• Nem Talált Eredményt

Kulturális tanulás a szabadidősportban

In document Tanuló régiók Magyarországon (Pldal 165-171)

5. Kulturális tanulás

5.4. Kulturális tanulás a szabadidősportban

A sport kutatásának létjogosultságát és relevanciáját mindenekelőtt a sport jellemformáló szerepe bizonyítja, mely a testnevelés és sport értékközvetítő hatásain keresztül érvényesül. A közvetített értékek közül az egészségügyi, fiziológiai, humánszocializációs, illetve érzelmeket keltő és feszültséget oldó értékeket kell hangsúlyozni (Istvánfi, 2005). A sport elsődleges társadalmi funkcióját abban látjuk, hogy segíthet egy egészségtudatosabb életvitel kialakításában. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás értékeivel való szembesülés olyan változásokra sarkallhat, amelyek egy hosszabb, cardiovaskuralis betegség nélküli élethez vezet (Simon, 2012. 33.). A rekreáció az a kapocs, ami összeköti a szabadidőt, a szabadidőben végzett sporttevékenységet, életmódot, életminőséget és egészséget (Kovács, 2007. 9-10.).

Kutatásunk során az Európai Sport Charta meghatározásából indultunk ki. Ennek megfelelően minden olyan fizikai aktivitást sportnak tekintettünk, amit a mentális és a fizikai állapot, valamint a társas kapcsolatok javítása céljából űznek szabadidős eltöltésként vagy akár versenyszinten. A rekreációs sport egyik legalapvetőbb példája a túrázás, így egy debreceni túraegyesületet választottunk kutatásunk tárgyául, a Navigátor Debreceni Túra Klubot (továbbiakban: NDTK).

Az egyesület 2004-ben jött létre, egy baráti társaság alapította, akik a természetjáró tevékenységüknek egy formális jelleget szerettek volna adni. Az alapítás és az egyesület tevékenységének kiemelkedő céljai a mai napig a természetjárás, túrázás népszerűsítése, a regionális és helyi természeti értékek felfedezése, bemutatása, valamint a túravezetők képzése. Az egyesület jelenlegi formájában 2008 óta működik, ekkor tagmegújítás és elnökségi váltás történt.

Az egyesület szervezeti felépítését tekintve nem rendelkezik főállású munkatárssal, mindenki szabadidejében, önkéntes módon kapcsolódik az egyesülethez. Jelenleg tíz aktív

tag tevékenykedik az egyesületben, akik túravezetők és a túravezetői képzés oktatói is egyaránt. Törekednek az oktatói gárda és az egyesületi taglétszám bővítésére: egy 2013.

november végi felvételi eljárást követően még öt fővel fog bővülni a túravezető-oktatók száma a következő képzésen. Ezen kívül az egyesülethez kapcsolódik még kb. 20 fő rendszeres túrázó, akik nem minősített túravezetők, de rendszeresen részt vesznek az egyesület programjain.

Annak ellenére, hogy az egyesület formális keretek között tevékenykedik, mégis a működésében, tevékenységeiben, finanszírozásában és fenntartásában az informális elemek válnak hangsúlyossá. Az egyesület bevételi forrásai a tagdíjak, az adó 1 százalékok, rendezvényi támogatások, támogatók és a túravezetői tanfolyami díjak. Az egyesület támogatói elsősorban olyan magánszemélyek, akik részt is vesznek a szervezett programokon, túrákon.

Az egyesület célcsoportja: minden életkori csoporthoz kapcsolódóan szerveznek tevékenységet, de kiemelten jelennek meg bizonyos programok, tevékenységek esetében a gyermekek és fiatalok, családok, valamint a nyugdíjas korúak. A gyermek-programok közoktatási intézményekhez kötődően is működnek;

iskolások számára szervezik.

Az egyesület marketing tevékenységet a formális megjelenéssel szemben inkább informális úton végez: ismeretség útján juttatnak információt az általuk szervezett programokról a célcsoportjuknak. Az egyesület rendelkezik honlappal, elérhető a Magyar Túravezetők Országos Szövetségének honlapján keresztül is, de a helyi médiában a megjelenési arányuk alacsony, PR tevékenységet nem nagyon folytatnak, ennek ellenére a rendezvényeik, szervezett programjaik általában tömeges méretűek. A legnagyobb részvételi arányú programok 200 fő körüliek, de egy túra alkalmával átlagosan 35-50 fő a résztvevők száma.

