• Nem Talált Eredményt

Liliom és kereszt

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 153-165)

Az Kitöltés használata után biztosan felmerült benned a kérdés, minek vacakolni a Bézier eszközzel, ha az előbbivel egyszerűen le tudunk másolni mindent.

Mert a Kitöltéssel nem tudunk lemásolni mindent. Bár egy viszonylag gyors és ügyes algoritmus dolgozik alatta, de nem mindentudó.

Találkozunk majd hasonló eszközzel a fejezet végén, mely-nek szintúgy megleszmely-nek az előnyei és korlátai.

A könyv célja pedig nem az, hogy megtanítson kopírozni, hanem a rajzkészségedet szeretné fejleszteni számítógépes eszközökkel.

A következő két szimbólumhoz kérlek, ne másold át ezeket az elemeket az Inkscape-be, hanem helyezd el a program ablaka mellett az asztalon, referenciaként.

A két rajz legyen:

• a francia királyság jelképe a Fleur de lis, avagy Anjou-liliom [014anjou.svg];

• és a hugenották, a francia protestánsok jelképe, a Szentlélek-kereszt [015Huguenotcross.svg] .

Csiga

Hogyan juthatsz el a három téglalap, két kör uniójá-tól a jobb oldali hipszter csigáig? Lassan.

Az Inkscape-nek van egy leegyszerűsített nézete, melyet a Menü > Nézet > Megjelenítési mód > Drótváz paranccsal le-het bekapcsolni.

E nézet szerint a csiga fogai hosszabbak, mint ami látszik belőlük. A felső ajka takarja a fogakat és a bajusz egy ré-szét. A felső ajaknak van körvonala, mégsem zárt.

Milyen beállításokkal kell használnod a Spirál (F9) eszközt, ha ilyen szép, logaritmikus csigaházat szeretnél?

Jó munkát!

Arizona

Készíts saját tervezésű vektoros arizonai tájat háttér-képnek. Hegyekkel, kaktuszokkal, jukkákkal.

Ebben a feladatban szabad kezet kapsz a tervezésre, alko-tásra. Ez nem azt jelenti, hogy minden támpont nélkül kell kitalálnod, mitől lesz jellegzetesen arizonai, nevadai vagy hortobágyi egy táj. A grafika készítése feltételez némi elő-tanulmányt, kutatást. Meg kell értened egy témának a jel-legzetességeit: például egy tájképnél, hogy milyen földraj-zi, növényzetbeli, építészeti sajátosságai vannak.

Formák ♦

Az Arizonai-sivatag jellegzetes hegyei [Fotó: Moyan Brenn]

Kövek a Sonora-sivatagban [Fotó: Jasper Nance]

Mielőtt belekezdenél, a Dokumentumbeállítások párbeszédpanelen írd be a monitorod felbontásának adatait: szélességét és magasságát pixel mértékegységben.

Növények ♦

A kandeláberkaktuszok 100–200 évet is megélnek [Fotó: James Insogna]

A sivatagi jukka, más néven Joshua Tree [Fotó: Elvin Hage]

Naplemente a sivatagban, növényzettel és kaktuszokkal [Fotó: J. Corneveaux]

Levegőperspektíva ♦

A térbeliség érzetét szépen kifejezheted a rétegszerűen egymás mögé helye-zett domborzati elemekkel. Minél távolabb van egy vonulat, annál világosabb, kékesebb [Fotó: Kevin Dooley]

Gary Ritchie YouTube-on megtalálható kitűnő oktatóanyagának részlete.

A grafikák a stílus kialakításában segítenek. Érdemes akár rétegtechnikával is dolgoznod.

Convert to Corner Node Convert to Smooth Node

Vitezslav Valka illusztrációja

Rakétanyár

Ray Bradbury Marsbéli krónikák című könyvében az em-berek elindulnak a Marsra, hogy azt gyarmatosítva, újra-kezdjék életüket. A kötet szerint 1999-et írunk. Az első tör-ténetben az Ohio-i telet pár percre nyárrá változtatják a rakéták lángsugarai.

1950-ben, amikor e novellafüzér íródott, már mindenki tud-ta, hogy a vörös bolygón marslakókat nem fognak találni.

A történetben mégis találkoznak velük, mint az emberi élet költői, s néha groteszk tükörképével. A földről behurcolt fertőzések természetesen végeznek az őslakosokkal, ahogy annak idején az indiánok jó részével is, az amerikai földré-szen.

Az alábbi kép a '40-es, '50-es évek sci-fi magazinjainak stí-lusában készült. Könnyen hozhatunk létre ilyen retró hatá-sú képeket az Inkscape-pel, miután a forma és színvilág megfigyelésével beleásod magad egy stílusba, melynek ma is sok követője akad az illusztrációk világában.

