• Nem Talált Eredményt

A közép – kelet európai cikkek

A közép – kelet-európai cikkek elemzési eredményeit a 6. Táblázat mutatja. Észre kell ven-nünk, hogy sok cikk a vallásszociológia területén kutatott, és elmélkedett a különböző szociális szereplők közti összefüggés fontosságával kapcsolatban.

6. Táblázat: A közép-kelet európai társadalmi hálózat és vallás cikkeinek kategorizálása Szerző(k) és évszám 5. Kategória

(észleli a

Forrás: Saját szerkesztés, Freeman alapján 2004

Nagy hangsúlyt fektettek a közösségi hálózati aspektusú tanulmányokra a különböző vallási csoportok körében, de a kutatások többsége nem gyűjtött specifi kus adatokat a társadalmi sze-replők közti összefüggésekről. Ha összehasonlítjuk a 6. Táblázat (Közép-Kelet-Európa) és az 5.

82

Vallás és Társadalmi Kapcsolathálózat Észak-Amerikában és Közép-Kelet-Európában Táblázat (Észak-Amerika) eredményeit, észre kell vennünk, hogy a társadalmi hálózati elemzé-sek módszereinek elemzése és az elmélkedéelemzé-sek gyakoribbak, és szélesebb körben kiterjesztettek az észak-amerikai 5. Táblázat – Közép – Kelet Európai Társadalmi Hálózat és Vallás Cikkeinek Kategorizálása rendszerekben. A társadalmi hálózatok elmélete nagyon fontos a közép-kelet-európai kutatásokban, de a módszerek nem kerültek széles körű alkalmazásra.

Különösen érdekes megállapítani, hogy grafi kus ábrázolás egyáltalán nem lelhető fel a közép-kelet-európai kutatásokban, hogy szemléltessék a vallásos társadalmi közösséget. Ezen módszerek alkalmazása jelenti a következő lépést a társadalmi hálózatanalízis alkalmazásában.

A még alaposabb hálózatanalízis módszerek iránti igény tehát reálisnak tűnik, mint hogy sok-féle tanulmány megjelent már a társadalmi közösség elmélet terén.

Összegzés

A fejezet a társadalmi kapcsolathálózat elemzés és a vallás kapcsolatát volt hivatott elemezni Észak-Amerika és Közép-Kelet Európa területein készült kutatásokkal összhangban. Az adott földrajzi területen publikált cikkek átfogó szemle alá kerültek. A cél az volt, hogy a társadalmi közösségelemzés alkalmazásához kötődő elméletekre és módszerekre különböző példákat talál-janak a valláskutatók számára. A szóban forgó cikkek az 1. és 2. ábrában kerültek bemutatásra, a koncepciót, melyet Freeman (2004) dolgozott ki, arra használtuk, hogy kategorizálják az átvizsgált tanulmányokat.

Az egyes tanulmányok a társadalmi kapcsolati hálózat módszereinek alkalmazása, a társa-dalmi hálózatelmélet és a vallási területek különböző aspektusainak kutatása alapján kerültek kiválasztásra. Megpróbáltuk kizárni a társadalmi tőke és vallás témáját, és csak azokra a cikkek-re koncentrálni, melyek egyértelműen kötődtek a társadalmi közösség témájához. Megpróbál-tuk tisztázni a társadalmi tőke és közösség közti kapcsolat fogalmát, hogy igazoljuk az átvizsgált cikkek körét az egymást részben fedő halmazok közül. Az eredmények azokra az elemzésekre alapultak, melyek kimutatták, hogy a társadalmi szereplők kapcsolata a cikkekben elméleti be-mutatásra került, és különféle intézkedések kerültek bevezetésre, hogy feltérképezzék ezeket a kapcsolódásokat. A legtöbb vizsgált cikk empirikus módszerekre épült, a különböző felméréses kutatások különböző társadalmi közösségi jellegzetességekre vonatkoztak.

Csupán egyetlen cikk, Herman (1984) munkája volt az, ami napjaink társadalmi kapcso-lathálózati elemzés módszerének elődjét – a blokkmodell elemzést – felhasználta. A társadalmi közösségek hálózatainak grafi kus ábrázolása teljesen hiányzik a vizsgált cikkekből.

A társadalmi kapcsolatháló elemzés grafi káihoz és mintáihoz kötődő statisztika teljes mér-tékben hiányzik az elemzésekből, a sablonszerű regressziós statisztikát főképp csak arra hasz-nálták, hogy elemezzék a különböző cikkekben megjelenő társadalom-közösséghez köthető változókat.