Hajdú-Bihar megyében a Navigátor Debreceni Túra Klub az egyetlen, ami túravezetői képzést szervez, így tevékenységük

egyedülálló a megyében. Országos szinten szakmai elismerésnek örvendenek: jó kapcsolatot ápolnak a Magyar Természetjárók Országos Szövetségével, más megyei túraklubokkal, de országos szinten is tartják a kapcsolatot egyesületekkel, segítik egymás munkáját. Részt vesznek a programok szervezésében, lebonyolításában, szakmai tanulmányokat, túraleírásokat készítenek az országos szövetség részére.

Az egyesület főként gyalogos, kerékpáros és nordic walking túrákat szervez. A testmozgáson kívül a szervezők ügyelnek arra, hogy különböző programokkal színesítsék az itt szerzett élményeket. Meglepetéseket, pluszprogramokat szerveznek, illetve más programokkal kötik össze a túrákat. Volt köztük főzőverseny, különböző népi jellegű, kulturális programok, ahol a magyar népi zenével, ízekkel, termékekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A honlapon minden túráról közlik a legfontosabb tudnivalókat: az időpontot, távot, eljutás módját, indulást, érkezést, visszaindulást, díjakat, a túravezetők elérhetőségeit, felsorolják a legfontosabb dolgokat, amiket magukkal kell hozni.

Legtöbb esetben valamilyen promóció jellegű leírás is olvasható, amivel vonzóbbá teszik a programot az érdeklődők számára. A legtöbb túráról számtalan képet láthatunk a honlap galériájában.

Ezekről megismerhetjük azokat a tájegységeket, amelyeken jártak a tagok gyalogosan vagy kerékpárral.

Az NDTK számos olyan programot szervez, melyek kiváló példái lehetnek a non-formális tanulásnak. Ezek közül kiemelkedik a középfokú (bronzjelvényes) gyalogos túravezetői és tájékozódási képzés, melyet minden évben február és május - június között szerveznek. A tanfolyam az Magyar Túraszövetség oktatási-képzési szabályzatának megfelelően zajlik, és szorosan kapcsolódik annak tematikájához, minősítési rendszeréhez. A képzés végén elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni, melyek sikeres letétele után a jelöltek vizsgabizonyítványt kapnak. Az előadások nemcsak szorosan a túrázáshoz kapcsolódnak, tartalmaznak egészségügyi és táplálkozási, geográfiai, geológiai,

országismereti, ökológiai témákat, így hozzájárulnak a résztvevők műveltségének gyarapításához. A gyakorlati órák általában hétvégenként vannak. Ezek keretében különböző, ismeretbővítő túrákat szerveznek Debrecen környékén, illetve a Bükk, Mátra, Zemplén, Királyerdő hegységekben.

A 14 és 18 közöttiek ifjúsági, míg a 18. életévüket betöltők bronzjelvényes fokozatú túravezetői képesítést szerezhetnek.

Éves szinten 23-25 fő végzi el a tanfolyamot és szerez képesítést az egyesület keretében. A túravezetői tanfolyamon elméleti és gyakorlati oktatásban egyaránt részesülnek a jelentkezők. Az elméleti oktatás keretén belül elsajátítják a tájékozódás, terepviszonyok, térképhasználat, meteorológia, elsősegélynyújtás és mentés alapjait, valamint megismerkednek a hazai domborzati jellemzőkkel, a természetvédelmi területekkel és nemzeti parkokkal. Az elméleti képzéshez kapcsolt bükki, zempléni, mátrai gyakorló túrák során a tanfolyam résztvevői az elsajátított ismereteiket próbálhatják ki tapasztalt túravezető-oktató segítségével, majd önállóan is. Mind az elméleti anyagok, mind a gyakorlati készségek elsajátításáról és megfelelő tudásról a túravezető-jelöltek a tanfolyam végén tanúbizonyságot tesznek egy kétnapos vizsga-túra keretében, a Magyar Túravezetők Országos Szövetségének vizsgabiztosai előtt. A vizsgát sikeresen teljesítők így az MTOSZ hivatalos túravezetői igazolványával és jelvényével rendelkeznek, és vezethetnek túrákat.

Ahogyan azt Barna Erzsébet egyesületi elnök elmondta, a végzett túravezetők esetében részleges nyomonkövetés zajlik. A túravezetői képesítéssel rendelkezők azon része, akik a továbbiakban túravezető tevékenységet folytat más egyesületek tagjaként, meg tudnak maradni a Navigátor „holdudvarában”, de vannak olyanok is, akik nem túravezetői ambícióból végzik el a tanfolyamot és szerzik meg a képesítést: csupán professzionális természetjárókká akarnak válni. Ez utóbbi résztvevőkkel teljesítménytúrák, vagy szervezett túrák alkalmával találkozhatnak.

