• Nem Talált Eredményt

Felosztás: Magyar zászló

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 81-91)

Kitűnően használható több, egymáshoz jól illeszkedő sávnál a Felosztás eljárása. Ilyen a magyar zászló is.

Rajzolj egy piros téglalapot, ez lesz a zászló alapja. Vízszin-tesen keresztezd ezt egy hosszabb téglalappal, majd jelöld ki a kettőt együtt és alkalmazd a Menü > Útvonal > Felosz-tás (CTRL+/) parancsot.

Mindhárom sáv vörös színű. Színezd fehérre a középsőt, zöldre az alsót!

Eszterlánc

Készíts két egymásba kapcsolódó láncszemet! Elsőre könnyűnek látszik ezt a két körgyűrűt összekapcsol-ni, de ha belegondolsz, nem is olyan egyszerű.

Tárgyakat eddig is pakoltunk egymás alá-fölé. Körgyűrűt is készítettünk a Különbség művelet alkalmazásával. Itt vi-szont az egyik láncszem részben bebújik a másik alá, míg máshol éppen fölé kerül.

Vagy fölé vagy alá kerül a piros gyűrű a kéknek. De ahhoz, amit fenn látunk, valahogy térben kellene elfordítani az egyiket. Kicsit eltávolítom a két gyűrűt egymástól. Így láthatod a trükköt: a kék karikán van egy bevágás. Ha a pi-rosat ide illeszted, úgy látszik, mintha ezen a helyen a kék gyűrű felett lenne. Hogyan készíthetjük el ezt az apró fo-gást pontosan? A három halmazművelet segít talán eb-ben.

A Különbség halmazművelettel eltűnik a piros kör, két

be-különbség metszet

részeket. A Felosztás megtartja az egyik kört, amibe bele-vágja a két közös részt.

Úgy tűnik, még a Felosztás művelet az, amely legközelebb visz a céljainkhoz. Itt is kell majd egy kis fondorlat, de nem jár annyi fáradsággal mint a többi.

A két gyűrű létrehozása ◆ Rajzolj egy kört (CTRL + El-lipszis). Ketőzd meg (CTRL+D). Arányosan a középpontja fele kicsinyítsd (SHIFT+CTRL).

Jelöld ki gumikerettel mindkettőt. Alkalmazd a Menü > Út-vonal > Különbség (CTRL –) műveletet. Ketőzd a körgyű-rűt, majd CTRL-lal kényszerítve mozdítsd el, színezd kékre az egyiket, pirosra a másikat.

Láncszemek ◆ Most Ketőzd a piros gyűrűt. Ez biztosítja, hogy a Felosztás után is megmaradjon a piros karika.

A SHIFT segítségével jelöld ki mindkét gyűrűt együtt. Vé-gezd el a Felosztás műveletét: Menü > Útvonal > Felosztás (CTRL +/).

A kék gyűrűt négy részre osztja ez a parancs. A két közös részre a piros gyűrűvel, illetve egy „C” betű alakú nagyobb, és egy kisebb ívre. Küld el a piros kört a háttérbe: Az Esz-közvezérlő-sáv vagy az END billentyű segítségével. A két közös részt én átszíneztem.

Nincs más dolgod, mint a felső közös rész törlése (DEL), az alsót forrasztása a kék kör részeihez. (CTRL +). Készen is vagyunk.

Olimpia

Sikeresen megküzdöttünk a térbeli kereszteződés problémájával. Jó alapozás lesz ez az olimpiai öt kari-ka megvalósításához.

A feladat során a Metszet és Különbség műveletek mellett két új eljárást tanulunk: a Nyújtást és a Szétbontást, melyek az Útvonal menüben találhatóak.

Vizsgáljuk meg a logó felépítését! Gondolatban fogd meg a kék és a piros gyűrűt, s átellenben feszítsd meg azokat. A gyűrűk így kapcsolódnak egymáshoz:

Az előző feladathoz képest még annyiban bonyolódik a helyzet, hogy egy kis távolság is kialakul a gyűrűk között.

Olcsó módszer lenne ezt egy fehér kontúrral megoldani, ahogy ezt korábban az „Idegeneknek belépni tilos!” táblá-val tettük, de képzelj el egy olyan esetet, amikor nem fehér háttérre kerül a logónk – azonnal lebukunk.

Két karikával nézzük meg a trükköt! ◆ A két gyűrű ki-alakítása hasonlóan történik, mint az előző feladatban: Egy kört duplázunk, majd SHIFT+CTRL-lal a másodpéldányt a

közepe fele kicsinyítjük, végül a két alakzat különbségét képezzük (CTRL –).

Csak az elvet mutatom a következő ábrán: Szükséged lesz két vastagított körre, melyeknek létrehozod a közös részét, amivel megvágod majd az első karikát.

Ehhez először Ketőzd a két eredeti gyűrűt (CTRL+D). Hiz-lald fel őket Menü > Útvonal > Nyújtás paranccsal, amit ed-dig még nem használtál. Ha kell, alkalmazd többször is!