Oké, oké, ilyen képet egy óvodás is tudna rajzolni, de meglátod majd, az egy-szerű formák mögött mennyi gondolkodás, kombinálás lehetősége van.

A kép mérete 82 × 28 mm, vízszintes tájolással. Ehhez hív-juk meg a Dokumentumbeállítások párbeszédpanelt. Az Alapértelmezett mértékegységet és a Tájolás mértékegysé-gét állítsd milliméterre, majd a Szélességet és Magasságot a fenti értékekre.

Háttér ♦ Töltsd be a képhez létrehozott színmintát [016paletta.png], és helyezd el a munkaterületen kívül.

Válts Téglalap eszközre. Most nagyon fontos, hogy ponto-san rajzold a téglalapot, ne lógjon túl a lapon, de felesleges fehér sávok se keletkezzenek. Ehhez bekapcsoljuk az Illesz-tésvezérlést, ami a jobb oldalon levő függőleges sáv legfelső gombjával aktiválható.

Az Illesztésvezérlő-sávon nyomd meg ezt az első gombot, mely az Illesztés bekapcsolása (%). Keresd meg a sáv alján a Lapkerethez illesztés gombot és kapcsold be. A lapkeret sarkától rajzold meg óvatosan a téglalapot, miközben a sa-rok mellett megjelenik az illesztést értelmező szöveg.

Téglalap rajzolása közben jelez a program a lap közelében (bal alsó sarok).

A téglalap színezésére használd kijelölés után a Pipetát (F7). A színminta utolsó színe a háttér. Most már kikapcsol-hatod az illesztést, mivel a későbbiekben az akadályozhat a rajzolásban!

A Dokumentumbeállítások pérbeszédpanel a Parancssáv végi ikonnal is előhívható.

Rakéták ♦ A képen három hasonló rakéta, melyek közül a középső nagyobb a két társánál. Elég egyet megszerkeszte-ni, a többit majd erről másoljuk.

Ferde helyzetű képeket mindig függőlegesen vagy víz-szintesen szerkesszünk! Ha szimmetrikusak, akkor különösen ajánlott a függőleges pozíció, mert figyel-meztet arányérzéked, ha valamit elrontanál, s közben fejedet sem kell természetellenesen elforgatnod.

A rakéták szivar alakúak. Ezt az alakzatot legkönnyebb két egybevágó kör metszeteként előállítani. A szerkesztést a la-pon kívül kezd el.

Rajzolj egy kört, majd a kitöltését állítsd be átlátszóra, a színpalettán üres színre való kattintással. Ezután változtasd feketére a körvonalszínt, hogy lássuk az objektumot (SHIFT+bal egérgomb a fekete színen). Kettőzd (CTRL+D), majd a CTRL-lal kényszerítve mozdítsd el vízszintesen, amíg megfelelő szivaralakot nem kapsz. Képezz metszetet az Útvonal menü segítségével (vagy CTRL+*).

Rajzolj egy téglalapot, mellyel levághatjuk a rakéta orrkúp-ját és fúvókanyílását. Gumikerettel jelöld ki mindkét tár-gyat, majd a pontosság miatt használd az Igazítás és elren-dezés párbeszédpanelt (CTRL+SHIFT+A), ahol vízszintesen és függőlegesen is igazítsd egymáshoz az objektumokat.

Az Útvonal menüből használd a Felosztás parancsot, amely három részre vágja a szivart. Színezd feketére az orrkúpot.

Ennek az alsó párját is, majd ez utóbbit

tükrözd függőlegesen – ebből lesz a fúvóka. A szivar dere-kát színezd az első, világosabb szürkére a színmintából.

Most jelöld ki az egész rakétát gumikerettel és tüntesd el a körvonalát – jobb egérgombbal üres szín, majd a helyi me-nüből válaszd a Körvonal beállítását.

Jelöld ki a rakéta testét, majd kettőzd meg azt (CTRL+D).

Pipetával (F7) színezd át a színminta sötétebb szürke színé-re.

Most válts át Formázó (F2) eszközre. Gumikerettel jelöld ki a rakétatest három bal oldali csomópontját. A billentyűzet nyíl gombjaival vízszintesen mozdítsd el ezeket az ábrának megfelelően.

A fúvókát kicsinyítsd a középpontja irányában a SHIFT bil-lentyű segítségével, majd rakd a rakétatest mögé. Végül csoportosítsd a rakétát.

Ablakok ♦ A rakétatesttől nem messze rajzolj CTRL segít-ségével egy kört, amelyet színezz feketére. Ketőzd (CTRL+D), majd a CTRL+SHIFT gombok segítségével kon-centrikusan kicsinyítsd. Színezd a színminta első, világos türkiz színére.

