• Nem Talált Eredményt

Mire flgyrljUnk a csülkük faragásánál ?

In document LÁSTAN I R TA (Pldal 59-67)

l- & iy v w

J. Milyen a szamár patája?

7. Mire flgyrljUnk a csülkük faragásánál ?

Ügyeljünk arra, hogy mimlkél i-siilok i'yylorma hosszú és magas legyen, a két elülső csülök együtt kerekded, a két hátulsó csülök elhegyesedö alakot adjon (222. kép).

8. Hogyan történik a csülkök szarujának rövidítése, illetőiét) faragása ? A s^a^uíaragáslloz véső, kalapács, laszítókés, szarucsípőfogó, szarufaragókés és egy fatuskó szükséges. !-'ara^ásra vonatkozólag a lábak állása, a csülkök állapota szolgál útbaigazítással. A szaru rövidítésűt a külső oldalról a hegyiül felé haladva vésővel vagy kisebb kcziiurcssi-.fi ^zkii/oljiik (W,, kép), miközben a csülkök nagysága szerint kisebb-nagyobb sarlóalakú szarut, míg a talpról csak a

feles-leges szarnt távolítj ük el. A csülkök hordozófelületét taszitókéssel és ráspollyal egyengetjük.

A csülkök rövidítése istállózoít állatoknál általában évenkint kétszer történik.

9. Hogyan patkoljtik a szarvasmarhát '

A csülkök szarujának faragása, rövidítése után a kiválasztobt patkót hidegen vagy kézmidegL'ii ídigazítjuk. A patkó a csülök hordozófelületére (k ül síi szarufái, lehérvonal és a talp egy része), továbbá a belső fal elülső rcszón- ráfeküdjön, a talpat és a sarok-vánkosokat befedje (224. kép). A patkós/egek hevt-résekor a csülköket, hogy el ne mozduljanak, s/e-írsipíilnyóv;)! lámaw/uk alá. A szegcson-kok 1-5—2 cm ii)í!i*;^s;tí{)):t» helyeződj ének. A patkókat 5—7 szeggel erősítjük a csülökre. A patkolást 6—8 hetenként kell megújítani.

A patkolókovács szavatossága.

1. Miért felelős * patkolókovács ?

Aki patkói, annak ismernie kell a patkolás minden csínját-bínját.

Kötelessége ügyelni, hogy a patkoiással vagy a netalán szükséges kényszerszközökke] :<-/. állatlmu kárt: ne ejtsen, mert az okozott káréri ő felelős, továbbá öt terheli az olyan kár, amely a patkolószín rossz vagy síkos volta, szögeknek vagy sorszámoknak a földön hagyása követkéz! cbi'n keii'í ki'zik. De i'drló^ a iialkolómühely tulajdonosa vagy vezetője a segédek hibáiért is, különösen, ha önáiló képesítésük nincs.

2. Melyek a ló rögzítésekor elkövetett hibák ?

Hiba minden fölösleges fenyítés és állatkínzás. Nevezetesen : durva verés bottal, szerszámmal, nyugtalan ló odakötése falhoz vagy oszlophoz, vasból készített pipa alkalmazása, a nyelv kikötése, a láli hozzákötése szilárd tárgyhoz, döntés.

Csak célszerűen szerkesztett és olyan kálódat szabad használni, melyben a ló magát nem sérti meg.

3. Mi a patkó levételénél elkövetett hiba ?

A. patkó erőszakos leszakítása a szegek előzetes eltávolítása nélkül.

4. Mi a patkó készítése közben elkövetett biba ?

A patkó olyfokü gondatlan elkészítése, amelynek felszegelése következtében a pata deformálódik, benne gyulladásos elváltozások állanak elő és e miatt az állat sántít.

5. Melyek a pata előkészítése közben elböveMt hibák?

A szarutalp túlságos, irhái" lörlcnő kiíaragása, az irhának meg-sértése, az oldal- és sarokfalaknak túlságos megrövidítése, a szaru-talp megégetése, a vérfoit mély kifaragása, a sarokvánkosoknak> a pártának, a csíjdnek és lábszárnak megsebzése, ha e müveletek követ-keztében, az. állat sántít, vagy genycs gyulladás keletkezik.

U. Melyek a patkó felszerelése közben elkövetett hibák ? A megnyilalás, amely a patkó helytelen lyukasztása, a szeg hely-telen irányítása vagy rossz minősége, a pata hibás előkészítése, és a régi szegbentihagyásénak stb. következménye. Ez a hiba szabályos patá-nál súlyosabb, míg a hibás, beles; paUuiAl és nyugtalan lópatá-nál enyhébb beszámítás alá csik. Ililia olyan szegcsonk készítése is, amelytől az állat a lábát megsérti és genyes gyulladás, sántaság keletkezik.

