• Nem Talált Eredményt

KDE kezdetiérték feladatainak numerikus megoldása . 171

In document Optimális irányítások (Pldal 175-180)

5. Optimalitás és stabilitás kapcsolata 143

5.5. Mintavételezett rendszerek

5.5.1. KDE kezdetiérték feladatainak numerikus megoldása . 171

Tekintsük az

x(t) =. f(t, x(t)), x(t0) = x0, t∈[t0, T], f :R×Rn→Rn (5.38) feladatot, és legyent0 < t1 < ... < tM =T a[t0, T]intervallum egy egyenletes felosztása, vagyis legyen h= TM−t0, ésti =t0+ih. Az (5.38) közelít® numeri-kus megoldása alatt egy olyan {yi}Mi=0 vektorsorozatot értünk, amelyt®l azt várjuk, hogy az x(ti)−yi hiba kicsi legyen. Hogyan lehet ilyen yi értékeket kiszámítani? A legegyszer¶bb ötletet az adja, hogy a dierenciálhányadost egy dierenciahányadossal közelítjük:

x(ti+1)−x(ti)

h ∼x(t. i) = f(ti, x(ti)).

Ha itt a közelít® egyenl®ség helyett egyenl®séget, x(tj) helyett pedig yj-t veszünk, átrendezéssel máris eljutunk a jól ismert explicit Euler módszer képletéhez:

yi+1 =yi+hf(ti, yi).

Mivel x(t0) = x0 adott, y0 = x0 kiindulással a fenti képlet megadja az y1, y2, ..., yM kiszámítási szabályát. Bebizonyítható, hogy ha f lokális Lips-chitz feltételnek tesz eleget, akkor

lim

M→∞ max

0≤i≤Mkx(ti)−yik= 0.

Megjegyezzük, hogy ismeretesek az Euler módszernél lényegesen hatékonyabb numerikus eljárások, amelyekre igaz az, hogy az osztópontok számának nö-velésével a pontos megoldás értékeihez konvergáló közelít® sorozatot szolgál-tatnak. Az érdekl®d® olvasó hasznos ismereteket találhat például a [12], vagy [7] könyvekben.

5.5.2. Egzakt és közelít® diszkrét idej¶ modell meghatá-rozása

Legyen adott a τc >0 paraméter és egy tetsz®leges, szakaszonként konstans u(.)vezérlés, amelyre

u(t) =uk, t∈[kτc,(k+ 1)τc).

Az x0 értékb®l kiindulva, tekintsük az .

x(t) = f(x(t), uk), t∈[kτc,(k+ 1)τc]

x(kτc) = xk, k = 0,1, ... (5.39)

kezdetiérték feladatot. Megfelel® feltételek mellett ennek létezik egyetlen megoldása, ami az egész[kτc,(k+ 1)τc]intervallumon értelmezve van: ξ(t) = x(t;kτc, xk, uk). Az

FτEc(xk, uk) = ξ((k+ 1)τc) denícióval az

xk+1 =FτEc(xk, uk), x0 adott, k= 0,1, ... (5.40) egzakt diszkrét idej¶ modellhez jutunk.

Az (5.39) kezdetiérték feladat megoldására alkalmazzunk egy h = τc/M lépésköz¶ numerikus eljárást, amely az y0k =xkértékb®l kiindulva kiszámítja azyk1, ..., yMk , közelít® értékeket. Az

FτA

c,h(xk, uk) =ykM denícióval megkapjuk az

xk+1 =FτAc,h(xk, uk), x0 adott, k= 0,1, ... (5.41) közelít® diszkrét idej¶ modellt. HaM = 1, akkor perszeh=τc, így az (5.41) egyetlen paraméterrel jellemezhet®, ezért egyszer¶bben leírható. Megjegyez-zük azonban, hogy a 2 független paraméter megléte elméleti szempontból lényegesen könnyebben vizsgálható rendszert eredményez.

