• Nem Talált Eredményt

Központi víziközmű nyilvántartások hazai helyzete

E- közmű

Az egységes elektronikus közműnyilvántartási rendszer (e-közmű) jogszabályi hátterét a 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet adja, üzemeltetője a Lechner Tudásközpont. Tájékoztatást ad egy adott földrészlet közművezetékekkel való ellátottságáról, azok tulajdonosáról, üzemeltetőjéről. Az e-közmű kimondott célja, hogy támogassa a közműegyeztetések egykapus elektronikus folyamatát is.

Az adatbázisból szolgáltatható adatok a közművezeték nyomvonala, elhelyezkedésének módja, a közműhálózati hierarchiában betöltött funkciója, szakági típusa (víziközmű, elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezetés, gáz, távhő és villamos energia ellátás), a szállított közeg és a szállítás módja. A szolgáltatók által már feltöltött adatok az ügyfélkapun keresztül ingyenesen jelenleg is elérhetők, azonban a véletlenszerű beletekintés a vízközművek feltöltöttsége esetében jelentős

Az adatbázis a rekonstrukció tervezéshez korlátozottan vehető igénybe, mivel az egyes vezetékszakaszokra vonatkozó részletes információkat nem tartalmaz.

Víziközmű online

A Víziközmű online rendszere 2014 óta elektronikusan gyűjti az OSAP (Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program) „A közműves vízellátási és csatornázási tevékenységek főbb műszaki gazdasági adatai” elnevezésű, 1376 számú adatlapjának adatait (OSAP Útmutató, 2016). Egyes adatok tekintetében a 90-es évekre vonatkozó adatok is rendelkezésre állnak.

Az OSAP 1376 a víziközművekre vonatkozóan széles körben tartalmaz adatokat az alábbi kategóriákban:

• A közüzemi vízellátási és csatornázási tevékenységekkel összefüggő műszaki-gazdasági adatok,

• Víztermelés, nyersvíztisztítás, vízszállítás és ivóvízvízelosztás létesítményei, mennyiségi, minőségi, kapacitás és technológiai adatai,

• Ivóvízellátó hálózatok rendszerkapcsolatai, vízforgalmi adatok,

• Nyomászónák jellemző adatai,

• Szennyvízrendszerek létesítményei gyűjtőhálózati, szállítóművi, tisztítóművi, mennyiségi, kapacitás és technológiai adatai,

• Szennyvíz iszap kezelése, hasznosítása, elhelyezése, megújuló energia, biogáz hasznosítás,

• Az ivóvízszolgáltatás, illetve a szennyvízelvezetés és -tisztítás nettó árbevétele, az ivóvízszolgáltatás, illetve a csatornahasználat átlagos díja (288/2009. (XII.

15.) Korm. rendelet).

Az adatokat a víziközmű-szolgáltatók szolgáltatják, tárgyévet követő március 31.-i határidővel.

A gyűjtött adatok között megjelennek olyanok, melyek a rekonstrukció tervezés szempontjából hasznosak lehetnek, térképi adatokat azonban nem tartalmaz:

a vezetékek helyét a település, településrész megadásával lehet megadni. Fontos kérdés továbbá, hogy az adatok aggregáltak, településekre, településrészekre vonatkozóan kell megadni őket. A vezetékek hossza mellett az ivóvíz vezetékekre vonatkozóan az adott évben történt csőtöréseinek számát és ezek okát (tervezési, kivitelezési, anyag, konstrukció) is meg kell adni, a szennyvíz-elvezetés esetében ez kiegészül a dugulások számával. További információt adhat a vezetékek állapotára vonatkozóan a vízszállítás veszteségének megadása. Nem tartalmaz adatokat azonban a víziközművek méretére, korára, állapotára vonatkozóan.

Nemzeti Víziközmű Nyilvántartás

A Nemzeti Víziközmű Nyilvántartás (NVNy) létrehozását a Vksztv. 2013.

központi és közhitelesnek tekinthető adatbázis nem működött az országban (Vksztv.

2013). A Nyilvántartást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezeti, a legtöbb adat tekintetében közhiteles és nyilvános. Adatokat tartalmaz a víziközművekre, az ellátásért felelősökre és a víziközmű szolgáltatókra vonatkozóan. A főbb adatokat a 2. táblázat tartalmazza (Vksztv. 2017).

Amint az látható, az adatbázis a rekonstrukciós tervezés szempontjából nem tartalmaz releváns adatokat. Térképi adatok a víziközmű-rendszerekre vonatkozóan nincsenek benne, továbbá megállapítható az is, hogy a nyilvántartás egysége a víziközmű-rendszer, mely rekonstrukciós szempontból túlságosan nagy léptékű.

VIKKA

A VIKKA a KEOP-1.4.0/12-2013-0001 azonosítószámú projekt keretén belül megvalósult adatbázis, országos közhiteles víziközmű kataszter. Létrehozásának célja a pályázati felhívásban foglaltak szerint összefügg a víziközművek kötelező vagyonértékelésének elvégzésével, azt megalapozza a közmű alapadatok és alaptérképek egységes formában történő felállításával, egységes térképi nyilvántartás létrehozásával. Országos, egységes alapelvek és műszaki szempontok mentén tartalmazza a közműveket egy térinformatikai adatbázisban, mely web-es felhasználói felületen érhető el (VIKKA, 2013).

