• Nem Talált Eredményt

Klinikai onkológia Szakmakód: 1200

Progresszivitási szintek – A felnőttkori onkológiai ellátásban Alapellátók és járó-, fekvő-beteg szakellátók

A kistérségi (települési) szintű alapellátó és járó-, fekvő-beteg szakellátó intézmények feladata a daganatok elsődleges megelőzését célzó életmód egészségügyi ismereteinek terjesztése, közreműködés a másodlagos megelőzést szolgáló szervezett szűrővizsgálatok lakossági részvételének emelésében, a rákbetegségek korai felfedezésében (onkológiai éberség), a rákgyanús személyek további szakellátásban részesülésében (beutalásában), valamint részvétel a daganatos betegek rehabilitációs és palliatív krónikus ellátásában.

II.a szint:

Megyei Onkológiai Központ: a megyei közigazgatási határok alapján meghatározott, közepes-térségekben működő rákbetegellátási szervezet, amely a sokféle rákbetegség szűrésében, kivizsgálásában, aktív gyógykezelésében, krónikus ellátásában és gondozásában – a komprehenzív szemlélet alapján – képes a betegségekkel kapcsolatos komplex teendők intézményen belüli teljes vagy részbeni ellátására, illetve részbeni

ellátás esetén a beteg ellátási igénye szerinti szolgáltatások más intézményben történő igénybevételének megszervezésére (a beteg beutalása útján). A megyei központok rendeltetése a területükön élő lakosság onkológiai ellátásának biztosítása a nagyszámban előforduló daganatféleségek tekintetében, részint a szükséges beavatkozások sokszakmás onko-team munka keretében történő kivitelezésével (az ehhez szükséges orvosi szakterületek együttműködésének koordinálásával), részint azok megszervezésével a progresszív ellátás bármely szintjén igénybe vehető szolgáltatások követésével és folyamatosságuk biztosításával. A daganatos betegek komplex ellátását – az erre kijelölt sokszakmás magasabb progresszivitási szintbe tartozó intézménnyekkel együttműködésben és bizonyos daganatféleségek vagy onkológiai ellátási módozatok tekintetében – biztosítják.

II.b szint:

Térségi Onkológiai Központ: az ország tájegységeinek geopolitikai-közlekedési adottságai alapján meghatározott régióiban élő lakosság teljes körű, komprehenzív onkológiai ellátására képes rákbeteg-ellátási szervezet, amelyek elvégzik a területi egységükhöz tartozó onkológiai ellátó helyek diagnosztikai, illetve sugárterápiás ellátását is. A térségi központok rendeltetése a területükön működő megyei központok szakmai feltételeit vagy gazdasági lehetőségeit meghaladó igényű, valamint a közepes gyakoriságú daganatféleségek esetén végzendő ellátások sokszakmás onko-team munka keretében történő, koncentrált végzése (az ehhez szükséges valamennyi orvosi szakterület együttműködésének koordinálásával). A daganatos betegek komplex ellátását – az erre kijelölt sokszakmás magasabb progresszivitási szintbe tartozó intézménnyekkel együttműködésben és bizonyos daganatféleségek vagy onkológiai ellátási módozatok tekintetében – biztosítják térségi szinten.

Országos Onkológi Központ: az Országos Onkológiai Intézet, amely EU-s akkreditációval rendelkező komprehenzív rákcentrum, tagja a Platform of Research Centers of Excellence szervezetnek, országos és nemzetközi tevékenységét e feladatoknak megfelelő követelményrendszer alapján végzi. Az országos központ rendeltetése – a közép-magyarországi regionális feladatok végzésén túlmenően – a ritkán előforduló daganatféleségek esetén végzendő ellátások biztosítása, molekuláris patológiai diagnózis alapján, továbbá valamennyi szolid daganat-lokalizáció ellátására alkalmas speciális szakmai feltétel koncentrálása egy intézményen belül. Az onkológiai ellátás daganat-lokalizációk szerinti szakmai irányelveinek és követelményrendszereinek multidiszciplináris kidolgozása, ezek rendszeres felújítása, a Nemzeti Rákregiszter működtetése, részvétel az orvos-továbbképzésben, valamint az orvostudomány legújabb eredményeinek átvezetése (traszlációja) a hazai gyakorlati betegellátásba. Ezen tevékenységek végzése egy intézményen belül történik a komprehanzív rákcentrumoktól elvárható nagyszámú dagnatos betegek kezelésével.

