• Nem Talált Eredményt

Magyar-osztrák közösügyek

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 173-177)

1913.

Szeptember. — 5. A király Szá-páry Frigyes gróf külügyi osztály-főnököt pétervári nagykövetté ne-vezte ki Thurn-Valsassina gróf he-lyébe. — 20. Krobatin lovag közös

hadügyminiszter Geszten megláto-gatta Tisza István gróf miniszter-elnököt. A találkozáson ott volt Hazai honvédelmi miniszter is.

Október. — 3. Bécsben közös mi-niszteri értekezlet volt, mely a ka-tonai reformokkal foglalkozott s a balkáni háború folytán ránk hárult katonai intézkedések költségét 435 millió koronában szabta meg. — 13.

A magyar és az osztrák kormány között teljes megegyezés jött létre a katonai szervezet újabb re-formja ügyében. — 14. A kormány közzétette hivatalosan, hogy az ujonclétszámemeléssel az új kon-tingens 31.300 emberből fog állani, ebből 18.000 jut a közös hadse-regre és haditengerészetre, 6000 a honvédségre és 7300 az osztrák Landwehrre.

November. — 6. Giessl Vladimir báró altábornagyot, a monarkia ce-tinjei követét belgrádi követté ne-vezték ki Ugrón István helyébe, akit a külügyminisztériumba ren-deltek be. Cetinjei követ Ottó Ede rendkívüli követ lett. — 10. Bécs-ben közös miniszteri értekezlet volt a delegációk összehívása tár-gyában. — 18. Bécsben összeültek a delegációk. A magyar delegáció elnökévé Láng Lajos bárót, alel-nökévé Zichy Ágost grófot válasz-totta meg. Az osztrák delegáció elnöke lett Leo dr., alelnöke Sylva-Tarrucca gróf. A magyar delegá-cióval együtt a parlamenti őrség is Bécsbe ment. — 19. A király a

Hofburgban trónbeszéddel meg-nyitotta a delegációkat. — A ma-gyar külügyi albizottságban Berch-told gróf külügyminiszter elmon-dotta expozéját. — 21. A házból kitiltott magyar képviselő-ket nem engedték be a delegáció ülésére kitiltásuk idejének lejárta előtt. — A magyar külügyi albi-zottságban az ellenzék részéről Hadik János gróf és Károlyi Mi-hály gróf szólaltak föl a parlamenti őrség alkalmazása ellen. — 25. A magyar ellenzék teljes ülésre hi-vatta össze a delegációt. A munka-párti delegátusok nem mentek el az ülésre, amelyet határozatképtelenség miatt mindjárt föl is oszlattak.

December. — 1. A magyar dele-gáció teljes ülést tartott, hogy meg-vitassa a parlamenti őrségnek a delegációba való kirendelését. Hosz-szas vita után, melyben új argu-mentum nem merült föl, a többség is, az ellenzék is fönntartotta a maga álláspontját. — 2. A magyar delegáció tengerészeti albizottsága előtt Haus tengernagy, tengerészeti parancsnok kifejtette programmját.

— 9. A delegációk folytatták ta-nácskozásaikat. A magyar delegáció plenáris ülésén élénk külpolitikai vita indult meg. — 15. Bécs-ben közös miniszteri értekezlet volt, melyen elfogadták Haus tenger-nagy, tengerészeti parancsnok pro-grammját. — 18. A magyar delegá-ció befejezte munkásságát: az 1914.

év első felére vonatkozó közös költ-ségvetési előterjesztés minden téte-lét megszavazta. — 27. A delegációk teljesen befejezték munkájukat. A magyar delegáció záróülését tar-totta.

F e b r u á r . — 16. A király Berchtold gróf közös külügyminiszternek a Szent István-rend nagykeresztjét adta.

Március. — 25. A király Mandics Nikola dr.-t Bosznia és Hercego-vina tartományi főnökhelyettesévé nevezte ki, Rohonyi Gyula titkos

tanácsos helyébe, aki' az újonnan szervezett bosznia-hercegovinai tar-tományi számvevő-kamara elnöke lett.

