelmű, hogy az akkor még csak legerősebb szuperhatalom, az USA, az ország kormányzását a II. világháború óta kézben tartó katonai-hadiipari komplexum vezérlete mellett Indonéziában a modern történelem legnagyobb emberirtását hajtották végre, mégpedig a hatalmon se lévő, csak az aktuális, legitim hatalom egyik fő bázisát képező kommunista szervezet minden egyes tagjának, szimpatizánsainak, családtagjaikkal együtt történő teljes kiirtására törekedve. Igazi barbár, kegyetlen, minden emberi mérlegelés szerint genocídiummal felérő vérfürdő! Eddig félmillió halottról tudtam, a felsorolt írásokból egymillióról értesültem. Egymillió felderített halálesetről. Ki foglalkozik a sebesültekkel, tönkretett rokonokkal, az egész lakosságra ható iszonyattal?

És még a tömeggyilkosságoknál is kevesebb szó esik arról a mintegy egymillió indonézről, akiket büntetőtáborokba zártak tíz évre, vagy annál is hosszabb időre. Nemcsak a bebörtönzöttek, hanem családjuk, még az 1965 után születettek is, örökös megbélyegzésnek, folyamatos zaklatásnak, polgári jogaikban való korlátozásnak voltak kitéve.

Az amerikai indíttatású tömeggyilkosságra váltó puccs olyan embert, Sukarno-t tolta hátra a hatalomtól (két évig csak díszfigura lehetett), aki a két világháború közötti függetlenségi mozgalom karizmatikus vezére volt, és aki az Indonézia Kommunista Pártjára is támaszkodva kormányzott, és a Suharto tábornok vezette liberális gazdaságpolitikát folytató katonai diktatúrát segített hatalomra. A hatalomra kerültek rövidesen „Új Rend”-re keresz-telték jobboldali diktatórikus rendszerüket.

Teljesen világos, hogy alapvető amerikai érdekeket szolgált a világ harmadik leg-nagyobb kommunista pártja, a hárommillió tagot számláló IKP fizikai megsemmisítése, minden baloldali gondolat elfojtása.

Miután napvilágot láttak tényfeltáró dokumentumok, a Hágai Nemzetközi Bíróság 2016-ban emberiség elleni bűntettnek nyilvánította a vérengzéseket.

Tekintsük át, mik voltak Sukarto bűnei. Tipikus szocialista/kommunista lépések, számottevő részükben indokoltak, jogosak, nem kevés azonban a korai, túlhajszolt, vagy félbehagyott, és ennélfogva káros.

Az első katonai hatalomátvételi kísérlet (1956), és a gyakorlati szocializmus országaiban (Szovjetunió, Jugoszlávia és Kína) tett látogatásai során merített tapasztalatokat pozitívnak értékelve, 1959-ben irányított demokráciát vezetett be. Szerencsétlen véletlen, vagy nem is létezett más, hogy éppen a három diktatórikus rendszerbe látogatott és értékelte tévesen a rendszerüket? A koncentráció irányába tett lépése súlyos hiba volt!

Az el nem kötelezettek szövetségének egyik szervezője és vezetője volt, ami nyugati szemmel nézve nemszeretem dolog.

Az államosításokkal valószínűleg nem volt elég óvatos, mert azok a holland hajópark kivonását eredményezték, gyakorlatilag megszűnt a szigetek közötti közlekedés.

Elindított földreformokat, de nem hajtotta végre. Elakadt dolgoknál nem igen van pusztítóbb a mezőgazdaságban.

Az államosítások eredményeként az indonéz állami szektor magában foglalta az ültet-vényes gazdaságok mintegy 60%-át, a szénbányászat 90%-át, a külkereskedelmi vállalatok 80%-át. Az így nacionalizált vállalatok kezelését az államapparátus vezető hivatalnokaira, illetőleg a hadsereg főtisztjeire bízták. Mindkét csoport hozzá nem értő és korrupt volt. Ez is gyilkos dolog. Gyorsult az infláció.