Képezd a két vastag kör Metszetét, de vigyázz, ne gumike-rettel, hanem SHIFT-tel, egyenként jelöld ki ezeket!

Miután eltűnnek a fánkká hizlalt körök, láthatod, hogy az eredeti karikák végig ott lapultak alattuk. Átszíneztem a közös részeket, leendő vágóformánkat, csak az a baj, hogy nem kettő különálló objektum.

Onnan láthatod, hogy csak együtt színezhetőek, de Cso-portbontással nem szedhetőek szét.

Az Menü > Útvonal parancsai között van egy, ami olyan tárgyak szétszedésére való, melyeket korábban egy halmaz-ként, azonos tulajdonságokkal kezelt a program: Menü >

Útvonal > Szétbontás. Ezzel megoldható a probléma.

Ezután a két vágóforma külön színezhető, önálló, független tárgyakként viselkednek.

Most nagyon kell figyelni, mert az előző, két láncszemes feladattal ellentétben itt mindkét karikát meg kell majd vágnod!

A könnyebb érthetőség miatt a gyűrűket az embléma színe-ire színeztem.

A világoskék gyűrűbe vágj bele a violaszín késsel: SHIFT-tel jelöld a körgyűrűt és a kést, majd képezz Különbséget (CTRL –). A violaszín kés eltűnt.

Ugyanezt tedd meg a sötétkék késsel és a sárga karikával.

Két karikával láthattad a szerkesztésnek elvét. Kellett hoz-zá kicsit logikázni, de megérte: bármilyen háttérbe is he-lyezed ezeket, azt látod, amit eredetileg terveztél.

Öt karika ◆ Térjünk át nagyipari módszerekre. Most újra-kezdjük a feladatot. Helyezd el egymáson az ábra szerint az öt körgyűrűt!

Jelöld ki gumikerettel mindegyiket, Ketőzd, és alkalmazd a másolatokra a Menü > Útvonal > Nyújtás parancsot. Ellen-őrizd, hogy jó-e a Nyújtás mértéke, ha nem, végezd el több-ször is. Közben persze ne felejtsük el, hogy az eredeti kari-kák végig ott lapulnak a háttérben!

A Metszet parancs kizárólag olyan tárgyak között al-kalmazható, ahol mindegyiknek van a másikkal kö-zös része. Ha ez nem teljesül, az összes tárgy eltűnik.

Emiatt fondorlatos trükkhöz kell folyamodunk. Egy objek-tummá forrasztjuk a felső három kört a SHIFT-tel együtt jelölve ki őket (aztán Unió), majd egy másik tárggyá az alsó kettőt (ismét Unió). A bal oldalon látható formában.

Most Metszetet képzünk a narancs és lila objektumok kö-zött, melyeket természetesen SHIFT-tel jelöltünk ki.

A vágóforma színe narancs lesz, hiszen az alsó tárgy tulaj-donságait örökli.

Emellett előtűnnek az eredeti karikák is. Ha nem látlád ezeket, akkor lapozz vissza, valószínűleg lusta voltál, és gu-mikerettel jelöltél ki több objektumot, így az alsó karikákat is hozzáforrasztottad a többihez.

Bontsd szét a Menü > Útvonal > Szétbontás paranccsal a

„késeket”, azaz a narancs színű közös részt! Ezeket külön-böző színekre színezheted, ahogy én is tettem.

Kezdődhet a vagdalkozás, amit a minta alapján balról in-dulva a következő sorrendben oldj meg:

1. Kék körbe a piros színű késsel vágj bele!

2. Sárga körbe a narancsszín késsel.

3. Fekete körbe a lila késsel.

8. Sárga körbe a kék késsel.

5. Fekete körbe a zöld késsel.

6. Zöld körbe a szürke késsel.

7. Vörös körbe a narancs késsel.

8. Zöld körbe a viola késsel.

Íme az eredmény:

Trinity 1.

A középkori Szentháromság-jelképek új kihívást je-lenthetnek: Az egymásba fonódó három gyűrűt ha-sonló módszerrel alkothatod meg, mint az olimpiai emblémát.

Az alaplépéseket önállóan tedd meg, a szöveg onnan segít, amikor már elkészítetted, és egymásra helyezted a körgyű-rűket. Elkészültél?

Ketőzd (CTRL+D) őket, majd Menü > Útvonal > Nyújtás pa-ranccsal vastagítsd meg azokat.

Mivel minden gyűrű mindegyikkel érintkezik, még sincs mindháromnak egymással közös része, csak úgy tudod lét-rehozni a megfelelő vágóformákat, ha párosával kijelölsz két kört, Ketőzöd azokat, majd Metszetet képzel és Szétbon-tod őket.

De mit miből vágunk ki, ha készen vannak a kések, és szét is bontottad azokat?

Erre van egy egyszerű fonási szabály: Indulj el egy körrel, s amerre a vonal halad, egyszer fölötte, más-szor alatta bújjon a következőnek.

Természetesen ezeknek a feladatoknak nagyon sokféle megoldása lehet, melyekben az a közös, hogy használnod kell az eddig megtanult halmazműveleteket, és a logikádat!

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 81-91)