Április. — 28. A delegációk össze-ültek Budapesten. A magyar dele-:

gáció elnöke lett Zichy Ágost gróf, alelnöke Beöthy László, az osztrák delegációé Sylva Terrucca gróf, al-elnöke Leo dr. — A külügyminisz-ter a delegátusok elé külügyminisz-terjesztette az 1914—15. évi költségvetést és szétosztotta a Vörös könyvet, amely a balkáni háborúra vonatkozó

dip-lomáciai ügyiratokat foglalta ma-gában. — 29. A királyi várpalotá-ban Ferenc Ferdinánd kir. herceg ünnepiesen fogadta a delegációkat s a király nevében beszéddel meg-nyitotta a delegációk ülésezését. — Az " osztrák külügyi albizottság-ban Berchtold gróf elmondotta ex-pozéját. — 30. Krobatin hadügy-miniszter a magyar delegáció had-ügyi albizottságában elmondotta expozéját.

M á j u s . — 7. A magyar delegáció hadügyi albizottsága megszavazta a hadügyi költségvetést. Az ülésen az ellenzéknek csak főrendi delegátu-sai jelentek meg. — 12. A magyar delegáció külügyi bizottságában Ká-rolyi Mihály gróf interpellációjára Berchtold gróf külügyminiszter rész-letesen nyilatkozott a balkáni kér-désekről. — 18. A magyar delegáció első teljes ülését tartotta, melyen a hadügyi költségvetést tárgyalta. Az ülésen Telegdy József meginterpel-lálta a külügyminisztert ama sére-lem dolgában, amely Mangra Vazul magyar országgyűlési képviselőt Bu-karestben érte, ahol inzultálták. A külügyminiszter azt felelte, hogy utasította Czernin gróf bukaresti követet, hogy tegye szóvá a dolgot a román kormánynál s a román kormány megígérte, hogy megvizs-gálja a dolgot s a tényállás szerint eljárást indít a tettesek ellen. — 29. Mind az osztrák, mind a magyar delegáció befejezte tanácskozását.

Külföld.

1913.

E U R Ó P A . — A u s z t r i a : Július 26.

Császári pátens jelent meg, amely a cseh tartománygyűlést föloszlatta.

Egy másik pátens fölfüggesztette a cseh autonómiát s kormányzó-bizott-ságot nevezett ki az ügyek intézé-sére. — Október. 18. A Canadian Pacific hajósvállalat bécsi irodáját és harminckilenc ausztriai fióküz-letét bezárták, mert kiderült, hogy a társaság visszaéléseket követett el a kivándorlók csábítása által. — 22. A kormány a képviselőházban beterjesztette az 1914. év első felére szóló költségvetést, mely 69.741 ko-rona fölösleget tüntetett föl. — De-cember 10. A képviselőházban a ru-tén képviselők nagy botrányt ren-deztek a kormány ellen való tünte-tésképpen. — 13. A lengyel nép-pártban viszálykodás tört ki. A párt kizárta tagjai sorából Dlugosz len-gyel minisztert, aki a párt elnökét, Stapinszkit azzal vádolta meg, hogy megvesztegettette magát és külön-böző címeken pénzt fogadott el. — 20. A képviselőházban nagy botrány támadt a Dlugosz—Stapinszki-ügy miatt. — 22. Dlugosz lengyel

miniszter beadta lemondását. — N é -metország: Augusztus 5. A ber-lini katonai törvényszék ítéletet mondott ama katonatisztek és tűz-mesterek bűnügyében, akik ellen Liebknecht képviselőnek a biro-dalmi gyűlésén a Krupp-ágyúgyár gyanús hírszerző-manipulációja miatt mondott heves támadása kapcsán a vizsgálatot megindították. A vád-lottak aránylag kis büntetés árán menekedtek, a legnagyobb büntetést, félévi fogházat, Pfeiffer főhádbiz-tos, a hadügyminisztérium hadbiz-tossági osztályának titkára kapta.

