• Nem Talált Eredményt

Művészet és zene

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 183-187)

1913.

Július. — 29. A párisi Sorbonne ké-rést intézett a Múzeumok és Könyv-tárak főfelügyelőségéhez, hogy egé-szítse ki a Sorbonne magyar könyv-tárának anyagát fontosabb történeti, nyelvészeti és szépirodalmi munkák-kal. A főfelügyelőség örömmel

tel-jesítette a kérést. — 30. Wales-trandban, Norvégiában leleplezték Frithjof szobrát, amelyet német haditengerészek kezdésére állítottak föl. A leleplezésen a norvég királyon kívül ott volt a német császár is.

Augusztus. — 5. A münkheni

nem-zetközi művészeti kiállításon a ma-gyar művészek jelentős sikert értek el. Ferenczy Károly megkapta az első osztályú nagy aranyérmet;

második osztályú aranyérmet kap-tak: Bosznay István, Pentelei Mol-nár János, Szlányi János, Glatter Gyula, Glatz Oszkár és Csikász Imre. Lajos régensherceg megvásá-rolta Edvi Illés Aladárnak egy istálló belsejét ábrázoló képét. — 6.

A király Popper Dávidnak, a világ-hírű magyar gordonkaművésznek az udvari tanácsosi címet adományozta.

— 7. Popper Dávid meghalt a Bécs melletti Bádenben. — 11. Budapes-ten a nemzetközi gyorsírókongresz-szus ünnepségeivel kapcsolatban le-leplezték Markovics Ivánnak, a ma-gyar gyorsírás megteremtőjének szobrát, a Szabadság-tér mellett levő Széchenyi-ligetben. A szobor Hor-váth Géza szobrász alkotása. — 15. Szegeden leleplezték a gyorsírók a budapesti Markovics-szobor má-sát. — Verdi születésének századik évfordulója alkalmából Veronában nagy ünnepséget rendeztek.

Szeptember. — 7. A Pressburger Zeitung, a legrégibb hazai lap fenn-állásának százötvenedik évforduló-ját ünnepelte. — A Nemzeti Sza-lon kiállítást rendezett Sándor József és Frank Frigyes képeiből.

— 8. Komáromban a dunaszigeti francia kastély kertjében leleplezték Jókai Mór szobrát, amelyet Beöthy Zsolt állíttatott és amelyet Zala György készített. — 13. A Nemzeti Színház Eötvös József báró születé-sének századik évfordulója alkalmá-ból ünnepet rendezett s előadta a Falu jegyzőjét. Előadás előtt Rá-kosi Jenő fölolvasást tartott Eötvös báróról. — Az Ernszt-múzeumban ki-állítás nyílt meg a XIX. század fran-cia művészeinek festményeiből. — 14. A Művészház megnyitotta ne-gyedik, zsűrimentes kiállítását. — 19. A Nemzeti Színház bemutatta Birinszki Leó Bolondok tánca című tragikomédiáját, amelyet Herczeg Ferenc fordított magyarra. — 20. A Király Színház bemutatta a Mozi-király című operettet, amelyet Ber-nauer és Schanzer írt s magyarra Harsányi Zsolt fordított. — 27. Uj-házy Edét, a Nemzeti Színház mű-vészét nyugdíjazták. — 29. Szacsvay Imre nyugalomba menve,

elbúcsú-zott a Nemzeti Színháztól. — Nyír-egyházán a Nemzeti Szalon kiállí-tásával kapcsolatban Bessenyei-em-lékünnepet rendeztek.

