• Nem Talált Eredményt

Hímes tojások

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 144-153)

Az élőlények közül az emberre jellemző, hogy díszíti, min-tákkal látja el a környezetét. Mintáink megjelennek textile-ken, bútorokon, a tapétán, nyomdai termékeken vagy a húsvéti ünnepkör tojásfestésében.

Családunkban megmaradt a hagyomány, hogy a húsvéti to-jásokat hímezzük. Nagyszombaton a család a gyertyaláng felett melegített viaszos edény fölé görnyed, s hamarjában összeállított írókáinkkal, a „kicá”-val mindenféle motívu-mot igyekszünk felfesteni a nagymama által a tyúkudvar-ból összegyűjtött és megfőzött tojásokra.

Sokáig csak egyféle mintát használtam, amit én is a nagy-anyámtól tanultam, majd később igyekeztem mintázómű-vészetemet továbbfejleszteni. De mindig elégedetlen vol-tam ebbéli tudásommal, míg rá nem jöttem, hogy a motívumokat is tanulni kell.

Néhány évvel ezelőtt fogtam egy könyvet, és Húsvét előtt több oldalt telerajzoltam az ebben látott gyönyörűséges mintákkal. S miközben másoltam, s utánaolvastam a jelen-tésüknek, egyre több dolgot tanultam a mintázásról.

Jó szívvel ajánlom a következő kötet hímzésmintáit az előző gyakorlathoz hasonló feldolgozásra. Készíts hozzá külön-külön rétegeket, s figyelj arra, hogy mintáknak csak körvonala lesz, kitöltése nem.

Ennek tulajdonságait beállíthatod a Kitöltés és körvo-nal (SHIFT+CTRL+F) párbeszédpanelen.

Az említett kötet Antalné Tankó Mária:::: Gyimesi írot to-jások c. műve.

Elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban:

http://mek.oszk.hu/024900/024907/024907.pdf

Paca

Mióta nem írunk töltőtollal vagy tussal, kevésbé találko-zunk azzal a gyönyörűséges jelenséggel, amikor lecseppenő tinta nagy pacafoltot hagy a papíron, nadrágon, padlón.

Ebben a feladatban pacát fogunk készíteni egy tizen-két ágú csillagból. A formázásnál kihasználjuk az au-tomatikus csomópontok előnyös tulajdonságait.

Rajzolj egy csillagot a Sokszög (*) eszközzel. Ennek beállítá-sait az eszközvezérlő sávon itt láthatod:

A csillagot konvertáld görbévé a Menü > Útvonal > Objek-tum átalakítása útvonallá (SHIFT+CTRL+C) paranccsal.

Formázó (n) eszközzel jelöld ki az összes pontot, s alakítsd át azokat automatikus csomópontokká.

A csillag csúcsait húzd ki egyenként, különböző távolsá-gokra. Az útvonalak rugalmasan nyúlnak, hála az automa-tikus csomópontjainknak. Jelöld ki az összes csomópontot a Formázó eszközzel, majd az Eszközvezérlő-sávon nyomd meg az első gombot, amellyel új csomópontok kerülnek a kijelölt szakaszokra.

Ezután formázd a csomópontok segítségével, néhány ellip-szissel kiegészítve a pacát.

Csillag két vezérlőelemmel, csúcsos csomópontok, automatikus csomópontok.

Balaton

Rajzold körbe kedvenc tavunkat a Bézier eszközzel, először elnagyoltan, majd finomítva a formát!

Használd a Google térkép szolgáltatását (terkep.google.hu).

Mivel a tó partvonala elég tagolt, egyszerűsíteni fogjuk.

Jelöld ki a Formázóval az összes csomópontot, majd az Esz-közvezérlő-sáv első gombjával kétszerezd meg a csomópon-tok számát! Járd körbe a partvonalat, és illeszd a közelben levő csomópontokat.

A szakaszok tagolásának ezzel a módszerével kisebb egye-netlenségek, például a Tihanyi-félszigeten már bőségesen elég pont lesz a gondos illesztéshez, míg máshol sokkal el-nagyoltabb a közelítés.

A harmadik lépésben már csak oda tegyünk új csomópon-tokat, ahol igazán fontos. Két módszert is használhatsz:

• duplán kattintasz a szakasznak arra a részére, ahova új pont kerül;

• kijelölsz két pontot és használod az Új csomópont gombját az Eszközvezérlő-sávról.

A finomítás végén jelöld ki az összes csomópontot és ala-kítsd ívessé vagy automatikussá azokat. A kettő eredménye pontosan egyezik, de az utóbbit könnyebben tudod később is szerkeszteni.

Az eredmény teljesen elfogadható. Egy icipici trükkel dob-juk még fel a grafikánkat. Ehhez duplázd a Balatont (CTRL+D), színezd feketére, küldd END billentyűvel az

ere-deti mögé, majd a billentyűzet nyilaival mozgatva helyezd el árnyékként.

A nagyon éles árnyékot finomítsuk kissé Kitöltés és körvo-nal dokk Elmosás értékének növelésével. Végül állítsd be a vízfelszín színét is.

Delfin

Egyesek szerint a Naprendszer harmadik bolygóján két ér-telmes faj él: a delfinek és az emberek. Mások ezt vitatják, és csak az előbbit sorolják az értelmes fajok közé. Delfine-ket még nem tanítottam vektorgrafikára, így nem tudom eldönteni a kérdést.

Töltsd le a [011delfinugrik.jpg] nevű képet, és az Inkscape-ben elhelyezve rajzold meg a körvonalát Bézier eszközzel.

Hegedű

Rajzold körbe a hegedű körvonalát és jellegzetes ré-szeit a Bézier eszközzel. Döntsd el, hogy csak sziluet-tet vagy egy komplett illusztrációt készítesz belőle.

Forrásfájl: [012hegedu.jpg]

[Fotó: Raffaele Camardella]

Pillangó

A pillangó vektorizálásához most kivételesen nem a Bézier eszközt használjuk. A Kitöltés (SHIFT+F7) mű-veletével nagyon gyorsan lehet körülhatárolt terüle-teket objektummá, vektorfolttá alakítani.

Az eszköz nagyon hasonlóan működik a Paint, és más programok eljárásaihoz, azzal a különbséggel, hogy itt vek-toros objektumok jönnek létre.

Helyezd el a [013pillango.jpg] képet az Inkscape-ben. Vá-laszd ki a Kitöltés (SHIFT+F7) eszközt. Az Eszközvezérlő-sávon a Küszöb értékét állítsd 100-ra, ami azt jelenti, hogy nagy tűréssel dolgozik az algoritmus, s nagyjából a lepke teljes sziluettjét kijelöli. Válaszd ki a fekete színt a Paletá-ról és célozd meg a Kitöltés eszközzel az egyik szárnyPaletá-ról ferdén lefutó vastagabb, sötét sávot.

Küldd a háttérbe az END gombbal a fekete lepkét. A Pipeta (F7) eszközzel vedd fel az egyik narancsszín folt színét. A Kitöltés (SHIFT+F7) eszköz ezután ezzel a színnel hozza lét-re a foltjait. A Kitöltés küszöbértékét csökkentsd 40-lét-re. Így kevesebb hasonló szín kerül a kitöltésre.

Érintsd meg sorban a narancsszín foltokat az eszközzel.

Töröld ki a referenciaképet a DEL gombbal a munkaterület-ről. A másolat teljes egészében vektoros. Készítsd el ezt az effektet az eddigi tapasztalatod alapján!

In document Alakformáló gyakorlatok...22 (Pldal 144-153)