• Nem Talált Eredményt

Magasabb értékû tételadatok árajánlatának indoklása

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 167-170)

Miniszteri utasítás

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ támogatási kérelemhez

II. A közlemény kapcsolódó melléklete

3. Magasabb értékû tételadatok árajánlatának indoklása

Ezt a rovatot csak abban az esetben töltse ki, amennyiben ön a magasabb értékû árajánlatot fogadta el. Ebben a rovat-ban adja meg választásának indokát. Válaszárovat-ban a 2. blokkrovat-ban feltüntetett sorszámra hivatkozzon.

D2006-01 Támogatási kérelem – Termék-árbevétel betétlap Figyelem! Az excel tábla kitöltése az MVH honlapról történõ letöltés után javasolt!

A számítás célja, hogy a vállalkozás nettó értékesítési árbevételének KN kód (korábban VTSZ számok) szerint meg-bontása segítségével megállapítható legyen, hogy a kérelmezõ a 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet (támogatási rendelet) alapján mezõgazdasági vagy nem mezõgazdasági termelõnek minõsül-e, valamint hogy jogosult-e kérelmet benyújtani a támogatási rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti 1., illetve 2. célterületen.

Figyelem: a munkalapokon csak a fehér cellákba lehet írni!

Figyelem: A termék-árbevétel betétlap kötelezõen benyújtandó, míg a számítás eredményét mutató számítás mun-kalap beküldése opcionális, az ott szereplõ adatok tájékoztató jellegûek. A tényleges minõsítést az MVH a beküldött adatok alapján történõ saját számítással végzi el.

A számítás beruházást követõ árbevétel szerkezetet mutat. Ez az árbevétel szerkezet dönti el, hogy jogosult-e a kérel-mezõ az 1. célterületen támogatást igénybe venni. A 2. célterület esetén a tábla a bázisévhez tartozó (2006, 2007) Annex I-es termékek árbevétel-szerkezetét vizsgálja. Amennyiben vállalkozása fõtevékenysége megváltozik, tehát a bázisév-ben az újonnan keletkezett fõ termékbõl nem képzõdött árbevétel, a számítás munkalapon a „Nem jogosult a 2. célterüle-ten támogatást igénybe venni” lesz olvasható. Ezért a 2. célterülecélterüle-ten nem jogosulttámogatást igénybe venni.

1. Töltse ki a „Termék-árbevétel betétlap” nevû munkalapon az ügyfél-regisztrációs számot, valamint adja meg a vál-lalkozás fõtevékenységének TEÁOR’08 számát xx.xx formátumban.

2. Az „A oszlopban„ adja meg a vállalkozás által értékesített termékek KN kódját. A táblázat kitöltéséhez az szüksé-ges, hogy a vállalkozás árbevétel adatai KN kódonként megbontásra kerüljenek. A lehetséges KN kódok a „Teljes KN8”

munkalapon találhatók meg.

Amennyiben a vállalkozás állattenyésztõ és nyerstej értékesítése is van, akkor a nyerstejhez 00000000 kódszámot írja be.

Amennyiben a kérelmezõnek mezõgazdasági és élelmiszeripari tevékenységeken kívüli tevékenységbõl is származik bevétele, akkor van arra lehetõség, hogy ezeket a tételeket ne adja meg külön sorokban, hanem a 99999999 technikai KN kódot tüntesse fel (Egyéb termék összesen).

3. Ezt követõen a táblázatban automatikusan megjelenik a KN kódhoz tartozó termék megnevezése („B” oszlop), va-lamint az adott termék támogathatóságra vonatkozó feltétel („C” oszlop) az alábbiak valamelyike révén:

– Nem feldolgozott mezõgazdasági termék, – Nem támogatható termék

– Egyéb termék – Támogatható KN kód

4. A „D” Értékesített mennyiség és az „E” Árbevétel (Ft)oszlopban adja meg az utolsó lezárt gazdasági évéhez (tehát 2006-hoz vagy 2007-hez, melyeket a „D” és „F” oszlopok 14-es soraiban adhat meg) tartozó mennyiségi és árbevétel adatokat. A mennyiségi adatok megadásakor kérjük, hogy a mennyiség mellett mennyiségi egységet is tüntessen fel (SI alapegységben kifejezve). Az árbevétel adatokat Ft-ban adja meg!

Figyelem: Az „E” Árbevétel (Ft)” oszlopban megadott értékek összegének összhangban kell állnia a Pénzügyi terv betétlapon (D2005-01) szereplõ összeggel.

5. A „F” Értékesített mennyiség és a „G” Árbevétel (Ft)oszlopban adja meg a beruházás befejezését követõ elsõ gaz-dasági évéhez tartozó mennyiségi és árbevétel adatokat. A mennyiségi adatok megadásakor kérjük, hogy a mennyiség mellett mennyiségi egységet is tüntessen fel (lehetõleg kg-ban kifejezve). Az árbevétel adatokat Ft-ban adja meg!

(A jóváhagyott beruházást a támogatási határozat kézhezvételét követõ 2 éven – kivéve a kizárólag gépbeszerzést tar-talmazó mûveleteket, amelyeket 1 éven – belül kell megvalósítani.)

Figyelem: A „G”. Árbevétel (Ft)” oszlopban megadott értékek összegének összhangban kell állnia a Pénzügyi terv betétlapon (D2005-01) szereplõ összeggel.

6. A „H” Beruházással érintett árbevétel” oszlopban Ft-ban adja meg, hogy a fejlesztés az adott termék értékesítésébõl mekkora összegû árbevételt érint a fejlesztést követõen, azaz a beruházás befejezését követõ elsõ gazdasági évben.

