• Nem Talált Eredményt

GSCM módszerek alkalmazásának vizsgálata az ellátási láncban betöltött szerep szerint betöltött szerep szerint

6. Eredmények

6.2. Zöld ellátási lánc menedzsment módszerek

6.2.2. GSCM módszerek alkalmazásának vizsgálata az ellátási láncban betöltött szerep szerint betöltött szerep szerint

91

Az inverz logisztika (GL01) alig több, mint a vállalatok harmada végzi, és a megkérdezettek fele nem is tervezi a termékek visszagyűjtését a jövőben sem.

Szintén kevéssé népszerű a környezetbarát szállítási módok (vasút, vízi út) használata (GL05), ez azonban nem kizárólag környezeti döntés, erősen függ a termék logisztikai tulajdonságaitól, a szállítási távolságoktól és a beszállítások ütemezésétől.

25. ábra: A tőkemegtérülés-fokozás módszereinek alkalmazása a vállalati mintában Forrás: saját kutatás

A tőkemegtérülés fokozását és ezáltal az eszközök jobb kihasználását célzó módszerek meglehetősen népszerűek (72% átlagos alkalmazás). Legtöbben a selejt értékesítését végzik (IR02), viszont itt a további fejlődési potenciál kicsi. A felesleges eszközök és anyagok értékesítését (IR01 és IR03) a vállalatok 70%-a végzi, és csak 15% zárkózik el előle.

6.2.2. GSCM módszerek alkalmazásának vizsgálata az ellátási láncban

92

26. ábra: A zöld terméktervezés módszereinek alkalmazása ellátási lánc szerep szerint (a módszert alkalmazó vállalatok aránya az egyes kategóriákon belül)

Forrás: saját kutatás

A zöld terméktervezés terén az ellátási lánc különböző szintjein működő vállalatok jelentősen különböző mértékben teljesítenek.

 Az OEM-ek és a Tier1 beszállítók közel azonos, rendkívül magas arányban (75-83%-ban) alkalmazzák a zöld tervezési módszereket. A három módszer fontossága is azonosnak tekinthető.

 A Tier2 beszállítók kisebb arányban (47-60%), de szintén kiegyensúlyozott arányban alkalmazzák a zöld terméktervezést.

 A Tier3-4 beszállítók a veszélyes összetevők csökkentésére (GD01) és az újrafeldolgozhatóságra (GD02) irányuló tervezés módszereit jelentősen kisebb arányban alkalmazzák, mint a Tier2 beszállítók (20-37%). Az erőforrások hatékony felhasználására irányuló tervezésben nincs elmaradás a Tier2 cégekhez képest (56-60%). Ennek oka az lehet, hogy ez a tervezési módszer a környezeti teljesítmény javításán túl gazdasági előnyökkel (költségmegtakarítással) járhat, így a vállalatok környezeti szemléletétől függetlenül fontos.

A zöld beszerzés vizsgálatba bevont módszerei3:

GP01 környezetvédelmi tanúsítványok, környezetirányítási rendszerek megkövetelése a beszállítóktól (ISO14000, OHSAS18000, RoHS);

GP04 meglévő termék alapanyagainak helyettesítése kevésbé környezetterhelő anyagokkal, újrafeldolgozható vagy már eleve újrafeldolgozott alapanyagok beszerzése, a veszélyes anyagok használatának minimalizálása (új beszállítók felkutatásával);

GP05 környezetvédelmi előírások, szabványok felállítása a beszerzendő termékre;

GP06 terméktulajdonságok jelölése – címkézés – megkövetelése a beszállítótól;

GP07 terméktesztek bekérése a beszállítótól;

GP08 anyagjegyzék bekérése a beszállítótól;

GP09 a terméktervek továbbadása a beszállítók felé;

GP10 a beszállító képzése környezetvédelmi és környezetmenedzsment területeken;

GP11 a beszállító támogatása környezeti teljesítményének javításában – szakmai és pénzügyi egyaránt (közös vállalkozások, programok és projektek);

3 A GP02 és GP03 azonosítójú módszereket a próbakitöltések tapasztalatai alapján kivettem a vizsgálatból

93 GP12 a második körös beszállítók értékelése.

27. ábra: A zöld beszerzés módszereinek alkalmazása ellátási lánc szerep szerint (a módszert alkalmazó vállalatok aránya az egyes kategóriákon belül)

Forrás: saját kutatás

A zöld beszerzés módszereiben nem figyelhetőek meg olyan egyértelműen a különbségek, az eltérések nem olyan szabályszerűek, mint a zöld terméktervezés területén. Általánosságban itt is elmondható, hogy a láncban a vevőhöz közelebb álló szereplők intenzívebben alkalmazzák ezeket a módszereket, de az egyes módszerek népszerűsége között jelentős eltérések vannak. Az eredmények alapján a következő megállapításokat tehetjük:

 A legnépszerűbb módszerek a beszállított termékekre vonatkozó környezeti információk megkövetelésének különböző formái (GP06-GP08). A címkézés megkövetelése és a terméktesztek bekérése elsősorban az OEM és Tier1 szereplőknél jellemző (ott 100%

alkalmazza), míg az anyagjegyzék bekérése a lánc végén is általánosan alkalmazott megoldás.