Az olajipar amerikai kézen maradt. Az USA leggazdagabb ágazatainak egyike kemény nyomást gyakorolhatott a kormányzatra, érezve a kést a nyakán.

A gazdasági problémák a mindennapi életben is mind érezhetőbbé váltak. Az államháztartás a tárgyalt időszakban végig deficites volt, és ez a folyamat 1964-65-ben felgyorsult.

Mindezen felül a nemzetközi politikai élet színpadán Sukarno éles összeütközésbe került a nyugati hatalmakkal, elsősorban Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal, és elszigetelt helyzetében egyre inkább Kína vonzáskörébe sodródott. 1965 elején Indonézia kilépett az ENSZ-ből (teljesen értelmetlen lépés, egyike lehetett az utolsó koporsószögeknek) és kiutasította az országból a Világbankot és az IMF-et. Mindazonáltal a jakartai holland nagykövet, E. L. C. Schiff egy, a holland külügyminisztériumba küldött, és azóta nyilvános-ságra került táviratában még úgy látta – kollégáival egyetértésben –, hogy Sukarno élete végéig Indonézia elnöke marad, és „már nem lehetséges annak megakadályozása, hogy Indonézia balra tolódjon”. Nem látta át, az USA milyen nagy veszteségeket szenvedne, ha ázsiai front alakulna ki vele szemben.

A népirtást irányítóknak kapásra jött az élesedő ellenszenv a kereskedelemben mind nagyobb szerepet játszó kínaiakkal szemben. Ezt is sikerült a vérfürdőt növelő tényezőként kihasználni. Az öldöklés részben az ország kínai kisebbségét érintette.

Felmerül a kérdés: kik és miért gyilkoltak? Tarbai írja: „A kutatások, a napvilágra került amerikai és holland követi jelentések, valamint titkosítás alól feloldott CIA dokumen-tumok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy kétségtelenül voltak spontán akciók, de a gyilkossá-gok többsége szervezetten, a hadsereg által kiosztott, az IKP tagyilkossá-gok és baloldali szimpati-zánsok neveit tartalmazó listák alapján történt. A hadsereg és a félkatonai szervezetek, milíciák, és a hozzájuk csatlakozó muzulmán szervezetek tagjai kapott listák alapján követték el az öldökléseket. Az Atjeh tartományban előkerült katonai dokumentumok is ezt erősítik meg.”

Két ember. Ha mindkettő ember. Balra Sukarno, jobbra Suharto. A jellemzésük Tarbaitól származik:

Sukarnót, a karizmatikus szónokot, a holland gyarmati uralom elleni függetlenségi harc vezérét, a nagy indonéz jövő ideáljának megálmodóját egy hallgatag, műveletlen, korrupt, de ravasz,

és jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező tábornok győzte le.

A Felhasznált weblapok 129. és 130. alatti tételei követségi alkalmazottakat (nyilván kémek) és CIA ügynököket néven neveznek, és nyilatkozatokat idéznek tőlük, amik megdönthetetlenül bizonyítják, hogy az IKP vezető köreinek, legalább 5000 főnek az adatait közvetlenül, vagy közvetítők útján ők juttatták el a hadsereghez. Ennyi elég, hogy a közben erőteljesen szított gyűlölet a kapcsolat-láncolat útján, és lincselésekkel elérjen egymillió embert. A „nyilván kémek” megjegyzéssel azért élek, hogy emlékeztessem a kedves olvasó-kat, hogy a követségek az egész világon, és minden rendszerben önmagukban, vagy csatolt (fedő) szervezetekben kémeket működtetnek. Valószínű ez az egyik oka, amiért a „telepített”

képviseleteket egyáltalán létrehozták: egyszerűbb így gyűjteni (és terjeszteni is) informá-ciókat, mint életveszélyt vállaló személyeket küldeni, velük nehézségek árán kapcsolatot tartani. Ez a két írás fényesen bizonyítja, az amerikai külképviseletek és a titkosszolgálatok milyen szoros együttműködésben dolgoztak, illetve dolgoznak ma is.