Kijelenthetjük, hogy a társadalmi kapcsolathálózati elemzés elméleteihez és gyakorlataihoz köthető valódi előnyök a két vizsgált földrajzi terület egyikén sem kerültek felhasználásra. To-vábbá azt is biztosan állíthatjuk, hogy a társadalomi hálózati megközelítések Észak-Amerikára vonatkozólag szélesebb körben kerültek felhasználásra, nem csak elméleti síkon, hanem az em-pirikus kutatásokhoz kötődő adatgyűjtés szintjén is.

83 Vallás és Társadalmi Kapcsolathálózat Észak-Amerikában és Közép-Kelet-Európában

Még mindig sok lehetőség rejlik az SNA módszerek és elméletek alkalmazásában mindkét földrajzi terület esetében.

A különböző vallási csoportok társadalmi hálózatának feltérképezése a jelen vizsgálat alatt bemutatott kutatások által felvetett kérdésekben is jobb megértést eredményezne. Például a más társadalmi hálózatú közösségekkel összehasonlított vallási közösségek sajátosságaira vonat-kozó válaszok is fellelhetőek lennének, ha a közösség szintjén valódi SNA kutatások zajlaná-nak le. Szükséges lenne egy többdimenziós társadalomhálózati térkép rajzolására, a különböző közösségek grafi kus megjelenítésére további elemzések céljából, ezzel teremtve lehetőséget a társadalomhálózati statisztikák felhasználására. A módszer előnyeit az egyébként nehezen meg-válaszolható kutatási kérdések megfelelésére lehetne felhasználni, illetve arra, hogy kiépítsük az útját az új eredményeknek és a vallásos közösségek megértését segítő új módszereknek.

Bibliográfi a

Bahovec, I., Potocnik, V., & Zrinscak, S. (2007): Religion and social capital: the diversity of European regions. Social Capital and Governance. Berlin, Lit-Verlag. 175-200.

Brashears, M. E. (2010): Anomia and the sacred canopy: Testing a network theory. Social Networks, 32/3, 187-196. Letöltés ideje: 2009. 01. 03. Forrás: http://dx.doi.org/10.1016/j.

socnet.2009.12.003

Cavendish, J. C., Welch, M. R., & Leege, D. C. (1998): Social Network Th eory and Predictors of Religiosity for Black and White Catholics: Evidence of a „Black Sacred Cosmos”? Jour-nal for the Scientifi c Study of Religion, 37/3, 397-410. doi: 10.2307/1388048

Coleman, J. A. (2003): Religious Social Capital - Its Nature, Social Location, and Limits. In C. Smidt (szerk.): Religion as Social Capital: Producing the Common Good (pp. 33-47).

Waco, TX, Baylor University Press. 33-47.

Dobszay, J. (1991): Így–vagy Sehogy. Fejezetek a Regnum Marianum életéből. Budapest Durkheim, E. (2012): Th e elementary forms of the religious life. Courier Dover Publications.

Eiesland, N. L., & Warner, R. S. (1998): Ecology: Seeing the Congregation in Context. In N.

T. A. et al. (szerk.): Studying Congregations. Nashville, Abingdon Press. 40-77.

Freeman, L. C. (2004): Th e development of social network analysis. Vancouver, Empirical Press.

Hankiss, E. (1982): Diagnózisok [Diagnoses]. Budapest, Magvető.

Herman, N. J. (1984): Confl ict in the Church: A Social Network Analysis of an Anglican Congregation. Journal for the Scientifi c Study of Religion, 23/1., 60-74. doi:

10.2307/1385457

Hoge, D. R., & Roozen, D. A. (1979): Understanding church growth and decline, 1950-1978. Pilgrim Press.

Kamarás, I. (1994): Bensőséges bázisok. Katolikus kisközösségek Magyarországon (Intimate Bases. Catholic small communities in Hungary). Budapest, Országos Közoktatási Intézet.

84

Vallás és Társadalmi Kapcsolathálózat Észak-Amerikában és Közép-Kelet-Európában Krause, N., & Wulff , K. M. (2005): RESEARCH: „Church-Based Social Ties, A Sense of

Belonging in a Congregation, and Physical Health Status”. International Journal for the Psychology of Religion, 15/1., 73-93. doi: 10.1207/s15327582ijpr1501_6

Lewis, V. A., Macgregor, C. A., & Putnam, R. D. (2013): Religion, networks, and neighborliness:

Th e impact of religious social networks on civic engagement. Soc Sci Res, 42/1., 331-346.

doi: 10.1016/j.ssresearch.2012.09.011

Lim, C., & Putnam, R. D. (2010): Religion, Social Networks, and Life Satisfaction. American Sociological Review, 75/6, 914-933. doi: 10.1177/0003122410386686

Mate-Toth, A. (1996): Bulányi und die Bokor-Bewegung. Wien, Ungar. Kirchensoziolog. Inst.