Klinikai onkológia minimumfeltételei Általános feltételek:

A daganatos betegek ellátása komplex feladat, így a betegek optimális ellátásának meghatározása több szakterület orvosainak együttes feladata. Ez ad garanciát arra, hogy a – nemzetközi ajánlások figyelembevételével – a betegek kivizsgálása és kezelése egységes legyen a daganatos betegek többszakmás ellátását végző onkológiai centrumokat működtető intézményeken belül, illetve országosan.

Az onkológiai ellátás multidiszciplináris jellegére tekintettel és a szakmánkénti követelmények érvényesülése érdekében a szolgáltatónál:

1. Meg kell határozni a sokféle daganat közül az ellátható lokalizációs csoportot (csoportokat) (BNO-10 II.

Daganatok, C00-D48 kódtartomány) a szolgáltató szakterülete (szakmakódja) alapján.

2. Biztosítani kell az 1. pont szerinti daganatcsoport ellátásához szükséges orvosi eljárások (OENO kódtartomány) szakmai minimumfeltételeit.

3. Biztosítani kell az 1. és 2. pont szerinti tevékenység onkológiai team munkában történő végzéséhez szükséges szakmai környezet (háttér) feltételeit.

3.1. Az onko-team feladatai:

Daganatos megbetegedés szakmai szabályok szerinti vizsgálatokkal megalapozott vélelmének vagy diagnózisának felállítását követően, de a definitív kezelés megkezdése előtt a teljes betegút tervezése, menedzselése, ideértve a teljeskörű diagnózis felállításához szükséges és az előzetesen elvégzetteket meghaladó diagnosztikai vizsgálatok meghatározását, illetőleg a terápiás terv felállítását, valamint ezek újratárgyalását a betegség előrehaladása során észlelt, terápiás konzekvenciával bíró új diagnosztikai eredmény esetén.

Ennek során az onko-team javaslatot tesz a beteg további ellátására, így - a betegség klinikai stádiumának (staging) meghatározására,

- a klinikai stádium meghatározását követően a terápiás tervre (mely figyelembe veszi a folyamat szövettani természetét, kiterjedését, a beteg általános állapotát, kísérő betegségeit, kezelés-speciális szervi

funkcióit és a betegnek a kezelésbe való tájékoztatottságon alapuló beleegyezésének [informed consent] meglétét vagy hiányát),

- az egyes terápiás módszerek alkalmazásának sorrendjére,

- a terápiás módszerek egymással történő kombinálására (pl. radiokemoterápia), - a terápia eredményességének ellenőrzésére, ha szükséges, módosítására, - a műtéti beavatkozás idejére, kiterjesztésére,

- a sugárterápia főbb jellemzőire, irányára, - a gyógyszeres terápia főbb jellemzőire,

- klinikai vizsgálat keretében történő kezelés esetén a protokollra és annak szakmai tartalmára, - a tervezhető rehabilitációra,

- egyes speciális esetekben véleményt ad a kórismézés további lépéseire figyelemmel arra, hogy a daganat kiterjedése, terápia iránti érzékenysége és a beteg általános állapota, valamint beleegyezése vagy ennek hiánya mellett a további vizsgálatnak van-e terápiás konzekvenciája.

3.2. Onko-team tagja legalább:

- klinikai onkológus szakorvos,

- patológus szakorvos (molekuláris patológiai háttérrel), - radiológus szakorvos,

- sugárterápiás szakorvos,

- az adott daganat sebészi ellátását végző szakterület szakorvosa,

- a daganat lokalizációja szerinti szervrendszer ellátásában kompetens nem-sebészi szakterület szakorvosa,

- a beteg kezelő szakorvosa (amennyiben nem azonos az előbbiekben meghatározottak valamelyikével), - vélemény-nyilvánítási joggal az onko-teamben részt vehetnek (amennyiben jelenlétüket a beteg nem zárta ki) az érintett szakmák szakorvos-jelöltjei és rezidensei is,

- onko-team szervező,

- az onko-team esetenként kiegészülhet egyéb képalkotó-, labor-diagnosztikai szakterület, ápolói munkaterület képviselőjével, gyógyszerésszel, a beteg háziorvosával, a beteg pszichés vezetését, rehabilitációját végző szakemberrel.

