• Nem Talált Eredményt

Karakterek a regényben

5. A KIVÁLASZTOTT

5.2. Karakterek a regényben

Danny Saunders tizenéves zsidó fiú, aki a hászid irányzat örököseként tűnik fel a regényben. Ő az A kiválasztott, akinek édesapja a közösség rabbija, így ő az a személy, aki – a zsidó szokásjog szerint – édesapja halála után várományosa ugyanennek a címnek. Mindeközben a Mindenható kimagasló tehetséggel áldotta meg őt a tudományok területén. Kiemelkedő memóriával, valamint olvasási képességgel rendelkezik, továbbá mindezek a tehetségek szorgalommal és tanulási vággyal is párosulnak. Danny kiválasztott arra vonatkozóan, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen és egész közössége életének útmutatást nyújtson.

Reb Saunders Danny édesapja, aki családi leszármazottság okán, több éve megörökölte édesapjától a rebbe tisztet. Ő is betölti A kiválasztott szerepét. Kiválasztott egyrészről arra, hogy vezesse a hászid közösséget, másrészről arra, hogy elsőszülött fiát, Dannyt úgy nevelje fel, hogy halála után ellássa ugyanezt a feladatkört.

Ruven Malter édesanyja halála után édesapjával kettesben él a XX. század közepén New York zsidók lakta negyedében. Ő az A kiválasztott, akit ugyan David Malter matematikusnak készít fel élete során, de tanulmányait befejezve rabbi lesz.

Rabbi, hogy vallási vezetőként irányítsa közösségét, és tanításaival hittestvéreit az Örökkévaló felé fordítsa. Kiválasztott ő abban a tekintetben is, hogy barátságukon kívül, közvetítőként Reb Saunders által, Danny nevelője legyen.

David Malter Ruven édesapja. Egészségi állapotát tekintve több alkalommal is gyengélkedik. Egyedül neveli fiát, a család életét pedig egy olykor-olykor megjelenő házvezetőnő segíti a házimunkák elvégzésével. Ő az A kiválasztott, aki Danny olvasási vágyát kiaknázva, megismerteti őt a modern pszichológia alapelveivel, új irányzataival, valamint fordulópontot is hoz a fiú életébe azzal, hogy megteremti a Ruvennel való igaz barátság létrejöttének lehetőségét.

10.13146/OR-ZSE.2016.002

Az édesapák, Reb Saunders és David Malter együtt is kiválasztottnak tekinthetőek. Ők A kiválasztottak arra vonatkozóan, hogy egymás fiaival kommunikáljanak, így tanulmányaikat és nevelési folyamatukat, egyúttal személyiségüket a számukra kijelölt útra tereljék, formálják, valamint a zsidó hagyományok megőrzésére tanítsák.

A fiúk, Danny Saunders és Ruven Malter szintén együtt is kiválasztottak.

Ők A kiválasztottak abban a tekintetben, hogy egymás barátai, közvetlen bizalmasai, illetve személyiségformáló és identitáskereső közvetítői legyenek. Ők ketten együtt teljesítik a Talmud azon feladatát, hogy:

„Az embernek két dolgot kell megtennie önmagáért. Az egyik, hogy szert kell tennie egy tanítómesterre.”159

A másik:

„Barátot kell választania magának.”160

Egymásban meglátják a barátot, valamint az édesapákban meglátják a tanítómestert. Különleges kapcsolat alakul ki Danny és Ruven édesapja között. David Malter lesz Danny tanítómestere azáltal, hogy különböző olvasmányokkal látja őt el, így utat mutatva a fiúnak a zsidó világon kívüli életre, azaz a modern világra. Ez a tudás lesz az, ami a regény végén Danny identitásválsága megoldásának kulcsát adja. Danny édesapja mindeközben Ruven tanítómesterévé válik. Reb Saunders feltárja előtte a hászid világ értékeit, megmutatva, milyen érzés egy közösség aktív tagjaként tevékenykedni úgy, hogy közben a vezetői feladatok elvégzését is megismerteti Ruvennel.

Az előbbi bekezdésekben arról nem ejtettem szót, hogy az édesapák és fiaik együtt is kiválasztottak. Gondolok itt arra, hogy Danny és Reb Saunders mindketten A kiválasztottak, ugyanis a hászid közösség vezetésén túl arra is determináltak, hogy egy nem mindennapi nevelési folyamat részesévé tegyék az olvasót. Azáltal, hogy a rebbe a zsidó tudományokon túl, mások fájdalmának elviselésére is meg kívánja tanítani fiát, felnevelésének módjául a csendet választja. Dannyvel csak a hászid közösségek

159 Potok, A kiválasztott, 78.

160 Uo.

10.13146/OR-ZSE.2016.002

előtt beszél, de akkor is csupán vizsgáztatásról van szó. Reb Saunders vizsgáztatja fiát úgy, hogy beszédében szándékosan hibákat ejt, amelyeket Dannynek meg kell találnia.

Ez a társalgás vallási vonulatú, így azt mondhatjuk, hogy közvetlen magántermészetű kommunikáció kettőjük között nincs. Ha valamit szeretne az édesapja fiáról megtudni, vagy közölni szeretne vele információt, akkor azt Ruvenen, a baráton keresztül teszi meg minden alkalommal.

A regényben szereplő másik édesapa és fia páros is kiválasztott.

Ők A kiválasztottak abból a szempontból, hogy mindketten tanítók. David Malter előadásokat tart, a könyvtárban dolgozik. Tanítja fiát és annak barátját, Dannyt is.

Danny az ő általa kapott olvasmányokon keresztül jut el az identitás állapotához. Ruven is tanít. Megtanítja Dannyt arra, hogy elfogadja Reb Saunders nevelési módszerét, valamint – miközben kimondva látjuk a regényben, hogy gyűlöli Danny édesapját, amiért nem szól fiához – megtanítja a rebbét arra, hogy rajta keresztül kommunikálhat fiával, Dannyvel.

Egy irodalmi alkotás címe kiemelkedő jelentőséggel bír a szerző és az olvasó számára egyaránt. Nincs ez másként Chaim Potok A kiválasztott című regénye esetében sem. Mint az előző bekezdésekben láttuk, az angol nyelvű cím, a The Chosen161 különböző szótárakban vizsgált értelme és jelentése alapján implikálja azt a tényt, hogy a mű valamennyi főszereplője A kiválasztott kategóriába esik. A magyar nyelv többesszámú alakjának, ’a kiválasztottak’ kifejezésnek angol nyelvben a ’the chosen ones’ forma felel meg. Kiválasztottak ők egyenként, külön-külön, valamint párokba állítva is. Elmondhatjuk tehát, hogy mind a négyen együtt alkotják A kiválasztott kategóriát, azt, amit a szerző a regény címében megjelöl. Mindez alátámasztja azokat a szerkezeti rajzokat, amelyekben a főhősök egymáshoz való viszonyát ábrázolom.

(2-4. ábrák)

A fentiek figyelembevételével elmondhatjuk ugyanakkor azt is, hogy A kiválasztott című regényben négy különféle életutat mutat be a szerző A kiválasztottság alapján. A mű végén tudja meg az olvasó, hogy mindez A kiválasztottság – az író szándéka szerint – Dannyben összegződik.

161 A kiválasztott = The Chosen.

A kiválasztottak = The chosen ones.

10.13146/OR-ZSE.2016.002