Október. — 1. A Műcsarnok bemu-tatta Coulin Artúr, Löschinger Hugó, Papp Bertalan és Szmigelszki Oktáv festőművészek hagyatékát. — A Kis-faludy-Társaság Eötvös József em-lékének szentelte októberi ülését. — 4. Győrben leleplezték Cziráky Béla grófnak, a Rábaszabályozó-társaság volt elnökének emléktábláját, a Duna és a Rába találkozásánál

elhe-lyezett obeliszket, amely Horváth Adorján győri szobrász műve. — A Nemzeti Szalon kiállítást rendezett magyar grafikusok, pasztellfestők és akvarellfestők műveiből. — A Buda-pesti Színházban vendégszerepelt Hanako, a világhírű japán művész-nő. — 6. A Nemzeti Színházban ötvenedszer adták Endre és Johan-nát, Rákosi Jenő történeti tragédiá-ját. — 13. Ikervárott leleplezték Batthyány Lajos grófnak, Magyar-ország első miniszterelnökének szob-rát, az első Batthyány-szobrot. — 14.

A Nemzeti Színházban háromszá-zadszor adták Madáchnak Az ember tragédiáját. — 17. A Nemzeti Szín-ház előadta Bennett Arnold A meg-dicsőült című négyfölvonásos törté-netét, amelyet Sebestyén Károly for-- dított. — 19. Az Erzsébet királynéfor-- királyné-emlék országos bizottsága új pályá-zatot írt ki. — 22. A király meg-engedte, hogy Benczúr Gyula festő-művészt ötvenéves művészi jubi-leuma alkalmából a kolozsvári tu-dományegyetem tiszteletbeli bölcsé-szet-doktorrá avassa és részére a tiszteletbeli doktori oklevelet kiadja.

— 25. Az Ernszt-múzeumban kiállí-tás nyílt meg Magyar-Mannheimer Gusztáv képeiből.

November. — 1. A Nemzeti Szín-ház bemutatta Aiszkülosz A perzsák című drámáját, amelyet Rákosi Jenő fordított magyarra. — 5. A Király-színház tíz éves fönnállásának az évfordulóját ünnepelte s ez alka-lomra díszelőadást rendezett. — 8.

A Nemzeti Szalonban megnyílt Schmutzer Ferdinánd gyűjteményes kiállítása. — 10. Budán a Várhegy nyugati lejtőjén leleplezték Greguss Ágost esztétikus szobrát, Hollós . Barnabás művészi alkotását. — 17.

A statisztikai hivatal előtt levő

parkban leleplezték Mechwart And-rásnak, a Ganz-gyár volt igazgató-jának szobrát. Stróbl mester alko-tását. — Szigetvárott leleplezték Szulejmán szultánnak, a XVI. szá-zad nagy hadvezérének emléktáblá-ját. — 26. A Király-színház bemu-tatta A tökéletes asszony című ope-rettet, amelynek zenéjét Lehár Fe-renc szerzette. — 28. Az Ernszt-múzeumban megnyílt Mányoky Ádám, Kupeczky János és Szinyei-Merse Pál gyűjteményes kiállítása.

— 30. A Petőfi-Társaság az Akadé-mián nagy ünnepséget rendezett Kiss József, a kiváló költő hetvene-dik születésenapja alkalmából.

December. — 6. A Nemzeti Szalon-ban megnyílt Zichy Mihály hagya-tékának gyűjteményes kiállítása. — 9. A Budapesti Polgári Dalkör fönn-állásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte. — 12. A Mona Liza, Lio-nardo da Vinci műremeke, melyet 1911 augusztus 22-ikén loptak el a párisi Louvreból. megkerült. Tol-vaját, egy Perugia nevű olasz em-bert, elfogták, amikor a képet egy firenzei régiségkereskedőnek

aján-lotta megvételre. — 15. A Wahr-mann írói díjat a zsűri az idén Herczeg Ferencnek itélte oda. — 18.

A Petőfi-Társaság rendes évi köz-gyűlését tartotta, melyen Ágai Adol-fot tiszteleti tagjai közé iktatta és megválasztotta új rendes tagnak Krúdy Gyula írót. — 19. Az Opera-ház bemutatta Mussorgszky Modest Godunov Boris című zenedrámáját, amelyet Hevesi S. fordított. — 20.