Következmények:

Ismét Tarbai meglátásait közvetítem, nem szószerint!

Az Új Rend masszív erőeltolódást jelentett Délkelet–Ázsiában. Ezért érdemes a hatalomátvételt nemzetközi kontextusban, a nagyhatalmak szempontjából is megvizsgálni.

A Suharto fordulat egyértelmű nyertese az Egyesült Államok volt. Time: a Suharto hatalomátvétel évek óta a Nyugat legnagyobb ázsiai sikere. A nyilvánosságra hozott amerikai külügyi dokumentumokból az is kiderül, hogy a vietnami háborúban történő fokozódó amerikai részvétel ellenére Johnson elnök napi tájékoztató anyagainak élén október elsejétől november végéig az indonéz helyzetről adott összefoglaló állt.

Mi tartotta távol a Szovjetuniót az eseményektől? Semmiféle komoly szovjet politikai vagy diplomáciai kezdeményezésről nem tudunk. A szovjet passzivitásnak az lehet a legfőbb magyarázata, hogy Moszkva egyre nagyobb fenntartásokkal figyelte mind Sukarno, mind a vele szövetséges IKP radikalizálódó politikáját. Természetesen, a szovjet vezetőket nem az éles Amerika-ellenesség zavarta. Az1960-as évek derekára az egykor dédelgetett Sukarnóra és a kommunista pártvezér Aiditra Moszkvában úgy tekintettek, mint Kína legfontosabb szövetségesére, és figyelembe véve a gyűlölettel fertőzött szovjet-kínai kapcsolatokat, a Kína védenceinek tekintett indonéz vezetőktől távolságot tartottak, sőt gyakorlatilag megszűntek a szovjet-indonéz állami és pártkapcsolatok. Ráadásul a Szovjetuniónak nemcsak szándékai, hanem eszközei sem voltak a Sukarno rendszer megmentésére.

És Kína? Kétségkívül Kína lett a nagy vesztes. A kínaiak számára reményteljesen fejlődő kapcsolatok Indonéziával, azzal a potenciális ázsiai nagyhatalommal, amely igen látványosan felsorakozott a kínai bel-és külpolitikai vonalvezetés mögött, a Suharto fordulattal hirtelen véget értek. Kína hosszú időre minden pozícióját elvesztette az indonéz szigeteken.

Amerika megelőzte, hogy Ázsiában kommunista blokk – Kína, Indonézia – alakuljon ki. A vietnami háború körülményei között első számú amerikai érdeknek számított a kom-munizmus terjedésének feltartóztatása, a Suharto vezette katonai junta hatalomra jutásának pedig sine qua non-ja volt az IKP annihilálása.

Két teljes kontinens vár még ránk türelemmel: Dél- és Közép-Amerika, valamint Afrika!

Dél- és Közép-Amerika 19. Kolumbia

Peruval, mint Kínabarát kommunista mozgalomtól szenvedő országgal már foglalkoz-tunk fentebb. Hasonló viszonyok uralkodtak a közelmúltig Kolumbiában is. A 101 alatti weblap szerint a ma már nem létező Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként ötven éve jött létre az otthon is, és több más országban is terrorszervezetként nyilvántartott FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői). Évtizedeken keresztül az ország jelentős részén sikeresen, népszerűen működött, de fokozatosan erejét vesztette. 2012 októbere óta folyó béketárgyalások eredményeként a közelmúltban békét kötött velük a Juan Manuel Santos elnök vezette kormány.

Kolumbiát ezzel le is zárhatjuk. A FARC sokszor használt valóban terrorista mód-szereket, még párhuzamosan működő kommunista pártok vezetőit is el-eltűntette. A terror nem bizonyult bázisnövelő módszernek. Újabb országban állt vissza a tőkés-feudalista rend.