 A beszállítóértékeléshez és –minősítéshez kapcsolható módszerek (új beszállítók folyamatos felkutatása – GP04, második körös beszállítók értékelése – GP12) egyértelműen a lánc elején (OEM-Tier2) jellemző, ezen módszerek alkalmazása a Tier3-4 beszállítói szinteken kisebb jelentőségű.

 A beszállítófejlesztés nagyon alacsony szinten áll (átlagosan 27%), a beszállítófejlesztés módszereit (GP10, GP11) alkalmazzák legkisebb arányban az ellátási lánc minden szintjén.

Ennek oka a nagy kapcsolatspecifikus beruházás-igény lehet. A beszállítók közvetlen támogatása (GP11) kevéssé jellemző, hozzávetőlegesen a vállalatok negyede végzi. A beszállítók képzése is hasonlóan alacsony szinten áll, kivéve az OEM-ek csoportját, ahol a vállalatok 50%-a működtet ilyen programokat.

94 A zöld gyártás vizsgálatba bevont módszerei:

GM01 a meglévő termékek anyagfelhasználásának csökkentése;

GM02 a veszélyes alapanyagok kontrollja a gyártási eljárás fejlesztésével – ólomtartalmú anyagok kiváltása, vegyszeres tisztítás helyettesítése vízzel, szennyvíz újrahasznosítása, anyagok minőségellenőrzése a beszállító telephelyén és felhasználás előtt;

GM03 az energiafelhasználás csökkentése energiahatékony technológiákkal – elektromos áramfogyasztás csökkentése, gépek üzemidejének növelése, gépek teljesítményének növelése, a „zöld” energia arányának növelése;

GM04 az újrahasznosítás különböző formáinak integrálása a termelésbe - szétszerelés, feljavítás, újragyártás, újrafeldolgozás.

28. ábra: A zöld gyártás módszereinek alkalmazása ellátási lánc szerep szerint (a módszert alkalmazó vállalatok aránya az egyes kategóriákon belül)

Forrás: saját kutatás

A zöld gyártás területén sem különül el élesen az egyes ellátási lánc szintek vállalatainak viselkedése. Az eredmények alapján a következő megállapítások tehetők:

 Az anyagfelhasználás (GM01) és az energiafelhasználás (GM03) csökkentése terén teljesítenek legjobban a vállalatok: átlagosan 83%-uk végzi ezeket, az ellátási lánc minden szintjén legalább a vállalatok kétharmada alkalmazza. Ezt magyarázhatja, hogy mindkét módszer alkalmazása a környezeti előnyökön túl költségmegtakarítással is jár, így a vállalatok kettős motivációval rendelkeznek ezeken a területeken. Az ellátási láncon belüli eltérések ezen módszerek alkalmazásában nem bizonyultak szignifikánsnak a variancia-analízis alapján (95%-os szignifikancia szinten; p-értékek: GM01 esetében p=0,811, GM03 esetében p=0,057).

 A veszélyes alapanyagok kontrollja (GM02), melyet a gyártási eljárás áttervezésével, fejlesztésével valósítanak meg a vállalatok, elsősorban a lánc elején levő vállalatoknál jelentős Az OEM-Tier2 szerepek esetében 75-92% alkalmazza ezt a módszert, míg a lánc végén a Tier3-4 szereplők csupán 53%-a.

 Az újrafelhasználás különböző formái (GM04) mutatták a legnagyobb eltéréseket az ellátási láncon belül. A lánc közepén (Tier1-Tier2) ezen módszerek (feljavítás – refurbishment, újragyártás – remanufacturing, újrafeldolgozás – recycling) alkalmazása általánosnak mondható, a vállalatok 75-87%-a alkalmazza. A lánc végén a Tier3-4 beszállítók várakozásaimmal ellentétben ennél sokkal kisebb arányban (60%) építik be a termelési folyamatukba az újrafelhasználási formákat. Az OEM vállalatok egyáltalán nem alkalmazzák, azaz az új járművekbe csak új gyártású részegységek kerülnek.

95 A zöld logisztika vizsgálatba bevont módszerei:

GL01 inverz logisztika (termék visszagyűjtés);

GL02 környezetbarát illetve visszaváltható csomagolóanyagok használata;

GL03 csomagolóanyag mennyiségének csökkentése;

GL04 nagy tételes szállítások.

GL05 környezetbarát közlekedési módok (vasút, vízi út, alternatív üzemanyaggal működő közúti járművek) alkalmazása.

29. ábra: A zöld logisztika módszereinek alkalmazása ellátási lánc szerep szerint (a módszert alkalmazó vállalatok aránya az egyes kategóriákon belül)

Forrás: saját kutatás

A zöld logisztika módszereinek alkalmazása nagyon vegyes képet mutat. Ezt magyarázhatja, hogy a logisztikai igények, folyamatok és az egyes logisztikai tevékenységek súlya, nagymértékben függ a vállalat termékének jellegétől, mennyiségétől. Így az egyes beszállítói szintekhez nem rangsorolhatók egyértelműen a zöld logisztika alkalmazása alapján.