7. Hogyan bíráljuk cl a patkoláskitr elkövetett hibúkal ? A hiba elbírálása lényegesen módosnl a szerint, hogy a ló szelíd és nyugodt, víisíy ijoiniw és íiyuglíilankodó, lováhlm a pata szabályos vagy sem. Első esetben a kisebb hibák is súlyosabb, míg az utóbbi esetben a nagyobb hibák is enyhébb megítélés alá esnek. A rendellenes viszonyok csak enyhílö körülménynek s/ámíianak, de a felelősség ál61 nem mentesítenek.

S. Milyen hibák vaunak a szarvasmarha patkóiésánál ? A szarvasmarha patkoláshoz nehezebben rögzíthető, így kény-swruszközök — a íej odakíiléss' .sxilárd iárgyhox, a lábak hevederrel, 'rúddal való felemelése, kalodáki kötés - fokozottabb mértékben vehetők igényije. Egyébként a hibákat a fentiek szellemében bíráljuk el.

Függelék.

Mivel e könyvben sok olyan fogalom van, amelyek megértéséhez a mértan alapismeretinek elsajátítása nélkülözhetetlen — faár nem tartozik szorosabban véve a patkolástanhoz - . mei-kísereljük röviden összefoglalni a csak iít előforduló fogalmakról annyil. amennyi éppen megértésükhöz szükséges. Ezen liioyvlek iiK-ínts-uiál is azt tartjuk szem előtt, hogy e könyv elsősorban patkolókovácsok szamára irt tankönyv, tehát előadásmódja a legegyszerűbb legyen és megértését segítsenek megkönnyíteni a hasonlatul használt, mindenki által jsmert közhasználatú tárgyak.

A legegyszerűbb mértani fogalom a pont. Ha jól kihegyezett heruzánkal a papírra nyomjuk, ott marad a pont. Ha ceruzánk nagyon cegyes volt, akkor ez a pont olyan kicsi lesz, hogy szinte meg sem lehet mérni. Ezért mondja róla a mértan, hogy a pont.nak nincs kiter-jedése, az egy nem mérhető valami.

Tegyük most ceruzánkat ismét a papírra, csináljunk vele pontot, de ne emeljük fel, hanem húzzuk végig a papíron, m'ntha ezt, az előbb készített pontot akarnók a ceruza hegyével tovamozgatni.

Ilyen formán a pont mozgatásával hozzuk létre a vonalat. Jellemző a vonalra, hogy csak í-»y kiterjedése, lio^sxiisága van, amelyet centi-méterükben f'í'jezünk ki. A centiméter a méter század része. Ha ceru-zánkat figyelem nélkül és szabadkézzel húzzuk tova a papíron, a leírt vonal minden bizonnyal görbe lesz, míg ha a vonalzó széle mellett vezetjük, egyenes vonalat kapunk.

Vegyünk most elő egy félív miiiiszterpapírt (1. ábra). Hajtsuk össze hosszában, de pontosan középen. Nyissuk szét újra és az össze-hajtás vonalán, vonalzó mellett húzzunk végig vonalat. Ugyanezt a papírt most szélességében hajtsuk kétrét össze és az összehajtáson vonalzó mellett húzzunk itt is vonalat. Helyezzük vonalzónk egyik végét a papírlap bal alsó, a vonalzó másik végét pedig a jobb felső sarkába — lehet hosszabb is a vonalzó — és húzzunk mellette vonalat.

Szúrjunk keresztül az eiő'ször húzott vonal egyik vége közelében a papíron egy ifomlioslíil és a tűnél fogva emeljük a levegőbe. A papír súlyánál fogva úgy fog elhelyezkedni, hogy az a vonal, amelynek végében a Lií van, egyenesen a talaj íeJé irányul. Az ilyen vonalra

azt mondjuk, hogy függőleges. A másodiknak húzott vonal jobbról balra halad, keresztezve a függőlegest, ennek a neve vízszintes vonal.

A két vonal a papír közepén ó l halad ei>ymásoM. üinil ügy fejezünk ki, hogy metszik egymást. A harmadik vonai', amely az egyik saroktól a másikig halad, ferde vonal. Az olyan vonalakra, amelyek közül az egyik vízszintes.a másik pedig függőleges és egymást metszik, azt mondjuk, hogy egymásra merőlegesek. A vízszintes vonal nevét a nyugvó viz felszínétől kapta, mert az mindig vízszintes ; függő-legesen helyezkedik el az a fonál, amelyre súlyt kötöttünk és függeni hagyjuk. Megfigyelhetjük ezen a megvonalazott papíron azt is, hogy a függőlegesnek nevezett vonal minden szakasza és a papír hosszabb széle közoít mimlenütt egyforma M lúvoká^. A fii»«űli'£>es vonal tehát párhuzamos a papír hosszabb szélével. A vízszintes vonal pedig a

ab rgj-ni:iM'íi mctőh'm"- vonniuk, (te is h/ pi'Mhuzamos vonalak.

papír rövidebb oldalával párhuzamos. Párhuzamosak egymással pl. a vasúti sínek, az iskolai Lábla vonalai.