A Művészház bécsi művészek mun-káiból kiállítást rendezett. — Szé-kesfehérvárott a város színészetének százéves jubileumát nagy ünnepség-gel ülték meg. — 24. Festetich An-dor gróf, a vidéki színészet fel-ügyelője, nyugalomba vonult s he-lyébe ifjú Wlassics Gyula dr.-t ne-vezték ki. — 27. A Képzőművészeti

Társulat tárlatán résztvett művé-szek számára kitűzött aranyérmeket a zsűri kiosztotta. Az állami nagy aranyérmet az idén nem adták ki:

kis aranyérmet kaptak Szamovolszky Ödön és Gács István szobrászok és Iványi-Grünwald Béla festőművész.

— 31. A Mona Lizát visszaszállí-tották Párisba.

1914.

J a n u á r . — 1. A Népopera bemutatta a Parzifált. — 3. A Vígszínház be-mutatta Shaw Bernát Pygmalion című vígjátékát, amelyet Hevesi S.

fordított magyarra. — 6. A Petőfi-Társaság harmincnyolcadik nagy-gyűlését tartotta az Akadémia dísz-termében. — 9. Az Ernszt-múzeum-ban megnyílt Hatvany Ferenc báró és Jíoromissza Tibor gyűjteményes kiallítása. — 10. A Nemzeti Szalon kiállítást rendezett angol grafikusok műveiből. — 14. A bécsi udvari Operaházban előadták a Parzifált.

— 16. A Magyar Tudományos Aka-démián megnyitották a Mikszáth-szobát, amely az elhunyt író emlék-tárgyait őrzi. — A pozsonyi városi színház bemutatta Zichy Géza gróf II. Rákóczi Ferenc című operáját. — 18. Budapesten megalakult a Mú-zeumbarátok Egyesülete s elnökévé Apponyi Sándor grófot választotta meg. — 20. Az Iparművészeti Mú-zeum szőnyegkiállítást rendezett. —

26. A Tudományos Akadémia ülésén a Vojnits-jutalmat Farkas Pál A konventbiztos című színművének Ítélték oda. — 29. Az Operaházban először adták Weber Károly Oberon című operáját, amelynek szövegét Planché írta és Hevesi Sándor for-dította. — 30. A Képzőművészeti Társulat díszülésben ünnepelte Ben-czúr Gyulát hetvenedik születése-napja alkalmából.

F e b r n á r . — 4. A Kisfaludy-Társaság tagválasztó közgyűlését tartotta, me-lyen Kiss Józsefet rendes tagjává választotta. — 7. Az Ernszt-mú-zeumban megnyílt Batthyány Gyula gróf és Beck ö. Fülöp gyűjteményes kiállítása. — 8. A Kisfaludy-Társa-ság évi nagygyűlését tartotta az Akadémia dísztermében. A nagy-gyűlés Kemény Zsigmond báró em-lékezetének szólt. Beöthy Zsolt be-szélt Keményről mint regényíróról és Rákosi Jenő mint publicistáról.

— 12. Az Ifjú Művészek Egyesüle.e

harmadik kiállítását rendezte a Nemzeti Szalonban. — 16. A kul-tuszminiszter végleg döntött a Nem-zeti Színház építése dolgában s el-fogadta a pályanyertes építészek alapterveit. — 17. A Műcsarnokban Csók István festőművész huszonöt esztendei munkálkodásának az ered-ményét mutatta be. — 24. A Köny-ves Kálmán-szalonban megnyílt Szende Dezső festőművész gyűjte-ményes kiállítása.

