• Nem Talált Eredményt

[55r] Kapitulumi rendtartások

Elsőben kétszer kolompoz az abbatissza, és azután fennállva mondja: Dominus det nobis suam pacem.

Konvent Ament felel.

Abbatissza leül, a többi is.

Minden pénteken és regulanapokra ezt olvassa az abbatissza:

Szerelmes anyáim és nénéim, ajánlom kegyesen az kegyelmetek ájtatos imádsá-giban a keresztény anyaszentegyháznak mint kétféle rendinek állapatját, úgymint az egyházi és világi rendnek állapatját. Az egyházi rendnek állapatjában légyen kegye-sen ajánlva a mi szentséges pápa atyánk s mind az kardinálok [55v] és püspökök és mind az egész anyaszentegyháznak lelkipásztorsága. Azonképpen ajánlom a mi Szent Ferenc atyánk szerzetinek háromféle rendit. Viszontag a mi tisztelendő páter provinciális atyánkat, tisztelendő gvardián atyánkat az ő konventjével, a tisztelendő konfesszor atyánkat és mind az egész szerzetnek atyáit és atyafiait.

Ajánlom hasonlatosképpen a mi konventünket is, hogy a mindenható Isten vegye és távoztassa el mitőlünk fejenként mindazokat, valami az ő szent

istenségének akarata ellen és a mi lelkünk üdvössége ellen volna. Továbbá ajánlom a gráci, bécsi, pozsonyi, [56r] nagyszombati és zágrábi tiszteletes anyánkat az ő konventekkel egyetemben, és minden egyházi rendeket, amint ki-ki mind az ő fogadása szerént való rendiben köteles az Istennek, hogy a mindenható Isten adja mindeneknek az ő szent malasztját, melynek ereje által az ő fogadásokat ő szent Felségének tisztességére és lelkeknek üdvösségére bételjesíthessék.

Viszontag a világi rendnek állapatjában légyen kegyesen ajánlva Császár Urunk őfelsége, és mind a keresztény fejedelmek és urak, kiváltképpen pedig ennek az tartománynak fejedelme, mind az egész hozzátartozandó tanácsival és híveivel egyetemben, hogy az mindenható Isten áldja meg őket mindenben igaz tanáccsal és birodalommal, mely légyen ő szent Felségének dicséretire, országunk oltalmára és a szegényeknek, árváknak és nyomorultaknak vigasztalásokra.

Ajánlom viszontag a várasbéli tiszteletes tanácsot és az egész községet és mind-azokat, akik minékünk jót avagy gonoszt kívánnak szóval avagy cselekedettel, s mindazokat is, az kik a mi imádságinkat kívánják.

Legyenek ajánlva megint minden megkeseredett szívek és mindazok, akik akármi késértetekben, betegségekben, rabságokban és különb-különbféle nyava-lyákban fáradnak és törődnek, hogy a felséges Isten, amint szintén kinek-kinek szük[57r]ségét és nyavalyáját tudja, azonképpen vigasztalja meg őket az ő véghetet-len nagy irgalmasságának malasztja szerént.

Ajánlom továbbá azokat is, akik halálos bűnökben hevernek, avagy a hitetlenségnek setétségében tévelyegnek, hogy az kegyelmes Isten világosítsa meg szíveket, hogy esmerhessék meg az ő teremtőjöket, hogy az ő vakságok avagy ke-mény szívek miatt ne kellessék mindörökké ő szent Felségétűl elválniok az örök veszedelemre.

Végezetre az halottak rendinek állapatjában nagy kegyesen, mind az megholt keresztény híveknek lelkeket s mindazokat, akik a mi szent egyházunknak fundálói és kezdői voltanak, és mindazokat, kik ahhoz az ő lelkekért [57v] esztendőnként való alamizsnákat rendeltenek és adtanak, és mindazokért, kik a mi szent egy-házunkban temetkezvén feküsznek, és mind a mi szerzetünkbélieket, azokat is, kik a mi konventünkből megholtanak, kiváltképpen a legutolsókat, úgymint szerelmes nénéinknek lelkeket, N. N., ezeknek és minden megholt híveknek lelkekért és mindennémű szükséges dolgokért, melyekért tartozunk imádkozni, mondjuk el a mi közönséges imádságunkat: Ad te levavi oculos etc.

Novíciáknak és gyermekeknek ezt mondj kulpájok után:

Mondjatok a Krisztus kínszenvedéséért egy Pater nostert, Szűz [58r] Máriának mellette való bánatjáért és keserűségéért egy Ave Mariát, az halottakért egy Requi-emet.

A vétketeket megengedtem etc.

Magános kulpára:

Mondj a Krisztus öt mélységes szent sebeinek tiszteletire öt Pater nostert, a keresztény anyaszentegyháznak felmagasztalásáért egy Salve Reginát. Érsek urunkért is egyet, provinciális atyánkért egyet, és a purgatóriumban lévő lelkekért egy De profundist, azon kívül is egy De profundist.

Azokért is a lelkekért, akiket most felolvastak, egy-egy De profundist. Tudom, megtanít a mesteretek benneteket, miként imádkozzatok N. tisztességére.

[58v] Meglássátok, alázatos, istenfélő, jó, szófogadó leányok legyetek, amire a mesteretek oktat és tanít benneteket, abban szorgalmatosan eljárjatok. Mindenütt szép lassúsággal legyetek, menjetek el, imádkozzatok miérettünk is.

Azután a konvent kulpát mond.

Abbatissza:

Mondjon kegyelmetek a Krisztus kínszenvedéséért egy Pater nostert, Szűz Máriának mellette való bánatjáért és keserűségéért egy Ave Mariát, az halottakért egy Requiemet.