3.3. Onko-team működési rendje

Az onko-team működési rendjét az adott egészségügyi intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzíteni kell. Az onko-team saját ügyrendjében szabályozza az ülések helyét, a betegeknek a megbeszélésre való bejelentésének rendszerét, a javaslat meghozatalának részleteit, a különvélemények rögzítésének szabályait.

Az onko-team-et a sokszakmás onkológiai ellátást végző egészségügyi intézmény (szolgáltató) klinikai onkológiai osztályának szervezeti egységeként működteti, szükség esetén más intézmény/intézmények (szolgáltató/szolgáltatók) szakorvosainak bevonásával. Az onko-team javaslatai az adott egészségügyi intézményben történő betegellátásra hatályosak. Amennyiben az adott intézményben rendelkezésre nem álló módszer kerül ajánlásra, az illető intézményt képviselő szakorvos munkahelyére is vonatkoznak.

Az onko-team legalább hetente ülésezik – a nagy számban előforduló daganatoknál az esetszám függvényében nagyobb gyakorisággal, a ritka daganat csoportoknál a diagnózis felállítását követő idő betartásával.

Az onko-team tagjainak az üléseken való részvétele – eseti megoldásként – telemedicinális, telekommunikációs eszközök igénybevételével is biztosítható.

Amennyiben az onko-team javaslatának kialakításához szükséges, úgy biztosítani kell a beteg vizsgálatának lehetőségét.

A beteg/törvényes képviselő kívánságára biztosítani kell az onko-team ülésén való részvétel lehetőségét.

Az onko-team javaslatát a kezelő szakorvos referálása és a rendelkezésre bocsátott egészségügyi dokumentáció áttekintése alapján hozza meg, melyet a résztvevők aláírásukkal hitelesítenek, és egy példánya a bizottság által vezetett nyilvántartásban megőrzendő, a másik a beteg orvosi dokumentációjának részét képezi.

A beteg klinikai adatait, a diagnózis felállítását követően a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 21 napon belül az onko-team elé kell vinni. Ez az idő legfeljebb 30 napra meghosszabbítható. Ha egy naptári hónapon belül több beteg onkoteam elé kerülése ezt meghaladja, az orvosigazgató köteles megvizsgálni ennek okát, és a szükséges szervezési változtatásokat végrehajtani, vagy személyi felelősség esetén a megfelelő szankciókat alkalmazni.

Sürgősségi beavatkozás szükségessége esetén a beteg ellátása az onko-team előzetes véleményének kikérése nélkül is elvégezhető, de ebben az esetben is szükséges a következő onko-team ülésen a beteg kórtörténetének ismertetése, valamint a sürgősség tényének és okának az onko-team dokumentációjában való rögzítése. A sürgősség fogalmára külön jogszabály az irányadó.

Az onko-team terápiás javaslatáról a kezelőorvos a beteget minden esetben tájékoztatni köteles. A beteg aláírásával igazolja a kezelési terv egészének vagy egyes részeinek elfogadását vagy annak visszautasítását, mely a beteg dokumentációjának részét képezi.

Az onko-team javaslatát minden esetben a beteg dokumentációjában és az onko-team által vezetett nyilvántartásban is el kell helyezni.

4. Ki kell dolgozni a betegek kellő időben és megfelelő módon történő ellátását lehetővé tevő szervezett betegutak rendszerét mindazon daganatos lokalizációkra és beavatkozási típusokra nézve, amelyekre az adott szolgáltatónál a személyi és/vagy tárgyi feltételek nem állnak rendelkezésre.

5. Biztosítani kell az onko-team ülésén való részvétellel kapcsolatos költségek megtérítését mindazon tagok számára, akik más egészségügyi szolgáltatónál, vagy az onko-team-et szervező szolgáltató más telephelyein dolgoznak.