Ketté fogjuk vágni ezt az ablakot egy hal-mazművelettel: Rajzolj az ábra szerint egy átlátszó, fehér körvonalú téglalapot úgy, hogy annak egyik oldala felezze a kört. Semmiképpen se gumikerettel, ha-nem SHIFT segítségével jelöld ki a vilá-gos kört és a téglalapot együtt.

Az Útvonal menüből válasszuk a Felosztás (CTRL+/) parancsot, majd a jobb oldali félkört színezd át sötétebb türkizre a Pipetával (F7).

Formázó (F2) eszközzel görbítsd. Gumikeretes kijelölés után csoportosítsd az ablakot, majd helyezd a rakétára, forgasd el. Hozz létre két másolatot, azokat kicsinyítsd.

Vezérsíkok ♦ Bézier eszközzel a sarkoknál egyszer kattint-va rajzolj egy hasonló nyújtott trapézt. Formázó eszközzel tüntesd el felülről a második csomópontját, így lesz egy kis íve a szárnynak. Színezd feketére, majd tüntesd el a körvo-nalát. A Nyíl eszközzel szabadon változtasd a méretét, ahogy neked tetszik, majd helyezd a rakéta mögé. Ketőzd (CTRL+D), majd Tükrözd vízszintesen (h), mozgasd a nyi-lakkal jobbra, s helyezd a rakéta mögé. Csoportosítással fűzd össze a rakéta elemeit.

Kötelék ♦ Most már csak a tolósugár van vissza. Ez egy-szerű téglalap, mely nagyon magas. A fúvóka mögé kerül, a színmintáról Pipetával rámásolhatod a narancs színt. Két másolatot is hozz létre, majd azokat tedd az eredeti rakéta mellé.

A középső rakétát a sugarával együtt a jobb felső sarkánál CTRL-lal, arányosan nagyítsd. A bal oldalit helyezd feljebb.

A lemaradt sugár felső méretezőjét megfogva magasítsd, míg a fúvóka alá nem ér. Jelöld ki együtt a három rakétát a sugarakkal együtt, csoportosítsd azokat, majd forgasd el a köteléket.

Felhő ♦ Körökből és ellipszisekből Unió művelettel for-raszd össze a felhőalakzatot. Ilyen objektumot készítettél talán korábban is, a Halmazműveletek fejezet gyakorló fel-adatai során. De hogy vágjuk el pontosan a lap alján?

Ne felejtsd el, hogy van már egy objektumunk, és ez maga a háttérben levő téglalap, amely már pontosan illeszkedik a lap oldalaihoz. Mi lenne, ha felhasználnánk ezt, vagy egy másolatát?

Kettőzd (CTRL+D) a hátteret. Ekkor a másodpéldány éppen a rajz legfelsőbb szintjére kerülve eltakarja a lapot. Szere-tem ezeket a segédobjektumokat átszínezni, hogy tudato-suljon bennem, nem grafikus elemről, inkább csak valami-lyen szerszámról van szó.

Ábránkon a rikító zöld téglalap őse a háttér volt. Annak másodpéldányát „le-nyitottuk”, mint egy falinaptár felső oldalát.

A felső, középső fogantyújánál fogva, akár egy rolót, húzd le a színezett másodpéldányt úgy, hogy elfedje a felhőt.

SHIFT-tel jelöld ki a felhőt és az alsó téglalapot és végezz rajtuk egy Különbség (CTRL –) műveletet.

Utolsó simítások ♦ A rakéták lángsugarai még szemtelen módon túlérnek a lapon. Bontsd szét a köteléket, és SHIFT-tel jelöld ki mindhárom sugarat. Talán már érzed, hogy itt is hasonló vágásra lesz szükség, mint a felhőknél. De a Kü-lönbség műveletet csak két objektummal hajthatod végre.

Az Unió paranccsal (CTRL és +) a három sugárból most egy objektumot készítünk, majd megismételjük a felhő

vágásá-nak metódusát. Azaz kettőzzük a hátteret, majd a felső fo-gantyújánál fogva átbillentjük a lap alján. Vigyázz, utána ügyesen méretezd át oldalra is, hogy mindenhol fedje a su-garakat. A Különbség művelet alkalmazásával vágjuk le a sugarak lapon túlnyúló részét.

Utolsó lépésben a sugarakkal megegyező színnel készítsd el a Mars és két holdacskájának , a Phobosznak, és Deimosz-nak egyszerűsített rajzát. Csoportosítás után mentsd el mű-vedet, Rakétanyár.svg néven.

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 153-165)