Vegyük most elő a patakörzőt, nyissuk szél két-három ujjnyira a körző szárait. Ekkor azt látjuk, hogy a körző szárainak végei vannak legtávolabb egymástól, ez a távolság a körző lorgáspontja felé haladva fokozatosan csökken addig, amíg a két szár a forgáspontban talál-kozik. Az olyan vonalakat, amelyek fokozatosan kö/elednek egymás-hoz, összetartó vonalaknak nevezzük. A körző szárai ebben az állá-sukban szöget zárnak be egymással. A körző szárait a szög szárainak, a körző forgásponlját pedig a s/úi> esúcsának neviv.ziik. A s/ög szárai között van maga fi szög. ímit-lv annál nagyobb, minél jobban kinyitjuk a körzőt. A szög nagyságát fokokban fejezzük ki, mint ahogyan kilo-grammokban mondjuk meg a testsúlyunkat. Egv fok a körnek 360-ad része. A szög nagyságának mérésére a szögmérő szolgál. A patának és a lábvégnek a talajhoz való szögelését azonban legtöbbször becslés útján állapítjuk meg.

Ha a patakörző szárait annyira szétnyitom, hogy egymásn merőlegesen állanak, az általuk bezárt szög 1)0 lök. Figyeljük mos'l meg az óránkat és tekinlsiik a mutatókat a szög szárainak. Ha három óra van, akkor a két mutató által bezárt szög derékszög, ax.az 90 fok Amint látjuk ez esetben a mutatók egymásra merőlegesek. Ebből megtanulhatjuk azt, hogy kél egymást mets/ó' egyenes nkkor merő-leges egymásra, ha derékszögei zárnafc be (2. ábra). Ha három óra miÜt nyolc perccel, akkor a mutatók kb. 45 fokos szög alatt hajlanak egymáshoz (3. ábra). Ha hal. perccel mull három óra, akkor a mutatók állása kb. 50 foknak felel meg (4. ábra). Ezzel letárgyaltuk azt, hogy két egyenes vonal milyen helyzetben K'liot cgviinissü]. Xézxük mos!

meg, hogy három vagy több egyenes vonal segítségével milyen mér-tani fogalmakkal ismerkedhetünk meg?

A könnyebb érthetőség kedvéért vegyünk elő egy doboz gyufát s minden gyufaszál helyettesítsen egy egyenes vonalat. Rakjunk ki

S //

^ \Á \Á

" t- ' ^

2—4. ábra. a dpréJ,>yíi«, b szí b a l j ó s dülso p.iln szöpclcse; 45 fokon aful hegyesszögű prta, 50 íol cn fdü. lun ( d( l pata,— f i z a k l J ; ui h:,túlsó p; ta s?6"f

lése; 50 fokon alul hegypsszöíű pata, 55 fokon felül met-ídek pata.

liárom szál gyufát egy papírlapra úgy, hogy kettőnek az egyik végét tegyük egymás mellé, másik viliiké L liúz/uk" el egymáslúl, mint az imént a patakörző szárait. Ennek a kél gyufasrálnak egymástól távol-lévő vége kozO ii'ííyúk a. harmadikat úgy, hogy végül a három szál gyufának csak a véi>eí érjék egymást. A gyuf asz álakból Így kirakott idom, a háromszög, amelynek oldalait a gyufaszálak alkotják. Mivel a gyufaszálak egyenlő hosszúak, az idom, az egyenlő oldalú három-szög (5. ábra). Azért nevezzük háromhárom-szögnek, mert a három oldal három szöget zár be egymással.

Jegyezzük meg most a háromszög minden szögének esúcsát egy-egy ponttal és a pontokat vonalzó mellett kössük össze ceruzával.

Az így kirajzolt háromszöget vágjuk ki ollóval és tegyük félre. Ha most az egyik gyufa.s/álból l e v á g u n k Tél (.rtilimélerl. a másikból egy centimétert, a harmadikat pedig meghagyjuk egészben és kirakjuk újra a háromszöget, egy olyan liíiromszfigul látunk, amelynek minden oldala külrmbó/ö IHJS.WU, n tíz t-oyciilőLJen olilalu ln'mniiszöíí (fi. ábra).

Ilyen alakíi a patkószegárok keresztmetszete.

Vegyünk most elő négy szál gyulát és úgy állítsuk össze, hogy csak a végeik érjék egymást és mindenütt 90 fokos szöget zárjanak be. A.z így nyert idom, a négyzet (7. ábra), amelyre jellemző, hogy minden oldala egyenlő hosszú (a gyuíaszálak hossza egyforma) és minden szöge derékszög.

Tegyük most le papírra a gynfadobozl és húzzuk mellette körül a ceruzát, így sikerül gyorsan megszerkesztenünk a téglalapot (8. ábra). Úgy a négyzetre, háromszögre és téglalapra, mint az idomokra kivétel nélkül az jellemző, hogy nemcsak hosszúságuk, hanem szélességük is van, amely kiterjedések éppen a téglalapnál látszanak legszebben : a hosszabb oldala a hosszúságot, rövidebb oldala a szélességet mutatja.