Az inverz logisztika (GL01) és a csomagolás (GL2 és GL3) területe jelentősen fejlettebb a beszállítói szinteken, mint az OEM-eknél.

Az inverz logisztika (GL01) alkalmazásának aránya jól megfeleltethető a gyártásban alkalmazott újrahasznosítási módszerek arányának (GM04). Az OEM-ek ezen módszereket nem alkalmazzák (azaz a visszagyűjtést nem az OEM szereplő végzi az ellátási láncban), míg a beszállítói szinteken az inverz logisztika markánsan jelen van (35-58%).

A szállítással kapcsolatos módszerek (GL04 és GL05) esetében viszont az OEM-ek részvétele magasabb, 75%-ot meghaladó, míg a beszállítói szintek szereplői szignifikánsan kisebb alkalmazási arányt mutatnak fel.

A befektetett tőke megtérülés fokozásának vizsgálatához a következő módszereket vontam be a vizsgálatba:

IR01 felesleges alapanyagkészletek értékesítése;

IR02 selejt értékesítése;

IR03 felesleges gépek, eszközök értékesítése.

96

30. ábra: A tőkemegtérülés-fokozás módszereinek alkalmazása ellátási lánc szerep szerint (a módszert alkalmazó vállalatok aránya az egyes kategóriákon belül)

Forrás: saját kutatás

 A felesleges alapanyagkészletek értékesítése (IR01) a láncban visszafelé haladva válik egyre általánosabbá: míg az OEM-ek csupán 25%-a, addig a Tier3-4 beszállítók 85%-a alkalmazza. Ezt a tendenciát magyarázhatja, hogy az ellátási lánc végén jellemző egyszerű, sok célra felhasználható, „univerzális” alapanyagokat könnyebb értékesíteni a piacon, mint az összetett, termékspecifikus alkotóelemeket.

 A felesleges gépek, eszközök értékesítése (IR03) az alapanyag-értékesítéssel éppen ellentétes tendenciát mutat: az OEM-ek mindegyike, míg a Tier3-4 beszállítóknak csak 65%-a végzi ezt a gyakorlatot.

 A selejt értékesítése (IR02) a lánc végén valamivel népszerűbb, de az egyes ellátási lánc szintek itt mutatják a legkisebb eltérést (67-87% között mozog az alkalmazók aránya).

Az egyes GSCM területek eredményei alapján megállapíthatjuk, hogy az ellátási láncban a vevőtől távolodva egyre csökken a GSCM módszerek alkalmazásának intenzitása a zöld terméktervezés és a zöld beszerzés területein, míg a zöld gyártás, a zöld logisztika és a megtérülés-fokozás területein éppen ellentétes tendencia érvényesül. A GSCM módszerek alkalmazásának összesített arányát vizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy az OEM-Tier2 szintek nagyjából azonos arányban alkalmazzák a GSCM módszereket, míg a Tier3-4 szint némileg elmarad ettől. A 31. ábra azt mutatja, hogy az egyes ellátási lánc szinteken az összes vizsgált GSCM módszer hány százalékát alkalmazzák átlagosan. Az ábra csak a tényleges alkalmazást mutatja, a tervezett és bevezetés alatt álló módszereket nem.

0%

20%

40%

60%

80%

100%IR01

IR02 IR03

OEM Tier1 Tier2 Tier3-4

97

31. ábra: GSCM-intenzitás alakulása az ellátási láncon belül (az összes, mintában szereplő OEM-et figyelembe véve)

Forrás: saját kutatás

Ezt a képet árnyalja, ha az OEM-eken belül külön vizsgáljuk a multinacionális és a magyar tulajdonú, jellemzően magyar piacra szállító OEM-eket (3 illetve 1 cég). A két csoport között jelentős különbség tapasztalható a multinacionális OEM-ek javára (a multinacionális OEM-ek rendre az összes GSCM módszer 72-72-80%-át, a magyar tulajdonú OEM a 36%-át alkalmazza).

Amennyiben csak a multinacionális OEM-eket vizsgáljuk, kiszűrve a magyar tulajdonú OEM torzító hatását, a GSCM módszerek átlagos alkalmazási arányára a 32. ábra ábrán szereplő eredményeket kapjuk. Ez az eredmény a tipikus (a lánc elején globális, a lánc vége felé lokálisabb, lásd 4.1. fejezet) ellátási láncokra jellemzőbb képet ad. Az egyes területeken belüli eltéréseket jelen disszertációban nem tárgyalom, az OEM-ekre vonatkozóan korábbi cikkemben (Gábriel 2016) tettem megállapításokat.

32. ábra: GSCM-intenzitás alakulása az ellátási láncon belül (csak a multinacionális OEM-eket figyelembe véve)

Forrás: saját kutatás