• Nem Talált Eredményt

KÖZÖSSÉG ÉS ÉPÍTÉSZET, PARTICIPÁCIÓ

In document „A kicsi szép” (Pldal 124-130)

A kortárs építészetben egyre nagyobb hangsúllyal van jelen a részvételi tervezés (participativitás) gondola-ta. Egyre több hazai és nemzetközi műhely, csoport és iroda foglalkozik a folyamatok kutatásával és megvaló-sításával, mind alulról induló, mind kormányzati vagy befektetői támogatásokat élvező programokban. Renge-teg elméleti és gyakorlati megközelítés létezik annak a komplex társadalmi-gazdasági-politikai kérdéseket fe-szegető folyamatnak a rendszerbe foglalására, amelynek egyelőre a legfontosabb alapeleme mégis a személyes lelkesedés. A dolgozatomban a participációs tervezés történeti hátterét, a köré csoportosuló fogalmakat, a gyakorlati tapasztalatokat és azok eszközeit vizsgálom eltérő példákon keresztül.

The concept of partcicipation is recently becoming an in-creasingly important topic in contemporary architecture. A growing number of national and international workshops, groups and agencies deal with research and implementation, benefiting both grassroots and governmental assistance pro-grams. There are a lot of theoretical and practical approaches to explain these complex social, economic and political issues besides personal enthusiasm. I try to examine the historical context of participatory planning, practical experiences and analyze their assets through different examples.

Community and Architecture, Participation

-125 kör-nyezetben fokozatosan bonyolultabb körülmények vesz-nek körül minket, amikre sokszor úgy tekintünk, mint tőlünk független összetett folyamatokra, melyekre na-gyon kevés hatásunk van. A közösségek létrehozásával, emberek közötti kommunikációs hálózat fejlesztésével olyan fórumok támogathatóak, ahol az emberek közösen dönthetnek a közösen használt fizikai vagy akár szellemi felületekről. Minél intenzívebb a kommunikáció, annál nagyobb eséllyel alakul ki a felhasználók igényeinek megfelelő környezet.

A közösségfejlesztés ma egy önálló szakma, de tulaj-donképpen valamilyen hitvallás vagy egyéni értékrend mentén való elköteleződés. Gondolatata szorosan össze-függ a civilség fogalmával, és kulcsfontosságú minden civil kezdeményezésben, aminek célja az állampolgári részvétel. A közösségfejlesztő feladata, hogy olyan fo-lyamatokat generáljon, amivel az embereket részvételre ösztönzi, akik ezek során felfedezhetik saját kapcsolódá-saikat az élettereikhez vagy az őket körülvevő szellemi és fizikai értelemben vett dolgokhoz, míg végül a közösség eljuthat a közös cselekményekhez.

„Amit mi az egyetemen tanultunk, az színtiszta agitáció.

Elmesélik a módszert, hogyan készítsünk interjút, ho-gyan gyűjtsünk és dolgozzunk fel adatokat, de igazából ezek módszertanilag nem elég kidolgozottak.

Magyarországon ez egy fiatal szakma és totál intuitív

még az egész.”1 Az interjúkészítés során a közösség-fejlesztő mindig lokalitásban gondolkozik (lakónegye-dekben) és a fizikai terekhez vagy valóságos dolgokhoz kapcsolódik. A közösségfejlesztő feladata, hogy minél több emberrel beszélgessen, és minél több embernek a véleményét megkérdezze. Miért szeret itt élni? Mióta lakik itt? Mi az, amit szeret vagy utál a környékben? Mik a legfontosabb problémák? Mik azok, aminek a mentén esetleg részt venne valamilyen megmozdulásban?

„Fontos, hogy az egyén aktorként vesz részt.”1 Az embe-reknek konstruktív javaslatokat kell megfogalmazniuk, itt a negatív kritika nem elég. A beszélgetések új gon-dolatokat ébreszthetnek, ami során egyfajta bizalom alakulhat ki és kimozdíthat a cselekvésképtelenségből.