6. Az onkoteam-szervező feladatai körében:

1. összegyűjti és rendszerezi a daganatos betegeket ellátó társosztály jelzéseit az onko-team elé kerülő betegekről, a team általi személyes betegvizsgálat szükségességéről és a bemutatni kívánt speciális dokumentációról (pl. CD-n tárolt képanyag, video, leletek),

2. besorolja a betegeket az onko-team megbeszélésre, szükség esetén rendkívüli megbeszélést szervez, 3. rögzíti a kórházi rendszerben a betegek személyi adatait és az egészségügyi adatokat,

4. másolatot készít a képi dokumentációkról (scanner, CD-másolat), 5. a számítógépes rendszerben nem szereplő leletekről fénymásolatot készít, 6. dokumentálja az onko-team javaslatát,

7. a beteg írásos kérésére postázza az onko-team állásfoglalását,

8. a team által javasolt vizsgálatokra, onkológiai vagy sugárterápiás szakvizsgálatra, szimulálásra, ambuláns vagy osztályos kezelésre előjegyzést kér, ezeket postázza a betegeknek,

9. figyelembe véve a klinikai sürgősség mértékét – a centrumvezető főorvossal egyeztetve – nyilvántartásba veszi az onko-team üléseken készült javaslatokat,

10. az onko-team-eken, vagy a központ referáló értekezletein jelez minden olyan új információt, amely a betegek ellátása szempontjából lényeges. Előkészíti az onko-team szakmai tájékoztatóit, ezekhez a technikai feltételeket biztosítja. A főnővérrel és a sugárterápia vezető asszisztensével együttműködve jelzi azokat a szakdolgozói problémákat, melyeket a betegek kezelésre való besorolásában figyelembe venni szükséges.

Klinikai onkológiai fekvőbeteg osztály minimumfeltételei

A Klinikai Onkológia Osztályok aktív ellátási feladataihoz (a krónikus ellátási feladatok nélkül) a progresszív ellátási szint és területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével megfelelő kapacitású intézményi háttér létesítése szükséges, az alábbiakban a minimális (15 ágyas) osztályszervezetre megadott személyi és tárgyi feltételek biztosításával.

Klinikai onkológiai osztály minimumfeltételei

Progresszivitási szint II.a

Megyei Onkológiai

Központ

II.b Térségi

Onko-lógiai Köz-pont

III.

Országos Onkológiai

Központ

Személyi feltételek:

Osztályvezető főorvos – legalább 5 éve klinikai onkológia szakvizsgával és szakmai gyakorlattal rendelkező klinikai onkológus szakorvos (ágyszámtól függetlenül)

1 Klinikai onkológus szakorvos (ágyszámarányos) 2

Egyéb szakorvos (feladatarányos) 1

Orvos (ágyszámarányos) 1

Gyógyszerész (az osztályon történő citosztatikus keverék-infúzió készítés felügyeletéhez)

EL Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus EL Onko-team szervező (felső vagy középfokú egészségügyi

végzettséggel, feladatarányos)

1 A szakdolgozói létszám a 3. mellékletben meghatározottak

szerint (ápoló, dietetikus, gyógytornász)

X

Humán erőforrás szervező EL Gyógyfoglalkoztató/Foglalkozásterapeuta/rehabilitációs

tevékenység terapeuta

EL

Informatikus EL

Betegkísérő EL Tárgyi feltételek: az osztály általános feltételei+

Elkülönítő betegszoba X

Kezelő/kötöző helyiség X

Speciális kezelő/vizsgáló X

Infúzió-előkészítő helyiség X

Vérmelegítő X Citosztatikus keverék infúziók készítéséhez vertikális

levegőáramlású lamináris air flow boksz-al rendelkező aszeptikus labor. A citosztatikus keverék készítése gyógyszerész felügyelete mellett, az erre vonatkozó hatályos szakmai előírások szerint történik

X

Zárható „ellenőrzött készítmény” tárolás X Digitális adathordozón tárolt diagnosztikus képanyag

megtekintésére és demonstrálására alkalmas informatikai felszerelés

X Speciális diagnosztikai és szakmai háttér:

Radiológia (Rtg, UH) EK EL X

CT, MRI EK

PET-CT EK EL X

Angiográfia EK EL X

Laboratóriumi vizsgálatok, tumormarker-vizsgálatok EK EL X Citológia szövethenger-biopszia és aspirációs mintavétel EK EL X

Patológia, hisztológia EL X X

Endoszkópiák (az ellátott daganatlokalizációk szerinti speciális laboratóriumokban)

EK EL X

Sürgősségi ellátás EK EL X

Anaesthesiológiai és Intenzív ellátás EK EL X

Invazív radiológia EK EL X

Molekuláris pathológia (Biomarker-vizsgálatok, mutáció analízis)