— Augusztus 25. A bajor Kelheim városban a németek megünnepelték annak az eseménynek a százéves fordulóját, hogy lerázták I. Napo-leon igáját. — Szeptember 15. Jená-ban megnyílt a szociáldemokrata-párt kongresszusa. — Október 18.

Egész Németországban megünnepel-ték a lipcsei csata századik évfor-dulóját s Lipcsében fölavatták a népek csatájának hatalmas emlék-művét. — Október 27. Braun-schweigban összehívták a rendkívüli országgyűlést, hogy előkészítse az

uralkodásban elkövetkező változást.

— 28. A braunscbweigi országgyű-lésen fölolvasták a kumberlandi her.

cegnek a trónhoz való jogáról szóló lemondólevelét. — A herceg a trónra vonatkozó jogait fiára, Ernő Ágost hercegre ruházta át. — 29.

Ernő Ágost herceg, aki Vilmos csá-szár leányát, Viktória Lujzát vette feleségül, elfoglalta a braunschweigi trónt. — 30. A bajor képviselő-ház elfogadta a kormány ja-vaslatát, mely megváltoztatja a ba-jor királyság alkotmányát, megszün-teti a régensséget és az ország trón-jára a beteg Ottó helyébe az eddigi régenst, Lajos herceget ülteti. —

— November 4. A bajor birodalmi tanácsosok kamarája egyhangúlag hozzájárult a régensség megszünte-téséhez. — 5. Lajos bajor régens-herceg proklamációt adott ki, mely-ben közli, hogy a régensség meg-szűnt s a trónt ő foglalja el III.

Lajos néven. — 12. III. Lajos bajor király elfoglalta a trónt. — Novem-ber 29. ZaNovem-bern elszászi városkában egy Fortsner nevű német hadnagy-nak a polgárságra tett becsmérlő megjegyzése miatt a lakosság való-ságos forradalmat támasztott. A helyzetet elmérgésítette, hogy Reut-ter ezredes. a helyőrség parancs-noka a polgárság ellen vezényelte a katonaságot. — December 3. A zá-berni események miatt a birodalmi gyűlésen nagy vihar támadt. A gyű-lés állást foglalt a kancellár ellen.

6. A záberni ezredet áthelyezték Obernhofenbe. — 20. A Pózén mel-letti Dakovim'oliéban Mielczinszki Mátyás gróf agyonlőtte a feleségét, Potocki Felicia grófnőt és ennek unokaöccsét, Mirczinszki Alfréd gró-fot, akit a feleségével együtt bizal-mas légyotton lepett meg. — Olasz-ország: Szeptember 23. Tripolisz-ban a szenusszi törzszsel kemény harc volt, amelyben Torelli olasz generális is elesett. — Október 27.

Ma volt az általános képviselővá-lasztás az új választótörvény alap-ján, mely a választók számát 3,319.207-ről 8,672.249-re emelte. A

kormány nagy többséget szerzett.

— November 27. Az új parlamentet megnyitották. — F r a n c i a o r -szág: Július 21. A kamara 358 szó-val 207 ellenében elfogadta a há-roméves katonai szolgálat

behozata-lára vonatkozó törvényjavaslatot.

— December 2. A Barthou-kormány lemondott, mert a hadsereg fejlesz-tésére kért kölcsön egy részletkér-désében a kamara bizalmatlanságot szavazott neki. — 9. Sok huza-vona után az új kormányt Doumergue alakította meg. — 11. Az új kor-mány a parlamentben bemutatko-zott. — Oroszország: November 10. A kievi törvényszék egy hónapi tárgyalás után fölmentette a rituá-lis gyilkossággal vádolt Beirituá-list. — Angolország: Július 8. Az alsó-ház a homerule-billt harmadik ol-vasásban 352 szóval 243 ell^n elfo-gadta. — 15. A felsőház a homerule-javaslatot 302 szóval 62 ellenében elvetette. — Október 15. A con-naughti herceg feleségül vette Fife hercegnőt. — Spanyolország: Jú-lius io. Sancho Aliegret, Alfonz király merénylőjét halálra ítélték.