Vegyük elő a papírból kivágott háromszöget és egyik szögnek csúcsát nyírjuk le ezzel a szöggel szemben levő oldallal párhuzamo-san. Az így keletkezett idom — amely szintén négyszögű — a trapéz (9. ábra). Trapézalakú pl. a patkólemez. Jellemző rá, hogy csak két oldala párhuzamos egymással, de ezek sem egyi-nlö hosszúak, míg a másik két oldal felfelé összetartó.

Ezzel megismertük a mi szempontunkból s/.iik.seyos sík idomokat, amelyekből viszont fel tudjuk építeni a mértani testeket. Jellemző ezekre az, hogy nemcsak hosszúságuk és szélességük van, mint az idomoknak, hanem magasságuk is. Amíg a papírból kivágott sík idomok az asztalra téve lapián dfckihlU'k és nem emelkedtek ki, addig a mértani testek már kiemelkednek és láthatóbbak. Amilyen magasra emelkednek az asztalról a levegőbe, az mutatja a magas-ságukat. Magasságot szintén centiméterekben fejezzük ki.

A. legegyszerűbb mértani test a kocka (10. ábra). Hat egymással teljesen egyenlő — mint mondani szoktuk egybevágó — négyzetből állíthatjuk össze. Ezen négyzetek adják a kocka lapjait. Jellemző a kockára, hogy minden lapja egyenlő egymással. Kockához

hason-'ónak nevezzük a p árt a csontot, meri szélessége, hosszúsága és magas-sága megközelítőleg egyenlő. (A kockacukor nem kockaalakű.)

Hat téglalap határolja a téi>l;"myí va»y hasábot (11. ábra). A hasáb ULlnji.lorisri.5jau e.^y lOi>I;m n^ydlu-ljiik meg, amelyen látjuk, hogy csak ;i/ e.í;\ mással szi/mlicn levő. e^ymassül p;irhu/amos lapok egybevágóak. Hasábalakú a patkóköröm stb.

Egy négyzetből és négy egyenlő oldalú vagy egyenlő szárú háromszori HÍ l oswalüthaló a gúla (12. ábra). A négy háromszög fent csút-sbiin hilálko/ik i-£iymássa). (lúlaíUakű a téli" paLkósarok fejének vége.

Vegyük elő újra a patakörzöt és nyissuk ki 45 fokra. Egy kalap nagyságú Imiiden cipőnk Uilpávnl simítsuk el a homokos, vagy poros talajt. A kur/.ö t>i>vik sx.finU m u r i n k le a s/ma tenile! közepébe, a másik szárat a talajra lazán li-t-nífi-rlve forgassuk körül addig, amíg a vonal el nem éri kezdeti részéi. umi» önnmiíáha vissza nem tér. Az előttünk levő szabálvos irörbcvoniil, a kör (13, ábra}. Az a hely, ahová a körző

OÁ 0

**" é> C

egyik szárát leszúrtuk, a kör középpontja, míg az a vonal,.amelyet a körző másik szára írt le, a körvonal. Húzzunk egy egyenes vonalat

L a kör középpontjától u körvonalig. Hz az i'^yí.'iu-s a kör sugura. Simítsuk el a körvonal jó részét, hogy az ne lássák- Maradjon azonban a vonalból egy darab épségbt'ii. A körvonal megmaradt részét kör-ívnek nevezzük. Ha a körvonalnak felét hagyjuk rneg, akkor félkör marad vissza. Ilyen alakú az elülső patkó felülről nézve. Az előbbi körívnek két végéből húzzunk egy-egy egyenest — sugarat — a kör középpontjaim/. a kíiriilhaLároll terület, a körcikk. Egy teljes korhol és egy ilyen kiirrikkből új mértani testet, a kúpot kapjuk (14. ábra).

Természetesen a körcikk ívelt vonalának oly;m hosszúnak kell lennie, mint a felhasznált kör kerületének. Ilyen kúpalakú a kúpalakú-iHlŐbetét feje, továbbá megközelítőleg az újszülött csikó patája.

A gúla és a kúp abban különböznek egymástól, hogy a gúla alapja szögletes, a kúpé pedig kör.

A hengert {15. ábra) szintén a kor felhasználásával készíthetjük.

Minden kovács látott már vascsövet és látott bizonyára gazdasági hengert. A henger mindkét vége köralakú, maga a hengert és t, vagy,

amint mondani szokás, a henger palástja, egyenletesen hajlik. Ilyen hengerfclülethez hasonlóan egyenletesen hajló felülete van a szaru-toknak.