EK EL X

Nukleáris medicina EK EL X

Sugárterápia EK EL X

Endoszkópiák (az ellátott daganatlokalizációk szerinti speciális laboratóriumokban)

EL EL X

Speciális supportáció és speciális rehabilitáció

(belgyógyászat, kardiológia, hematológia, fül-orr-gégészet, arc-állcsont-szájsebészet, gasztroenterológia, tüdőgyógyászat, ortopédia, bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, ideggyógyászat, szemészet, mozgásszervi rehabilitáció, pszichiátria, stb.)

EK EL X

Az adott intézmény tevékenységi körében engedélyezett daganatcsoportok ellátásához szakmailag indokolt egyéb diagnosztikai, illetve daganatellenes műtéti-invazív és non-invazív beavatkozások feltételeinek biztosítása a klinikai társ-szakmák szakmai feltételei keretében szükséges

EK EL X

A „kúraszerű” kemoterápia minimumfeltételei

Progresszivitási szint

II.a-II.b-III.

1. A „kúraszerű” kemoterápiák szakmai, szervezeti követelményeit a Klinikai Onkológiai Osztályok keretében, a járó-betegek „nappali” vagy „egynapos” klinikai ellátási formájában kell biztosítani az adott Osztály személyi, kapacitási, elhelyezési adottságainak figyelembe vételével.

2. A citosztatikus keverékinfúziók előállításának feltételei azonosak a klinikai onkológiai osztály tárgyi feltételei között meghatározottakkal.

Személyi feltételek:

A kúraszerű ellátás esetén 4 speciális fektető ágyra a Klinikai Onkológiai Osztály 1 fekvőbeteg ágyszámára eső személyi feltételekkel kell az Osztály létszámát

X

kiegészíteni.

Tárgyi feltételek:

Infúzió-előkészítő 1

Kemoterápiás kezelőkórterem 1

Elkülönítő betegszoba 1

Vérmelegítő 1

Kemoterápiás fektető ún. speciális fektető ágy (szék) legalább 4

Nővérhívó berendezés kemoterápiás kezelőkórteremben X Onkológiai járóbeteg-szakrendelés és szakambulancia minimumfeltételei

Általános feltételek:

1. Az Onkológiai Szakrendelés és szakambulancia csak daganatos betegek sokszakmás onkológiai ellátását végző megyei/fővárosi és térségi onkológiai központokat működtető egészségügyi intézmények keretében, a Klinikai Onkológiai Osztállyal szakmailag és szervezetileg integrált formában működhet.

2. Az onkológiai járóbetegszakrendelés és szakmabulancia – szakellátási feladatai körében – végzi az adott onkológiai központ által ellátott rosszindulatú daganatos betegek szakmai szabályok szerinti követéses gondozását és a gondozási események dokumentálását az országosan egységes gondozási nyilvántartásban.

E feladatokat az onkológiai központ onko-teamjei közreműködésével és az ellátott daganat-lokalizációk tekintetében kell meghatározni, illetőleg az e feladatok profilírozottságának és mennyiségének megfelelő számú szakrendeléseken és szakambulancián megvalósítani.

3. A személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állása esetén egyes – a 2. pont szerint meghatározott – diagnosztikai, terápiás vagy rehabilitációs célú onkológiai járóbeteg szakellátási és követéses gondozási feladatok kihelyezett telephelyeken is végezhetők az Onkológiai központhoz szakmailag és szervezetileg integrált formában.

Onkológiai járóbeteg-szakrendelés/szakambulancia minimumfeltételei

II.a II.b III.

Személyi feltételek:

Klinikai onkológus szakorvos 1

Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus EL 1 Vezetőasszisztens/vezető szakasszisztens 1

Gondozó/szakgondozó 1 Általános asszisztens/szakasszisztens/onkológiai szakápoló 1

Betegkísérő EL Foglalkozásterapeuta EL Tárgyi feltételek: a rendelő általános feltételei +

Kezelő/kötöző helyiség 1

Elektrostimulátor (fájdalom-ambulancia működése esetén) EL X Lymphomat (a kézi nyirokdrainage lehetőségével együtt, speciális

végzettségű gyógytornásszal)

EK X