— Augusztus 3. A király Sancho Allegrenek kegyelmet adott.

Á Z S I A . — K i n a : Július 24. Az or-szágban újabb forradalom támadt, amely Juánsikkáj elnök ellen irá-nyult. — Október 7. Juánsikkájt véglegesen köztársasági elnökké, Lijuhungot alelnökké választották.

Japánország a végleges választás után elismerte a kinai köztársasá-got. — 10. Juánsikkáj elnököt ün-nepiesen beiktatták hivatalába.

A F R I K A . — F o k f ö l d : Johannis-burgban sztrájkoló bányászok és a rendőrség, meg a katonaság közt véres összetűzés támadt. Sok ember meghalt és sok megsebesült. Két-százezer munkás nyilt lázadásba tört ki.

AMERIKA. —

Egyesült-Álla-mok: November 5. Newyorkban a polgármester és a városi tisztvise-lők választása során megbukott az úgynevezett Tammany Hall.

1914.

E U R Ö P A . — A u s z t r i a : Január 30.

A képviselőházat elnapolták, mint-hogy a csehek obstrukciója meg-hiúsította a költségvetési

provizó-rium parlamenti elintézését. A pro-vizóriumot a 14. szakasszal léptet-ték életbe. — Március 5. A kép-viselőház ismét összeült, de a csehek

obstrukciója folytán az ülést be kellett rekeszteni és a Házat elna-polni. — 16. A Reichsratot császári fölhatalmazással elnapolták. — N é -metország: Február 21. A meze-ricsi törvényszék fölmentette Miel-czinszki grófot, aki agyonlőtte fele-ségét és ennek unokaöccsét. — Áp-rilis 18. A császár Wedel Károly grófnak, Elszász-Lotaringia kor-mányzójának a zaberni ügy miatt való lemondását elfogadta s a gró-fot érdemei elismeréseül hercegi rangra emelte. Elszász-Lotaringia új helytartója Dallwitz porosz bel-ügyminiszter lett. — Június 18. A Hohenzollern-csatornát, amely Ber-lint és Stettint összeköti, átadták a forgalomnak. — Olaszország:

Március 10. A Giolitti-kormány a radikális pártnak a kormány ellen való állásfoglalása miatt beadta le-mondását. — 18. Az új kormányt Salandra alakította meg. San-Giu-liano márki megtartotta a külügyi tárcát. — Április 2. Az új kormány bemutatkozott a kamarában. — Jú-nius 2. Tiepoló grófnőt, aki lelőtte férjének hozzá betolakodott tiszti-szolgáját, az oregliai esküdtszék fölmentette a gyilkosság vádja alól.

— 8. Ankonában nagy katonaelle-nes tüntetés volt, amely nagy ará-nyokat öltött és nagy zavargássá fajult. A mozgalom elterjedt az egész országban s forradalmi jellegű sztrájkokat provokált. A föllázadt tömeg rombolt és zúzott. — F r a n -ciaország: Március 16. Cail-lauxné, Caillaux pénzügymin. fele-sége, a Figaró szerkesztőségében agyonlőtte Calmette főszerkesztőt, mert a Figaróban sorozatos támadást intézett férje ellen. — Április 26. Az általános képviselőválasztás meg-történt. — Június 2. Doumergue miniszterelnök lemondott. — 9. Sok huza-vona és kisérlet után Ribot megalakította az új kormányt. — 12. A Ribot-kormány bemutatkozott a kamarában, de a bemutatkozás nap-ján megbukott, mert a kamara 374 szóval 187 ellen bizalmatlanságot szavazott neki. — 15. Az új kor-mányt a radikális többségből viani alakitotta meg. — 16. A Vi-viani-kormány bemutatkozott a ka-marában, amely 370 szóval 137 elle-nében bizalmat szavazott neki. — A n g o l o r s z á g : Február 17. A par-lamentet trónbeszéddel

megnyitot-ták. — Március 21. Írország protes-táns tartománya, Ulszter szervez-kedvén a homerule ellen val©

harcra, valóban harci előkészülete-ket tett. — 26. Az ulszteri lázadás s a tisztikarnak a forrongással szemben tanúsított viselkedése miatt Seely hadügyminiszter lemondott.

