• Nem Talált Eredményt

mondd el ez következendő imádságot a boldogságos Szűz képe előtt minden elmúlatásidnak elégtételéért, és megtapasztalod halálod óráján a Boldogságos

Szűzzel tett szövetségednek nagy hasznát.

Oh, irgalmasságnak anyja, Szentháromságnak tárháza, élő [123r] Istennek szüléje, bűnösök szószólója, elődben jüttem alázatosan teljes reménységgel és bizodalommal, tudván, hogy soha nem hallatott, hogy valaha elhagyatott volna, aki téged szeretvén hozzád folyamodott, és noha én olyan igen nagy bűnös vagyok, hogy azt vélem, nem találtatik csak egy teremtett állat is, mely az Istentűl annyira eltávozott volna, mint én eltávoztam nagy bűneim miatt. Tudom azt is, hogy a sok [123v] haszontalanságban eltöltött drága üdőket s esztendőket (melyekben semmi érdemet nem gyűjtöttem) vissza nem hozhatom. Tudom azt is, hogy halálom óráján az én igaz ítélőbírám előtt még csak haszontalan szólásimmal s gondolatim-mal is erős számot kelletik adnom, eliszonyodom ugyan, midőn látom magamat minden érdem nélkül teljességgel mezítelen lélekkel lenni. Mindazonáltal, oh, tisztaságos Szűz, oly [124r] nagy tehozzád az én bizodalmom, hogy ha még ezerszer nagyobb bűnöket tettem volna is, és ha soha egy bűnös nem üdvözült volna is, és bár a poklot előttem nyitva látnám is, melyben magamat félig elsillyedve

szemlélném, de mind úgy, s valamég fenn van az irgalmasság napja, nem félek a kárhozattúl, ha téged segítségül hílak. Oh, én édes Anyám, én drágalátos patrónám, szeplőtelen Szűz Mária, te tudod, hogy szeretlek téged, [124v] és én is tudom, hogy szeretsz engem, kit sokezerszer már énnékem megbizonyítottál, mert ugyanis hogyne szeretnéd, aki téged szeret, holott még azokat is szereted és segíted, sőt magad keresed, akik tőled futnak, és téged bosszontnak. Ily nagy reménységgel azért hozzád folyamodván, minthogy másképpen a drága üdőnek elmúlatását helyre nem hozhatom, és sok haszontalanságimmal e világon másképpen elégtételt nem [125r] adhatok, azért ilyen szövetséget tészek veled.

Először. Teljes szívem szerént bánom, hogy az én Istenemet számtalan sok vétkeimmel megbántottam, hogy megtett bűneimért penitenciát nem tartottam.

Hogy cselekedetimet semmi jó intencióval nem igazítottam. Hogy az Isten látoga-tásit, betegségeket, ellenkezéseket igaz békességes tűréssel nem szenvedtem.

Másodszor. Vallást tészek, hogyha tőlem lehetne, szívemnek s [125v] lelkemnek minden erejébűl kívánnám azokat helyrehozni. Sőt, az Isten irgalmasságához és a te erős könyörgésedhez bízván így szólok: Hogy valamit első szempillantásomtúl fogva ezen óráig cselekedtem, szenvedtem, akár bűnöm szerént, s akár bűntelenül, minden nyavalyáimat, fájdalmimat, nyomorúságimat, ellenkezésimet, megvetési-met, minden csepp könnyhullatásimat, melyeket akár tűrhetetlenségből, akár haszontalanságért, s akár[126r]mi módon öntöttem valaha, mindazokat úgy aján-lom és offeráaján-lom a te tisztaságos kezeid által az Istennek, mintha mindazokat azon üdőkben is Isten tiszteletire intéztem s ajánlottam volna, mivel most akarnám, hogy azt cselekedtem volna.