Előfordul még e könyvben domború-liomorú kifejezés és az ék l szó is. Domborúaknak nevezzük azokat a testfelületekéi, amelyek a vízszintes, va»y sik i'íilé emelkednek, mig ha a sík alá hajlanak, homorúaknak hívjuk. A határban a dombok domborulatokat, a völgyek i).-(li£í tiomorulatokat példáznak. Homorú a pata talpi felü-lete mert a hordozószél síkja alá hajlik. Domború az árkolókalapacs éle, mert az egyenes fölé emelkedik, fik akkor jön létre, ha két lap egyik-csvik széfé ér össze, a másik szélük pedig távú! van egymástól, va«yis a két lap ^.ö«eí zár be r-ymnssal. l la pl. .*> kártyalapot középen összehajtunk és u i á n a Meszük, a kártya magától is ék alakot vesz fel. Ék a vas vágó-üllő bet ét, a fejsze stb.

Az elmondottakat sokkal jobban megértjük, ha olvasás közben [ nézzük a megfelelő ábrát.

Alirakosknsiir 3ü.

Ahrakostarisznya 3!).

At-íl krmcayitésc 46.

A.vlpatkíi 59.

Asyvdő 17.

Ajakszorítö 39.

Alacsonyjtiríis 112.

Aiiuol gumitalpbetctcK-palliii H".

An«ol patliószeg 81.

Artéria v. vcrüér IS.

Aszfaltpatkó 68.

Altalános jrhagyiülaclás, palaUyuMad.

Arkolókalapées 42.104.

Arkoln-üllőbeLÉt 42.

Athatú szarurepedés 102.

Atlús pata 36.

Atmenfl szarurepedés 102.

Bak, patkolríbah 39.

BakMlás v. rokkantállás 32.

Befeléfordult csűd 36-Beszegés a patán 7-1.

Részeges a patkón TI.

Beteg paták 101.

Betétes-patkó 65.

BetolIialíV patkóköröm 56.

Betolható patkrtsarok 53.

Bevágás 110, Bevágrtnicklra való igazitás fiO.

Bevágd-patfeú 111.

Boka v. csüdiziilot tójrka 12.

Bokavédő 110.

Boküzús 10S1.

Bokázómddra való if-'a/tWs 60.

Bokáwí-paUió 110.

Borda Ki.

Borjűállás 32.

Hőr 19.

nűrtalpíí1ál(!l «il, Collin-mctszés 96.

Csavarfoüú 44.

Csavaros sarkas-patkí 53.

ai-olya 13.

Csikók franclás-úllása 86.

Csikók heRyfaltiprűáltósa 86.

Csikók maiikós-áliása 85.

Csikók iiicrctlck-álMsa 86.

Csikók patsiinak ápolása 85.

Csipet á patItós/ej/cn Sí.

CsílJÍll'Mlllt 13.

Csonthártya 15.

Csontokon látható lyukak 15.

Csontok összeköttetése 15.

Csontváz 12.

IJionLvíí/i-kon Ii-\í, kiciiiclkodésck és mclyctlések 15.

CanWóízület ifi.

CMiklös-palhó 64.

Csukó U-csülök patkó 115.

iXiikolllJüLkn i- ü l k i i l n ü i / J i s a SS—59.

C.nlitcsDnl 20.

Csiulli;ijlil(i v. felső BgyenítSszalae 31, i.MiiM/filfl 16—19.

Csüdizület tájéka v. boka 12.

Csülök v. köröm 1J3.

Csülflkápolás 114.

iXitlólifiont 113.

Csülöfcíaraiías 116.

Csiilök-|ialkó 115.

CsulöliliasaiJék 114.

(%vasvi'mij!;a]a|)iif. N . télköralakű--vasvíi-gdkaiapács 42.

»efays-féle patkú 95.

f ) i : i - miiiH". pata lii-d .ii|,is-|,ata 36.

Donpaíillás 33.

Dudoroi pala 104.

E^észsóeei, ép pala 31.

Eű\rnitűcsont 20.

Jiüyn's ri i";u-;ii'(i-i •.aik:i--[)!)tkű 48.

riiiíiutlol Iflc cljíris 75 ]íinsiedel-fílc patkó 95 Kihli-iilis j j a l k i Ük dőlt is után 69., 83.

Utcsontnrl»i,úi.it a [tii[;i]iori'nak 108.

ElÖIyukasztis 77.

KlüliiiHas/liikalapíi'!, 42.

ElfireáUftott-lábíllís 32—33.

]-:irir(",üeI<i -i-1.

Elülső láb íillása 32.

Jiliil-ü liili k-Ii'intlíse 70.

Elülső lát) csontjai 14.

Eliilsú láb részei 12.

Klválá-ii-k É./ oisíi-liiiir, nUrKben 103.

t-]lv(;]ir'ii\(iili')-/;íi-ii |iii|i,u^|i,iik() 52.

Frek IS—HL Éles hanE 81.

TÁRGYMUTATÓ

Éles patkókörötn 06.

Élts |i:itkósarok 53.

Ép, egészséges pata 31.

Ép ferde pata 91.

Ép heüyesszöpü pata 90.

Ép meredek pala 90.

firh:iló/al 18.

Érzi ideg 17.