A VIKKA adatbázisban megtalálható közhiteles adatok a 2016. november 30.

tól a 3. táblázatban láthatók (VHR. 2017).

Közhitelesnek minősülnek továbbá az egyéb víziközmű létesítmények felületszerű, vonalszerű és pontszerű egységeit leíró adatok.

A VIKKA üzemeltetési feltételeit a Vksztv. 13/A. §-a teremti meg, az üzemeltetés pontos feltételeit előíró kormányrendelet azonban még nem született

Víziközmű rendszerre

vonatkozó adatok Ellátásért felelősre vonatkozó

adatok Víziközmű szolgáltatókra vonatkozó adatok megnevezés, azonosító

kód, szolgáltatási ágazat és felhasználói egyenérték

tulajdonába tartozó víziközmű-rendszerek megnevezése és

azonosító kódja

víziközmű-szolgáltató tulajdonosi szerkezete engedélyes

víziközmű-szolgáltató neve, működési engedély száma

működési engedély kiadásáról rendelkező

határozat száma tulajdonosok neve és

tulajdoni részesedés

az üzemeltetett rendszerek megnevezése és azonosító

kódja ellátásért felelős(ök) neve

üzemeltetési jogviszony (ide értve a közérdekű üzemeltetői jogviszonyt is)

típusa 2. táblázat Az NVNy főbb adatai

biztosított az adatok hatósági ellenőrzése. A jogszabály ugyan előírja a szolgáltatók részére a változások bejelentését, de a hatóság, aki felé ezt meg kell tenni, nem került még kijelölésre.

A rendszer térképes adatbázisa a vikka.hu oldalon bárki számára elérhető.

Rekonstrukciós tervezéshez tartalmaz felhasználható adatokat, azonban ezek ellenőrzése és aktualitása az üzemeltető kijelölése hiányában nem biztosított.

További adatbázisok

A fentiekben a jogszabály apján létrehozott, meglevő, elérhető, adatbázisokat vettem sorra. A teljesség érdekében célszerű azonban említést tenni a többi fellelhető adatbázisról is, azok rövid bemutatásával:

A MEKH-nál rendelkezésre álló további adatok potenciális alapot képeznek egy teljes körű adatbázis létrehozására – beleértve a rekonstrukciós tervezéshez szükséges adatokat –, tekintettel az adatok széles körére. Itt rendelkezésre állnak az évente aktualizált gördülő fejlesztési tervek, az elkészített vagyonértékelések, a víziközmű díjak megállapításához szükséges adatok. Ezek mellett a MEKH évente elemzést készít a szektorról, mely tartalmazza a víziközmű-szolgáltatási piac általános helyzetét, a műszaki feltételek alakulását, az ágazat gazdálkodási helyzetét (NFM rendelet, 2015). Ezek az adatok azonban nem hozzáférhetőek, több adat szolgáltatása nem elektronikusan történik, illetve felhasználásuk körülményes.

Az Integrált közcélú víziközmű adatbázis (IKVA) létrehozására forrást a KÖFOP-2.3.6-VEKOP-16 konstrukciók biztosítanak. Célja egy olyan adatbázis kialakítása, amely komplex ágazati rendszerként működik és magába foglalja a víziközmű-szolgáltatói adatbekérésnek, az adatforrások adatkapcsolatainak, az adatok tisztításának, normalizálásának, a víziközmű-rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó adatok térinformatikai megjelenítésének és a meghatározott adatkörök tekintetében az információszolgáltatás rendszerelemeinek megvalósítását is. Cél továbbá, hogy a rendszer használhatósága, hasznosulása érdekében a jogszabályi háttér is biztosított legyen. Az IKVA rendszernek biztosítania szükséges az adatkapcsolatot a MEKH adatforrásaival és a víziközmű-szolgáltatás területén már korábban létrehozott vagy a későbbiekben kialakításra kerülő adatforrásokkal, így a VIKKÁ-val is (IKVA, 2016).

Ezen adatbázis megfelelő minőségű megvalósítása és üzemeltetése hosszú távon a Ivóvízellátás Közműves szennyvízelvezetés

vízkivételek szennyvíztisztító telep vízkezelő létesítmények észlelő hálózat létesítményei nyomásfokozók szennyvízátemelő telep

víztározók vákuumgépházak

ivóvízhálózat vezetékei gravitációs, illetve kényszeráramoltatású szennyvízhálózat vezetékei

3. táblázat A VIKKÁ-ban található közhiteles adatok

A MAVÍZ (Magyar Víziközmű Szolgáltatók Szövetsége) Benchmarking Klubja 2007-ben alakult meg. Célja a tagvállalatok részletes adatszolgáltatásán alapuló összehasonlító elemzések készítése, a jó működési gyakorlat előmozdítása.