Ugyanez ok miatt lemondtak French tábornagy, a vezérkar főnöke és Eward altábornagy is. — Április 7.

Az alsóház a homerule-javaslatot 356 szavazattal 276 ellen elfogadta második olvasásban. — 25. Az ulsz-teriek 75.000 fegyvert és 40 tonna muníciót csempésztek be önkénte-seik számára. — Május 25. Az alsó-ház 351 szóval 274 ellenében har-madik olvasásban elfogadta a ho-merule-javaslatot. — Június 5. A király fogadóestéjén befurakodott egy szüffrazsett és botrányos jele-netet rögtönzött a királyi pár trónja előtt. Az udvari szolgák rögtön ki-vitték. — A szüffrazsettek fölgyúj-tották a bradsalei történelmi neve-zetességű templomot, melyben Dar-win Erasmus szobra is állott. — 11.

A szüffrazsettek a westminsteri apátság egyik oltára alatt is bom-bát helyeztek el, amely nagy dör-géssel fölrobbant és megrongálta a történelmi nevezetességű koronázó széket. — Oroszország: Február 12. Kokovcev miniszterelnök lemon-dott. A cár a lemondást elfogadta és miniszterelnökké Goremikint nevezte ki. — Május 30. A cár ukázt adott ki, mely őszre Orosz-ország egész területén behívta a tartalékosok három évfolyamát.

— Svédország: Február 6. Stok-holmban a nép és az ország minden részéből összegyűlt parasztok tün-tetést rendeztek a hadsereg fejlesz-tése mellett. Ott jártak a királyi palota előtt és a király beszédet intézett hozzájuk, melyben kijelen-tette, hogy szolidáris azzal a köve-teléssel, hogy a fegyveres erő sza-porítására gyors intézkedés tör-ténjék. A király e beszédével hom-lokegyenest ellentétbe került a saját kabinetjével. — 10. A kormány be-adta lemondását, mert a király a kormány tudtán kívül beszélt a nép-hez. A király a lemondást elfogadta.

— Spanyolország: Január 2. A parlamentet föloszlatták. — P o r -t u g á l i a . Január 27. A Cos-ta- Costa-minisztérium lemondott.

Lisszabon-ban komoly zavargás tört ki s az anarkista elemek több helyen bom-bákat dobtak el, melyek száznál több embert megsebesítettek. — Február 9. Az uj kormányt Machado alakí-totta meg. — Szerbia. Június 4.

A Pasics-kormány beadta lemondá-sát. — II. Az uj kormányt ismét Pasics alakította meg. — 24. Péter király proklamációt adott ki, amely-ben közölte, hogy betegségét gyó-gyíttatni akarván, gyógyhasználata idejére elrendeli, hogy nevében Sándor trónörökös uralkodjék. — B u l -g á r i a : Június 14. A szobranjét föloszlatták. — R o m á n i a : Január 13. A Majoreszku-kormány beadta lemondását. Az új kormányt Bra-tianu ^ Jonel alakította meg. —

Törökország: Január 5. Enver bég ezredest a szultán hadügy-miniszterré nevezte ki és a basa címet adta neki. Enver hozzálátott a' hadsereg megreformálásához s egy egész sereg főtisztet nyugdíja-zott. — Május 14. Az új parlamen-tet a szultán jelenlétében megnyi-tották. A trónbeszédet a szultán első titkára olvasta föl.

Á Z S I A . — Japánország: Február 5. Egy berlini pörrel kapcsolatban rájöttek arra, hogy nagyállásu japán tengerésztiszteket és hivatalnokokat megvesztegettek a külföldi gyárak.

AFRIKA. — Dél-Afrikai Unió:

17. A vasutasok nagy sztrájkja vé-get ért. A munkásvezéreket letar-tóztatták.

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 173-177)