Nem tudnék azonban szembenézni magammal, ha nem tennék egy-két megjegyzést! Ez a weblap elég egyoldalú értékítéletében a felkelők által elért földosztást csak mint „...a kolumbiaiak tömegei által elvesztett földek visszaszolgáltatása” követelést érinti. Az ELTE weblapja102 már foglalkozik azzal, hogy „...egy szűk, gazdag elitet és egy vékonyka középréte-get leszámítva hatalmas tömegek éltek és élnek európai szemmel elképzelhetetlen szegénység közepette. A vidéki parasztság különösen kiszolgáltatottan élt, így ők jó táptalajnak bizonyultak a különböző forradalmi csoportosulások számára. Az 1959-es kubai forradalmat követően gombamód szaporodtak a gerilla hadseregek Latin-Amerika szerte, és így volt ez Kolumbiában is, ahol a fennálló rendet a marxista-leninista FARC kívánta megdönteni. A FARC elsősorban a parasztság helyzetén akart javítani, földosztást követeltek, ami persze erősen sértette a kolumbiai elit érdekeit.” És nem a tömegek érdekeit, amint azt Erőss Bulcsú írja a 101 weblapban. Meg is kerestem a történészként ítélkező szerzőt, akit a Jobbik pápai szervezetének honlapján találtam meg, ahol önéletrajzában vall: „...zsigerből gyűlöltem a kommunizmust” és radikális szellemiség hívének vallja magát. Ennek megfelelő a tömegeket semmibe vevő írása.

A kép tökéletesen illusztrálja az erőviszonyokat!

20. Venezuela

A „Történelmi pillanatkép – 2015” című könyvemben írtam:

Hosszú értékelést érdemelne. Olyan események színtere (volt) ugyanis, ami forradalmian új elemeket tartalmaz. Kiemelkedő, ahogy a megszorongatott (multinacionális) tőke ellen vívott küzdelemben Hugo Chávez demokratikus (a magukat demokratikusnak hívott országok legtöbbjénél demokratikusabb) eszközökkel tartotta meg a hatalmat. Amint a parlamentben meginogni látszott a bizalom, népszavazást írt ki, és az egész világ által figyelt, ellenőrzött népszavazásokon mindig győzött. Még akkor is, amikor – a rendszerét ért támadások hatására – ellátási zavarok támadtak. Példaértékű hatalomgyakorlás!

Egyértelmű volt, hogy lépéseinek sora irányult a szegénység felszámolására. Közös-ségi tanácsokat (Bolivári missziók) és a dolgozók által vezetett szövetkezeteket hozott létre.

Földet juttatott a szegényeknek, egyben addig meg nem munkált területeket vonva be a mezőgazdasági termelésbe. Talán legfontosabb reformja a multinacionális vállalatok államo-sítása volt a kulcsiparágakban. Ezt is másként csinálta, mint a volt szocialista államokban történt: általában teret hagyott a volt tulajdonos tőkének is.

Statisztikai adatokkal kellene alátámasztanom, amit emlékezetből írok: a világ egyik leggazdagabb olajkincsén fekvő ország egyik legszegényebb népének életszínvonala gyors tempóban és jelentősen javult. Az oktatásügyben és egészségügyben komoly segítséget nyújtott Kuba, pl. 20 000 orvost küldött, amit Chávez olajár-kedvezménnyel fizetett meg.

Valamelyik írásomban így értékeltem a Venezuelában zajló eseményeket: Lehet, hogy megvalósítható az emberarcú szocializmus?

Nem valósult meg. A neves közgazdászok által „holland betegségnek” (főként gyors természeti gazdagodással járó valuta-felértékelődés, ami a gyáripar visszaesését hozza) keresztelt súlyos krízis következett be, ami egyéb gazdasági gondokkal erősítve visszaesést okozott az életszínvonalban, szociális ellátásban. Egy példa: a pár évvel előbb még a rendszer büszkeségének tartott egészségügy ma – az internetről vett leírás szerint – a magyarországi helyzethez hasonló mélységbe süllyedt.