Faggyúmirígy J!>.

Fal irhája 23.

Fancsalit 13.

Faszdn 47.

Fatíyúcsülök vagy köröm 113.

FfdeLes-patlíú 63.

Fedőréteg Ü l . Fehérizzás 75.

'Fehérmeleg 75.

FEJ részel 12.

Fclfsltfícs szaru i-HávolíUis-a 74., 87.

Felső egyenftöszalag v. csuriliajlító 31.

Ferde pata, ép 91.

Ferde pata, tiiliás 96.

F,í|iií-|<lul;li<ii-p;ttk<i 52.

i-'íliiík^a-patkó 77.

Pélköralatú-vasvigókalapács v. c-vas-vásúkalapács 42.

l - l í t l l k s i p C S O k 102.

Fogótartó 40.

Folyt acél -ifi.

Folyt vas 47.

Fordftóvas 44.

Földön szűk lábállás 32.

Földön tűs lábállás 32.

Fuj tahi 39—40.

Fujtalócső 40.

Pftggesztfi kés/nh'.Li- H |>i,t;n Mini Hűk 2H Füstfoiíó 40.

Gerincvelő01! T*3' Görbe pata í(7.

CuiiiiputkV.. M»I\I;IÍ 117.

tíyiirli-sulük'iiátk.í'1!!-?'. ' ""

Gyári-patkú'64.

Gyári patkósáig 81.

Gyűrűzött pata 104.

Hajlítási próba 47.

H a j l i l o i i i a k 30—31.

H:ií<./;j|,>[i'k 18.

Na!iisi-i'l járás 95.

Harántcsíkolt izem 16.

Harlmann-patkA !I5.

Hájnrclüfí 19.

Háromnégyed-csukottpatkí 64.

Háromnegyed-patkd. 52.

Hátraállított-Iábállés 32—33.

Hátulsd Iái) állása R2.

Hfttulsó láb csontjai ÍJ.

Hátulsri láb részei 12.

IIi'Mi^/.llií-tűség 46.

ircíi.M-ss/ouíi t n f j v í n i i l l á s 36.

Elegyesszögfl pata. f-P 90.

M. [yesszüj i; i - a t n . íiíhfls 93.

Hegyfal 24.

Hcgyfali íl 80.

HpMyfül iK.Kl.^.si-é]! rvs-^ini-I; koptatása IlcM>faltiiir,'.iSllás 32.112.

Heveder a patkón 58.

Hevi..(k.!-i?s-jjiitl;H is alk:iti!iir/;iía 58—59.

Hevít™ színtk 75.

J I l l n K jiatíík 93.

H j i k - ü W i i í lii H).

I f i i r d - u r i i r i i M o I ii jialán 27.

f K . r d u z i i l . i i j ,i [i.illíün 47. • ll.,i-,l.,/«,^íl 25.

Horgas Ín 12.

llc^xlilM v . i l n lUü/itás 60.

Hőfokok a vas hcvíWsénél 75.

Hús 16.

Húsos részét a patán 21—22.

Jnhüvciy 17.

I r l L i í j í V d l h i . l i i s 104.

[i-liuli-nu-Mk 22—23.

Iriia szemölrsszerű nyúlványai 23.

Izomrostok 16—17.

Izületek** Id láhvépíii Ki., J9.

Izük-ti porc l'..

Jírás 37.

Járásnemek 37.

Jégszemek 67.

Kakas taraj 27.

Kalapácsok 42.

Kalapácstartó 39.

Kaloda 11 fi.

Kampiis-patlió 101.

Kardillás 33.

Kapa a patacsonton 21.

Kupa a patkón 50.

Kápás-csölökpatkó 117 -Keleti lú ín.

Keresztcsont 13.

Keskeny pata 89.

Kevert lófajta 10.

Kémény 40. * Kényszereszközük 71.

KúiysziTpatkók 95.

Kézifogú 41.

Ivczikalapác* 42.

Kézipatkólyukasztó 44.

Kicsúszás megakadályozása 67.

K itp lé fordul t csüd 36.

Kohó 39—40.

Kohóvas 40.

Koksz 47.

Konkáv-patkó 68.

Kovácüinflhcty, mühciy 39.

Kovácsolás 75., 77.

Knvársszín 47.

Kde 58.. 66.

KBnyBk-CBiilEottpalkd 64.

Köröm beforrasztása 78.

Köröm v. csülök 113.

Kiimmliasadék 113.

Köröm a patkón 57.

Küröinpatlíó 115.

Körző, patkókürzo -Jő.

Kötís a palán 107.

KütíiKk 39.

K u t i i s z o v f l . l i ü r a l a t t i 19., 21.

K f i ü í l i i x i n i i irliwndszer 17.

KÖ/ÚIJM'! <'M!iitk(i/,b.('in \ . t M K J l i a j l i l u 31.

Közös ujjnyujtóin 30.

Kőszén 47.

Kúpalalíú-üliflbclét 42.

Jjapát 39.