Ezután ki lehet választani azokat, akik ugyanazokat a problémákat sorolták fel, hasonlóan gondolkoznak a megoldásban. Kiderül, hogy nincsenek egyedül. A közös-ségek belelkesülve mozgásba jönnek, és amikor eljutnak a kompetenciájuk határaihoz, akkor kell segíteni - nem helyettük döntve -, moderálva és mediálva a belső és külső konfliktusokat. Amikor egy közös gondolat megva-lósul, akkor döbbennek rá az emberek, hogy valódi prob-lémákat tudnak megoldani együtt. A közösségi értékek a közös felületek nélkül folyamatosan erodálódnak.

A közösségfejlesztés végső célja, hogy minél szélesebb körű párbeszédet és részvételt alakítson ki, ami során létrejönnek közös érdekeket képviselő alternatív szer-veződések és kapcsolódási pontok, összefoglalva: ez egy személyes és bizalmas hálózatépítés.

„Nagyon jó, ha létrejön valami konkrét és látható dolog.

A közösségi tervezés a módszere lehetne az eszme meg-valósulásának, ahol van fizikai produktum. Ha a rendszer jól működne és az embereknek lenne beleszólásuk, akkor így zajlana a közterületek fejlesztései. Ha közösséghiá-nyos területeken közösséget akarsz fejleszteni, akkor ezek a tökéletes eszközei számomra. A módszereket ösz-sze kell kötni egymással.”1

A közösségfejlesztő folyamatokhoz a jó szándékon kívül nagyon sok idő kell, és megengedhetetlen a kapacitás-hiány. „Ha jelen akarsz lenni valahol, akkor jelen kell lenni! Ha kapcsolatokat akarsz építeni, akkor nem tudod azt, hogy ma egy órára oda megyek és egy órát ezzel töltök. Mi nem tudjuk az építészek helyett a feladatot elvégezni, hanem segíteni tudunk abban, hogy milyen szemmel nézzenek körül. A szemléletet át lehet venni és lehet kézen fogva csinálni, egymásnak tanácsot adni. Az építésznek is ott kell lennie! Amikor bejutsz lakásokba, életterekbe, akkor az elengedhetetlen tapasztalat arról, hogy az emberek hogyan élnek. Nem lehet elszakítani egymástól az előkészítést és a tervezést.”1

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE Az építés, az élettér létrehozása ősi tevékenység. Ez az alapvető igény az emberiség fejlődése során fokozatosan (gazdasági,társadalmi, kulturális hatásokra reagálva) egyre komplexebb folyamattá alakul. A „felhasználó” és a „használt tér” létrehozása egyre több felületen válik szét, ez különösen jellemző az urbanizált környezetben.

1. VALYO Kacsakő Dobó Bajnokság, VALYO; 2. Animációs film részlet, RU studio; 3. Makett RU studio;

4-5. Közösségépítő elemrendszer, Pallok, Trafik Kör és D1618 Műhely

126 A társadalom bevonásával történő participációs

folya-matok kiindulópontjaiként az ősi építési módszereket, a városi környezetben megjelenő nyomornegyedekben zajló (többnyire szociológiai szempontból felmért) folya-matokat, a háztáji - saját kézzel történő (vernakuláris) - építkezéseket és ezek kortárs adaptációját tekinthetjük, míg az állami, hadi vagy egyházi megbízások a monu-mentális építészethez és sokkal specializáltabb tech-nológiákhoz kapcsolódnak. Építészeti tervezésről mai értelemben véve a reneszánsz megjelenése óta beszél-hetünk, az építész szakma maihoz hasonló működése - mint az építéshez szükséges „speciális” tudást birtok-ló mesterség - a 17. század észak-európai kapitalista gazdasági és társadalmi változásaival kezd kialakulni.

A magán megrendelések kapcsolatrendszerében az épí-tészek és a megbízóik váltak az esztétikai, funkcionális és téri igények meghatározóivá. A 19. században a tudás óriás mértékű növekedésével és az államigazgatási en-gedélyrendszerek kialakulásával a specializáció erősödik, majd az építészeti „termék” áruvá válása, az egyre ösz-szetettebb épületszerkezetek alkalmazása és az építés-ben jelenlevő szereplők közötti szerződéses kapcsolat során tovább mélyül. A párhuzamosan fejlődő műszaki rajz kiemelt kommunikációs szerepe lehetővé teszi a tervezés és a kivitelezés szereplőinek szétválasztását. A 20. századra az építész szerepe: a forma meghatározása és a komplexszé vált tervezési folyamat résztvevőinek a koordinálása, melynek jelentősége a 21. század elejére a további speciális szereplők megjelenésével jelentősen lecsökken. A folyamat másik ága, hogy az elmúlt száza-dok épített környezetében kialakult kapcsolati rendsze-reket és tervezési tapasztalatokat alapul véve az építé-szek válnak a „tágabb értelemben vett épített környezet”

tervezőivé, annak ellenére, hogy a lépték, a felhasználók és a környezeti összetevők is jelentősen eltérhetnek. A