A közelít® diszkrét idej¶ rendszer felhasználásával különböz® célból és különböz® módszerekkel lehet vezérléseket kiszámítani. Mi most csak arra korlátozzuk a gyelmünket, hogy a csúszó id®horizont módszerre egy olyan algoritmust ismertessünk, ami tekintetbe veszi a mérések és számítások okoz-ta id®késleltetést, valamint a modell közelítéséb®l ered® hibát.

Azt gondolhatnánk, hogy az (5.41) modellt®l elegend® megkövetelni, hogy az (5.40) és az (5.41) joboldalának eltérése, vagyis a

FτEc(x, u)−FτA

c,h(x, u) mennyiség kicsi legyen, és akkor az (5.41) alapján kiszámolt vezérlés jó lesz az (5.39) rendszerhez is. Hogy ez nem így van, mutatja az alábbi példa.

5.1. Példa.Tekintsük az

x.1 =x2, x.2 =u

rendszert azu(t) = uk, hat∈[kτc,(k+ 1)τc),szakaszonként konstans vezér-léssel. Egyszer¶ számolással ellen®rizhetjük, hogy az egzakt diszkrét idej¶

modell az alábbi:

x1,k+1 =x1,kcx2,k+ τc2

2uk, (5.42)

x2,k+1 =x2,kcuk.

Az Euler módszerrel számolt közelít® diszkrét idej¶ modellh=τc mellett az

x1,k+1 =x1,kcx2,k, (5.43)

x2,k+1 =x2,kcuk

alakban adható meg. Számoljunk ki az (5.43) rendszerhez egy stabilizáló visszacsatolást a csúszó id®horizont módszerrel, az alábbi célfüggvény gye-lembe vételével:

Jτc(x0, u(.)) =xT2Gx2+

1

X

k=0

(xTkQτcxk+uTkRτcuk),

ahol G= 0, Rτcc2, Qτc =

17/τc2 4/τc 4/τc 1

. Ez a vτAc(xk) =− 2

τc2x1,k− 5

cx2,k (5.44)

visszacsatolást szolgáltatja, amely az

x1,k+1 =x1,kcx2,k, x2,k+1 =−2

τcx1,k− 3 2x2,k

közelít® zárt rendszert eredményezi. Az együtthatómátrix sajátértékeire |λ1|

=|λ2| = √

2/2 < 1, tehát a közelít® zárt rendszer aszimptotikusan stablis az origó körül a τc paraméter választásától függetlenül. Ugyanakkor ez a visszacsatolás az

x1,k+1 =−τc 4x2,k, x2,k+1 =−2

τcx1,k− 3 2x2,k

egzakt zárt rendszert adja, amelynek az egyik pólusa −1,78078 minden τc esetén, így ez a rendszer nem stabilis.

Itt a bajt az okozta, hogy az (5.44) nem egyenletesen korlátos τc-ben, hanem tetsz®leges rögzített x6= 0 esetén

vτAc(x)

→ ∞, ha τc →0.

Ez a példa arra gyelmeztet bennünket, hogy megfelel® feltételek kikö-tésével biztosítani kell a hasonló helyzetek elkerülését. Az ezzel kapcsolatos technikai részleteket mell®zzük, helyette egy olyan algoritmust ismertetünk, ami - megfelel® feltételek mellett - stabilis rendszert eredményez még számí-tások okozta késleltetések esetén is.

5.5.3. Többszörös mintavételezett rendszerek késleltetés-sel

Az alábbiakban két dolog gyelembevételére készülünk. Az egyik az, hogy hogyan vehet® tekintetbe az a pozitív id®tartam, ami alatt az y(tk) output-ból az (A/D) konverzió, bizonyos számítások, valamint a (D/A) konverzió után megkapjuk az alkalmazandóu(.) vezérlést. Világos, hogy a valóságban a tk id®pontbeli állapot a visszacsatoláson keresztül, csak a fenti késés után hat a rendszerre. Egyszer¶ számpéldával megmutatható, hogy a késleltetés nem kell®en gondos kezelése instabil zárt rendszert eredményezhet még ak-kor is, ha ez a késleltetés tetsz®legesen kicsi. A másik dolog, amit gyelembe szeretnénk venni, az az, hogy a mérések gyakorisága és a vezérlésben tekin-tett mintavételezési periódus nem feltétlenül kell, hogy megegyezzék, hanem lehetséges, hogy az el®z® az utóbbinak többszöröse.