Lapostalpú pata 98.

Lábak csontjai 14.

I-iibiik Icli-melcse 70.

l.iibak rfszci 12.

l-iiliiilliisi^k 32.

i,;íbki)/i'-|H-scnt 14.

L ü b i i i y k m i l u U i s i r . n k k c i t i n )><.'rendezé-sek 37.

Lábsíár v. lábköze p 12.

Lábvég v. ujj 19.

l.iil>\ííí;'i|l:ls 3a—3G.

Lábvég csontjai 20.

LiHivíí; ITCÍ 33.

r.i'iMísi idegei 31.

Libvéfí iznictei 16.. 19.

Lflbvéfi szerkezete 19.

Lábvégtengely v. ujj tengely 3-1.

Lábvégtengely törési iránya 3tí.

Lechncr-ftle lejtő 48.

I-cjtui fölüld a patkún 48.

Lemezes réteg 24.

l . c \ H L jjiitlti'. \i/-í«á]ata 73.

Légcsere J9.

Lú alakja, méretei, nagysága 12.

Lúfajták 10.

Ló használhatósága, értéke 7.

]," testrészei 11.

Lóval való bánásmód 70.

LunswiU patkó 101.

Lyiilüi^-iiikiUitii-ii:, 12., 46.

Lyuka-s/ló, kézi 44.

J.yukasxtútörab 42.

Miirasjáríis 112.

.Manlíós-iíllús 99.

Mi'ilcm'i-i-ífmt 13.

Mcdvctsííd v. medvetalp 36.

.Mcviivilíilás 106.

Mi-l'/cj-ulíí 106.

Mdiíiniüinus a patiilian 38—39.

MrlcüM'lü lú 10.

MelKas 40.

Mciii]iliis-patlEÓ 62.

McredeJ; i'sűd 36.

Meredek lábvégállás 36.

Meredek paía, ép 90.

Meredek pa(a, hibís 94.

Mf-slíTM1}!!- (.yüinaiiyaíí 83.

Mértani fofralmak 120.

Jliwatú idegek 17.

Műhely, kovác'Fmühcly 39.

BTedves vérfolt 106.

Neiisi-bild-patkó 101.

Négysarkas-patkó 58.

Norvég gnmipalkú 67.

Nyers vas 46.

Nyír 27.

Nyírcsont 21.

Nyír irhája 24.

Nyírrák 109.

Nyusatí ló 10.

Nyújtóinak 30.

Nyujtóizmok 30.

OldalkApa 50.

Oklalsarlias-patkr'i Ü8.

Orrkötűlék 39.

Oszlopos réteg 24.

Osztóé f 18.

Ó-állás 32.

öntöttvas 46.

öntözőkanna 39.

Összekötő rétes 26.

Öszvdr patája és patkolása 112.

Papucspatkri 52.

ParalíiLalpbctít 65.

Pataápolás 85.

l-'atabi'tiiíí-scsck 10).

Pata bonctana 19—31.

Patacipfl 107.

Patacsont 21.

Pata elbírálása 88—10&.

Pata ciőkí-,?;u;.,> a p.ii.^ni^hoE 73.

Pataerek 31.

Patafaras"". !:'•(! szaruíaragfe 73—7J.

PstahajlíMizoni és ín 31."

Pa lahen sergyullad ás 108.

Pala horrtoziifcHUrtc 27.

l'iüui/iih't 16.. 19.

Patakenöcs, patazsir KK.

Patakötés 107.

Patamelianíznms 38—39.

Patámért) 77.

Pataporc 20.

Pataporcelcsontosodás 108.

Pataragasztőtapasz 83.

Pataráspoly, 1>WI s^íiriiriUpoly 45.

I'aiavolílüiiitság 104.

Pala rugalmas részei 28.

mus 38—39.

Pata talaji felülete 27.

I'iiUiUiíuiliis 38'—39.

Pata védő] n ín ez, s áru 7.

1'fitaviz.ssííilófogó 3fl.

ratkuliSs rí íja <js haszna 8.

1'íiLkoliK ulljii-!i]«sa 83—84.

I'alkoliiM-ir.tli elbírálás 69.

Patkolfis fogalma 8

Pakolás! hibák 8.

f'nUiofás karói, hálása 84.

I'atkoliK me/Kanalai (59.

I'atkoióbak, bak 39.

Patkolókalapács 45.

Patkolíkovácsmeaterség 118.

Patkóid kovács szavatossága 118 T'iilknlószík 39.

I'alkolúszin 39.

Patkó alakítása 77.

l'atkd-alakító Ollőbetét 42.

l'atkoárfcolis 76.

Patkfibetétek (iá.

Patkrt beviÍM''' . iKiküZímiridrii való iga-zítása 60.

Patkó elcsúszása 84.

l'atkii flkóiiU'-c ;i icK/cs-i-ltihcz 80.

Patkó elkészííísflici! szukicíírs szer-Patkó elük^í.ilt-r a palkr-Uishoz 77 Patkó élei 47.

