• Nem Talált Eredményt

4. NÉVADÁS – NÉVVÁLASZTÁS

4.1. A szerző által választott nevek

4.1.2. Dániel

Danny, azaz Daniel a bibliai Dánielről kapta nevét. A Dániel név jelentése: Isten az én bíróm. Dániel könyve a TaNaCh124 szerkezetében Ezra és Nehemia könyvei előtt szerepel. Első látásra a könyv egy rejtélyes és apokaliptikus elemekkel felruházott írásnak látszik. Mélyebb elemzést követően azonban észre kell vennünk, hogy Dániel könyve egy élő antológia, próféciákkal és morális tartalmakkal, miközben hasznos, lelki útravalót ad az olvasónak.125 Egy posztmodern feltételezés szerint, a bibliai Dániel könyve prófétai tanításai erős hatást gyakoroltak néhány témájában és irodalmi felépítésében a Hágádára.126 Erre utal – több tényezővel együtt – az a tény, hogy mindkét mű két nyelven, azaz héberül és arameusul íródott. Fontos továbbá

121 Ágádá = Rabbinikus irodalom.

122 “Isaac,” Berenbaum – Skolnik, eds. Encyclopaedia Judaica, 33.

123 Uo.

124 TaNaCh: Héber betűszó. T = Tóra (Mózes öt könyve), N = Növiim (Próféták könyvei), Ch = Ketuvim (Iratok). Dolgozatomban a „TaNaCh” betűszót és a „Szentírás” kifejezést azonos értelemben használom.

125 Nathan Moskowitz, “The Book of Daniel: Part I. – A Theological-Political Tractate Addressed to Judean Hasidim under Seleucid-Greek Rule,” Jewish Bible Quarterly. Volume 38. No. 2. 2010, 97-105.

126 Hágádá: Héber eredetű szó. Jelentése: elbeszélés. Gyakran díszes kivitelű, illusztrált könyv, amelyet Pészáchkor, az Egyiptomból való kivonulás ünnepének előestéjén olvasnak fel ünnepi vacsora keretében.

10.13146/OR-ZSE.2016.002

kiemelni, hogy mindkét írás a türelemre és erőszakmentességre tanít évszázadok óta mind a mai napig.127

A Dániel héber eredetű név, jelentése: Isten ítélt, megvédett. Személyre vonatkozóan négy elméletet foglal össze az Encyclopaedia Judaica:

1. a föníciaiak jámborságáért és bölcsességéért tiszteltek egy Dániel nevű embert – Ezékiel kéziratának jelentős többségében a Dániel név jod nélkül szerepel, míg a többi bibliai Dániel név joddal íródott (לאינד);

2. Dávid második fiának neve a Krónikák 1. könyve 3:1. szerint;

3. Dániel könyvének főhőse;

4. a száműzetés utáni idők egy papjának a neve.128

A rabbinikus irodalom szerint Dániel Dávid házának egyik leszármazottja.

Három kortársával együtt eunuchok voltak a királyi palotában, így tisztázni tudták magukat az ellenük felhozott erkölcstelenségi vádak alól. A keresztény források Dánielre, mint prófétára tekintenek. A Talmud azonban elutasítja azt, hogy próféta lett volna, habár olyan nagyszerű bölcsességek birtokában volt, amellyel kiemelkedett a világ bölcsei közül. Az álomfejtés szakértője volt. Sokkal inkább arra készítették fel őt, hogy feláldozza életét, mint kihagyja a napi háromszori imádságot, és az oroszlán odújába dobták, amikor rajtakapták, hogy a délutáni imát mondja. A barlang száját egy olyan óriási kővel zárták el, amely Palesztinából Babilonba gurult. Ezen a kövön oroszlán formájában ült egy angyal, hogy megvédje Dánielt az ellenségei bosszantásától. Amikor másnap a király ment megnézni Dániel sorsát, azt tapasztalta, hogy a Smá imát mondja éppen.129 A Szentírásból az alábbiak szerint idézek:

„Ekkor meghagyta a király és elhozták Dánielt s bevetették az oroszlánok vermébe. Megszólalt a király s mondta Dánielnek: A te Istened, a kit te állandóan szolgálsz, ő fog megmenteni téged. És elhozatott egy kő és tétetett a verem szájára; s lepecsételte a király pecsétjével és nagyjainak pecsétjével, hogy semmi dolog meg ne változzék Dániellel.”130

127 Nathan Moskowitz, “The Book of Daniel: Part II. – The Influence of Daniel’s Prophetic Moral Lessons on the Structure and Themes of the Passover Haggadah,” Jewish Bible Quarterly. Volume 38.

No. 3. 2010, 175-182.

128 “Daniel,” Michael Berenbaum – Fred Skolnik, eds. Encyclopaedia Judaica, Second Edition, Volume 5. (Jerusalem: Keter Publishing Ltd., 2007), 417-418.

129 Uo., 418.

130 Dániel könyve 6:17-18. TaNaCh Biblia 2. (Budapest: Makkabi Kiadói kft., 2008), 1116.

10.13146/OR-ZSE.2016.002

„Ekkor beszélt Dániel a királylyal: Oh király, örökké élj! Istenem elküldötte az ő angyalát és elzárta az oroszlánok száját és nem bántottak engem, mivelhogy előtte érdem találtatott mellettem; és előtted is, oh király, bűnt nem követtem el.”131

Isten felfedte Dániel előtt Izrael sorsát és az utolsó ítélet időpontját, de ő elfelejtette azt. Annak ellenére, hogy Dánielt jámborságáért és emberszeretetéért dicsérték, nem a saját érdemeiért menekült meg az oroszlán verméből, hanem Ábrahám érdemein keresztül. A Talmud Dániel zsinagógájaként említ egy helyet Barnish városától három mérföldre.132

Dániel személye az évszázadok során megihlette a művészeket. Születtek úgy irodalmi alkotások, mint képzőművészetiek, valamint zenei kompozíciók is. Az egyik legkorábbi példa az angolszász költészetben a VII. században íródott, majd a középkori angol színdarabokban is helyet kapott Dániel könyvének megjelenítése, sőt napjainkig töretlen a feldolgozások sorozata. A festők közül Rembrandtot és Michelangelót emelem ki. A Dániel darabok XII. századi megjelenése óta a zeneművészet is széles skálán mozog ezen a területen. Megemlítem Louis Armstrongnak, a XX. század híres jazz trombitás-énekesének előadását is.133

Chaim Potok a Dániel nevet kölcsönzi a TaNaCh-ból fantasztikus képességű főhősének. Danny – a bibliai Dánielhez hasonlóan – igazán összetett egyéniség.

Megáldott ésszel, türelemmel, emberszeretettel, bölcsességgel és jámborsággal, ugyanakkor erővel is. Mindezeket a tulajdonságokat ötvözi önmagában, amikor részesül apja csendes nevelésében, vagy amikor éppen a közösség előtt vizsgázik. Sőt, ugyanezeket a momentumokat látjuk, amikor Ruvennel barátkozik.

Danny élete a kiválasztottságról szól. Minden megnyilvánulásában erkölcsi tanítást ad, közben teljes korrajzot mutat az olvasó számára környezetéről és hagyományvilágáról. Teszi mindezt úgy, hogy mindennapjai során vívódik a hagyományos és a modern között, miközben a családja iránti tisztelete végigkíséri lépéseit.

131 Dániel könyve 6:22-23. TaNaCh Biblia 2., 1116.

132 “Daniel,” Berenbaum – Skolnik, eds. Encyclopaedia Judaica, 418.

133 Uo., 418-419.

10.13146/OR-ZSE.2016.002