Szerelmes anyáim és nénéim, kérem és intem kegyelmeteket a mi szent regulánknak, konstitúciónknak és négy fogadásunknak megtartására, melyet az Úr [59r] Istennek fogadtunk, és mellyel ő Szent Felségének hitünk szerént kötöttük magunkat viszontag az isteni és atyafiúi szeretetre, mely nélkül bizonnyal semmi-képpen nem üdvözülhetünk. Továbbá intem kegyelmeteket az isteni szolgálatra és minden szerzetes rendtartásra, nagy jó szeretetre, békességre, egyességre és min-denre, amivel az Úr Istennek kedvét tudjuk tanálni.

Szerelmes anyáim és nénéim, ma nincsen szabadság a szólásra, hanem kegyel-metek mindenütt szép lassúsággal, egyességgel, békességgel és szeretettel légyen egymáshoz, és mind az isteni szolgálatokban s mind a szerzetes rendtartásokban szorgalmatos légyen.

Szerelmes anyáim és nénéim, kegyelmetek készüljön a szent gyónás[59v]hoz, és minek előtte a szent gyónáshoz, kommunikáláshoz járuljon, annak előtte egyik a

másikát megkövesse, egyik a másiknak szíve szerént megbocsásson, úgy veszi a szent gyónásnak is oldozatját és a szent kommunikálásnak is gyümölcsét.

Konfesszor atyám és én, méltatlan megengedtük kegyelmeteknek az Oltári-szentséghez való járulást, kegyelmetek el ne feledkezzék szent imádságiban rólam, én is az én méltatlan imádságimban megemlékezem kegyelmetekrűl.

Ha vétket enged, mondja:

Kegyelmeteknek az vétkét megengedtem, mondjon kegyelmetek a Krisztus öt mélységes Szent Sebeinek tiszteletire öt Pater nostert, a keresztény Anyaszentegy-háznak felma[60r]gasztalásáért egy Salve Reginát, érsek urunkért is egyet, provinci-ális atyánkért egyet, és a purgatóriumban lévő lelkekért egy De profundist, azon kívöl is egy De profundist.

Azokért is a lelkekért, akiket most felolvastak, egy-egy De profundist.

Ennek a dücsöséges szent N. tiszteletére egy Pater nostert, nyerjen nékünk is olyan buzgóságos szeretetet, amint ő vallott a Krisztushoz.

Adiutorium nostrum in nomine Domini Konvent: Qui fecit coelum et terram.

Kimennek a kapitulumbúl.

Mikor közönséges időben tart kapitulumot az Abbatissza:

Dominus det nobis suam pacem.

Konvent felel: Amen.

[60v] Szerelmes anyáim és nénéim, ajánlom kegyesen az kegyelmetek ájtatos imádságiban az közönséges anyaszentegyháznak kétféle rendinek állapatját, az eleveneket és megholtakat. Ezekért azért és mindazokért, amelyekért imádkozni tartozunk, mondjuk el a mi közönséges imádságunkat.

A gyermekek kulpájára úgy felel az abbatissza, amint feljebb megíratott.

Mikor a közönséges kulpa után leül az konvent, mondja az abbatissza:

Mondjon kegyelmetek a Krisztus kínszenvedéséért egy Pater nostert, Szűz Máriának mellette való bánatjáért és keserűségéért egy Ave Mariát, az halottakért egy Requiemet.

Szerelmes anyáim és nénéim, [61r] ma s holnap szabadságot adok kegyelmetek-nek a szólásra, midőn közönséges dologra harangoznak, vecsernyére való harangig, azután mindenütt szép lassúsággal, egyességgel, békességgel és szeretettel legyen kegyelmetek egymáshoz.

Ha vétket nem enged, mondja: Mondja el kegyelmetek Isten áldomásával szokott kulpáját.

Ha pedig vétket enged, mondja, amint feljebb meg van írva: Kegyelmeteknek a vét-ket megengedtem, etc.

Regulanapokra ezt a kulpát mondja az abbatissza térden állva:

Szerelmes anyáim és nénéim, mondom szívem szerént az én vétkemet az mindenható Istennek, Szűz Máriának, az ő szeplőtelen szerelmes Szent [61v]

Anyjának, és mind a mennyországbéli dücsőséges seregeknek és mindeneknek, né-kem szerelmes anyáimnak és nénéimnek, kiváltképpen az isteni szolgálatban és minden szerzetes rendtartásokban való én nagy elhenyélésemrűl, az én nagy vesztegségtörésemrűl reggel és későn este, és valahol valamit szólottam volna fele-barátomnak szereteti ellen, akár egyházi, akár világi személyekre, elevenekre avagy megholtakra. Kérem azért az Istennek szent kedvéért kegyelmeteket, hogy senki eb-bűl gonosz példát ne vegyen, melyben én gonoszul cselekedtem, és mindezek felett mondom megint az én vétkemet, az én hirtelen való nagy indulatimrúl, tudat-[62r]lanságomrúl és mód nélkül való dolgaimrúl, melyekkel én gyakorta kegyel-meteket szívében megszomorítottam és megterheltem, és ha midőn valamelyiket különben megbántottam, hogysem mint tisztemhez illett volna, és ha valamelyiket elhagytam kegyelmetek lelki üdvösségére, avagy testi szükségére való gond-viseletlenségembűl, kérem az Istennek kedvéért kegyelmeteket, szerelmes anyáim és nénéim, hogy megbocsásson nékem, és imádkozzék érettem, hogy ő szent Felsége is megbocsásson nékem, és azután Istennek segítségébűl meg akarom életemet jobbítani, és mindennémű fogyatkozásimrúl penitenciát kérek az Istennek kedvéért.

Itt leborul, meddig a priorissza feladja a penitenciát.