Patkó felpróbálása 79.

Patkó fcis/1'í.'ek'stVi.' s/f]cál(t .szerszá-mok 45.

Pathúliajlftókalapács 42.

I'alknlípveder 58.

. Patkó hordozófelülete ÍS.

Patkó hordozólapja 48.

Patkó hossza 51.

Patkó igazítása 79—80.

Palkr.kí'izttés 75.

l'alkrikiíszilí- \a>,ii>alóhből 77.

Patkó kiválasztása 75.

Patkó kovácsolása, készítése 75.

Patkri i;o\Mt^oliK;ihox ^iik^yes síer-számoU 41.

P a l kők üröm 57.

PaLkókörző. körző 45.

I'atkó lapjainak kidolgozása "P.

l'ülloildiicz 57.

t'jtkólcmci' ln.tdniisztása 58.

Patkó levétele 71.

Palkti levpt cl n-t' ^i'lu.il.i •./,T./..imok 45.

l'aLkrilyukaszlrt, tt-zi 44.

Patkrt meglazulása M.

Patkó méretei 51—52.

Patltú részei 47.

l'alk.^arok 53.

Patkószár 47.

l'1111-.'.sxi.-fíck 81.

l'iilkú szélei 47.

EJatk(> szélessége 51.

Patkó szűkre, tágra, rdvidrt ús hosszúra Patkó talajon szííkrc és tágra való

készí-tése 59.

Patkrt vastagsága 51.

Pária 23.

Pártaárok 24.

PárlacbOnL 20.

Piírlahajlítűín is izom 31.

l'árla irhája 23.

Párlaizíllot 16., 19.

Pártaszí] 25.

Párta sikja 69.

Pirtatiprás 108.

PikJieiyek 73.

Polgiffl kovácsot által elkövetet! i i i i n i k s . Pi'l^úri-patkő 48.

I'nimi-ló JÓ.

Porhanyó pala 101. . Putacsüd aii.

RáverSkalapács 42.

Beszélők 4<1.

Roszelöpad 39.

RÉS alakító 46 JWskarika 40.

Rdsvi.üokalapács 4(i.

Rukkaiitilllás 32.

, Rokkant pata 104.

Rokkant patára való patkó 105.

Rövidre való igazítás 60.

Rugalmas részek a patán 2N.

Rúd- vagy kovácsvas 46—17.

Sarkak, patkósarUak 53.

Sarkak célja és káros hatása 54.

Surkaí-palfci) 53.

Saroialakltó-tUIGbetét 42.

Saroltíl 24.

Sarokfogá 41.

Sarc.ks\ullaclás 106.

Sarokkulrs 44.

Sarokmcnetvágó 44.

Sarckszuglet 24.

Siirckliiniasztó 24.

•Sarofctámasztúkápás-patkó 94.

Siiroltvánkos 29.

SiirolfV!!nk<-s, fi-Holridott 95.

Sarokvúdö 1JI.

Saru, patavédfi 7.

Sávos vérfolt 106.

Sántasíig 104—109.

ScCMl),X(.-mé)y!!eL 118.

Sejtes nyír 29.

•Sejtes sarokvánkos 29.

Summler-féle patkó 68.

Süprfl 39.

Sport-palkúk 68.

SliU-[--|Kill<() 105.

Stark-Guther-^atkö 09.

SitlM>:ill;.)k 10.

h / i t i m l \ ( i s . i l l , I M I |iil,;il, ,-|,,iwitele 37.

Szühiilyos líbállás 32.

Szabályos patáit 88.

biialiiilylalaii jíirású lovak és patkolásuk

Szabálytalan lábvégáliás 30.

S/:,lm; lronat-lalpbetít 66.

Szamár patája és patkolása 112.

S/nni(-,n]'l)a 103.

Szarufa] plvűkonyitiisa Sö„ 102.

Szarufal hosszúsága 25.

h x . i n i N i l iilii'j]a 2;i.

Szarufa! lercszolií'ir B5., J02.

Szarufal szélei 25.' Sziiriifal i';isla^s.isJ:i 25—26.

Szarníaragáslíozszüksíges szerszámot 45.

S/íii-iiiiiruiííkés 45.

:^;iniS«f'p!ts 28.

h?,ini]1'[iif.zek 26.

Szaru növekedése 28.

S/.ann.j/Lopolí 26.

Szarupuiiitás 87—88.

H/ariiritspoly -15.

S^irurrped^ 102.

Szarusartdcvánkos 21).

Síanitalp 2li.

Szarutok 21.

Szarutok puhftása 69.

Szarutok részei 24.

Szariilok színe 27.

S^arvasinarha patkolása 113.

sx,:ii',i? vértolt 106.

Szeg. patkúszeg 81.

SjcíMt-ok, a l a k j a , tucly-i".,.. -.xtlt^i-Sf stb. 48—49.

Sztfíbelépés 107.

In document LÁSTAN I R TA (Pldal 59-67)