„felhasználónak” és a „széles közönségnek” csekély kap-csolata van a tervezési folyamattal (és most tekintsünk el a családiház-tervezés egyedi megbízásaitól, ahol nagy többségben természetesen a megbízó egyben a felhasz-náló is), miközben az ilyen mértékben történő kirekesz-tés komoly szocio-kulturális problémákat vet fel. A válto-zás a „felhasználó” elidegenülését eredményezi a tágabb értelemben vett épített környezettől.

Az építészképzésben az esztétikai, a téri és funkcionális elvárások mellett csak kis mértékben jelenik meg a kul-turális vonatkozás és még kevésbé a társadalmi kérdések.

A nyugati világ '60-as, '70-es éveiben kirobbanó forra-dalmi hangulat és az ezzel járó változások az építészeti érára is komoly hatással vannak. Annak a szakmai tudás-nak egy része, ami korábban a hatalom és a tőke által diktált feladatok megvalósítását szolgálta, hirtelen a szociálisan és gazdaságilag rászorult társadalmi réteg ol-dalára áll. A többnyire fiatal és kevés tapasztalattal ren-delkező építészek azonban a felhasználó, a közösség és a tervezési folyamat kapcsolatának a szélesítése helyett a társadalmi megközelítés túlzottan elméleti formáját választják, így a tiltakozás azon hallgatólagos formája, ami visszafordul a kisléptékű külvárosi családiház-terve-zés nyelvezetéhez, sokkal meghatározóbbá válik ebben az időszakban. Néhány gyakorló építész a közösségnek az épített környezet fejlődésében betöltött szerepét kezdi dokumentálni. John Turner - Peru nyomornegyedeiben dolgozó építész - a „self-help sytems” - kis háztartá-sokon alapuló rendszerek kidolgozásával foglalkozik, Nicholas Habraken (Technical University of Eindhoven) a család-alapú építési technológiákat és a flexibilis

la-kás elméletet kezdi fejleszteni (Support csoport 1976), Walter Segal a „self-build system” előregyártott techni-káival kísérletezik.

Mondhatjuk, hogy a participációs, vagy széles közönség bevonását támogató szemlélet a '60-as, '70-es évektől már jelen van a világban. A „community architecture”

(közösségi építészet) kifejezést a '70-es évek elején Fred Pooley (a RIBA elnöke) használja először a helyi hatósá-goknak társadalom számára nyújtott építészeti segítsé-gére utalva. A meghatározással azonban sokan nem ér-tenek egyet: a rendszer csak komplexen kezelhető, nem csupán építészeti, hanem olyan átfogó segítségnyújtás a cél, ahol az épített környezet meghatározásában részt vevő összes szereplőt be kell vonni. A participációs folya-matnak jelentősebb a szerepe, mint a fizikai végtermék-nek, és sok esetben a helyi problémák kezelésére nem is feltétlenül van szükség építészeti beavatkozásra (Wates and Knewitt 1987). Ekkor körvonalazódik először a vég-termék-orientált hagyományos építészeti megközelítés és a folyamatközpontú szemlélet közötti különbség.

Az Egyesült Államokban a részvételi tervezést támoga-tó folyamatok a '70-es évektől bontakoznak ki, erősen kapcsolódnak a '60-as évek tiltakozásaiban megfogal- mazott eredeti célkitűzésekhez. A ténylegesen rászoruló szegénynegyedek támogatására kiépülő rendszer alapját a „community design center”-ek (CDC) alkotják. Ezek a központok az építészeti tervezésen túl műszaki segítsé-get igyekeznek nyújtani. A modern építészet sterilitása ellen tiltakozó lelkes fiatal és gyakorlatlan építészek ál-tal vezetett központok azonban rengeteg meg nem való-sítható rendszert és tervet termelnek.