Tegyük fel, hogy az állapot mérése a jτm, j = 0,1, ... id®pontokban történik, és legyen

yj =x(jτm), j = 0,1, ...

a mérés eredménye, ahol τm jelöli a mérési periódust. A korábbiakhoz ha-sonlóan jelöljükτc-vel azon szakaszok hosszát, amelyeken a vezérlés konstans érték¶, és tegyük fel, hogy

τm=`τc

ahol ` > 0egész szám. Tegyük fel továbbá, hogy az yj mérési érték `1τc id®

múltán lesz elérhet® a számoláshoz, ami viszont`2τc id®t vesz igénybe, ahol

`1, `2 nemnegatív egészek és ` ≥ `1 +`2 =: `. Világos, hogy a 0, `τc

id®-intervallumon csak egy el®re meghatározott uc =

n

uc0, uc1, ..., uc`−1

o vezérlést tudunk alkalmazni (pl. az azonosan nulla vezérlést). A j-dik mérés alapján kiszámított új vezérlés csak ajτm+`τc id®pont után áll rendelkezésre, így a [jτm, jτm +`τc) intervallumon a régi vezérlést tudjuk csak alkalmazni.

Minthogy az egzakt trajektóriát nem ismerjük, a ξjE egzakt állapot helyett a közelít® modellb®l becsültζjAközelítés alapján végezhetjük a vezérlés számí-tását.

A vezérlés kiszámítására az el®z® pontban megismert diszkrét idej¶ csú-szó id®horizont módszert fogjuk alkalmazni egy megválasztandóTp =T ∈N diszkrét idej¶ tervezési id®horizonttal. A minimalizálási problémára

PτA

c,h(0, T, xA0) jelöléssel hivatkozunk, ahol az xA0 helyére az éppen alkalma-zandó kezd®állapotot írjuk. Diszkrét idej¶ kontroll horizontnak az` értéket fogjuk tekinteni, tehát most a Tc:=` választással élünk.

Vezessük be a τj :=jτm+`τc jelölést j = 0,1, ....

l2

5.5. ábra. Az algoritmus sémája Az algoritmus a következ®.

Algoritmus.

Válasszunk egy T (diszkrét) id®horizont hosszúságot, legyen j = 0, τ−1 = 0, és legyen u(0) = u(p,0) = u(c) = n

uc0, ..., uc`−1o

. Mérjük az y(0) = x0 kezd®állapotot.

j. lépés.

1.) Alkalmazzuk azu(j) vezérlést az egzakt rendszerre a

τj−1 , τj

interval-lumon.

2.) Számítsuk ki a közelít® diszkrét idej¶ modell alapján a τj id®pontbeli állapot ζjA=xA(`;y(j),u(p,j))becslését.

Az algoritmus sémája az5.5 ábrán látható.

Bebizonyítható, hogy reálisan elvárható feltételek mellett a fenti algorit-mus olyan rendszet szolgáltat, amely aξ0E, ζ0Akezd®állapotokra vonatkozóan praktikusan aszimptotikusan stabilis. Ezt úgy kell érteni, hogy tetsz®leges r0 >0 számhoz megadható olyan h >0, hogy ha az approximációban hasz-nálthlépésközre teljesül a0< h≤h feltétel, akkor a szóban forgó rendszer az origó körüli r0 sugarú gömb körül aszimptotikusan stabilis.

A feltételek pontos megfogalmazása és a bizonyítás meghaladja ennek a jegyzetnek a kereteit.

In document Optimális irányítások (Pldal 175-180)