• Nem Talált Eredményt

Egyéb események

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 168-171)

évi XXXI. törvénycikk hatályát hosszabbítja meg. — A főrendiház

E. is foglalkozott e tárgyalással és határozatban kimondta,. hogy

II. Egyéb események

1913.

Julius. — i. A király Bécsből nyári üdülésre Ischlbe utazott. — 2. A hivatalos lap királyi kéziratot kö-zölt, mely Náray Szabó Sándor dr.

kultuszminiszteri államtitkárt szol-gálatainak elismerése mellett nyug-díjazza. — 4. Budapesten megala-kult az Országos Népművelődési Egyesület s elnökévé Rákosi Jenőt választotta. — 7. A hivatalos lap közölte Perényi Zsigmond bárónak belügyminiszteri államtitkárrá tör-tént kinevezését. — A Délmagyar-országi Magyar Közművelődési Egye-sület Szegeden évi rendes közgyűlé-sét tartotta. — 9. Némethy Károly belügyi államtitkárnak a király a

Ferenc József-rend nagykeresztjét adományozta. — 12. A belügy-miniszter rendeletet adott ki, amely-lyel megfelelő meghatalmazások kí-séretében a fiumei kormányzóra ru-házta át a juniusban föloszlatott rappresentanza és a sztrájkoló köz-ségi állandó bizottság hatáskörét. — A Magyarországi Rendőrtisztviselök Országos Egyesülete évi közgyűlését tartotta Győrött. — 15. A király Tisza Istvánné grófnénak, a minisz-terelnök feleségének az I. osztályú Erzsébet-rendet adományozta. — 16.

Esztergomban rendőrkutya-versenyt rendezett az Országos rendőr- és védő-kutyaegyesület, mely

Eszter-Romban alakult meg. — 18. A köz-ségi és körjegyzők országos egye-sülete nagy küldöttséggel tisztelgett Tisza István miniszterelnöknél és Sándor János belügyminiszternél. — 28. A Magyar Nemzet című napi-lap harminckét éves fönnállása után megszűnt. Utolsó szerkesztője Lán-dor Tivadar volt.

Augusztus. — 6. A gyorsírók buda-pesti nemzetközi kongresszusa alkal-mából az Iparművészeti Múzeum-ban gyorsíró-kiállítást rendeztek. — 7. Budapesten a régi képviselőház nagytermében megkezdte tanácsko-zását a nemzetközi gyorsíró-kon-gresszus. — 9. A király Szentke-reszthy Zsigmond bárónak, a nagy-váradi ítélőtábla elnökének nyug-díjazása alkalmából a titkos taná-csosi méltóságot adományozta. — 12.

Sárosmegye közönsége nagy ünnep-séggel ülte meg a héthársi templom-nak, hazánk történeti szempontból és műbecsét tekintve is, egyik neve-zetességének négyszázéves jubileu-mát. — 15. A pancsovai lövészegye-sület nagy ünnep keretében ünne-pelte meg fönnállásának századik évfordulóját. — A Magyar Orszá-gos Céllövő Szövetség Sopronban ötödik, országos versenyét rendezte.

— 18. Zágrábban merényletet kö-vettek el Skerlecz Iván báró, ki-rályi biztos ellen. Egy Tojcsics István nevü mázolósegéd revolver-rel rálőtt az utcán a királyi biz-tosra, akinek a golyó átfúrta a bal-karját. A merénylőt elfogták. Azt vallotta, hogy Amerikában biztat-ták föl, hogy ölje meg a királyi biztost. — A király udvari orvosá-nak Kerzl dr.-orvosá-nak a titkos taná-csosi méltóságot adományozta. — 20. Az idei Szent István-díjat, mely a 25-ik volt. Mautner V.-nek Bar-tek nevü lova nyerte meg. — 25.

Élőpatakon nyolcadik nagygyűlését tartotta a székely-társaságok szö-vetsége. — 31. Teplic-fürdőn lelep-lezték azt az emléktáblát, amelyet Napoleon hadainak veresége után a két császár találkozásának em-lékére állítottak.