Az Egyesült Királyságban az eleinte erős fejlődés a 80-as évekre háttérbe szorul, és csak a '90-es évek „self-build”

-127 126

KÖZÖSSÉG ÉS ÉPÍTÉSZET, PARTICIPÁCIÓ Kukucska Gergely

10. Video konferencia (Arquitecturas Colectivas)

9. Kivitelezési útmutató részlet (Spanyolország, Aula Abierta)

(saját kezű építés) folyamatainak köszönhetően kezd magához térni. A közösségi építészet és tervezés egyre komolyabb szerepet kap a politikai és a szakmai fóru-mokon, így egyre égetőbbé válik a minőség és a folya-matelvű tervezés között létrejött feszültségek tisztázása.

Comerio szerint a közösségi tervezés mögött húzódó tár-sadalmi motivációknak nem szabad elutasítani a minősé-gi produktum létrehozását, a szociális indíttatás mellett komoly hangsúlyt kell fektetni a hagyományos tervezési technikákra is. Végeredményül pedig a két szemlélet megfelelő ötvözésével lehet csak hosszú távon működő mintákat kidolgozni.

Angliában az 1996-os választások utáni politikai vezetés egyértelműen meghatározza, hogy az épített környezet-ben történő nagyobb állami beruházásoknál a minőségi környezet létrehozása érdekében szükségszerűen be kell vonni felhasználókat és társadalmi csoportokat a terve-zési folyamatokba. A hivatalos támogatás kapcsán pedig tisztázni kell a participációhoz köthető kérdéseket.

ESTUDIO RECETAS URBANAS (RU) + ARQUITECTURAS COLECTIVAS

2005-2006-ban Leonardo ösztöndíjjal Sevillában dol-goztam a Recetas Urbanas csapattal. A csapat Santiago Cirugeda vezetésével alternatív környezetformálási re-cepteket dolgozott ki urbánus környezetben lakó embe-reknek. A folyamatok nagyobb része közösségek létrejöt-tével vagy aktivizálásával történt, és olyan metódusokat vizsgált, amelyekkel megkönnyíthető a laikus résztvevők bevonása az előkészítés, a tervezés és a kivitelezés ütemein belül.

A részvételi tervezés folyamán különös jelentősége volt a bizalom megteremtésének, a személyes

kommunikáció-nak és a közös élményeknek.

A munkákhoz több lépcsőben makettek készültek, ál-taluk lettek érthetőek a tervezett terek, megoldások a laikus közösség számára, és jelentősen gyorsították a kommunikációt. Előfordult, hogy az elkészült modelleket együtt módosítottuk tovább. A makettek a tér értelme-zése mellett a komplett munkafolyamat modellezését is szolgálták. Sokszor az építési folyamatok hatékony bemutatásához animációs filmek készültek felhasználá-sukkal.

A tervezett építmények kivitelezési terveit képregény-ben megfogalmazott összeszerelési útmutató kísérte.

Bennük fel volt tüntetve az elvégzendő munkafázis, a felhasznált anyagok, a szükséges emberek száma, a munkavédelmi felszerelés, a szerszámok, a részle-tesen bemutatott munkafolyamatok a munkavédelmi figyelmeztetésekkel és balesetveszélyes helyzetek ki-emelésével. A rajzos dokumentáció aktívan segítette a résztvevőket a kivitelezés részleteinek megértésében és a technikák elsajátításában. A munkálatokat irányító építész személyes felelőssége megsokszorozódott a te-repen, a résztvevők testi épségének megóvása kiemelt szempont volt. Az építkezésekről részletes videós és fo-tós dokumentáció készült, hogy tapasztalatul szolgálja-nak a jövőbeli folyamatokhoz.