Máté-Tóth, A. (2010): Th inking about God in Central and Eastern Europe. In T. Porció (szerk.): Th e Study of Religions in Szeged. Szeged, JATEPress. 55-63.

Máté-Tóth, A. (2011): Heroes of Faith. Paper presented at the Heroes and Celebrities in Central and Eastern Europe. Szeged.

Máté-Tóth, A., Mikluščák, P., Zulehner, P. M., Tomka, M., & Toš, N. (2000): Nicht wie Milch und Honig: unterwegs zu einer Pastoraltheologie Ost (Mittel) Europas, [eine Veröff entlichung des Oasteralen Forums Wien]. Schwabenverlag.

Máté-Tóth, A., & Nagy, G. D. (2011): Szcientológia Magyarországon. Alternatív Vallásosság.

Budapest, L’Harmattan.

Máté-Tóth, A., Török, P., & Nagy, G. D. (2008): ‚Az új vallási közösségek viszonya a társada-lomhoz / Th e relation of New Religious Movement Groups to Society’. In A. Máté-Tóth &

G. D. Nagy (szerk.): Vallásosság / változatok. Vallási sokféleség Magyarországon. Szeged, JATEPress. 29-46.

McIntosh, W. A., Sykes, D., & Kubena, K. S. (2002): Religion and Community among the Elderly: Th e Relationship between the Religious and Secular Characteristics of Th eir Social Networks. Review of Religious Research, 44/3., 109-125. doi: 10.2307/3512511

McPherson, M., Smith-Lovin, L., & Cook, J. M. (2001): Birds of a Feather: Homophily in Social Networks. Annual Review of Sociology, 27, 415-444. doi: 10.2307/2678628 Nagy, G. D. (2010): Faith-based Social Capital in Central and East Europe. In T. Porció

(szerk.): Th e Study of Religions in Szeged. Szeged, JATEPress. 65-73.

Preda, S. (2011): Being Baptist and being Czech: a specifi c identity in Romania. Journal for the Study of Religions and Ideologies, 10/30., 56-79.

Pusztai, G. (2004): Iskola és közösség. Budapest, Gondolat.

Putnam, R. D., & Campbell, D. E. (2012): American grace: How religion divides and unites us. Simon and Schuster.

Sampson, S. F. (1969): Crisis in the Cloister. Unpublished Ph.D. Dissertation. Cornell Uni-versity.

Scott, J., & Carrington, P. J. (2011): Introduction. In J. Scott & P. J. Carrington (szerk): Th e SAGE handbook of social network analysis. London, Th ousand Oaks: SAGE publications.

1-8.

Stark, R., & Bainbridge, W. S. (1980): Networks of Faith: Interpersonal Bonds and Recruitment to Cults and Sects. American Journal of Sociology, 85/6., 1376-1395. doi:

10.2307/2778383

85 Vallás és Társadalmi Kapcsolathálózat Észak-Amerikában és Közép-Kelet-Európában Stroope, S. (2011): Hinduism in India and Congregational Forms: Infl uences of Modernization

and Social Networks. Religions, 2/4., 676-692. doi: 10.3390/rel2040676

Stroope, S. (2011): Social Networks and Religion: Th e Role of Congregational Social Embeddedness in Religious Belief and Practice. Sociology of Religion, 73/3., 273-298.

doi: 10.1093/socrel/srr052

Szigeti, J., & Rajki, Z. (2012): Szabadegyházak története Magyarországon 1989-ig. Budapest, Gondolat Kiadó.

Tomka, M., & Zulehner, P. M. (1999): Religion in den Reformländern Ost (Mittel) Europas.

Schwabenverlag.

Tomka, M., & Zulehner, P. M. (2000): Religion im gesellschaftlichen Kontext Ost (Mittel) Europas. Schwabenverlag.

Troeltsch, E. (1992): Th e social teaching of the Christian churches. Westminster, John Knox Press.

Weber, M. (1958): Th e Protestan ethic and the spirit of capitalism. Translated by Talcott Parsons. New York, Charlse Scribner.

White, H. C., & Breiger, R. L. (1975): Pattern across networks. Society, 12/5., 68-74.

Wuthnow, R. (1999): Mobilizing Civic Engagement: Th e Changing Impact of Religious Involvement. In T. Skocpol & M. P. Fiorina (szerk.): Civic Engagement in American Democracy. Washingtown, D. C., Brookings Institution Press. 331-363.

Zsumbera, Á. (1998): A Bokor kisközösségi mozgalom és a pártállam. „Kváziellenzéki” mozga-lom a Kádár-rendszerben. Valóság, 41/8., 52-63.

JIM JONES ÉS A TÁRSADALMI TŐKE NEGATÍV