Harmadszor. Mivel tudom, Isten Anyja, hogy te vagy a mennyei kincseknek osztogatója, és tudom azt is, hogy oly nagy az én gyarlóságom, hogy most is gyakorta minden [126v] cselekedetim jó intenció nélkül haszontalanokká lésznek, azért ez leszen veled az én szövetségem. Hogy téged veszlek nagy bizodalommal az én lelkem kincses tárházának, és kérlek a te Szent Fiad keserves kínszenvedéséért, hogy ne légyen ez szempillantástúl fogva nékem csak egy mozdulásom is, melyet te a magad szent tetszése szerént Istennek ne offerálnál énhelyettem, mivel az én rest, tunya feledékenységem és gyarlóságom nem engedi, hogy [127r] mindenkor minden cselekedetimrűl külön-külön jó intenciót tehessek, azért reád bízom, és teljességgel néked engedem, hogy minden mozdulásimat, fohászkodásimat, imádságimat, szen-vedésimet, ellenkezésimet, betegségimet, lépésimet, egyszóval mindeneket oly inten-ciókkal mutass bé az Istennek, amint tudod, hogy ő Szent Felségének leginkább tetszik. Nem számlálom itten, kikért és minémű személyekért legyenek [127v]

elosztva intencióim, mert tudom, hogy valakikért és valami engem vagy másokat

illető lelki, testi szükségekért, bűnösök, pogányok és eretnekek megtéréséért, élőkért és megholtakért kívánnám azt Isten s a te tiszteletedre, vagy szent patrónusim tiszte-letekre igazítani, mindazokban meg nem csalatkozom, mert te, édességes Szűz, tudom, mindazokbúl az én mezítelen lelkemnek nagy kincseket fogsz gyűjteni.

[128r] Én pedig ennek a szövetségnek fejében, oh, szerelmes Anyám, s mire kötelezzem magamat, holott Szent Fiad után testestűl-lelkestűl magam is tied vagyok, mindazáltal ígérem, hogy minden szombat napon három Salve Reginával köszöntlek téged, emlékeztetvén ezen veled tett szövetségemrűl, és elhiszem, hogy te éntőlem igaz szívbűl nyújtott kis áldozatomat kedvesen veszed, s kívánságomat bételjesíted.

[128v] Ne örvendezzen azért tovább rajtam az én ellenségem, bosszontván engem a drága üdőnek haszontalanul való elvesztegetésével, mert ímé, mindenek meg lesznek térítve, mivel oly kegyes Anyára bíztam dolgomat, akinek lelkem körül való szorgalmatosságában kétségem sem lehet. Hogy pedig ezen kérésemben meghallgattatom, és ezek mind meglésznek, oly erős hittel hiszem, bízván a te kegyességedben, [129r] valamint hiszem azt, hogy te Isten Anyja vagy.

Továbbá alázatosan könyörgök azokért is, akik velem jót tettek és tésznek, és akik az én imádságimban ajánlották magokat, kiket, minthogy elmémnek késedel-mes volta miatt mindennap nevezet szerént elő nem számlálhatok, azért ezen alá-zatos imádságomat úgy ajánlom és offerálom teáltalad Isten eleiben, mintha mind nevezet szerént [129v] azokat a személyeket és azoknak minden szükségeket előszámlálnám, és minthogy mennyei bölcsességed szerént kinek-kinek az ő lelki, testi szükségeket jobban tudod, azért kérlek, hogy terjesszed mindnyájokra kegyes áldomásodat, hogy valamit az én méltatlan imádságom által Istentűl kívánnának megnyerni, mindazokat a te Szent Fiad, Jézus Krisztus haláláért nyerd [130r] meg őnékiek úgy, amint az ő lelkeknek legüdvösségesb és testi szükségekre legalkalma-tosb, de mindenekfelett az isteni szeretetet nyerd meg őnékik, hogy itt e világon szentül élvén, a te foganatos esedezésed által megnyerjék kívánságokat, és holtok után velem együtt téged és a te édes Szent Fiadat színrűl színre látván áldjuk, dicsérjük [130v] a megfoghatatlan Szentháromság Istent mindörökkön örökké.

Amen.