A 2004-ben induló “The residential Serra Verde” elnevezé-sű projektben az EAUFMG egyetemen dolgozó Maria Lucia Malard professzor és az általa vezetett kutatócsoportnak sikerült egy átfogó programot kidolgoznia az érintett kö-zösség bevonására. A szövetségi kormány (megbízó) ál-tal indított kutatás célja, hogy egy használható modellt hozzon létre a szociális lakásépítés területén, ami ma-gába foglalja a közös gazdasági és társadalmi részvétel

128 alapjait, a digitális technikákat, a környezeti-társadalmi

és gazdasági fenntarthatóság modelljét munkahely- és jövedelemteremtésen keresztül. A mintaprojektet a he-lyi városháza és hajléktalanokat képviselő szervezet tá-mogatásával 76 család (felhasználók/széles közösség) leendő lakóhelyének a létrehozására szervezték. A fel-használók részvétele korai konzultációkkal kezdődött, ahol feltérképezték a tagok szokásait, majd vizsgálták, hogy mennyire alkalmasak a programban való részvétel-re és egy fenntartható környezetbe történő integrációra.

A következő fázisban alapozó oktatásban vettek részt a családtagok, ahol az építészet és a tervezés egyszerűbb eszközeinek az elsajátítása mellett kivitelezési fogásokat és számítástechnikai alapokat tanultak. A participatív program felelősségteljes döntéshozói szerepre készítette fel a leendő lakókat, akik új ismereteket sajátíthattak el lakásaik fejlesztéséhez, és egyidejűleg megkezdődött a hajléktalan családok társadalomba történő integrációja is.

A program három nagyobb részből állt: Az első egy olyan tervezési stratégia volt, ahol a felhasználók számos workshop keretén belül ismerkedhettek a tértervezésen át a számítógépes eszközök használatáig. A kutatócso-port - a Ballerine és Cabral Filho által fejleszett - „digi-tális részvétel”-i módszerét követve építette fel a straté-giáját, ahol 3 dimenziós digitális modellek segítségével dolgozott. A 3d-s program segítségével a lakóknak lehe-tősége nyílt alaposan megismerkedni a modellel, így a vitatott témákban is könnyebben tudtak dönteni.

A második szakaszban a lakásegységek tervezése kezdő-dött egyéni és közösségi döntések alapján. A támogatás vagy kölcsön igénylése előtt a terveket elfogadtatták a képviselő-testülettel, de ekkor még nem lehetett

ponto-san tudni, hogy mely családok lesznek a végleges lakók.

A leendő háztartások egységesen alacsony bekerülési és használati költségű karaktere ellenére a lakóknak kü-lönböző igényeik és elvárásaik vannak, ezért a fent em-lített időbeli elcsúszás miatt rugalmasan kellett kezelni a programot. A szerkezet kialakításának Walter Segal (support), John Habraken (self-built systems) és Cedric Price (flexible-spaces) kutatásait tekintették alapul, ahol sikerült egy kellően flexibilisen kezelhető vázrendszert tervezni. A módszer az „Open Design Source” elnevezést kapta az informatikából ismert nyílt forráskódú progra-mozás alapjaira (Kadushin 2008) utalva. Eredményként a helyi szabályozást is figyelembe véve sikerült ala-csony költségvetésű (10.000 dolláros) lakóegységeket fejleszteni. A lakások különböző elrendezésűek voltak 40-50m2-es alapterülettel. Az alaprajzi elrendezésen ki-sebb (10-12) és nagyobb (20 fős) csapatokkal dolgoztak.

A Sketchup program segítségével modelleket készítet-tek. Az általános konzultációk után kisebb csapatokban módosították a terveket a digitális modell és nyomtatott tervek segítségével. A családok csapatokban együtt dön-töttek a közösségi terekről, míg a magánhasználatú tere-ket az egyes családok szempontjai határozták meg. Végül közös elhatározás alapján 50m2 fölé növelték a lakások alapterületeit, számolva azzal, hogy a rendelkezésre álló források nem fedezik az alapterület növelését, és saját erőforrásaikból kell majd befejezni bizonyos részeket.

A következő lépés a lakásrendszer tervezése volt, amihez korábbi építészeti kutatásokat vettek alapul. A gyerekek biztonsága érdekében a patkó alakú elrendezést válasz-tották belső közös udvarral. A közösség 2 és 5 szintes épületek mellett döntött a megfelelő terepre illeszthető-ség végett. A lakások, a szobák mélyilleszthető-sége, szélesilleszthető-sége és

pozíciója mind a felhasználók döntésével született meg.