Szeptember. — 2. A hivatalos lap közölte, hogy a király sédeni Am-brózy István báró nagybirtokosnak, továbbá Ambrózy Lajos és Ambrózy Gyula báróknak, valamint törvényes utódaiknak a magyar grófi méltó-ságot adományozta. — 5.

Bogdano-vics Lucián, karlócai szerb pat-riarka, Gastein-fürdőben, ahová üdülni ment, eltűnt. (Hetek mulva megtalálták holttestét az Ache-pa-takban.) — 6. Sándor János, bel-ügyminiszter a törvényhatóságokat rendeletben értesítette a községi és körorvosok nyugdíjintézetének lé-tesítéséről s egyúttal szétküldötte az orvosok özvegyeinek és árváinak ellátásáról szóló szabályrendeletet is. — 8. A Felvidéki Magyar Köz-művelődési Egyesület évi közgyűlé-sét tartotta Pöstyénben. — 11. A király idősebb Neumann Adolfnak, végvári Neumann Dánielnek és if-jabb Neumann Adolfnak, valamint törvényes utódaiknak a közgazdaság terén szerzett érdemeik elismeré-séül a magyar bárói méltóságot ado-mányozta. — 20. A magyarországi szo-ciáldemokrata-párt Budapesten meg-tartotta a tavaszról elmaradt kon-gresszusát. — 25. Arad város kul-túrpalotáját nagy ünnepséggel föl-avatták. Az ünnepen Rákosi Jenő beszédet mondott az aradi vérnukról. — 27. Gasteinban ma ta-lálták meg az Ache-patak vizében Bogdanovics patriarka holttestét, amely már föloszlásnak indult. — 31. Bogdanovics patriarka holttestét hazahozták Karlócára. — A községi és körjegyzők országos egyesülete Budapesten közgyűlését tartotta s megvitatta a fizetésrendezésről szóló törvényjavaslatot.

Október. — 3. A fiumei kormány-zósági épület ellen bombamerény-letet követtek el. A bombát az épü-lethez csatolt irattár ablakában he-lyezték el. A robbanás éjfél felé történt s ereje bezúzta a kormány-zóság ablakait, falakat döntött össze s az irattár sok aktáját megsemmi-sítette. — 4. Sándor János belügy-miniszter két körrendeletet adott ki, egyet a gyülekezési jog egysé-ges szabályozása, egyet pedig a vá-lasztójog büntetőjogi védelméről szóló törvény végrehajtása tárgyá-ban. — 6. Temesvárott együttes kongresszust tartott a Bírák és Ügyészek Országos Egyesülete, az Országos Ügyvédszövetség s az Ügyvédjelöltek Országos Egyesülete.

— 14. Az Asztra román közművelő-dési egyesület évi közgyűlését tar-totta Szászvároson. — 20. Az állami tisztviselők negyedik országos kon-gresszusukat tartották Győrött.

Ta-nácskozásuk legfőbb tárgya a szol-gálati pragmatika volt. — 25. A zágrábi bíróság Dojcsics Istvánt, Skerlecz Iván báró királyi biztos merénylőjét tizenhat évi súlyos bör-tönre ítélte. — 29. Nyolcvankilenc törvényhatósági és rendezett taná-csú város kiküldöttei Nagyváradon nagygyűlést tartottak, melyen fő-ként a városok hitelügyével és az erdélyi földgáz kihasználásának kérdésével foglalkoztak. — Besz-tercebányán a Madách-társaság ün-nepet rendezett Böhm Károly em-lékezetére s ez alkalommal lelep-lezte a Böhm szülőházára illesztett emléktáblát, Wünsch Róbert szob-rász alkotását.

November. — 2. Bogdanovics Lucián pátriárkát nagy gyászpompával el-temették Karlócán. — 8. A buda-pesti törvényszék egy Bravura Mik-lós nevű orosz embert három évi államfogházra és Velősy Lipót volt közjegyzői írnokot négy évi állam-fogházra ítélte kémkedésért. — 10.