Példa: A vállalkozás két burgonya-feldolgozó vonallal rendelkezik, melybõl az egyiket modernizálni kívánja. A mo-dernizált feldolgozó vonal kapacitása 2500 t/év, még a megmaradó vonal kapacitása 1000 t/év. A vállalkozás tervezett

árbevétele burgonya-feldolgozó vonalról származó termékekbõl 50 000 000 forint. Ebben az esetben a beruházással érintett árbevétel 2 500/(1000+2500)*50 000 000 = 35 714 285 forint.

9. A számítás munkalapon ezt követõen megtalálja az önre vonatkozó feltételeket.

Figyelem: erre a munkalapra nem szabad írnia, azokat a termék-árbevétel betétlap munkalapon megadott adatok alapján a rendszer számítja ki.

A „Termék-árbevétel betétlap” munkalapok kitöltött oldalait nyomtassa ki és írja alá, majd a támogatási kérelem-cso-mag részeként nyújtsa be az MVH illetékes hivatalához.

A „Számítás” munkalap beküldése nem kötelezõ, de csatolhatja a „Termék-árbevétel betétlap”-hoz.

Kérjük, hogy a kitöltött excel táblát a nyomtatott formában történõ benyújtás mellett az MVH részére az elip@mvh.gov.hue-mail címre elektronikus formában is megküldeni szíveskedjék. Az e-mail-ben kérjük tüntesse fel a vonatkozó 47/2008 FVM (IV. 17.) rendeletszámot, az ügyfél-regisztrációs számát, továbbá hogy a Támogatási Kérelmet mely Regionális Illetõségû MVH Kirendeltséghez nyújtotta be.

D0005-06 Támogatási kérelem – Pénzügyi terv I – SFH betétlap 1 Azonosítási információ

Ajogcímkódmezõbe a mezõgazdasági termékek értéknövelése jogcím esetén a mezõbe írja be a jogcím azonosításá-ra szolgáló6.128.01.01számsort.

Azügyfél-regisztrációs számmezõbe írja be az MVH által kiadott ügyfél-regisztrációs igazoláson szereplõ 10 jegyû azonosító számot!

Fontos: a betétlap 2. és 3. oldalának bal alsó részén található ügyfél-regisztrációs szám mezõbe is írja be az ügyfél-re-gisztrációs számot!

2 SFH táblázat

Az SFH táblázatmezõgazdasági termelõesetén azt a célt szolgálja, hogy pontosan meghatározzuk, hogy az ön vállal-kozása milyen méretû és milyen tevékenységet folytat.

Az SFH a Standard Fedezeti Hozzájárulás rövidítése. Célja, hogy segítségével a mezõgazdasági vállalkozások típusai és mérete meghatározható legyen. Az SFH értéke – a V01, V02 és V03 kóddal jelzett tételek kivételével – a magyar teszt-üzemi adatbázis segítségével kerül meghatározásra oly módon, hogy az egyes megfigyelt tevékenységek fedezeti hozzá-járulásának (termelési érték és változó költségek különbözete) 3 évi adatát átlagolják.

Az SFH táblázatot termelõi csoport (TCS) és TÉSZ ügyfél, valamint TÉSZ leányvállalata, illetve a támogatási rendelet értelmében nem mezõgazdasági termelõnek minõsülõ ügyfelek esetében nem kell kitölteni!

Az SFH táblázatot 2007. évre vonatkozóan kell kitölteni. Induló vállalkozások esetében a projekt megvalósulá-sát követõ elsõ teljes gazdasági évre vonatkozó adatokat töltse ki.

A2007.évre vonatkozó oszlopban a 2007-es év adatait tüntesse fel oly módon, hogy az egyes tevékenységek naturális méretét (hektárt, állatlétszámot) írja be.Fontos,hogy minden tevékenységét a táblázatban megjelölt naturáliák alapján hektárban, állatlétszám, vagy egyes esetekben 100 darabonként (pl.: pecsenyecsirke) pontosan írja be, mert vállalkozása méretét csak így tudjuk meghatározni!

Növény kultúra esetén a 2007. évben benyújtott, az MVH által jóváhagyott terület alapú támogatási kérelmében sze-replõ terület adatot adja meg.

Amennyiben rendelkezik olyan területtel, vagy olyan növénytermesztési, illetve kertészeti tevékenységet folytatott (pl.: gombatermesztés, virágtermesztés stb.), amely után nem igényelt/igényelhetett területalapú támogatást, akkor a 2007. évre vonatkozó átlagos terület nagyságát adja meg.

Állat esetében a 2007. évi átlagos állatlétszámot adja meg.

Méhcsalád esetén a 2007. évi átlag családok számát adja meg.

Amennyiben folytat olyan tevékenységet, mely a táblázatban nem található meg, de mezõgazdasági tevékenység, ak-kor azt nem kell feltüntetnie. Ugyanez vonatkozik a nem mezõgazdasági jellegû tevékenységekre is.

D2005-01 Támogatási kérelem – Pénzügyi terv II – Pénzügyi terv betétlap

A pénzügyi tervezés célja, hogy valós képet kapjon mind a támogatást igénylõ, mind pedig a támogató arról, hogy az adott beruházás pénzügyileg is életképes, annak végrehajtása nem fenyegeti a vállalkozás tevékenységének továbbvitelét, jövõjét.

Az egyes támogatás igénylések összehasonlítása (pontozás) mellett a pénzügyi terv az ön érdekeit is szolgálja, segítségével a vállalkozás vezetése is képet kaphat a beruházás megvalósításának pénzügyi, jövedelmezõségi kockázatairól.

Kérjük, hogy a szürke mezõket hagyja üresen!

1 Azonosítási információ

Azügyfél-regisztrációs számmezõbe írja be az MVH által kiadott ügyfél-regisztrációs igazoláson szereplõ 10 jegyû azonosító számot.

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 167-170)