A rugalmas szerkezeti struktúra megfelelő alapot biz-tosított különböző anyagok beépítéséhez. A kivitelezési fogások elsajátításához - felnőtteknek készült videojáté-kok alapjait és Paulo Freire játékra építő oktatási elveit alkalmazva - digitális gyakorló programokat hoztak lét-re, ahol a felhasználók különböző kivitelezési helyzetek-ben tehették próbára magukat.

A programban egy sikeres projekt valósult meg a kor-mányzat, egy oktatási intézmény, a helyi civil szerve-zetek és a felhasználók közös munkájaként. A „nyílt forráskódú” átfogó programcsomag bármilyen szervezet számára elérhető és alkalmazható. A remények szerint szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a folyó és a város aktív kapcsolatának a hiányára és az elhanyagolt fo-lyóparti helyekre. Az alulról induló kezdeményezésnek egyre nagyobb támogatói bázisa alakult. Az évről évre megrendezett Tanösvény keretein belül egyre többen kapcsolódnak a folyóparti programok szervezésébe és a köztéri bútorok építésébe. A lelkes csapat és a csatlako-zó civilek hatására egyre összetettebb események szer-veződnek. Minél több városlakó vesz részt a Duna-parti programokban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a part használata egy közös üggyé alakuljon. Az

-129 128

KÖZÖSSÉG ÉS ÉPÍTÉSZET, PARTICIPÁCIÓ Kukucska Gergely

programokban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a part használata egy közös üggyé alakuljon. Az aktivitások fókuszpontjában a közterek állnak. A meg-valósításában központi szerepet játszik az önkéntesség, a részvételi tervezés és építés gyakorlata - habár ezek-nek határai egyelőre nem tisztázottak -. Minél többen vesznek részt az építéseken, annál többen gondolják sa-játjuknak a köztéri tárgyakat, a személyes kötődés által biztosítva a part használatát. A köztéren történő közös-nyitott építkezés, barkácsolás olyan energiákat vonz, amiket nagyon nehéz szóban átadni, de mindenkinek meg kellene tapasztalnia.

BUSTAMANTE

A Mundo Sustentable Alapítvány 2005 körül rehabilitá-ciós programot kezdett egy észak-mexikói kisvárosban, Bustamante-ban, ahol a lakók többnyire turizmusból tartották fenn magukat, de az országban dúló droghábo-rú és az extrém erőszakhullám miatt egyre kevesebben utaztak a területre. A program elsődleges célja volt, hogy a településen korábban működő hagyományos kézműves technikákat feltérképezze, széleskörűen bemutassa és oktassa ezeket. A település apadó turisztikai bevételeit pótolni kellett, piacra vihető kézműves termékekre és munkahelyteremtésre volt szükség. A szervezet szak-embereket (agrármérnök, építészmérnök) hívott, hogy a településre költözve segítsenek a programban. 2011 nya-rán két épület átalakítását tervezték, amiben oktatási és rehabilitációs központok kapnak helyet a jövőben.

A programban 3 hónapon keresztül személyesen vehet-tem részt. A kisváros lakosságának a bevonását alap-vető feladatunknak tekintettük. Kutattam a környéken fellelhető olcsó építéstechnológiákat, nem kizárva az

újrahasznosítás és az őslakók hagyományos építési tech-nikáinak alkalmazását, ami a település szegényebb ne-gyedének rehabilitációjában is hasznos eszköz lehet. A tervezés és a kivitelezés párhuzamosan folyt, de a helyi adottságokból fakadóan csak körülményesen tudtam ha-ladni.

Az egyik felújításra szánt melléképületben laktam és dolgoztam. A helyiekkel napról napra közelebbi kapcso-latba kerültem, akik egyre meglepőbb és személyesebb történeteket meséltek. A melléképület fokozatosan szo-ciális központtá alakult. Kiderült, hogy nagyon magas a munkanélküliség, az alkoholizmus mértéke, elterjedt a kiskorúak drogfogyasztása, és jelen van a gyerekprosti-túció is a faluban. A kilátástalanságban a közösség nagy része bűnbakot keres, és ez határozza meg a hétközna-pokat.

Carlos Gómez Flores-hez, a Mundo Sustentable

Carlos Gómez Flores-hez, a Mundo Sustentable

In document „A kicsi szép” (Pldal 124-130)