Március. — 2. Az Országos Magyar Zeneművészeti Társulat előkészíté-sére alakuló bizottsági ülés volt a Zeneakadémián. — A Munkácsy-szoborpályázat zsűrije döntött oly-képpen. hogy a pályázatból a kivi-telre való megbízásra senkit sem javasol, hanem hogy négy művészt és pedig Kisfaludy-Stróbl Zsigmon-dot, Kolozsvári-Szeszák Ferencet, Pásztor Jánost és Pongrácz Szigfri-det szólítják föl szűkebb pályázat beadására. — 4. A Magyar Képző-művésznők Egyesülete kiállítást rendezett a Nemzeti Szalonban. — 7. A Nemzeti Színház díszelőadást rendezett Szigligeti Ede születésé-nek századik évfordulója alkalmá-ból. — 14. A Szépművészeti Mú-zeum kiállítást rendezett angol gra-fikusok munkáiból. — 17. Az Ernszt-Múzeum összegyűjtötte és kiállította Munkácsy Mihálynak mintegy száz képét, köztük az Ecce Homót. — Az Országos Színészegyesület köz-gyűlését tartotta. — 18. A Vigadód ban ünnepség volt Thomán István tanári és művészi pályafutásának negyedszázados évfordulója alkal-mából. — 20. A Nemzeti Színház bemutatta az Igazgató című vígjáté-kot, amelyet Knoblauch és Coleby írtak és magyarra Mikes Lajos for-dított. — 21. Bécsben a Künstler-hausban megnyílt a magyar Mű-vészház művészeinek kiállítása. — 28. A király a nyugalomba vonuló Kammerer helyébe a Szépművészeti Múzeum igazgatójává Petrovits Elek belügyminiszteri osztálytanácsost ne-vezte ki. — A Magyar Képzőmü-vésznők Egyesülete évi közgyűlését tartotta.

Április. — 3. A Képzőművészeti Tár-sulat tavaszi kiállítása megnyílt a Műcsarnokban. — 11. A Nemzeti Szalonban megnyílt a Céhbeliek ki-állítása. — 20. Az Operaházban

le-leplezték Erkel Ferenc mellszobrát, amely Stróbl mester munkája és amelyet Ruszt József ajándékozott az Operának. — A bécsi Künstler-haus kiállításán Rippl-Rónai József festőművész elnyerte az állami nagy aranyérmet. — 22. Velencében men-nyi It a nemzetközi művészeti kiállí-tás, amelyen magyar művészek is résztvettek. — 24. A Nemzeti Szín-ház bemutatta Lucien Népoty A ki-csinyek című színművét, amelyet Váradi Antal fordított. — 25. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat évi közgyűlését tartotta.

M á j u s . — 3. Debrecenben leleplez-ték Kossuth Lajos szobrát, Margó Ede és Pongrácz János szobrászok alkotását. — Tiszaföldváron is aznap leplezték le Kossuth szobrát, amelyet Poroszlay Sándor szobrász alkotott.

— 4. A művészvilág nagy ünnep-séggel ülte meg Hauszmann Alajos építőművész pályafutásának félszá-zados évfordulóját. — 6. Az Orszá-gos Magyar Zeneművészeti Társulat megalakult a Zeneakadémia nagyter-mében. — A Kéve kiállítást rende-zett Münkhenben. — 15. A Nemzeti Színház bemutatta Ibsen a Trón-követelők című drámáját, ame-lyet Puskás Endre fordított ma-gyarra.

Június. — 4. A király Kiss József-nek, a költőJózsef-nek, a költészet terén szerzett kiváló érdemei elismeréseül a Ferenc József-rend középkereszt-jét adományozta. — 7. A pozsonyi koronázó templomban leleplezték Pázmány Péter szobrát, amely Ri-gele Alajos szobrászművész alkotása.

— A millenáris versenypályán har-mincezer főnyi gyermeksereg ünne-pelte Pósa Lajos, a gyermekköltő-nek negyvenéves írói jubileumát. — A komáromi főgimnázium udvarán leleplezték Király József püspök szobrát. — 15. Az akvinkumi mú-zeumban leleplezték Hampel József emléktábláját, amely Tóth István szobrászművész alkotása. — 21. Bu-dapesten, a Városligetben leleplezték Bartha Miklós szobrát, Istók János szobrászművész alkotását. — Ma-gyaróvárott leleplezték Cserháti Sándornak, a gazdasági akadémia volt tanárának a szobrát, amelyet Horvay János alkotott. — •.•.3. A Nemzeti Szalon huszadik cvi köz-gyűlését tartotta.

In document Hamburg - ^Amerika (Pldal 183-187)