Az egyesület elnökével készített interjú során az is kiderült, hogy az egyesület tagjai nem csupán gyakorlott túravezetők és túravezető oktatók, de az MTOSZ-en keresztül vizsgabiztosi feladatokat is ellátnak más túravezetői képzésekben. Az egyesület túravezető-oktatói mindannyian specializálódtak valamilyen területre, amely akár a civil életükhöz, foglalkozásukhoz kapcsolódik (az egyesület elnöke pl.

egészségügyi végzettségéből adódóan az egészségügyi, elsősegély felkészítést végzi a képzés során).

A fiatalabb korosztályok és családok, baráti társaságok számára olyan programokat is szervez az egyesület, amelyeken könnyen, játékos módon, vetélkedők formájában ismerhetik meg egy-egy helység nevezetességeit, így bővítve ismereteiket, s fejleszthetik ügyességüket, számos motoros és szociális képességüket (probléma-megoldás, logikai gondolkodás, együttműködés, segítés, versenyzés stb.). Ilyen játékos vetélkedők például a Navigátor Próba, Szélkakas Kupa.

Ezek mellett szólnunk kell az alkalmi előadásokról, melyek nagy része túrákról, kirándulásról szól vetítéssel egybekötve (pl.

Dolomitok). Ezek ismereterjesztő, tudományos jellegű, de nem a tudományos közönségnek, hanem leginkább az érdeklődőknek szóló előadások.

Az informális tanulás megjelenéséhez kapcsolódóan elmondhatjuk, hogy az egyesület által szervezett programok mindegyike csoportos jellegű. Így az ezeken való részvétel növelheti az egyén kapcsolathálóját, életre szóló barátságok, ismeretségek köthetnek. A közösen végzett tevékenység, egymás segítése és támogatása a túrákon közelebb hozhatja egymáshoz a különböző csoporttagokat. Az egymásra való utaltság, az együttműködés szükségessége fejleszti a közösségi, szociális kompetenciákat, segítenek meghatározni a csoporton belül szerepeket, pozíciókat, megismerni a saját és mások jellemvonásait, tulajdonságait, viselkedését, és megtanulni ezeket megfelelően kezelni.

A különböző feladatok során fejlődik a tájékozódási képesség, a térképolvasás, segítenek a GPS-koordináták meghatározásában. Növekszik a földrajzi, geológiai, biológiai tudás.

Az egyesület nem csupán a szervezett programokon keresztül igyekszik az egyéni informális tanulási folyamatokat erősíteni, de rendszeres az egyesületi tagok, túravezető-oktatók életében az önképzés és a csoportos képzési alkalmak. Az egyesület elnöke és a tagok egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek az önképzésre: fontosnak ítélik a túrázással, hegymászással kapcsolatos innovációk, új ismeretek, technikák megismerését és elsajátítását. Ennek érdekében folyamatosan bővítik ismereteiket egyéni és csoportos, nonformális és informális tanulási alkalmak keretén belül egyaránt.

Tanulmányunkban bemutattuk az NDTK létrejöttét, működésének céljait, feladatait, s az egyesület által szervezett programok során megvalósuló tanulási-nevelési folyamatokat, melyek a sportolás rekreációshoz kapcsolódó formájában valósul meg. A szervezet munkájának megismerése során azt tapasztaltuk, hogy egyaránt zajlik non-formális és informális tanulás. A non-formális tanulás során a résztvevők akkreditált túravezetői tanfolyamon vesznek részt, melyen elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek földrajzhoz, biológiához, földtanhoz, ökológiához, országismerethez kapcsolódóan, fejlesztik tájékozódási, térképolvasási képességeiket. A sikeres vizsgák letétele után a Magyar Túravezetők Országos Szövetsége által kiállított oklevelet kapnak a résztvevők. E képzés, illetve a számtalan játékos, családi és baráti program (pl. Navigátor Próba, Szélkakas Kupa) és a közös túrák emellett fejlesztik a logikai, probléma-megoldó, együttműködést segítő és egyéb szociális kompetenciákat, egészségtudatosságra nevel, így az NDTK az informális tanulás kiváló helyszínének is tekinthető.

In document Tanuló régiók Magyarországon (Pldal 165-171)