2008 áprilisában 22 szolgáltató a tagja, melyek az összes magyarországi ivóvíz szolgáltatás 60%-át adják és valamivel több, mint 25%-át vezetik el az összes keletkezett szennyvíznek. A gyűjtött adatok köre a Világbank IBNET (International Benchmarking Network) felmérésekre épül, ami további – részben ország specifikus adattal – került kiegészítésre. A nyolc témakör (Adottságok, Beruházások, Csatorna, Munkavállalók, Pénzügyek, Ügyfélszolgálat, Vállalatirányítás, Vízellátás) adatai komplex adatelemzést tesznek lehetővé (MAVÍZ, 2008).

A Vízmű Panoráma 2016/2 száma szerint a MAVÍZ tervezi a Víziközmű Szakmai Adatbank létrehozását, mely várhatóan tartalmazza majd a tagszervezetek különböző hatósági adatszolgáltatásait.

Összefoglalás

Jelentősen elősegítené az ágazat szabályozási, hatósági, műszaki (beleértve a rekonstrukciós tervezést) feladatainak végrehajtását egy teljeskörű, hiteles nyilvántartás. A jelenlegi szakági környezet számos fragmentált nyilvántartást tartalmaz, melyek összekapcsolhatósága, interoperabilitása nem biztosított. További feladat a nemzetközi, európai szabványokhoz való illeszkedés biztosítása, az eltérő területi, szervezeti egységekben létrehozott adatok összekapcsolhatóságának biztosítása. Ez a követelmény csak a helyi sajátosságokat toleráló, a heterogén felhasználói igényeket kiszolgáló, nemzetközi és nemzeti szabványokhoz igazodó, jogi hitelességet garantáló környezetben biztosítható.

Felhasznált irodalom

288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről

324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet az egységes elektronikus közműnyilvántartásról 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatásról

Fülöp R. (2012): Ivóvízhálózatok rekonstrukciós stratégiájának kiválasztása térbeli és időbeli meghibásodás modellezéssel, doktori értekezés

IKVA (2016): Felhívás az Integrált közcélú víziközmű adatbázis (IKVA) megvalósítására.

https://www.palyazat.gov.hu/kfop-236-vekop-16-integrlt-kzhiteles-vzikzm-adatbzis-ikva

Irányelv (2007): Az Európai Parlament és a Tanács 2007/2/EK Irányelve (2007. március 14.) az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra (INSPIRE) kialakításáról KJT, 2015 Kvassay Jenő Terv Nemzeti Vízstratégia, https://www.vizugy.hu/vizstrategia/

documents/CE3BFF09-6D1B-4C8F-88B3-CDF70D2AF133/KJT_151120.pdf utolsó

Kleiner Y. – Rajani B. (2001): Comprehensive review of structural deterioation of water mains: statistical models, Urban Water 3 (2001), pp. 131-150

MAVÍZ (2008): A MAVÍZ Benchmarking Klub első éve - A Világbank kiadványába készített cikk magyar nyelvű verziója, 2008 http://rekk.hu/downloads/projects/maviz_

benchmarking_klub_elso_ev_magyar_1.pdf

NFM rendelet (2015): a Magyar Energatikai és Közmű-szabályozási Hivatal miniszter részére történő víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatások rendjéről szóló 17/2015. (IV. 9.) NFM rendelet

OSAP Útmutató (2016): ÚTMUTATÓ az 1376 ny.sz. „A közműves vízellátási és csatornázási tevékenységek főbb műszaki gazdasági adatai, 2016. év” című kérdőív kitöltéséhez, http://www.ovf.hu/hu/osap-doc, letöltés dátuma: 2017.03.22.

Somlyódy L. (szerk.) (2011): Köztestületi Stratégiai Programok - Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok, Magyar Tudományos Akadémia, http://mta.hu/data/Strategiai_konyvek/viz/viz_net.pdf, utolsó megtekintés: 2017.

március

Szabó Gy. – Barkóczi Zs. – Mikus D. – Takács A. A. – Wirth E. (2016): Nemzeti Téradat Infrastruktúrák nemzetközi bevezetési tapasztalatai, Térinformatikai konferencia és szakkiállítás konferencia kiadványa, Debrecen, pp. 25–31.

VIKKA (2013): Pályázati felhívás a Környezet és Energia Operatív Program Országos közhiteles víziközmű kataszter elkészítése KEOP – 1.4.0./12 konstrukcióhoz https://

www.palyazat.gov.hu/doc/4031

Víziközmű Szakmai Adatbank, Vízmű Panoráma, A Magyar Víziközmű Szövetség lapja XXIV/2016. 2. szám, pp. 9–10.

Vhr. (2017): 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Vksztv. (2013): Az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/13055. számú törvényjavaslathoz tartozó bizottsági módosító javaslat, 2013. november 25., p. 25.

URL: http://www.parlament.hu/irom39/13055/13055-0002.pdf

Aszály kialakulásának vizsgálata térinformatikai eszközökkel