A Chávez helyére – választásokkal – lépő Nicolas Maduro ugyan „A Legfőbb Boldogság Alminisztériuma” elég demagóg névvel alapított intézménnyel kiemelten kezelte a szociális intézkedéseket, de nem tudott úrrá lenni a problémákon. Áttért rendeletekkel kormányzásra (a parlament többszöri jóváhagyásával), ami tart mind a mai napig. Úgy tűnik azonban, hogy egy újabb „szocializmus-álom” haldoklásának vagyunk szemtanúi. Hogy milyen mértékben oka ennek az állam túlzott szerepe a gazdaságban, és milyen nagyságrendet képvisel a tőke ellenállása, külön könyv megírását igényelné.

Nyugati megfigyelők szerint (is) így is döntő szerepe van Hugo Chávez sikereinek ahhoz, hogy szinte egész Dél-Amerikát elöntötte a „rózsaszín áradat” (pink tide): baloldali, vagy legalábbis középbaloldali, a szociális kérdésekkel komolyan foglalkozó kormányok kerültek hatalomra, kivéve Kolumbiát, Guatemalát, Panamát és Hondurast.

A többi ország és első számú vezetője szocialistának és/vagy anti-imperialistának tartja magát. A vezetőiket – mint arra érdemeseket – a weblapokon sorolom fel (36).

Ez a baloldali blokk egyértelműen szemben áll az Egyesült Államokkal.

21. Chile

Itt is helyénvalónak érzem, hogy a „Történelmi pillanatkép – 2015”13 könyvemhez forduljak:

„Visszagondolva, miért nem akartam Chilével foglalkozni, be kellett vallanom ma-gamnak, hogy minduntalan az a kegyetlenség villant fel, amivel az alkotmányos választáson hatalomra került, marxista alapokon álló Allende-t – az USA erőszakos, a CIA-t évekig

fog-lalkoztató támogatása mellett – megölték, majd követői tízezreit kínozták meg, mészárolták le. Számtalan azok száma, akik eltűntek.

Ma pedig mit hallani erről a valószínűleg csodálatosan szép országról?” Sok szépet, és jót.

Elég hosszasan foglalkoztam az idézett könyvemben átfogóan is Dél-Amerikáról.

Érdemes elolvasni... Bármilyen hihetetlen – számomra is – a megvalósulás útján halad, – vagy talán helyesebb, ha stabilizálódás útján haladásról beszélünk – a Dél-Amerikai Unió.

Nincs egyetlen kifejezetten Amerika-barát tagja, igaz, szocialista se.

Kuba tulajdonképpen ide tartozna, de fentebb az időrendiség már fogságba ejtette.

22. Nicaragua

Kizárólag azért foglalkozom vele, mert a kínai-szovjet szakítással megosztott kommunista országok térképén találtam, mint szovjetbarát országot. Hiába kutattam azonban kommunista szellemiség után, nem találtam többet, mint szoros kapcsolatot a kubai – kommu-nistává váló – forradalmárokkal. A sandinista ideológiával foglalkozó weblapot103 mindeneset-re felvettem a Jegyzetek közé, hátha valakit érdekel, hol is lehet a kommunizmus búvóhelye.

Ez a hiány nem akadályoz meg abban, hogy kalapot emeljek Augusto César Sandino előtt, aki az országot megszállni akaró U.S. Marines és a Somoza családi diktatúra elleni harcot vezette a XX. század harmincas évei körül, valamint Carlos Fonseca előtt, aki

Ez a hiány nem akadályoz meg abban, hogy kalapot emeljek Augusto César Sandino előtt, aki az országot megszállni akaró U.S. Marines és a Somoza családi diktatúra elleni harcot vezette a XX. század harmincas évei körül, valamint Carlos Fonseca előtt, aki