A Magyar Jogász-egyesület har-mincegyedik évi közgyűlését tar-totta Budapesten. — 17. Budapest székesfőváros egyesítésének

negy-venéves fordulóját ünnepelték a Vigadó nagytermében. — 24. Kos-suth Ferenc eljegyezte özvegy Be-nyovszky Sándorné grófnét, szüle-tett Kvassay Máriát. — 29. Komá-romban fölavatták a kultúrpalotát.

December. — 7. A belügyminiszter két körrendeletet adott ki a kiván-dorlás okai és szabályozása dolgá-ban. — 8. Az Erdélyi Magyar Köz-művelődési Egyesület Kolozsvárott közgyűlését tartotta. — A Magyar-országi Nőegyesületek Országos Szövetsége Szombathelyen rendes közgyűlését tartotta. — A Katoli-kus Népszövetség Eperjesen köz-gyűlését tartotta. — 13. A király Pranger Józsefet, az Osztrák és Ma-gyar Bank főtitkárát a főrendiház tagjává nevezte ki. — 29. Az arad-megyei Kürtösön Mladin Miklós vendéglős revolverrel merényletet követett el Hámory László dr. or-szággyűlési képviselő ellen, aki megsebesült. — 28. A máramaros-szigeti törvényszék megkezdte a rutén lázítók bűnpörének a tárgya-lását. A fővádlott Kabalyuk Sándor lelkész volt, aki társaival az orosz vallásra akarta téríteni a ruténeket.

1914.

J a n u á r . — S. A Délmagyarországi Magyar Közművelődési Egyesület Szegeden évi közgyűlését tartotta.

— 6. A király Horvay Lajos dr.

képviselő, műegyetemi tanárt kul-tuszminiszteri politikai államtit-kárrá és Klebelsberg Kunó gróf közigazgatási bírót adminisztratív államtitkárrá nevezte ki. Benedek Sándor államtitkár a közigazgatási bíróság másodelnöke lett. — 10.

Budapesten a Margit-rakodóparton egy utazókosárban női holttestet ta-láltak, amelyről kiderült később, hogy Turcsán Emiliáé, egy, az or-feumi világban Mágnás Elza néven ismert nőé, akit a szobalánya, Kó-bori Róza és ennek a szeretője, Nick Gusztáv gyilkoltak meg. — 12.

Kossuth Ferenc, aki nagy beteg volt, megesküdött özv. Benyovszky Sán-dorné grófné, született Kvassay Má~

riával. — 18. Budapesten megala-kult a Magyar Vívó Szövetség s el-nökévé választotta Beöthy Pált, a képviselőház elnökét. — 21. Az Or-szágos Klub évi közgyűlését

tar-totta Dessewffy Aurél gróf elnök-lésével. — 22. A Szentmargitszigeti Gyógyító-fürdő Részvénytársaság részvényesei Korniss Károly gróf elnöklésével viharos közgyűlést tar-tottak, amelyen a fölszámolásra nézve beadott javaslatot elvetették.

— 25. A Nemzeti Kaszinó és az Országos Kaszinó évi közgyűlésüket tartották.

F e b r u á r . — 2. A Nemzeti Kaszinó Széchenyi-lakomáján az emlékbe-szédet Wekerle Sándor mondotta.

— 3. A budapesti Lánchíd átalakí-tását megkezdték. — 5. A mára-marosszigeti rutén pör tárgyalása során kihallgatták Bobrinszki Vla-dimir orosz grófot, aki Budapesten keresztül utazott Máramarosszi-getre, hogy a vádlottak érdekében vallomást tegyen. — 16. A keresz-tény szociálista-párt orsz. nagygyű-lését tartotta Budapesten. — 21. A király Wieland Artúr főispánnak és törvényes utódainak a bárói méltó-ságot adományozta. — 23. Debre-cenben bombamerényletet követtek

J

í 6*7

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 168-171)